Ben oğlum sıralamaya başladıktan sonra dediğin tip örümcek de denen yürüteç modelinden aldım. Evde fisher price fil yürüteç vardı, bunun haricinde de yürüme arkadaşı denen itmeli birşey gelmişti hediye. Ama oğlum sıralamaya başladıktan sonra daha güvenli hissettiği bir destek arayışına girdi, hiçbirinin yüzüne bakmadı. Sürekli onu tutup yürümesini sağlamaktansa gün içerisinde çok uzun olmamak üzere yürütece koydum ben de. Peg prego markasının 5080 kodlu yürüteci var elimde şu an. Oturduğu ünitenin seviyesi ayarlıydı, bacakları sarkık kalmayacak şekilde yüksekliğini ayarlamıştım. Yürüteci yürütmek için ayağa kalkmak ve adım atmak zorunda kalıyordu, yorulunca yürütece oturuyordu. Doktoruna da sordum, o da uzun süre tutma dedi bir de oturduğu yüksekliğine dikkat et dedi. Ben de çok uzun süre tutmuyordum içerisinde dediğim gibi.
bir garip oblomov
Canım aslında ben de senin gibi çocuğu oyalamak için annenin kolaya kaçtığı bir alet olarak görüyordum yürüteci. Teoride evet öyle görünüyor ama pratikte öyle olmuyormuş :) aslında tam tersi anneyi daha çok uğraştırıyor. Devrilme riski yoktu benim kullandığımda, hatta emniyet amaçlı bariyeri vardı nesnelere fazla yaklaşmasın diye ama bebekler çok zeki :) oğlum birşeylere uzanacak üzerine çekecek diye korkumdan yürüteçteyken daha fazla stres oluyordum ama oğlum o yürütecin içerisinde kendi başına yürümekten çok mutlu olmuştu. Zaten hepi top 2-3 ay kullandım. Oğlum yaşına girmeden yürüdü. Aldığımda da sıralamaya başlamıştı. Ha ama etrafımdan gördüğüm kadarıyla çocuk yürüme alıştırmalarına başlamadan yürütece konursa ve yürüteç yüksekliği ayarlanmayıp çocuk oturduğu yerden sadece ayaklarını sürüyerek kendini itebilecek gibi bırakılırsa yürüteçler çocuğu tembelleştiriyor ve yürümeyi geciktiriyor. Biz de tembelleştirir korkusuna almamıştık ama sıralamaya başlayıp sadece ellerini bırakmaya korktuğu dönemde alıp yüksekliği de dinlenmek için oturduğu sürmek için ise ayağa kalkıp adım atmak zorunda olacağı seviyede tuttuk. Bence bu şekilde oğlum cesaretlendi ve daha çabuk kendi başına yürüdü diye düşünüyorum. Ama kangurular gibi sanırım uzun süre kullanmak omurgaya baskı yapabilir, aynı şekilde yükseklik olayına da dikkat edilmezse bacak arasını da sıkıştırabilir. Ama galiba dikkatli ve bilinçli kullanımla faydalı hale getirilebilir :)