Amerika’ya gitmeli miyim?

Garsonluk yapmak falan ağır gelmezse git yöneticilikten garsonluğa piskolojin daha çok bozulabilir
Bilemedim ya şimdi orda tutunan da var tutunamayıp mutsuz olan da
 
Ben olsam giderdim Üstelik bekarsiniz Şimdi denemezseniz ne zaman deneyeceksiniz? Türkiye'de ekonominin de düzenin de iyileşeceği yok Ben evli çocuklu olmama rağmen eşime bu öneriyi hep sunuyorum Yurtdışına gidelim diyorum
 
bu arada eşimin kuzeni ve eşi Kanada ya gitti

adam elektrik elektronik mühendisi yüksek lisansını bitirdi boğaziçi'nde

kanada ya doktoraya gitti akademisyen vs oldu

bir süre orada yaşadılar

sonra Harvard a geçti

başladı Amerika rüyası

ama orada geçinememişler

iki çocukları vardı kadın çalışmıyordu

onun da yüksek lisansı doktorası vs vardı ama çalışmadığı için iş bulamadı vs

son görüştüğümüzde silikon vadisinde işe girmişti adam

üç yıl oldu görmedim son durumu bilemiyorum

ama anlattıkları okul şartları vs çok güzeldi
 
Merhaba, Ben avrupada yaşıyorum söylediğiniz şartlar altında kesinlikle gitmeyin derim yurtdışı bildiğiniz gibi değil ABD her zamankinden daha zor, daha kaotik hele de covid zamanında.... Insanlar işlerini kaybettıler sonra kirayı odeyemeyıp evlerını de kaybettıler, geçen gün bir tanıdığım Washingtonın en işlek caddesınde cadır kurup yasamak zorunda kalan yeni evsiz ailelerin yaşadıklarını anlatıyordu, çok acı.

"Garson olarak çalışırım" diyorsunuz ama covidde garsonluk bıle bulamazsınız. "Evlenıp kalmak" dersenız o iş o kadar kolay degıl kımse kendını kullandırmak ıstemez kımse kımsenın pasaportu olmak ıstemez. Sizden ya para isterler çoook yüklü miktarda ya da burnunuzdan getırırler. Paralı evlilik olmasın diye gocmen daıresı kontroller yapıyor gece yarısı birlikte mi yatıyorsunuz diye onları nasıl atlatacaksınız?

Diyelimki normal evlendiniz Amerkada evlenıp kalan, amerıkalı kocası burnundan getırdıgı halde susup oturan kadınlar biliyorum vatandaşlığı alana kadar sabredelım cocugumuz var dıyorlar ama yıllar gerekıyor onun için o iş o kadar kolay değil.

Bakın ben yurtdışındayım, burada arkadaşımın avrupalı kocası "ben olmasaydım gelemezdın" dıye arkadaşımın kafasına kakıp duruyordu, bunu duymak ıstemezsınız sanıyorum. Her kavgada "senin hayatını kurtardım" lafları vs. Ayrıca 31 yaşında yonetıcicilikten garsonluga geçiş sizi yıpratır kolay degıl bırden sıfıra düşmek, agır gelir, yurtdışında yolunu yönünü yeniden çizmek o kadar kolay değil.

Birçok göçmen yaşadıkları sıkıntıyı "dedikodu olmasın başarısız demesinler" diye Türkiyedeki tanıdıklarına arkadaşlarına anlatmıyor. Maksat karizmaları çizilmesin. Ayrıca şu dönemde amerikada göçmenlık kuralları cok sert, kacak yasamak dedıgınız olay öyle kolay değil, hastalandınız diyelim hastaneye bile gidemezsiniz çünkü yakalanıp sınırdışı edilirsiniz.Bu sefer korkudan psikolojik rahatsızlıklar yaşarsınız.

Demem o ki TR deki statünüzü bu şartlarda çok ararsınız. Gitmek istiyorsanız daha düzgün bir plan yapıp gidin, kurs ayarlayın gidin mesela, hem dönerseniz kariyerinize faydası olur ingilizce kursuna gitmenin. Onun dışında kendinizi bilmediğiniz bir ülkede "bir arkadaşım var" diye maceraya atmayın, o arkadaşınız ABD gibi pahalı ülkede iki gün sahip çıkar size.

Son bir tavsiye bu soruyu buraya değil facebooktaki Göçmen kadınlar grubuna sormanızı tavsıye ederim hepsi yurtdışında yaşayan kadınlar, hepsinin deneyimi var duyum değil size daha gerçekçi fikir verirler. Ve hepsi yapmak istediğinizin çılgınlık olduğunu söyleyeceklerdir çünkü tecrübe konuşuyor. Türkiye zor ama yurtdışına plansız giderseniz TR nin zorluğunu mumla ararsınız. Sizi çok iyi anlıyorum, gitme nedeninizi de anlayabiliyorum ama plansız hareket edersniz hayatınızı zora sokarsınız. Umarım kendiniz için en dogru kararı verırsiniz. Sevgiler...
Bence çok mantıklı bir yorum
Arkadaş turist vizesiyle girmek istiyor sanırım
Nitelikli üniversite mezunu deneyimli biri olarak iş değiştirebilir işinde mutsuzsa
Amerika gibi bir ülkede kaçak yaşamak yerine
Pandemiden dolayı işsizlik artmış zaten orda da kolay değil iş bulmak
 
git yada gitme şeklinde fikir veremeyeceğim

sadece en yakınımdaki bir örneği anlatacağım

arkadaş üniversitede okurken green kart çekilişine katılıyor ve kazanıyor

sonrasında bir iki kere hakkı yanmasın diye gir çık yapıyor

ingiliz dili ve edebiyatı mezunu ayrıca yüksek lisans vs yapmış konumda

devlet okulunda öğretmen

bu arada da bir sevgilisi var hukuk mezunu Amerika da geçerli mesleği yok

sonra kız gidiyor Amerika ya

daha önce giden arkadaş vasıtası ile bir mermer alım satım şirketine giriyor

çalışıyor vs

sevgilisine gel burada yaşayalım diyor vize alamıyor sevgili ABD ye

kız izin alıp geliyor Türkiye de evleniyor bir süre kalıp geri gidiyor

aradan bir kaç ay geçiyor adama bu sefer vize çıkıyor gidiyor

görüyor

yaşarız biz burada diyor işini evini kapatıp Amerika'ya gidiyor

bir süre dil sıkıntıları çekiyor vs kadın çalışmaya devam

adam o arada ara eleman olmak için college a gidiyor vs vs ama ana dili olmadığı için hukuk gibi bir alanda bir yere gelmesi zor geliyor

paket servis elemanı oluyor arada bulaşık vs yıkıyor böyle bir hayat anlatıyor

kadının çalıştığı iş yeri kadını çıkarıyor maaşı yüksek diye daha tecrübesiz kaçak çalışanlar ucuz diye

neyse kadına başka yerlerden teklif geliyor ama o iki yıl işsizlik maaşı alırım geçiniriz diyor işe başlamıyor

bu arada yüksek lisansa başlıyor mesela o konunun acayip avantajlı tarafları var

bilgisayar alıyorsun vergisini devlet ödüyor vs vs

bu arada yaşlar 40 a doğru geliyor

bir de bebeğimiz mi olsa diyorlar
kadın zaten işsizlik maaşı alıyor o esnada

iyi fikir deyip çocuk sahibi oluyorlar adam da paket servis yapıyor kendi arabası ile değişik bir sistem

sonra adam rahatsızlanıyor bebek doğuyor biraz tedavi vs görüyor ama yürümesi kısıtlı çalışamıyor

bir de iki yıllık işsizlik maaşı eyalet devlet vs sisteminde bir değişiklik ile bir yıla inmiş oluyor

elimizdeki parayı bitireceğimize dönelim diyorlar

bavullarını alıp geri geliyorlar

ikisi de ABD vatandaşı süreleri doldu doğuştan ABD vatandaşı bebekleri ile geldiler

adam masa başı işine geri döndü

kadın da tekrar KPSS çalışıp atandı

yaklaşık 6 yıldır da TR deler

arada bir gidelim modları gelse de gidemiyorlar

gezmeye gittiğinde kadın yıllardır her yer aynı

burada bir haftada caddedeki mağazalar değişirken orada 15 yıl aynı yerde demişti

kadın 9,5 yıl adam 5,5 yıl kaldı

çocukları ilkokula başlamadan gideceklerdi orada eğitim alsın vs ama artık eskisi gibi alayım bavulumu gideyim diyemediler çocuk sorumluluğu vs

hatta boşanalım, tek anneye çocuk yardımı var vs gibi konuşmalar da oldu ama yapmadılar

Uzaktan konusmak ne kadar dogru bilmiyorum, ama bu örnekte biraz tembelliginden tutanamadilar gibime geldi. "Devletten geçinelim" demeseydiler olurdu. Zaten Amerika sosyal bir devlet degil. Yani issizlik maasi ile geçinip ve bebek yapmak iyi bir plan degildi.

Kadin baska teklifleri alip, çalissaydi ve adam inglizce ögrenip baska islere baksaydi olabilirdi. Ki hukuk mezunu. Adam üni mezunu ve inglizce bilmiyor. Bu tabi egitim sistemin sonucu da ne bilim insan biraz dizi baktiginda bile inglizceyi çözebiliyor. Degil ek dersler ile felan. Evrensel hukuk gibi seyler yapabilirdi adam.

Amerika zordur tutunmak için. Asgari maas ile geçim zor oluyor. Saglik sistemi berbat. Ancak örnekteki çift daha çok yanlis zamanda çok yanlis kararlar vermenin sonucu yasadilar daha çok.
 
ABD de iş bulup normal yolla gideceğim desen 1 sn düşünme derdim ama kaçak yaşayıp alt işler yapacağım diyorsunuz , onun yerine yüksek lisans mezunu ve yönetici iseniz yabancı diliniz vardır diye düşünüyorum uygun bir okul bulup bir lisans bir yüksek lisans programlarına başvurup normal yoldan gitmeyi deneseniz.
İşten de attırın kendinizi bir şekilde hem tazminat almış olursunuz.
 
Uzaktan konusmak ne kadar dogru bilmiyorum, ama bu örnekte biraz tembelliginden tutanamadilar gibime geldi. "Devletten geçinelim" demeseydiler olurdu. Zaten Amerika sosyal bir devlet degil. Yani issizlik maasi ile geçinip ve bebek yapmak iyi bir plan degildi.

Kadin baska teklifleri alip, çalissaydi ve adam inglizce ögrenip baska islere baksaydi olabilirdi. Ki hukuk mezunu. Adam üni mezunu ve inglizce bilmiyor. Bu tabi egitim sistemin sonucu da ne bilim insan biraz dizi baktiginda bile inglizceyi çözebiliyor. Degil ek dersler ile felan. Evrensel hukuk gibi seyler yapabilirdi adam.

Amerika zordur tutunmak için. Asgari maas ile geçim zor oluyor. Saglik sistemi berbat. Ancak örnekteki çift daha çok yanliz zamanda çok yanlis kararlar vermenin sonucu yasadilar daha çok.

aslında haklısın da farklı şeyler de var

bizim arkadaşın aslında İngilizcesi var da kendine güveni yok

ama hukuk garip bir alan hele Amerika'da çok para gerekiyor hukuk için adım atmak için

zira buradaki hukuk diploman orada sıfır

patronumun oğlu vardı

adam ne heveslerle okuttu oğlunu Koç Hukuk ta

Amerika'ya gönderdi, dünya para harcadı, orada avukat dahi oldu ama o da dönüp geldi buradaki bürosunun başına

kadının zaten o işten ayrılınca gelen ikinci teklifi kabul etmemesi hayattaki kırılma noktası idi

sonra tam bebek doğunca adam da yürüyemez hale gelince Amerika da sağlık da sıkıntılı vazgeçmek zorunda kaldılar

belki bebek olmasaydı, kadın iş bulurdu ama tam yeni doğum yapınca her şey üst üste geldi

adam burada masa başı işim var diye gelmiş

kalsaydınız bir yıl daha bebek büyür kadın işe dönerdi dedik

evet dediler bir yıl kalırdık da tüm birikimimiz biterdi ona da cesaret edemedik dediler

bir de orada garip insan ilişkileri ile yürüyor hayatları

yani ne bileyim birisinin tanıdığı evini bunlara ucuz veriyor, birisinin eşyalarını alıyorlar

işte araba alıyorlar ama başka birisinden bir şeyleri ödünç alıp yaşıyorlar

en son geri dönecekken tüm evdeki eşyaları satıyorlar kira sözleşmesini bitiriyorlar vs bir şey oluyor kalmak zorunda oluyorlar

bir arkadaşlarının stüdyo dairesine 3 kişilik aile misafir olup 2 ay kalıyorlar

komşu boşanıyor kedisini bunlara veriyor

yani bize anlattıkları hayat hiç oturmuş bir hayat gibi değil hep böyle nerede akşam orada sabah yaşantı hikayesi şeklinde
 
git yada gitme şeklinde fikir veremeyeceğim

sadece en yakınımdaki bir örneği anlatacağım

arkadaş üniversitede okurken green kart çekilişine katılıyor ve kazanıyor

sonrasında bir iki kere hakkı yanmasın diye gir çık yapıyor

ingiliz dili ve edebiyatı mezunu ayrıca yüksek lisans vs yapmış konumda

devlet okulunda öğretmen

bu arada da bir sevgilisi var hukuk mezunu Amerika da geçerli mesleği yok

sonra kız gidiyor Amerika ya

daha önce giden arkadaş vasıtası ile bir mermer alım satım şirketine giriyor

çalışıyor vs

sevgilisine gel burada yaşayalım diyor vize alamıyor sevgili ABD ye

kız izin alıp geliyor Türkiye de evleniyor bir süre kalıp geri gidiyor

aradan bir kaç ay geçiyor adama bu sefer vize çıkıyor gidiyor

görüyor

yaşarız biz burada diyor işini evini kapatıp Amerika'ya gidiyor

bir süre dil sıkıntıları çekiyor vs kadın çalışmaya devam

adam o arada ara eleman olmak için college a gidiyor vs vs ama ana dili olmadığı için hukuk gibi bir alanda bir yere gelmesi zor geliyor

paket servis elemanı oluyor arada bulaşık vs yıkıyor böyle bir hayat anlatıyor

kadının çalıştığı iş yeri kadını çıkarıyor maaşı yüksek diye daha tecrübesiz kaçak çalışanlar ucuz diye

neyse kadına başka yerlerden teklif geliyor ama o iki yıl işsizlik maaşı alırım geçiniriz diyor işe başlamıyor

bu arada yüksek lisansa başlıyor mesela o konunun acayip avantajlı tarafları var

bilgisayar alıyorsun vergisini devlet ödüyor vs vs

bu arada yaşlar 40 a doğru geliyor

bir de bebeğimiz mi olsa diyorlar
kadın zaten işsizlik maaşı alıyor o esnada

iyi fikir deyip çocuk sahibi oluyorlar adam da paket servis yapıyor kendi arabası ile değişik bir sistem

sonra adam rahatsızlanıyor bebek doğuyor biraz tedavi vs görüyor ama yürümesi kısıtlı çalışamıyor

bir de iki yıllık işsizlik maaşı eyalet devlet vs sisteminde bir değişiklik ile bir yıla inmiş oluyor

elimizdeki parayı bitireceğimize dönelim diyorlar

bavullarını alıp geri geliyorlar

ikisi de ABD vatandaşı süreleri doldu doğuştan ABD vatandaşı bebekleri ile geldiler

adam masa başı işine geri döndü

kadın da tekrar KPSS çalışıp atandı

yaklaşık 6 yıldır da TR deler

arada bir gidelim modları gelse de gidemiyorlar

gezmeye gittiğinde kadın yıllardır her yer aynı

burada bir haftada caddedeki mağazalar değişirken orada 15 yıl aynı yerde demişti

kadın 9,5 yıl adam 5,5 yıl kaldı

çocukları ilkokula başlamadan gideceklerdi orada eğitim alsın vs ama artık eskisi gibi alayım bavulumu gideyim diyemediler çocuk sorumluluğu vs

hatta boşanalım, tek anneye çocuk yardımı var vs gibi konuşmalar da oldu ama yapmadılar
Boş işler amerika da yakın zamana kadar isyanlar çıkacak kargaşa olacak
Dünya değişim için , altının üstüne gelip sistem değişecek artık o döneme girdik
Memleket daha güvenli şu an ama illa giderim diyorsanız en azından ruh sağlığınız sağlıklı olmalı nelerle karşılaşacaksınız bilemiyorsunuz?!!!
 
Konuyla alakalı en ufacık bir fikrim yok.
Sadece suan pandemi döneminde Amerika yeterli oluır mu o soru geldi aklıma?
Mart ayında İtalya da yerlerde yatan insanları gördükce yurtdısı fikri beni korkutuyor.
Abd de secim zamanı,ortalık yangın yeri,pandemi var.
İSi degistirseniz daha kolay yol sanki burda.
 
Yuksek lisansiniz var, yonetici pozisyonunda calisiyorsunuz, İngilizcenizin de iyi seviyede oldugunu varsayiyorum. Bence kacak bir sekilde Amerika’da garsonluk yapmak yerine Kanada’ya skilled immigrant olarak basvurmak cok daha iyi bir secenek
Puanlar çok yüksek. 2 diploma ,ielts seviye 9 ,evli çocuklu ve eş puanıyla beraber 440larda kalıyorum ben. Dönüp dolaşıp kanadada çalıştınız mı, eğitim aldınız mı, anneniz kardeşiniz veya iş teklifiniz var mı sorusuna geliyor konu. Bunlarla puan çok yükseliyor. Benim tavsiyem yeni Zelanda, çocuk olmasa hemen yarın başvururuz çünkü birçok ülke aksine çok fazla mesleği skill work sayıyorlar. Dış Ticaret dahil. İnanılmaz güzel bir ülke. Ben sırf tanıdık yok ,başımıza aniden birşey gelirse çocuk ortada kalır diye vazgeçtim.
 
Puanlar çok yüksek. 2 diploma ,ielts seviye 9 ,evli çocuklu ve eş puanıyla beraber 440larda kalıyorum ben. Dönüp dolaşıp kanadada çalıştınız mı, eğitim aldınız mı, anneniz kardeşiniz veya iş teklifiniz var mı sorusuna geliyor konu. Bunlarla puan çok yükseliyor. Benim tavsiyem yeni Zelanda, çocuk olmasa hemen yarın başvururuz çünkü birçok ülke aksine çok fazla mesleği skill work sayıyorlar. Dış Ticaret dahil. İnanılmaz güzel bir ülke. Ben sırf tanıdık yok ,başımıza aniden birşey gelirse çocuk ortada kalır diye vazgeçtim.
Benzer bir kültür ve iklim olarak İzlanda'ya gittim ben. İnanılmaz pahalı ve en ufak bir şeyde bile Norveç'ten yardım istiyorlar. Çok zor vize veriliyorlar. Yeni Zelanda da zor vize veriyor diye biliyorum. Bir de adamlar göçmen istemiyor. Kalifiye iş yapan ama Avrupa vatandaşını tercih ediyorlar.
 
Sahte evlilik nasıl yapılıyor ?
Gideceğin yerde vatandaş olan birini bulup onunla evleniyorsun kağıt üzerinde. Çoğunlukla para karşılığı. US için yaklaşık 2 yıl sanırım vatandaş olmak için evli kalman gerekiyor. Tabi bu süreç çok zor ve tehlikeli olabiliyor.

Konu sahibi size gelecek olursak naçizane tavsiyem greencart olmadan gitmemeniz. US te yaşamak zor. Uzaktan hayaller ülkesi gibi gözüksede şartlar iyi olmayınca kabusa dönebilir.

Benim erkek kardeşim New Yorkta yaşıyor. Master için gitti birini sevdi evlendi orda kaldı. Sonra sorunlar yaşayıp ayrıldılar. Artık vatandaş masterı bitirdi şimdi işide şartlarıda iyi ama bu süreç 8 yılını aldı. İlk yıllarda öğrenci vizesiyle gittiği halde çok zorlandı. Yıllık gelirin 80.000 $ altındaysa daire bile kiralayamıyorsun. Ancak oda kiralarsınız oda bir odaya 600$ civarında.
Oda ilk yıllar garsonluk yaptı genelde türk işverenlerde. Parasını alamadı, çok düşük paralara çalıştı vs vs. Bir dünya dert.

Velhasılı kelam sizin şartlarınızda zor. Tabiki olmaz diye birşey yok. İsteyen insan neler başarmaz. Ne kadar sabırlı ve azimli olduğunuza bağlı.
İnşallah sizin için her şey güzel olur :super:
 
Merhaba, yaşım 31 ve bekarım. 18 yaşımdan beri çalışıyorum ve şu an çalıştığım işyerinde psikolojik tacize uğruyorum. İşime odaklanamıyorum, psikolojik tedavi görmeye başladım. Yüksek lisans mezunuyum, iyi sayılacak bir pozisyonda iyi bir maaş ile çalışıyorum. Fakat Türkiye’de çalışmaktan, insanıyla uğraşmaktan çok yoruldum. Bir ev kredim var ödenmesi gereken. Pasaportumda da 10 yıllık Amerika vizem... İşimi bırakıp Amerika’ya gitmek, garsonluk gibi işler yapmak, sahte evlilik için uğraşmak (vatandaşlık için) gibi fikirlerim var. Yakın bir arkadaşım orada, bu şekilde yaşıyor. Ben de şansımı denemek istiyorum yani... çok mu fantastik bir fikir? Yapanınız ya da yapanı duyanınız var mı? Pişman olan? Olmayan?

Pişman neden olabilirim? Çünkü TR’deki kurulu düzenimi ve kariyerimi bırakmış olacağım. Amerika’da 2 yıl yaşasam ve tutunamazsam dönüşte yaş itibariyle iş bulmakta zorluk çekebilirim, adapte olamayabilirim vs.

Ayrıca; Amerika’da kaçak yaşayacağım. Strese gireceğim, iş ve para kaygım olacak, TR’de yöneticilik yapıyorum, ABD’de garsonluk yapabilir miyim? Bunlar da ayrı bir yerde.
Hiç gerek yok sizde işyerınızde ugradıgınız mobınge karsı onlara mobıng yapın.Her ısyerınde sorun var.Yabancı dılınız varsa o başka ama .Amerıka daha mı ıyı standartlarda ?
 
Toz pembe gözlüklü arkadaşlar git yazmış, tüm yorumları okumadım ama bir çoğu gerçekçi degil.
Öncelikle kaçak kalmanızdan başlayalım;
Su an dünyada coronavirus var. Başınıza ne geleceği belli olmaz, orada hastaneye düştüğünüzde sağlık sistemi sizi yer yutar.
Bir dişe kanal tedavisi için 2012 yılında 700$ ödedim.
Aynı şekilde eşimin bir arkadaşı kolunu kırdı, hastanenin çıkardığı fatura yanlış hatırlamıyorsam 20 bin $ a yakındı.
bunlar kalsın bir kenarda.

bahsettiğiniz işleri yeterince yırtık biri değilseniz yapamazsınız.
ben 19 yaşımda, work and travel ile gittiğimde, ayakkabı satıcılığı olmasına ve işverenin şansıma dünya iyisi biri çıkmasına rağmen köpek gibi süründüm.
hiç öyle nolcak yaaaeee garsonluk yaparım durumu olmuyor. O garsonluk yaparken, tuvaleti temizlemeniz (bu ayrı bir olay, tr gibi düşünmeyin), tacizleri bertaraf etmeniz, bunu yaparken de nezaketinizi kaybetmemenizi bekleyecekler sizden.
Yasal çalışan olmadığınız için eyalete göre değişiyordur muhtemelen ama saatine 4-8-$ arasında bir şey alacaksınız. +bahşiş. Orada bahşiş çoğu yerde zorunlu olduğu için yoğun bir yerde çalışan sayısına göre ayda 200-300$ da öyle gelir.
Ama hep topun ağzında olacaksınız. Hatta bir kaç yerde sizi çalıştırıp maaş vermeyecekler :) çünkü kaçaksınız.
Ayda 2000$ kazandığınızı düşünelim. Bu ora ile geçinirsiniz, ama asla kenara para koyamazsınız.
Bunu klasik birikimci Türk mantıgı ile söylemiyorum, kredi borçlarınız varmış, ona söylüyorum :)

yerinizde olsam legal gitmenin yollarını ararım.
dil probleminiz olmadığını düşünüyorum.
Yüksek lisans mezunusunuz. Eğer gerçekten gitme Ve donmeme niyetiniz varsa, her şeyinizi dolara çevirin, bir MBA programı gibi stajı da olan bir program bulun. Oradan yürüyün. Yada farklı ülkelere bakın. Kanada göçmen alımı konusunda daha efektif.
avrupa da olan global firmalar da İngilizce varsa işe alım yapıyor. Danimarka, Belçika vs. Düşünebilirsiniz, mesleğiniz neydi hatırlayamadım yazıp yazmadığınızı ama Avrupa yı da değerlendirebilirsiniz.
 
aslında haklısın da farklı şeyler de var

bizim arkadaşın aslında İngilizcesi var da kendine güveni yok

ama hukuk garip bir alan hele Amerika'da çok para gerekiyor hukuk için adım atmak için

zira buradaki hukuk diploman orada sıfır

patronumun oğlu vardı

adam ne heveslerle okuttu oğlunu Koç Hukuk ta

Amerika'ya gönderdi, dünya para harcadı, orada avukat dahi oldu ama o da dönüp geldi buradaki bürosunun başına

kadının zaten o işten ayrılınca gelen ikinci teklifi kabul etmemesi hayattaki kırılma noktası idi

sonra tam bebek doğunca adam da yürüyemez hale gelince Amerika da sağlık da sıkıntılı vazgeçmek zorunda kaldılar

belki bebek olmasaydı, kadın iş bulurdu ama tam yeni doğum yapınca her şey üst üste geldi

adam burada masa başı işim var diye gelmiş

kalsaydınız bir yıl daha bebek büyür kadın işe dönerdi dedik

evet dediler bir yıl kalırdık da tüm birikimimiz biterdi ona da cesaret edemedik dediler

bir de orada garip insan ilişkileri ile yürüyor hayatları

yani ne bileyim birisinin tanıdığı evini bunlara ucuz veriyor, birisinin eşyalarını alıyorlar

işte araba alıyorlar ama başka birisinden bir şeyleri ödünç alıp yaşıyorlar

en son geri dönecekken tüm evdeki eşyaları satıyorlar kira sözleşmesini bitiriyorlar vs bir şey oluyor kalmak zorunda oluyorlar

bir arkadaşlarının stüdyo dairesine 3 kişilik aile misafir olup 2 ay kalıyorlar

komşu boşanıyor kedisini bunlara veriyor

yani bize anlattıkları hayat hiç oturmuş bir hayat gibi değil hep böyle nerede akşam orada sabah yaşantı hikayesi şeklinde

Yine benim dedigime çikiyor yani, biraz sorumsuz bir çift. Tek maas ile (ki küryelik) ve issizlik maasi ile bebek yapmak bunun ispatidir. Birikimleri oldugunu sanmiyorum. Adamlar parayi bitirmisler, orda es dost sayesinde bir kaç ay daha kalabilmisler ve mecburen Türkiyeye geri dönmüsler. Birikimleri olsa kalirlardi daha orda. 3 kisilik minik stüdyoda 2 ay kalmayi göze alan, birikimlerini harcamayida göze alirdi.

Yinede ben burdaki çogu kisilerin söylediklerin aksine, eger asgari ücret ile çalisacaksa Amerikada, o zaman bende Türkiyede kalirdim. Amerikada garson olmakta kolay degil. Orda maas bile yok. Müsterilerin verdigi "tip"ler ile hayat mücadalesi veriliyor. Bir hasta oldun, borcu asla ödeyemiyorsun.

Evet ülkenin hali belli, ama o zaman mantikli olup plan yapmak lazim. Mesela birinn dedigi gibi, canada'ya gidilebilir. Ne bilim Avrupaya, yüksek lisans, programlar... Yani yönetici pozisyonda, iyi maas kazanan birinin böyle programsiz "amaan nolcak garsonluk yaparim" demesi biraz ergen fikri gibi geliyor bana.
 
Back
X