anne sütü değil mi? ben anne sütü ile yapıyorum ama çiğ kalmış gibi geliyor muhallebi. yarım çay bardağı suyla 1 tatlı kaşığı pirinç ununu ateşte 5 -6 dakika pişiriyorum. anne sütü ekliyorum ocaktan alınca.@lila6 doktorun verdiği muhallebi tarifi:
-100 ml süt ve ya 90 ml su 3 ölçek devam maması
-1 tatlı kaşığı pirinç\yulaf unu
1 tatlı kaşığı pekmez
Süt ve un kısık ateşte pişirilir. İndirdikten sonra pekmez eklenir.
Geçmiş olsun ; havalar bir sicak bir soğuk bünyeler alt üst oldu resmenYoğurt makinesi buldum, inşallah bildiğimiz yoğurdu yapıyordur. Yogurt diye donmuş yoğurt yani dondurma makineleri satıyorlar.
Bir de kızımla biz biraz üşüttük sanırım.4 gündür hapşırıyoruz, nezle olduk.
Önceki postta paylaşmıştım canım bizim doktor inek sütü kullanabilirsiniz dedi ama ben kullanmayacağım. Anne sütü, su, peynir altı suyu kullanırımanne sütü değil mi? ben anne sütü ile yapıyorum ama çiğ kalmış gibi geliyor muhallebi. yarım çay bardağı suyla 1 tatlı kaşığı pirinç ununu ateşte 5 -6 dakika pişiriyorum. anne sütü ekliyorum ocaktan alınca.
Yazdıkların tam beni anlatıyor :) kelimesi kelimesine :)Biz geçen sene hiç bir yere gidemedik pandemi sebepli. Eşim bu yüzden gidelim bu sene diyor aamaaaa hem virüs korkutuyor, çünkü oralarda kimse dikkat etmiyor hem çocukla nasıl olur bilmiyorum ben de çekiniyorum. Belki deniz değil de bungalov tarzı sessiz sakin bir tatil olabilir. Ya da kamping 🏕 Cesaret edebilsem keşkeHayaller hayatlar mesajımın sonuna geldik.
Paylaşmak her zaman faydalıdır, ben mutlu olurum kendi adıma, ama zamanını aldıgım için de üzüşürüm :)Kızlar bugün ek gıda konusunda doktorumuzdan onay bekliyorduk biz; bugün kü kontrolde onay verdi. Çok güzel bilgiler verdi yine. Isteyen olursa notlarını paylaşabilirim
Paylaştım canım ek gıda ile ilgili olanları yazı olarak, dosyasina yazdıklarını eklemeyi unutmusum vesilenle onu da ilistiriyorum hemenPaylaşmak her zaman faydalıdır, ben mutlu olurum kendi adıma, ama zamanını aldıgım için de üzüşürüm :)
Biz geçen sene hiç bir yere gidemedik pandemi sebepli. Eşim bu yüzden gidelim bu sene diyor aamaaaa hem virüs korkutuyor, çünkü oralarda kimse dikkat etmiyor hem çocukla nasıl olur bilmiyorum ben de çekiniyorum. Belki deniz değil de bungalov tarzı sessiz sakin bir tatil olabilir. Ya da kamping 🏕 Cesaret edebilsem keşkeHayaller hayatlar mesajımın sonuna geldik.
Ahh kolay gelsin demek istedim, su gibi akıp gitsin inşallah hepsiHem de nasıl! Evden çalışıyorum bilgisayarda işlerim, hazırlanmam gereken iki sınav, yazmam gereken bir tez var ev işlerini saymıyorum bile... Yok zaman yetmiyor.
Bir haftadır bebeğimle annemdeyiz. Sadece karnım doydu. şükür mü şükür. Evde ne yemek yapıcam derdi var birde.Yine uğraşmak, yine uğraşmak...
Kızlar bugün ek gıda konusunda doktorumuzdan onay bekliyorduk biz; bugün kü kontrolde onay verdi. Çok güzel bilgiler verdi yine. Isteyen olursa notlarını paylaşabilirim
Biz geçen sene hiç bir yere gidemedik pandemi sebepli. Eşim bu yüzden gidelim bu sene diyor aamaaaa hem virüs korkutuyor, çünkü oralarda kimse dikkat etmiyor hem çocukla nasıl olur bilmiyorum ben de çekiniyorum. Belki deniz değil de bungalov tarzı sessiz sakin bir tatil olabilir. Ya da kamping 🏕 Cesaret edebilsem keşkeHayaller hayatlar mesajımın sonuna geldik.
Maşallah sizin doktorunuza, bayağı detaylı açıklama yapmışBugün doktorla çok uzun bir konuşma yaptım yaklaşık 1.5 saat civarı sürdü. Ek gıda ile ilgili olarak önemli yerleri paylaşayım belki fikir verebilir
Öncelikle ilk 1 yıl içinde yasak olanlar : tuz , şeker , bal , patlıcan , domates ( içinde domates olan her şey tarhana vs.) , kivi, cilek ,kuruyemiş, bakla, bamya, kavun, dut, baharatlar, yumurtanın beyazı, süt ( keçi inek koyun vs/ fakat süt ürünleri peynir lor vs hariç) ve blendır.
Biz ek gıdaya hiç başlamadık sadece yoğurt tadını yapmıştım.
Ilk başlangıç yoğurt. Sonrasında sebzeyle devam edilecek dedi. Sırasıyla havuç, patates, kabak ( normal +bal kabagı) , pırasa, ıspanak, brokoli, taze fakülte ( buzlukta yazdan koyduysanız kullanabilirsiniz dedi) , semizotu, enginar
Sebzeden sonra meyveye geçiş sırasıyla ; elma , armut, ayva, müz, ananas, avakado.
Sebzeler 3 gün kuralına göre şu şekilde verilecek dedi :
1. Gün : sabah 7-8 çay kaşığı / öğlen 9-10 çay kaşığı/ akşam 11 -12 çay kaşığı
2. Gün : sabah 7-8 tatlı kaşığı/ öğlen 9-10 tatlı kaşığı/ akşam 11-12 çay kaşığı
3. Gün : sabah/ögle/ akşam 3 türk kahve fincani
Bu ölçüler maximum. Üzerine çıkılmayacak dedi daha az olabilir dedi. Çay kaşığı tatlı kaşığı ölçü olarak metal kaşıkla vermeni istemiyorum esnek silikon kaşık kullanalım dedi.
Besinleri sabah öğle ve akşam çocuk açken verilecek ; sabah uyandı emzirmeden ek gıda veriyoruz dedi ek gıda verdikten 15 dakika bekliyoruz sonra emziriyoruz dedi her ek fifadan sonra.( 15 dakika ağız çevresinde kızarıklık olacak mı onu denemek icinmis) Bu şekilde ilerleyen süreçte alerji durumu 1. Gün %60 / 2. Gün-de %98 oranında belli olur dedi. 2. Gün önemli çünkü 1. Gün vücut karşılaştığı gıdayı tanımadığı için tepki verebilir kakaya çok dikkat ediyoruz dedi kaka da kan vs olursa hemen bana ulaşıyorsunuz dedi veya vücudunda özellikle koltuk altı ense kasık bölgesinde kızarıklık olursa resmini çekip bana gönderiyorsunuz dedi. Bu tarz bir tepki olursa hemen ek gıdayı bırakıyoruz o gün kesinlikle hicbir şey vermiyoruz güvenli besinler yoğurt da dahil sadece anne sütü veriyoruz dedi. Alerji veren besini ve o günün tarihini kenara not ediyoruz dedi. Mesela havuç denedik beğenmedi zorlamiyoruz havucu sebze listesinin en sonuna atıyoruz diğer beşine geçiyoruz dedi. Zamanı gelince yeniden deneyeceğiz dedi. Ek olarak her sebzeye +1 çay kaşığı zeytin yağı ilave ediyoruz ve yanına yoğurt ekliyoruz dedi. 3. Günün sonunda her hangi bir belirti yoksa vücutta güvenli besin olarak kenara koyuyoruz.
Sebzeler bittiğinde meyvelere geçiyoruz sırasıyla dedi fakat meyveler 3 gün kuralına göre değil 2 gün kuralına göre olacak çünkü meyve alerjik reaksiyonu daha hızlı gösteriyormuş.
Besinleri ya çatalla ezip yada cam rendeden geçirip verilecekmiş.
Su konusuna gelince günde en az yarım çay bardağı su verilecek 24 saat icinde, fazla içmek isterse üstü serbest dedi. Su eğer çesmedense kaynamış soğumuş olacak eğer damacana suyuysa plastik şişe olmayacak cam damacana olacak dedi.
Yoğurt için günlük mayalanacak dediben her pazartesi köyden 5 kilo süt alıyorum dedim hepsini güzelce kaynat sıcakken küçük kavanozlara ayır vakumla sonra buzdolabında sakla günü gelince ısıtıp mayala dedi. Kullanmadan 1 gece once mayalanacakmis.Hatta içerisine anne sütü karıştır güzel tat veriyor dedi. Buzluktaki sütlerini kullanabilirsin dedi. Meyvelerden ayva cok yogun kivamli pure oldugu icin anne sutuyle sulandıracagiz hatta Ileriki aylarda muhallebi kurabiyelerine de anne sütü ilave edeceğiz dedi. Ayrica meyveleri kesinlikle pisirmiyoruz dedi.
6.ay amaç ek gıdayla karın doyurmak değil besinleri sevdirmek o yüzden anneleri sıkmıyorum 7 ayda çok zorluyorum öğün planlamasi yapiyoruz dedi.
Ek gıda dışında önemli gördüğüm şeyleride paylaşmak istiyorum;
•9-18 kg besafe oto koltuğu önerdi
•9.ayda aile sağlığı merkezinde yapılan kızamık aşısı olayı. Şöyle dedi asm lerde kızamık aşısı açığı var. Ellerinde bulunmuyor bazen, asi takviminde 9. Ayda asi yapmak zorunda olduklarından 12. Ay aşılarını yapabiliyorlar. 9.ayda özellikle sorun eğer sadece kızamık aşısıysa yaptırın eğer 12 ay aşılarıysa yaptırmayın çünkü 12.ayda aynı aşıyı yeniden yapıyorlar dedi. Iki defa yapılmasına gerek yok buna dikkat edin dedi.
Bunlar dışındakiler Doğa'nın gelişimi üzerine olan konulardı onlara girmiyorum daha uzatmamak adına
Umarım birilerine faydalı olur
Canim bizde de tam tersi dedi.crazy06 canım yazmıştım aslında ama altlarda kalmış en az yarım çay bardağı , fazla içmek isterse üstü serbest
Tabiki de her bebek kendine özgü. Her ay yazdığımda doktorumun görüşlerini hep aynı tepki geliyor "çok kuralcı geldi " diye acep yazmasam miMaşallah sizin doktorunuza, bayağı detaylı açıklama yapmışBenim için fazla kuralcı geldi. Her öneriyi dinlemek gerek tabi yabana atılmamalı. Uzmanlar birçok konuda çelişiyorlar bu çok doğal çünkü çok alerjik bebekler ile hiç alerjik olmayan bebeklere bir sürü çocukla karşılaşıyorlar ve bu nedenle kuralcı -tedbirli-davranıyorlar. Çevremdeki insanların bizzat deneyimlerine de güveniyorum ayrıca bebeğimin tepkilerini de dikkate alarak kendimize bir yol yöntem belirliyorum. Şimdilik iyi gidiyoruz.
Bence hic kotu hissetme canım deneye yanıla öğreniyoruz aslında. Bir de net bir fikir yok ki her doktor ayrı yonlendiriyor kimi meyve yemiyorsa pişirip dene diyor kimi kesinlikle pişmeyecek diyor. Her kafadan farklı bir ses yani. Bizim doktor 1 yaş öncesi alerjik gıda yok dedi ama geçenlerde yurt dışı bebek ek gıdasıyla ilgili 1 yaş altı alerjen gıda verilsin bünyesi alısir yazıyordu mesela.... o yüzden içgüdüsel davranmak gerekiyor ama malesef ben yapamıyorumBi sey itiraf edicem. Bazen burayi takip edince kendimi kotu hissediyorum. Elimdeki imkanlar dahilinde yapiyorum bi seyler ama burda yazilan tartisilan konularda hata payi bile yok. Ek gida konusunda ozellikle. Ben meyve puresini haslayarak yapmistim youtubedan arastirip. Ya da kettleda kaynatip isittigim suyu kullaniyorum ki o su da plastik siseden geliyo. Bir suru bir suru ornek. Zaten yine kaka yapmadi 3 gun oldu. Neyi yanlis yapiyorum diye kendimi elestiriyorum hep.
9.ayda direk yaptırma demedi aslında özellikle sor sadece kızamık aşısıysa yaptır eğer 12.ay aşısıysa yaptırma dedi.Canim bizde de tam tersi dedi.
Su vermek zorunda değilsin emzirdigin icin. Anne sütü yuzde 90 su icerir zaten bosuna midesini suyla doldurma dedi. Sadece alismasi acisindan arada teklif et demisti icerse eger.
bu arada evet asi isini bize de soyledi. 9. Ayda asi yaptrma bosuna demisti.
Geçmiş olsunİyi geceler;
Çok teşekkür ederim..Geçen hafta menenjit b tipi 2.doz aşımızı yaptırdıktan sonra eve geldik uyumak istedi uyandıktan hemen sonra sağ tarafına doğru bükülmeye başladı hani sanki beliniz ağırı yada yorgun olduğunuzda belinizi bükersiniz ya onun gibi bir hareket yapmaya başladı sonraki günler arttı Doktorumuzu aradım hemen o da Havaleden şüphelendi..
Neyse ki bu akşam kontrole gittik bugün o hareketi bir kere yapmıştı
@White Mocha canim
Doktor her yerini muayene etti kulaklarının çok kızardığını o yüzden öyle yaptığını söyledi.Kaslarına baktı başka sorun görmüyorum dedi ama kulağı için Antibiyotik verdi maalesef ki ilk ilacını bu yüzden kullanmak zorunda kalacak..
Tabi buna da şükür benim aklıma binbir türlü şey geliyordu..Hiçbir bebek hastalanmasın, her şeyi şifa ile yaşasınlar.
Bizler de dermansız dertlerle karşilaşmayalım inşallah.
Aynen canim bize de haberleselim dedi. Ben acikcasi o kdar seyi aklimda tutmaya çalışırken bunu unutmusum. Sen yazinca hatırladım iyi oldu. Gerci onumuzdeki ay da gideceğiz kontrole. Yine hatirlatirdi herhalde.9.ayda direk yaptırma demedi aslında özellikle sor sadece kızamık aşısıysa yaptır eğer 12.ay aşısıysa yaptırma dedi.
Bence takilma cok. Bana da oluyor bazen ama yine de kendi bildigime okuduguma ya da doktoruma güvenip birini seciyorum. Bana da blw icin mesela rendeleyip yedirirken eline de parmak seklinde haslayip ver dedi meyveyi. Su konusunda da bazi doktor kaynatmalisin diyor kimisi gerek yok diyor. Benim doktorum da kaynatmana ya da bebek magazalarindan ozel su almana gerek yok ama cam sisede olmasinda fayda var dedi. sonuçta annemin bana ozellikle cam sisede su verdigini zannetmiyorumBi sey itiraf edicem. Bazen burayi takip edince kendimi kotu hissediyorum. Elimdeki imkanlar dahilinde yapiyorum bi seyler ama burda yazilan tartisilan konularda hata payi bile yok. Ek gida konusunda ozellikle. Ben meyve puresini haslayarak yapmistim youtubedan arastirip. Ya da kettleda kaynatip isittigim suyu kullaniyorum ki o su da plastik siseden geliyo. Bir suru bir suru ornek. Zaten yine kaka yapmadi 3 gun oldu. Neyi yanlis yapiyorum diye kendimi elestiriyorum hep.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?