Cuma Zayıflama Yarışması 4. Takım

Egzersiz Sonrası mutlaka karbonhidratlı besinler tüketin
Egzersizden sonra kaslarda azalan glikojen depolarının yenilenmesi hızlı bir şekilde olmaktadır. Bu nedenle egzersiz sonrası ilk iki saat içinde kadınlar en az 50 g, erkekler 70 g karbonhidrat içeren yiyecek ve/veya içecek tüketmelidir. Egzersiz sonrası yiyecek bulmak güç ise, sporcular yanlarında 50 g karbonhidrat içeren kolay taşınabilen yiyecek ve içecek bulundurmalıdır . Örneğin sandviç-meyve suyu, kek, bisküvi benzeri besinler çantanızda kolaylıkla bulundurulabilir. Günde iki kez ve daha fazla antrenman yapılıyorsa, bu durum daha da önemli hale geliyor, beslenmeye dikkat edilmez öğün atlanırsa karbonhidrat depolarının yenilenmesi zorlaşmakta ve performansı olumsuz etkilemektedi
 


Spora başlama kararınız çok güzel ama size bir haberim var.

”Zaten spora başladım, haftanın 5 günü sporumu yaparım, istediğimi de yerim; 3 ay sonra fit olurum” diyorsanız; hedefinize çok uzakta olduğunuzu söylemek zorundayım :)

Tabi ki spor olmadan olmaz ancak, beslenme tarzınızı değiştirmeden hızlı sonuç almayı beklemeyin.

Özellikle yağ oranınızı düşürüp, kas oranınızı arttırmak istiyorsanız; sporun %30, beslenmenin ise %70 etkili olduğunu unutmayın!



Spor ve beslenme kadar, su tüketimi de çok çok önemli! Gün içinde 1,5-2 litre su mutlaka tüketilmeli. Spor yaptığınız günlerde 500 ml daha eklemelisiniz. Mutlaka! Su olmadan olmaz!



Haftada 3-4 kez düzenli egzersiz yapanların enerji ve protein ihtiyacı otomatik olarak artar. Bu yüzden düzenli spor yapanlar nasıl beslenmeleri gerektiği konusunda çoğunlukla merak içinde olurlar; internet ya da spor dergilerinden araştırma yaparlar. Üzülerek belirtmeliyim ki; internette ya da dergilerde gördüğümüz bilgilerin çoğu dikkat çekmek için yazılan yalan yanlış bilgilerle doludur. Öncelikle tavsiyem her okuduğunuza inanmayın ve yazan kişinin manken, şarkıcı, yazar değil gerçek bir diyetisyen olduğundan ve aldığı eğitimden emin olun.



Spor yapanlara verilen ortak tavsiye‘’protein ağırlıklı’’ beslenmeleri gerektiğidir. Ancak unutulmaması gerekir ki ihtiyacımızdan fazla alınan protein de yağ olarak depo edilir. Peki ihtiyacımız kadar protein ne demek?Bir spor eğitmeni düşünün 90 kg ağırlığında ve kas ağırlığı oldukça yüksek, haftanın 4-5 günü ağır antrenman yapıyor; bu kişinin günlük protein ihtiyacı 180-200 gram arasındadır. Diğer yandan 60 kg ağırlığında haftanın 3 günü kardiyo ve ek olarak yeterli fitness egzersizleri yapan bir bayanın protein ihtiyacı yaklaşık 75-85 gram aralığındadır. Yani protein ihtiyacı kişiye özgüdür, her spor yapan aynı miktarlarla beslenmemelidir. Haftanın 3-4 günü ortalama bir şekilde spor yapıyorsanız kilogram başına 1,6 gram protein başlangıç aşaması için yeterli olur. Örneğin 50 kg ağırlığında iseniz; 50 x 1,6 = 80 gram günlük protein ihtiyacınızdır.



Spor yapan bireylerde protein kadarkarbonhidrat tüketimi de çok önemlidir. Zayıflama diyetlerinde yapılan bir hata karbonhidrat yani ekmek/ pilav/ makarna/ meyve türünü tamamen kesmektir, bu çok yanlıştır. Özellikle yağ yakımını ve aynı zamanda kas kitlesini arttırmayı hedefleyenlerde günlük beslenmenin en az yüzde %30-40’ını karbonhidrat oluşturmalıdır. 60 kg ağırlığında bir bayan için günlük 4-5 porsiyon karbonhidrat grubu yeterli olurken, 80 kg bir erkekte günlük 7-8 porsiyona kadar çıkılmalıdır.

Peki 1 porsiyon karbonhidrat ne demek?

Örneğin 1 dilim ekmek ya da 3-4 yemek kaşığı yağsız bulgur pilavı/ kepekli pirinç/ beyaz pirinç/ makarna/ karabuğday/ kinoa / yulaf ezmesi/ 1 meyve ya da 1 kase çorba = 1 porsiyon karbonhidrat olarak kabul edilebilir.



PEKİ SPOR ÖNCESİ VE SONRASI NE YİYELİM?

Öncelikle açken spor yapmak yapılan hataların en büyüğüdür. Eğer sabah spor yapanlardansanız ve kahvaltı için zamanınız yoksa 2 dilim tam tahıllı ekmek ile yapılmış bol beyaz peynirli ve yeşillikli bir sandviç spor öncesi hem karbonhidrat hem de proteinihtiyacınızı karşılar. Karbonhidrat size spor süresince enerji sağlarken, protein kas yıkımınızı engeller. Kahvaltı için zamanınız varsa mutlaka yumurtalı, peynirli, ekmekli ve cevizli bir kahvaltı yapmalısınız. En doğru zaman kahvaltıdan 1 saat sonra spor yapmaktır. (Sindirim hızınıza göre 30-45 dakika sonrası da olabilir.)

Gün içinde ya da iş çıkışında spor yapanların ise en büyük hatası, öğle yemeğini yedikten 4-5 saat sonra aç bir şekilde spor yapmak ve spor çıkışında saat çok geç olduğu için akşam hiçbir şey yemeden öğünleri geçiştirmektir!Eğer sizde bu şekilde vücudunuzu çok az besleyip, süper sonuçlar bekleyenlerdenseniz, yaptığınız sporun boşa gittiğini bilmelisiniz.



Spor öncesi için kural ; spordan 1 saat önce karbonhidrat ve protein içeren bir öğün (ana öğün ya da kuvvetli bir ara öğün) olmalı.

Örneğin;

  • 1 sandviç (tavuklu/ ton balıklı/ peynirli/ yumurtalı) + Ayran ya da
  • 1 kase yoğurt+ 1 adet meyve+ 10-15 adet fındık/badem ya da
  • 200 ml yarım yağlı süt/ yoğurt + 4 yemek kaşığı yulaf ezmesi + 1 taze meyve+ 5-6 çiğ fındık/badem ya da
  • 1 adet tam yumurta+ 2 yumurta beyazı+ 1 dilim peynir + 1 dilim tam buğday ekmeği ya da
  • 1-2 dilim tam tahıllı ekmek (ya da tahıllı lavaş) üzerine 2 tatlı kaşığı light yer fıstığı ezmesi + 1 muz + 1 tatlı kaşığı bal + 2 tam ceviz gibi.


İpucu: Spora başlamadan 20-30 dakika önce tüketilen sade kahve enerjinizi inanılmaz arttırır ve yağ yakımını destekler!

Spor sonrasında ise; vücut kendi içinde çalışmaya ve enerji harcamaya devam eder, glikojen yani karbonhidrat depoları tükenmeye başlar, sıra kaslara gelir ve kas yıkımı gerçekleşebilir. İşte bunun gerçekleşmemesi için spor biter bitmez ilk 30 dakika içinde karbonhidrat tüketmek gerekir, örneğin 1 adet meyve! Yüzücüleri görmüşüzdür, antrenman sonraları soyunma odasına giderken 1 adet muz yerler, işte sebebi budur! Tabi ki spor sonrasındaki ilk 1-1,5 saat içinde güzel bir protein kaynağına da ihtiyacımız var, bunun için 200 gram kadar kırmızı et/tavuk/balık/hindi ya da ton balığı tüketilmeli, yanında haşlanmış sebzeler/salata ve mutlaka yoğurt ile birlikte tercih edilmelidir. ( Bahsedilen tüm miktarlar kişiye uygun olarak planlanmalı.)

KAS GELİŞİMİ İÇİN PROTEİN TOZU ŞART MIDIR?

Hayır, kas geliştirmek isteyenlerin ihtiyacı protein tozu değil; protein ve karbonhidrat açısından dengeli bir beslenmedir. Kilogram başına yaklaşık 1,6 gram protein almak kas gelişiminin ilk aşaması için yeterlidir. Gün içinde yumurta, peynir, süt ve süt ürünleri, kırmızı et/ tavuk/ balık / ton balığı yeterli düzeyde tüketildiği takdirde; protein ihtiyacı doğal yöntemlerle karşılanmış olur. Ancak kas gelişiminin ileri seviyelerinde yani yağ yüzdesi düşük ve kas oranı yüksek olan bireylerde, protein ihtiyacı besinlerle tamamlanamayacak kadar arttığı zaman, günde 1 ölçek (yaklaşık 30 gram) protein tozu takviyesi yapılabilir. Ancak her 3 ayda bir karaciğer ve böbrek fonksiyon değerleri kontrol edilmelidir.Tabi ki doğal yöntemlerle beslenmek varken hiç bir yapay ürün takviyesi tavsiye edilmemelidir.



Spor öncesi için süper tarif:

1 kase yoğurt (200 gram)+

3-4 yemek kaşığı yulaf ezmesi +

10 kuru üzüm (ya da taze yaban mersini) +

2 tam ceviz +

1 yemek kaşığı az yağlı yer fıstığı ezmesi +

1 çay kaşığı toz tarçın+

1 tatlı kaşığı doğal bal/pekmez

Tüm malzemeleri karıştırın. Ardından 1 fincan şekersiz kahve tüketin ve spor sırasındaki enerjinizin tadını çıkarın
 
Bugünkü menüm
sabah 11.00
5 hurma
200 gram yogurt

14.00
2 hurma

15.00
iki dilim karpuz

16.00 iki hurma

18.00
bi avuc fistik
Bi dilim karpuz

21.00
4 tane erik

1.5 litre su
Spor yok
bugün ayça kayanın programını izledim trt1de ,bu tür tek yönlü ,1hafta yapılan diyetler çok yanlış diyor,bir sürü sağlık sorunu oluyormuş.
 
Takımdan çıkmadın ki canım tabi ki paylaşacaksın :)


Nasıldı ilk günün?


Dur kız regle var daha bir kaç gün, hem o öyle gelmek için acele etmesin bakayım
Güzeldi fazla zorlanmadimm ama 7 taneden fazla yiyemedim 21 cok geliyor :))
bugün ayça kayanın programını izledim trt1de ,bu tür tek yönlü ,1hafta yapılan diyetler çok yanlış diyor,bir sürü sağlık sorunu oluyormuş.
Benim kilom durdugu icin 3 haftadir ayni o yüzden 3 gün yapicamki yine kilo veriyim .:)
 
Merhaba kizlar
bi haftadir yoktum kusura bakmayin.
insan 3 haftadir ayni kiloda olunca hevesi kaciyor cok sinir olUorum bide zamanim kisitli 1 ay sonra gelinlik alincak 70 kilo olsam yeter. 5 kiloyuda 4 ay icinde verirsem hedefime ulasicam.. yavas yavas telaslar basliyor ev esyalara bakmaya basladik hergün bisey yapiliyor. Menümü paylasicam ama .
 
Güzeldi fazla zorlanmadimm ama 7 taneden fazla yiyemedim 21 cok geliyor :))
Benim kilom durdugu icin 3 haftadir ayni o yüzden 3 gün yapicamki yine kilo veriyim .:)
9 tane de bütün güne yeter mi ki?
Insallah kilon iner canim, bundan sonra senden devamlilik istiyorum
 
Biricik bence bunu uygula tatlim

Direnç Kiloları İle başınız dertte mi? (Taylan Kümeli’den)



Direnç Kiloları için hızlandırıcı liste
Taylan Kümeli’den

UYARI:
– BU LİSTE SADECE 1 GÜNLÜKTÜR.

– DÜZENLİ OLARAK BESLENME LİSTELERİNİ UYGULAMANIZA RAĞMEN,3 HAFTADIR KİLO VEREMİYORSANIZ BU LİSTEYİ UYGULAYINIZ.

– TAMAMLADIĞINIZDA KALDIĞINIZ LİSTEDEN DEVAM EDEBİLİRİSİNİZ.

1 GÜNLÜK HIZLANDIRICI DİYETİNİZ
SABAH
1 su bardağı diyet yoğurt
Veya

2 adet sade probiotik yoğurt
Veya
1 su bardağı diyet kefir veya diyet süt
2 dilim taze ananas
1 kiwi
1 adet limon lifli diyet büsküvi
1 çk toz tarçın
1 çk toz zencefil
Tüm malzemeleri blenderdan geçiriniz2 SAAT SONRA
3 adet mısır pirinç patlağı


ÖĞLEN
Doyana kadar çorba

Çorba malzemeleri
8 bardak su
2 adet derisiz tavuk baget
1 demet maydanoz
½ limon suyu
5-6 tane karabiber
2 ob kereviz ve sapları
3 yk haşlanmış kepekli pirinç

2 SAAT SONRA
3 adet mısır pirinç patlağı

2 SAAT SONRA
3 adet mısır pirinç patlağı + 1’er tk labne light peynir

AKŞAM
Sabah kahvaltısının aynısı

2 SAAT SONRA
1 avuç altın çilek
1 çb diyet kefir veya diyet süt
 
Bugünkü menüm

08:00
6 hurma
1 bardak süt

12:30
4 hurma
1 bardak süt

17:30
1 tabak süzme mercimek çorbası
2 dilim tam tahıllı ekmek

1,5 lt su
Spor: 3 km yürüyüş

Adet olacağım karnım çok ağırıyor o yüzden pek birşey yiyesim yoktu.
 
Bugünkü menüm
sabah 11.00
sabah 3 hurma

13.00
4 dilim kare seklinde karpuz
Bi tane esmer
bitane tavuk salam

14.00
3 tane hurma
6 7 tane fistik

16.00
iki dilim karpuz
2 tane hurma

17.00
Iki kasik yogurt
3 kasik pilav

18.00
bitane hurma

1 litre su icicem daha
spor yapmadim ama yapmayi düsünÜorum bildiririm..
 
bugün menüm
9:30=2dilim tam buğday ekmeği
2çeri domates
1kk peynir
2zeytin
1çay kaşığı tereyağ

11:20=1kuru erik

12:30=1kaşık pilav
1dilim tam buğday ekmeği
4kaşık patlıcan yemeği
5kaşık yoğurt
salata

15:00=1yeşil elma
9kaşık yoğurt

17:20=4kaşık patlıcan kızartma(patlıcan+domates+sarımsak+yoğurt+yeşil biber+salça+1kaşık sıvı yağ)
avuç içi kadar tavuk
salata
1dilim tam buğday ekmeği

19:40=1kuru incir
2hurma
1ceviz
sütlü kahve
6bardak su. 2günlük yemeğimi yemişim
 
bi kaç günden fazla yapma bari kilo vermen dursada zararlıymış :)
 
Tartı ne diyor kuzum?

Kızartmaya takıldım biraz Kızartma deyince gözümün önüne hep vıcık vıcık yağlı patatesler falan geliyor en çok ta onu severim

spor güzel olmuş
Az oldu biraz
 
Tartı ne diyor kuzum?


Kızartmaya takıldım biraz Kızartma deyince gözümün önüne hep vıcık vıcık yağlı patatesler falan geliyor en çok ta onu severim


Az oldu biraz
kızartma da 1 kaşık yağ var . bende kızartmaların hastasıyım özellikle patatese zafım büyük
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…