3310 Mutluluğu…

Tamam telefon parasını abartmış olabilir üye doğru 3bine var telefon. Ama 3bin bile ucuz mu elinizi vicdanınıza koyun ya. Salçalı ekmekmis; hadi çocuğa evde Salçalı ekmek verelim kreş olmuş 2bin lira. Lüks sadece yemek içmek değil ki. Hayat eskisi gibi kalsın diye çağın gerisinde yetistiremeyiz ki çocukları.

Zaten ben çağın gerisinde yetiştirin demiyorum ki. Eskiyşe şimdinin şartları çok farklı zaten bir tutulamaz. Hayat pahalı, benim eşim devlet memuru maaşı da gayet iyi olmasına karşın 2 kişilik ailemizi geçindirmekte sıkıntı yaşıyoruz sırf kiramız doğuda bir şehirde olmamıza rağmen 2300 TL ve bu dönemde asgari ücretliye kuru ekmek reva görülüyor.

O halde neyi savunuyorsunuz ?
Ben sadece telefondam bahsetmiyorum ki. Oldu o zaman evlenecek insanlarda mesela beyaz eşya almasın ? Beyaz eşya fiyatlarından haberiniz var mı ? Yazık değil mi bu ülkede evlenmek isteyen genç insanlara ?
Yapmayın lütfen. Bir gün inşallah bebeğiniz olduğunda ne demek istediğimi anlayacaksınız. Hayatta bir lüksümüz kalmadı , çok acı bence.

İnsanlar şunu anlamak istemiyor. Ben ve eşim Türkiye ortalamasına göre bayağı yüksek kazanıyoruz. Ama standartlarımız o paraya göre düşün çünkü alım gücümüz az. Ben kendimi zaten asgari ücret alam kimseyle kıyaslamıyorum.
O parayla kredisiz ne ev ne araba alabiliyoruz. İnsanların kafası buna basmıyor. Dev bir borcun altına girmeden çöp bile alamıyorsun. Normalde bizim alabilmemiz lazım. Araba bile alamıyoruz ya araba. İllaki kredi çekmemiz lazım. İstemiyorum bir de kredi çekmek. Kendimiz para biriktirip ev aldık daha yeni ve araba almak için de 1.5 yıl daha para biriktireceğiz. Çünkü kredi ile almak istemiyorum.
Herkes bu kredi olayını bile o kadar kanıksamış ki. Kimsenin parası yok arkadaşlar, herkes emanet malların sahibi. Ömürlerini 10-15 yıl ipotek edip tok karna yaşıyorlar. 48 ay taksitle tv alıyorlar. Sonra herkesin herşeyi var oluyor. Yok işte.

Ğ

Arabamız eskidi, çok gezdiğimiz için çok km yaptık yani eski araba artık ama bilin bakalım Japon menşeyli (yedek parça ve sağlamlık açısından tercihimiz) araçlar kaç bin TL den başlıyor? 300 bin evet 300!

Bez fiyatlarını hiç sormayın 89.90 ₺ ebebek prima bez satıyordu yaklaşık 10 gün önce zam yaptı 103.60 ₺ çıktı fiyatı varın gerisini siz düşünün

5-6 bine telefon almak istediğim için linçlemeye çalışılıyorum ki 5-6 değil almak istediğim model.
Siz de binmeyi verin cağnım arabaya. Şimdi gelir der ki ; e binim kocim yeni araba aldı 50 bin telaa yaaa. Neyinize yetmiyor ?
Ben cidden bu kafalarla yaşıyor olmaktan çok sıkıldım. İlla en dipte olan şekilde mi yaşamak zorundayız ?

sanırım bunu asla anlatamayacağız:

- asgari ücret 15-16 yaşında mesleki eğitime devam eden ya da hiç bir beceri gerektirmeyen işlerde o da haftada azami 40 saatlik işe karşılık verilmesi gereken bir ücrettir. eskiden, ben çocukken berberlerin kasapların yanına giren 13-14 yaşında haftalıkla çalışan çocuklara verirlerdi o ücreti... bir ülkenin neredeyse yarısı asgari ücrete ça-lı-şa-maz. öyle bir ekonomide alım gücü filan kalmaz.

- her üniversite okuyana devlet iş bulsun diye bir dünya yoktur ama devlet, hele ki sosyal bir devlet, ne kadar nüfusu olduğunu bunun ne kadarının ne bölümde ne süreyle okuyup ne iş yapacağını filan planlar programlar. mesleki eğitim almış ya da yüksek öğrenim gerektiren bir eğitim alarak bir de tecrübe edinmiş bir insanın iş piyasasında karşılığı asgari ücret veya bir tık üstü değildir, olmamalıdır. buradan sağlıklı bir iş piyasası çık-maz.

- insanlar okuyup çalışıp çabalayıp beden veya beyin yorup bir kariyer ediniyorsa hakkı olan ücreti de talep eder, etmelidir. değilse ne kişi mutlu olur ne toplum kalkınır sonucunda da uzun vadede hep birlikte b.k çukurunda debeleniriz.

geçtim asgari ücretliyi görece iyi ücretli çalışanlar bile sadece temel ihtiyaçlarını karşılayarak günü kurtaracak kadar yaşıyorsa orada çok büyük bir sorun vardır. ki bence var.

çocuğun eline salçalı ekmek verip sokağa salacak ortam olsa mesela, benim de çocuğum olsa, ben salarım o çocuğu sokağa, keşke sokakta büyüseler :) evde elinde telefon karşısında TV büyüyeceğine sokakta büyüsün. ama çok minik istisna kırsal vb. yerler hariç güvenlik sorunu olmayan yer kaldı mı? güvenlik sorunumuz neden var? köyler hep boşaldığı herkes 3-5 şehre yığıldığı, tarım bittiği, ortam göçmen dolu olduğu, plansız yapılaştığımız, okuldu işti peşinde sürekli oradan oraya taşınmak zorunda kalıp mahalle olayı kalmadığı vs vs için. çocuğa salçalı ekmek verecek arada nerede diye bi göz atacak anne de işte zaten. yani devir "salça ekmek çok sağlıksız ıyyyk"tan ibaret şekilde farklılaşmış değil sadece. tam olarak ekonomi bu halde olduğu için çocukları da salamıyoruz.

Ya inanmıyorum.. sizin tuzunuz kuru olmasına rağmen, burada yaşamamanıza rağmen bizi düşünüp, üzülüyor musunuz şaşırdım gerçekten, sizin gibilerle pek karşılaşmıyorum da, genelde hep oralardan şikayet edip Türkiye çok güzel elimden gelse dönerim diyenler oluyor… diyordum ki böyle bir yorum gelmiş zaten
Yurtdısındayım burasında cok sıkıcı İnan . Bıcok dezavantajı var
Hanımefendi ne sıkılmasından bahsediyorsunuz?? İnsanlar burada açız, gıda alamıyoruz, yakacak kömürümüz yok, çocuğumuza mont alacak paramız yok diyor, siz “ burası çok sıkıcı yaaa” diyorsunuz.

Biz canımızın derdindeyiz , bir de sizin derdinize bakın Allah aşkına.. dalga geçer gibi aynı bu sözleriniz, yorum yaparken biraz düşünün lütfen..

Standart bir telefonun 2800 olması normal yani? Asgari ücretle 1 ay deli gibi çalışıp en basit telefon anca alınabiliyor burada. Millet baska ülkelerde asgari ücretle değil iPhone'un son modeli, evine beyaz eşyalar bile alabiliyor. Bizim ülkemizde evlenmek için millet senelerce borç altına giriyor. Başka ülkelerde insanların yüzüne bakmadığı arabalar burada ultra lüks. Senelerce çalışıp dandik bir araba parasi bile biriktiremeyecek olduğunu bile bile bu ülkede tutunmaya çalışıyor genç nüfus.

30+ olanlar yine şanslıyız ama yeni neslin işi gerçekten çok zor. En güzel çağlarında hiçbir şey yapamadan geçiriyorlar günlerini üstüne bir de pandemi çıktı hepten asosyal oldular. Ben de şahsen sosyallesmeye korkar oldum asla yetmiyor para. Eskiden her ay kenara bir çeyrek atıyordum mutlaka şimdi imkansız.

Bir de başlık altında yurt dışında yaşadığı halde buralar da sıkıcı diyenler var tey allahım. Burada millet günü kurtarma derdinde en temel ihtiyaçlarını karsilayamiyor çok sıkılan varsa buyursun yaşadığımız ülkeleri değişebiliriz

Ayy gece gece gözlerim doldu .o yaşta birinin evinde en azından torunu çoluk çocuğu ile zaman geçirip rahat bir yaşlılık dönemi geçirmesi gerekirken çalışmak zorunda kalışı içimi acıttı

Evet ama insanlar artık o kadar zor durumdaki hastada olsalar çalışmak zorundalar

Gunlerdir acmak istedigin konu . Ekonomi cok moralimi bozuyor.
Cocuklarim devlet okuluna gidiyor aylik masrafi min 1500 .
Ortaokula giden kizim icin servis yemek , etut , anaokuluna giden kizim , aylik ucreti ve yemek . Ders calissin diye kitap alicaksin tane fiyati 30-50 civari (min. 10 kitap gerekiyor) ,okuma kitabi vs de oluyor.
Giyim desen cocuklar cabuk buyuyor surekli ihtiyac .
En az 3 cocuk diyorlardi ama masrafa nasil yetisipte cocuk yapacak insanlar. Faturalara gece n kis 1000 Tl oduyorduk . Bu sene allah yardim etsin.

Konunun özeti olmuş resmen içten öptüm sizi .

Neeeeeeeeeee
1500₺ Ciddi misiniz ?
E o zaman 500 daha verin de özele gitsin

Saçmaladı gerçekten.
Benim gelirim 10 bin civarı. (Eşimin işleri bozulmasa çok daha fazlaydı ) Asla geçinemiyorum ben. Ev kirası +araba kredisi+yakıtı+ ev masrafı+ bebeğimin ihtiyaçları düşünsenize bu gelirle iphone son modelleri hayal gibi.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…