5 yaşındaki çocuğumun elinden oturup ağlıyorum

Siz yada eşiniz sinirlenince eşyalara birbirinize zarar veriyor musunuz ?

Lütfen bir pedagoga götür .Dikkat çekmeye çalışıyor gibi. Kardeşini kıskanıyor büyük ihtimal .

Hicbir fikrim yok Allah kolaylik versin demeye geldim. Suanda boyle sistematik davraniyorsunuz orasini anladim ama kucuklukten beri mi boylssiniz ona karsi yoksa artik onunu alamayinca mi hayir demeye basladiniz?
Hep böyleydik canım eşim de ben de iyi bir çocuk yetiştirelim diye çok uğraştık hayırsa hayır bitti.belki meyvesini ilerde alırım düzelir inşallah okula başlayınca düzelir diyorlar kreşe gidiyor düzelmedi

Uzman konusunda eşimi ikna edemiyorum yazmışsınız. Özür dilerim ama çocuğu doktora götürürken eşinizden mi izin alıyorsunuz? Belki hiperaktif, belki öğrenme güçlüğü ya da bambaşka şeyler var. Ve emin olun uzman yardımı olmadan çözebileceğiniz şeyler değil.

Vakit kaybetmeyin daha fazla.

Son düzenleme:
Allah sabır versin kardeşimin çocukluğuna benzettim
Hala inattır hala bi acayiptir
Bu da babamla annemin ortak tutum sergileyemeyip babamın erkek çocuğa idol olamamasından ve kural koyup uygulayamamalarından oldu
İşte benim korkum da bu. Benim bildiğim 30 yaşlarında iki kişi var anneleri anlatıyor küçüklükleri aynı senin çocuk gibiydi diyorlar. Şu an hala sorunlu zarar verici tipler

Tamam işte, bir iyi bir kötü. Bir şefkat bir dayak.
Böyle böyle nasil bir çocuk yetistirmeyi düşünüyordunuz ki?
Madem sorunumuzu yazdıniz, kendinizle yüzleşirseniz cozüme daha kolay ulaşabilirsiniz.
Neden öğretmenine karşı çok uysalken siz yanımdayken yabanileşiyor? Sizce size ne anlatmak istiyor olabilir?
Valla bu yaşta önlem aldınız aldınız, çocuğu anladınız anladınız. Bir süre sonra o tren kaçar, iki yabancı olarak yaşarsınız aynı evin içinde.
Benim annem de onu benimsemedigimi, küçücük bir kızken bile herkesin elini tutarken onun elini tutmak istemediğimi, ondan on adım önde yürüdüğümü söylerdi.
Sonuç? Yaş 27 hala aynıyım ona karşı. Bazı şeyleri zamanında çözmek lazım.
Ayrıca benim annem de dövmezdi ama sinirlenince hakaretler eder sarsardi beni, kırk yılda bir
Ama o unuturdu ben unutmazdim. Siz bir kere o tokatı attıktan sonra isterseniz her gün helikopterle sevginizi ilan edin, o çocuk buna inanmaz. Sabrınızı zorluyor olabilir, kendinize hakim olun.
Sizin de eşinizin sabrını zorladiginiz zamanlar vardır, o öfkesini size tokat atarak mi gösteriyor? Zaten öyleyse çocuğun bu hali aile içi sistematik şiddetten, başka birşeyde aramamak lazım.
Nasil ki eşten gelen bir tokat 30yillik evlilikleri, sevgileri bitiriyor, inanın anneden - en sevilenden- gelen tokat da bir travmadir çocuk için.
Ofkeliydim, dayanamadım bir bahane olamaz. İyi , çok sinirlendiginizde ukala memuru, size ters laf eden komşuyu, kaynanayi falan da dovun o zaman.
Neden sadece gücünüzün yettigine vuruyorsunuz?
Çok ayıp gercekten

Ben çalışıyordum 8 ay öncesine kadar şimdi doğum iznindeyim.bakıcısı baktı ama hala görüşüyoruz seviyor bakıcısını
Bakıcı ile tutarsız davranış sergiliyorsunuz o zaman.
Okulda farklı , size farklı , bakıcıya farklı olması bunu gösteriyor.
Bi uzman desteği almalısınız.
Diğer sebep de kardeş kıskançlığı.
Evde hiç olmayan anne , kardeş olunca hep evde ve onunla ilgileniyor.
5 yaşındaki çocuk için travma olabilir bu.

Görümcemin o yaşlardaki çocuğuna bir dönem ben baktım nazı annesine geçiyordu bizdeyken parka gidiyorduk süreli dolunca elimden tutup eve geliyordu evde komşumun çocuğuyla oynuyordu bazen tek annesi mahvetti dimi seni diyordu ama çocuk benimle yemek yaparken muhabbet ediyordu geziyorduk bazen yorgun olduğumda veya hasta evin tozunu almıcalmıyız diyordu bişey istesem hemen yapıyordu yardım ediyordu bana anlıcağınız nazi size bence o yaşlardaki çoçuklar anne kural koymaya çalıştıkça baskın çıkmaya çalışıyor anlıcağınız annesi okula hazırlamak istiyordu her sabah kavga gürültü apartman ayağa kalkıyordu ama bendeyken güle oynaya bide sürekli annesini şikayet halindeydi bana zorla yaptırmak istiyor gibisinden sanırım bu yaş aralığı çocuklar hep böyle ..

Yazdıklarınızdan çıkardığım kadarıyla eşinize hak veremedim, annesiniz sonuçta, hissedersiniz

İşte ben bunun farkındayım o treni kaçırmak istemiyorum ama ne yapacağımı da bilmiyorum . Pedagoga gidecem eşimi ikna edemesem de tek gidecem . Ama annelerden tavsiye de duymak istiyorum. Ne kadar iyi yetiştirmeye uğraştım biz iyiydik bu niye böyle kötü oldu desem de belli ki bir yerlerde bir hata yaptık. Bu saatten sonra toparlayamıyorum gün geçtikçe içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Tokat konusuna gelince sonuna kadar haklısınız hiçbir gerekçesi olamaz biliyorum allahım sabrımı artırsın

Bağlanma sorunu yaşıyor olabilirsiniz.Youtubedan pedagog Adem güneş var sorular soruyorlar onu dinlemenizi tavsiye ederim.Daha kapsamlı bilgi almış olursunuz . Benim bi tanıdığım böyleydi ama annesi ilgisizdi şimdi genç kız oldu ergenlikle beraber daha kötü oldu.Bazı şeyleri ertelemeden düzeltmeye çalışın .Bi şeyler ters gidiyo demek ki.

Kardeşini kıskanıyor büyük ihtimalle..

Vurmanı hiç garipsemedim çünkü benim kuzenimin çocuğu da böyle bir tip.
Allah'ım çocuğa hayır demeye gelmiyor ortalığı yıkıyor.
Hatta şunu anlatayım; diğer kuzenim hem kendi çocuğuna hemde yiğenine para vermişti.
Çocuk o küçük kızın elinden parayı almak için kafasına oyuncak fırlattı,kızı suladı,itti falan.
Yani aynı seninki gibi istediği birşey olmayınca laf geçirmeye çalışıyor,dediğini yaptırmak için ortalığı birbirine katıyor.
Biz doktora götürdüğümüzde aşırı hiperaktif dedi. Ama biz ilgi arsızı olduğunu düşünüyoruz hep göz önünde olsun her dediği yapılsın her istediği alınsın istiyor. Bunun sebebi de çocuğa küçükken annenesiyle teyzelerinin bakması,her istediklerini yapması diye düşünüyoruz.
Seninki de öyle olmuş olabilir,sonuçta yeni bir birey katıldı ailenize,sen daha önceden evde değildin şimdi evdesin ama hep o yeni bireyle ilgilendiğin için dikkat çekmeye gözde olmaya
çalışıyor olabilir.
Aklıma bunlar geldi.

baloncuk13 lisansım okul öncesi yüksek lisansım Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık.
Uzun yıllardır okul öncesi dönemdeki çocuklarla çalışıyorum, 18 yaşında da oğlum var.
Çoçuğunuzun davranışları ve tepkileri ne yazık ki 'normal' tanımının dışında.
Çoçuğunuzu birebir görmeden, sohbet etmeden, sizden,öğretmeninden ve babasından ayrıntılı bilgi almadan elbette 'sorun şudur' diyemem ama acilen uzmana başvurmalısınız.
Bir çocuk-ergen psikoloğu size yardımcı olur.
Kardeş kıskançlığı mı? hiperaktivite bozukluğu mu? Hatalı anne-baba tutumlarından kaynaklı davranış bozukluğu mu? Öğrenip çaresine bakmak lazım.
Ne kadar erken çözüm arayışına girerseniz çocuğunuz o kadar hızlı ilerler.
Yardımcı olabileceğim bir husus, bir sorunuz olursa yazabilirsiniz.

Kendinize bir ev kuralları çizelgesi belirleyin. Güzelce de ona anlatın. Bağırmak, şiddet, eşyalara zarar vermek, kardeşe zarar vermek vs. yok deyin. Altını çizdiğim nokta yasak değil, yok demek. Yemek saati, oyun saati, okul saati, dinlenme saati, uyuma vs. her şeyi tablo halinde ona sunun. Bunun dışına asla çıkmayın. Kendisine özel zaman verin. Anne ve baba ile geçireceği verimli 1 saat kendisini güvende hissetmesini sağlayabilir. Zeka geliştirici oyunlar alın. Tuvalet için ona terlik aldınız mı? Ev ve tuvalet için 2 ayrı terlik alıp değiştirmesini isteyin. Tuvalete onun için elini yıkayan, terliğini çıkaran karikatür çizip yapıştırabilirsiniz. Yemek yemezse siz peşinde koşturmayın. Onu heveslendirecek tabak, çatal alabilirsiniz. Kısa süreliğine yemek + çikolata/kek sunabilirsiniz. Bunu yine aç kaldı çikolata yesin diyerek yapmayın. İnatlaşmayın, şiddete başvurmayın. Kendisi kuralların dışına çıkarsa da göz hizasında hatasını ona sorun. Özür dilemeyi öğretin. Dağıttığı eşyaları da siz toplamayın. Bu yaşlar sorumluluk alması, eşyalarını toplaması için uygun yaşlar. İnşallah çözüme kavuşursunuz. Bir uzman desteği almayı ihmal etmeyin. Eşiniz durumun ciddiyetini anlamıyor sanırım.

Öncelikle çocuğun karşısında oturup ağlamayın. Duygu karmaşasına sürüklemeyin onu. Ayrıca karar alınca tutarlı olun. Kuralları sürekli esnetmeyin. Çocuğunuza vurmayın çünkü sizden gördüğünü kardeşine uygulayacaktır. Çocuğunuzu başkalarına anlatmayın onun yanında. Birde olgun bir birey gibi davranmayı deneyin, konuşarak.
Uzman yardımı almak hiç de zor birşey değil yarın ilk adımı atın .

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…