Aşırı koruma içgüdüsü

capricorn87

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
11 Mayıs 2016
2.011
1.714
83
İyi aksamlar ,şimdiden hepinizin bayramı mübarek olsun ...@mune abla yeri mi değil mi bilmiyorum ama yeri değilse de biraz kalabilir mi konum burada lütfen :)

3,5 yaşında bir oğlum var .Ve tek başıma buyutuyorum .Bu süre içinde calismadim .Bebekliginden beri yapı olarak sakin yani öyle ısırma ,vurma ,eşyalara zarar verme vs durumunu hiç yaşamadım .

Geçen yıl lojmana taşındım ve maalesef sürekli itip kakan ,vuran ,ısıran ,birbirinin kafasını gözünü yaracak şekilde hırçın oynayan çocuklarla dolu burası .Ve tabiki oğluma kaç kez vuruldu hatırlamıyorum bile.2 -3 defa kaydıraktan dusecekken havada yakaladım .Bu yuzden asla peşinden ayrilamiyorum.

evim giriş kat ve park dibimde yani camdan dussem parka düşerim o derece ki buraya tasinmamin en büyük sebebi de az da olsa kendisi girip vikar bende camdan kontrol ederim biraz kendisine güveni gelir diye dusunmemdi .

Maalesef oğlumda geçen hafta 1-2 defa vuran çocuklara karşılık verdi vurarak yine de konuştum oğlum öyle oynanmaz o senin arkadaşın filan diye ...

Ama bu çocukların anneleri bahçenin diğer köşesinde lak lak peşinde oldukları için hicbirseyden haberleri yok ben gidip söylüyorum ciddi birşey olursa -ki asla çocuklara birşey söylemem - .Bu kez de tepki aynen şu " ya sen cok evhamlisin boyle böyle çocuk hayata karisamazki ama bırak kaydıraktan da dussun salıncak çarpıp bı yeri de kanasin biizmkinin dudağı kaç kez patladı yok geçen yıl kaydıraktan düştü kolu kırıldı bak ama nasıl herkesin hakkından geliyo " yani bu durumla gurur duyuyor ve sonu tartışmayla bitiyor ister istemez .

Tabiki başına birşey de gelebilir ama ben aman kaydıraktan dussun ömrü bitmediyse Allah bağışlar mantığıyla yasayamiyorjm işte .
Ve koruma icgudum çok çok fazlalasti ..

Kendi çocukluğumda yasamadifim seylerin acısını oğlumda çıkarıyorum sanırım çünkü ailemde asla bir sahiplenme ,bir koruma kırıntısı görmedim su yaşıma kadar .Herseyle kendim başa çıkmayı öğrendim ve o küçük yaşımda gerçekten yorulmuştum keşke birisine anlatabilsem bana yardım etse dediğim cook şey oldu ..

Çok uzattım kusura bakmayın yani kısaca ben fazla duygusal davranıp ,benim gibi olmasin diye fazla mi koruyorum ,ben bir "helikopter ebeveyn " miyim ??

Hayır, bence onlar çok rahat..
Ya bilmiyorum benim çocuğumun geçen haftaki karşılık verip vurması dışında cidden oyle vukuatlari olmamasına ragmen hep tepesindeyim .Tamam çocuk hırçın olabilir ama madem öyle bir huyu var takip et bari diyorum ee ben bunalıyorum ben hiç nefes alamayacak miyim 3 tane çocuk var daha ..ee ben niye doguramiyorum acaba bu tane daha ?? Bakamiyisan keşke arka arkaya digurmasqydin ben mecbur muyum senin yüzünden stres olmaya diyorum aaa Allah'ın işine de mi kqrisacaksin diyo ya Allah vermiş elbette ama korun o zaman off parka mi gidiyoruz savaşa mı bilmiyorum

Olması gerektiği gibisin bence
Ya ne bileyim iyiec kafayı siyirdim 3 tane kaydırak var hakem gibi başlarında durup hepsini ayrı yere dağıtıyorum oyun kurup birbirlerine zarar vermesinler diye hiç işim gücüm yok ya :)

Bana annemi anımsattınız ☺ O da aynı sizin gibiydi ben küçükken. Bence sizin hareketleriniz ve sahiplenmeleriniz gayet normal. Keşke size evhamlısın diyen sorumsuz ebeveynlerde biraz sizden feyz alsa...
Sağolun ama çok yorucu gerçekten her dk diken üstündeyim bütün çocukları koruyorum orada tövbe yarabbim 😁 peki annenizin bu tavrı büyüyünce sizi kötü anlamda etkiledi mi yani özgüven olarak ,yalnız bir iş yapma olarak ,cesaret Edip edememe olarak??
Mesela benim fazla gözüm kara herşeyin altından kalkabilmeye çalışıyorum tek başıma ama çok yoruluyorum .Bu da iyi olmuyor işte hayat zaten yorucu bizim anne baba olarak yardımcı oabilecegimiz şeyleri yük yapsın istemiyorum çünkü ben çok yorulmuştum bu durumdan

İyi aksamlar ,şimdiden hepinizin bayramı mübarek olsun ...@mune abla yeri mi değil mi bilmiyorum ama yeri değilse de biraz kalabilir mi konum burada lütfen :)

3,5 yaşında bir oğlum var .Ve tek başıma buyutuyorum .Bu süre içinde calismadim .Bebekliginden beri yapı olarak sakin yani öyle ısırma ,vurma ,eşyalara zarar verme vs durumunu hiç yaşamadım .

Geçen yıl lojmana taşındım ve maalesef sürekli itip kakan ,vuran ,ısıran ,birbirinin kafasını gözünü yaracak şekilde hırçın oynayan çocuklarla dolu burası .Ve tabiki oğluma kaç kez vuruldu hatırlamıyorum bile.2 -3 defa kaydıraktan dusecekken havada yakaladım .Bu yuzden asla peşinden ayrilamiyorum.

evim giriş kat ve park dibimde yani camdan dussem parka düşerim o derece ki buraya tasinmamin en büyük sebebi de az da olsa kendisi girip vikar bende camdan kontrol ederim biraz kendisine güveni gelir diye dusunmemdi .

Maalesef oğlumda geçen hafta 1-2 defa vuran çocuklara karşılık verdi vurarak yine de konuştum oğlum öyle oynanmaz o senin arkadaşın filan diye ...

Ama bu çocukların anneleri bahçenin diğer köşesinde lak lak peşinde oldukları için hicbirseyden haberleri yok ben gidip söylüyorum ciddi birşey olursa -ki asla çocuklara birşey söylemem - .Bu kez de tepki aynen şu " ya sen cok evhamlisin boyle böyle çocuk hayata karisamazki ama bırak kaydıraktan da dussun salıncak çarpıp bı yeri de kanasin biizmkinin dudağı kaç kez patladı yok geçen yıl kaydıraktan düştü kolu kırıldı bak ama nasıl herkesin hakkından geliyo " yani bu durumla gurur duyuyor ve sonu tartışmayla bitiyor ister istemez .

Tabiki başına birşey de gelebilir ama ben aman kaydıraktan dussun ömrü bitmediyse Allah bağışlar mantığıyla yasayamiyorjm işte .
Ve koruma icgudum çok çok fazlalasti ..

Kendi çocukluğumda yasamadifim seylerin acısını oğlumda çıkarıyorum sanırım çünkü ailemde asla bir sahiplenme ,bir koruma kırıntısı görmedim su yaşıma kadar .Herseyle kendim başa çıkmayı öğrendim ve o küçük yaşımda gerçekten yorulmuştum keşke birisine anlatabilsem bana yardım etse dediğim cook şey oldu ..

Çok uzattım kusura bakmayın yani kısaca ben fazla duygusal davranıp ,benim gibi olmasin diye fazla mi koruyorum ,ben bir "helikopter ebeveyn " miyim ??
Nasil bi rahatlik diger annelerinki..
Ancak cocugu asiri deredece korumak da kaygi ile ilgili bi sikinti ama..

Siz normalsiniz, diğerli fazla umursamaz. Doğurup doğurup sokağa salıyorlar işte. Bence o çocuklarla da oynamasın çocuğunuz çünkü kötü huylar edinebilir.

Siz yine de 1 dakika olsa bile ‘kendi girer çıkar, park dibimde’ diye çocuğu zaten bırakmayın , millet kafayı yemiş , tarladan ay çiçeği çalar gibi çocuk çalıyorlar insanların kapısından . Kaşla göz arası .
Ben de dün gece ‘çocuk için takip sistemi-çip’ araştırırken buldum kendimi. Allahım aklıma mukayyet ol , sonum paranoyaklık 🙇🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

Nasil bi rahatlik diger annelerinki..
Ancak cocugu asiri deredece korumak da kaygi ile ilgili bi sikinti ama..
Onlar rahat oldukça ,ben iyice kontrolden çıktım .Eğer o an iki adım bile uzaklaşmış olsaydım oğlum yere cakilacakti kaydıraktan .O beni zivanadan çıkardı işte ne yaoacagim bilmiyorum ama o an gitmiyo hic aklımdan

Siz normalsiniz, diğerli fazla umursamaz. Doğurup doğurup sokağa salıyorlar işte. Bence o çocuklarla da oynamasın çocuğunuz çünkü kötü huylar edinebilir.
Valla oynatmamaya çalışıyorum çünkü çocuk iki günde vurmaya başladı tabiki kendini savunsun ama ben oğlumu böyle buyutmuyorum işte .Zaten az daha büyüyünce illaki öğrenecek kavgayı da vurmayı da ama şimdiden lüzumu yok dediğiniz gibi ..

Sağolun ama çok yorucu gerçekten her dk diken üstündeyim bütün çocukları koruyorum orada tövbe yarabbim 😁 peki annenizin bu tavrı büyüyünce sizi kötü anlamda etkiledi mi yani özgüven olarak ,yalnız bir iş yapma olarak ,cesaret Edip edememe olarak
Beni etkilemedi çünkü abartılı bulduğum yerde anneme söylemeye başladım ergenlik dönemimde fakat abim bu korumacı davranışlara çok alıştığı için biraz özgüven problemi yaşadı. Bence çocuğunuzu uzaktan izleyin. Düştüğünde bir adım arkasında olmak ona güven verir fakat düşmesin diye yanıbaşında olmak onun tecrübe sahibi olmasını engeller. Oyununa kadar karışmayın fakat gözünüzden de temelli ayırmayın o çardakta dedikodu döndüren ebeveynler gibi 😛

Siz yine de 1 dakika olsa bile ‘kendi girer çıkar, park dibimde’ diye çocuğu zaten bırakmayın , millet kafayı yemiş , tarladan ay çiçeği çalar gibi çocuk çalıyorlar insanların kapısından . Kaşla göz arası .
Ben de dün gece ‘çocuk için takip sistemi-çip’ araştırırken buldum kendimi. Allahım aklıma mukayyet ol , sonum paranoyaklık 🙇🏻‍♀️🤦🏻‍♀️
Ay yok ya zaten öyle uzun uzun birakamam da işte biraz bağımlılıktan kurtuluruz dedim ama tövbe ettim zaten şu 1 sene gördüğüm haberlerden sonra :(

Aynen öyle valla ,mesela 2-3 yaş büyük bir arkadas buldu kendine iyi geciniyolar bahçede diyelim diğer tarafa gidecekler bende peşlerinden 😆 dalga konusu oldum valla ,😁
Birde diyorlar ki geçen yıl ne rahatlık kimse ksrismiyodu 🤪

Onlar rahat oldukça ,ben iyice kontrolden çıktım .Eğer o an iki adım bile uzaklaşmış olsaydım oğlum yere cakilacakti kaydıraktan .O beni zivanadan çıkardı işte ne yaoacagim bilmiyorum ama o an gitmiyo hic aklımdan
Surekli dusecek mi kalkacak mi vs diye kafada kurmak da saglikli degil..bunun kitaplari var, bi arkadasim alip okumustu..

Beni etkilemedi çünkü abartılı bulduğum yerde anneme söylemeye başladım ergenlik dönemimde fakat abim bu korumacı davranışlara çok alıştığı için biraz özgüven problemi yaşadı. Bence çocuğunuzu uzaktan izleyin. Düştüğünde bir adım arkasında olmak ona güven verir fakat düşmesin diye yanıbaşında olmak onun tecrübe sahibi olmasını engeller. Oyununa kadar karışmayın fakat gözünüzden de temelli ayırmayın o çardakta dedikodu döndüren ebeveynler gibi 😛
Ya işte bağımlı yetişsin istemiyorum en nefret ettiğim tıp 30 yasina gelip eşiyle annesinin ayrımını yapamayan tıp 😁
Normalde 4-5 adım ötesinde duruyodum oyle ufak tefek itip kakmalarina müdahale etmiyorum ama o çocuk kaydırağın tepesinden bı anda itince resmen havada yakaladım aklım gitti eğer 2 adım ötede olsam yetisemezdim o gün zaten annesinin canına okudum .Şimdi kadın yanasmiyo bile ben parktaysam ama bı o değil ki,mesela geçen 1 yaşında bebeği parka birakmis bunlardan biri kadın 300 m ötede çocuğa salıncakla çarptı bı çocuk bebeğin çenesi yarilmis ağzı kan içindeydi ben alıp götürdüm annesine aaa bişey olmaz deyip ağzına su tuttu ben dırdır edince götürdüler doktora dudağına dikiş atılmış boyle beyin fukaralari var işte cevremde

Benim annem de bizi sokaga salmazdi,tv izlettirmezdi,bir yere gondermez -bazen kasitli olarak gonderir takip ederdi... Evde kitap okuya okuya büyüdük.
Neye yaradi?
Siradan-dizinin bile kanamadigi, cocukca hasariliklar yapamadigin bir cocukluk.
Ayrica tabii ki salincak carpacak tabii ki kaydiraktan dusecek. Boyle boyle cocuk ogrenecek ki salincak tehlikeli, biri sallanirken arkasindan gecme. Kaydiraktan insan gibi kay-artistik hareketler yapma...
Her saniye tutun,dusmesine musaade etmeyin, her an arkasinda olduğunuz mesajini verin,tum problemlerini çözün,her an koruyun..
Sonra? Bu cocuk ne zaman cikacak fanustan?
18 yasinda bir anda sorumluluk sahibi-ayaklari yere saglam basan bir insan mi olacak? Bir aydinlanma mi gelecek???
Yoo...büyüse de yetiskin olamayan. Hep birilerinin arkasina saklanmak isteyen biri olacak. Benim sülalem cocugunu herseyden sakinan insanlarla dolu. Hic de oyle ozenilesi insanlar degiliz yani:))
Ayrica cocugunuzu cok sakinirsaniz-sanki bir terslik olacakmis gibi onu her an korumaya calisir onun icin endiselenirseniz bu haliniz ona da akar ve zaman icinde anksiyitelerle endiselerle bogusan bir insan olur.
Ben mesela seyehat etmeyi coook severim. Tek basima onlarca sehir ulke gordum. Ama annem her seferinde (genelde gizlerim bir sekilde. Tur mur vs derim. Hayali arkadaslar uydururum) ama annem her seferinde sanki basima birsey gelecekmis de icine dogmus gibi davrandigi icin her yolculuk oncesi icime bir öküz oturur. Midem falan bozulur. Sacma anksiyiteler yasarim. Oysa benim dunyada en sevdiğim sey. Ama annemin evhami ister istemez yillar icinde beni etkiledi ve benim en sevdigim seyleri yaparken bile kaygi duymama sebep oldu.
Bence boyle bir anne olmayin.
Birakin da cocugunuz ileride yaramaz cocukluk anilarini anlatsin, vücudundaki yara izlerini gosterip hikayesini anlatsin...

Kimse kimseyi hiçbir şeyden tam manåsıyla koruyamaz.Tam manåsıyla ancak Allah korur.Lakin, küçücük çocukları da,saldım çayıra mevlåm kayıra diye,ortalığa bırakmamalıyız.İnsanlar kendi sorumsuz ve vurdum duymazlıklarını,size evhamlısın diyerek geçiştiriyor.Çocuğunuza kontrollü olarak serbest alan yaratmayı, ona yaşına göre ufak ufak sorumluluklar vererek,kendine olan güvenini sağlamayı,zamanla öğreteceksiniz tabiki.Herşey bir dengede olursa,güzel olur.Ne çok kontrolcü,ne de fazla rahat olmamalı.Aradaki ince çizgiyi yakalamak önemli olan.Çocuklar konusu önemli.Hele bu zamanda.Allah bütün çocukları kötülüklerden, kaza ve belalardan korusun diyorum.Anne ve babalara çok iş düşüyor.Çocuklarımızı korumak ve gözetmek,öncelikle bizim vazifemiz.

Back
X