Aşırı koruma içgüdüsü

Benim annem de bizi sokaga salmazdi,tv izlettirmezdi,bir yere gondermez -bazen kasitli olarak gonderir takip ederdi... Evde kitap okuya okuya büyüdük.
Neye yaradi?
Siradan-dizinin bile kanamadigi, cocukca hasariliklar yapamadigin bir cocukluk.
Ayrica tabii ki salincak carpacak tabii ki kaydiraktan dusecek. Boyle boyle cocuk ogrenecek ki salincak tehlikeli, biri sallanirken arkasindan gecme. Kaydiraktan insan gibi kay-artistik hareketler yapma...
Her saniye tutun,dusmesine musaade etmeyin, her an arkasinda olduğunuz mesajini verin,tum problemlerini çözün,her an koruyun..
Sonra? Bu cocuk ne zaman cikacak fanustan?
18 yasinda bir anda sorumluluk sahibi-ayaklari yere saglam basan bir insan mi olacak? Bir aydinlanma mi gelecek???
Yoo...büyüse de yetiskin olamayan. Hep birilerinin arkasina saklanmak isteyen biri olacak. Benim sülalem cocugunu herseyden sakinan insanlarla dolu. Hic de oyle ozenilesi insanlar degiliz yani:))
Ayrica cocugunuzu cok sakinirsaniz-sanki bir terslik olacakmis gibi onu her an korumaya calisir onun icin endiselenirseniz bu haliniz ona da akar ve zaman icinde anksiyitelerle endiselerle bogusan bir insan olur.
Ben mesela seyehat etmeyi coook severim. Tek basima onlarca sehir ulke gordum. Ama annem her seferinde (genelde gizlerim bir sekilde. Tur mur vs derim. Hayali arkadaslar uydururum) ama annem her seferinde sanki basima birsey gelecekmis de icine dogmus gibi davrandigi icin her yolculuk oncesi icime bir öküz oturur. Midem falan bozulur. Sacma anksiyiteler yasarim. Oysa benim dunyada en sevdiğim sey. Ama annemin evhami ister istemez yillar icinde beni etkiledi ve benim en sevdigim seyleri yaparken bile kaygi duymama sebep oldu.
Bence boyle bir anne olmayin.
Birakin da cocugunuz ileride yaramaz cocukluk anilarini anlatsin, vücudundaki yara izlerini gosterip hikayesini anlatsin...
Ya işte korkum endisem bu .Yani herşeyden endişe duyan ,kendine guvenemwyen bir insan olmasın .
Bende sizin aksinize tek başıma herşeye yetneye çalıştım .Kimse koruyup kollamadi .İlk çocuktum ilkokulda 45 dk yol yürüyordum 7 yaşında ve tek başıma neden benden 1,5 yaş küçük kardeşim uyanmak usteniuor diye ??
Sonra sonra içime oturdu herhalde ailemle doğru düzgün birşey paylasmam ,kötü birşey yasasam ailem yanımda diyemem .
Birkaç ay önce sınav için iki ile gittim annemlere oğlumu bıraktım mecburen ve toplam 5 gün ağzıma tukurduler .mesela heryere tek başıma giderim tek bir tereddutum olmaz .Eşim dalga geçiyor iyiki öyle olmuş bak cogu zaman tek basinasin çocukla aklım kalmiyo ama sende diye ...
İşte ben bundan sıkıldım mesela .Hep mantık o yapar naislsa ?? Hayır bende bazen bunalıyorum ,yoruluyorum birileri ustumden bir dk da olsa yük alsın istiyorum .

Ya tabiki düşecek ama o çok kötüydü ya bu çocuklar nasıl biliyomusunuz kaydıraktan direk yan taraftan aşağıya itiyor balkondan duser gibi nasıl tuttugumu bile bilemedim o yüksekten kafa üstü düşse gerçekten ciddi şeyler olabilirdi onu atamıyorum ustumden .

Mesela sopalarla vurmaya kalkıyor millete kafa göz öyle tipler yoksa tabiki düşsün haklısınız :)
Ama yetişkin birilerinin nasıl etkilendiğini duymak çok güzel .Ona göre biraz daha rahat bırakabilirim kendimi yine gozum üstünde olur ama bu kadar değil belki sağolun :)

Ya ne bileyim iyiec kafayı siyirdim 3 tane kaydırak var hakem gibi başlarında durup hepsini ayrı yere dağıtıyorum oyun kurup birbirlerine zarar vermesinler diye hiç işim gücüm yok ya :)
Sen yine iyisin, ben kaydırak kalabaliksa ya kendim de çıkıyorum, ya oğlumu çıkarmıyorum..
Bir zahmet kaydıraktan da düşmesin, dudağı da patlamasin.
Bana hiçbiri olmadı bunların, ama gayet de hayata karıştım.
Hayır demiyor ki, ya ben keyfime bakıyorum uğraşamam diye..
Daha 3,5 yaşında diyorsun arkadasim, bence çok normalsin, olması gerektiği gibisin.
Hem bu zamanda bence birakma pencereden, arkasından baksan da, bir anlık dalgınlığa bakar, başına iş gelmesi..
Allah korusun..

Kimse kimseyi hiçbir şeyden tam manåsıyla koruyamaz.Tam manåsıyla ancak Allah korur.Lakin, küçücük çocukları da,saldım çayıra mevlåm kayıra diye,ortalığa bırakmamalıyız.İnsanlar kendi sorumsuz ve vurdum duymazlıklarını,size evhamlısın diyerek geçiştiriyor.Çocuğunuza kontrollü olarak serbest alan yaratmayı, ona yaşına göre ufak ufak sorumluluklar vererek,kendine olan güvenini sağlamayı,zamanla öğreteceksiniz tabiki.Herşey bir dengede olursa,güzel olur.Ne çok kontrolcü,ne de fazla rahat olmamalı.Aradaki ince çizgiyi yakalamak önemli olan.Çocuklar konusu önemli.Hele bu zamanda.Allah bütün çocukları kötülüklerden, kaza ve belalardan korusun diyorum.Anne ve babalara çok iş düşüyor.Çocuklarımızı korumak ve gözetmek,öncelikle bizim vazifemiz.
Tabiki Allah korur o konuda hemfikiriz ama önce önlemi alıp Allah'a havale etmeliyiz dediğiniz gibi ..
İşte ben o ince çizgiden epey kaydım sanki :/ Amin Allah razı olsun Rabbim çocuklarımızı şeytan düşünceli insanlardan korusun inşallah

Ya işte bağımlı yetişsin istemiyorum en nefret ettiğim tıp 30 yasina gelip eşiyle annesinin ayrımını yapamayan tıp 😁
Normalde 4-5 adım ötesinde duruyodum oyle ufak tefek itip kakmalarina müdahale etmiyorum ama o çocuk kaydırağın tepesinden bı anda itince resmen havada yakaladım aklım gitti eğer 2 adım ötede olsam yetisemezdim o gün zaten annesinin canına okudum .Şimdi kadın yanasmiyo bile ben parktaysam ama bı o değil ki,mesela geçen 1 yaşında bebeği parka birakmis bunlardan biri kadın 300 m ötede çocuğa salıncakla çarptı bı çocuk bebeğin çenesi yarilmis ağzı kan içindeydi ben alıp götürdüm annesine aaa bişey olmaz deyip ağzına su tuttu ben dırdır edince götürdüler doktora dudağına dikiş atılmış boyle beyin fukaralari var işte cevremde

Çok haklısınız büyüyünce sorun olabiliyor bu gibi şeyler fakat bence çocuğunuzun yaşına göre normal davranıyorsunuz.

O “Aaa bi şey olmaz diyen” anneye de bi şey diyemiyorum valla 😒😒

Her çocuğun ilk öğretmeni öncelikle kendi annesidir.Sizde bir öğretmen gibi çocuğunuza anlatarak,göstererek ve kontrol ederek,küçük sorumluluklar verin.Kendini hangi durumlardan, nasıl koruması gerektiğini öğretmeye başlayın.Bu konuda gerekirse bir pedegogdan görüş alabilirsiniz.

Daha 3,5 yaşında tabi koruyacaksınız. Çok küçük henüz. Ben de rahat ebeveyn olamadım. Bir şey olursa, bu benim ihmalimden olursa kendimi sonsuza dek affedemem gibi hissediyorum. Sanırım beni evhamlı yapan bu.

Sen yine iyisin, ben kaydırak kalabaliksa ya kendim de çıkıyorum, ya oğlumu çıkarmıyorum..
Bir zahmet kaydıraktan da düşmesin, dudağı da patlamasin.
Bana hiçbiri olmadı bunların, ama gayet de hayata karıştım.
Hayır demiyor ki, ya ben keyfime bakıyorum uğraşamam diye..
Daha 3,5 yaşında diyorsun arkadasim, bence çok normalsin, olması gerektiği gibisin.
Hem bu zamanda bence birakma pencereden, arkasından baksan da, bir anlık dalgınlığa bakar, başına iş gelmesi..
Allah korusun..
Hhehe az kaldı bende çıkacağım peşinden 🤪şaka bi yana öyle normal düşme değil kaydırağın üstünde tqm kaymak içi oturacakken bunu bir ittirdi yan taraftan direk aşağıya duserken tuttum ama o şoku atamadim epey bunun üzerine kavga ettim zaten kadınla ..
O yüzden yalnız bırakqmiyorum asla da birakamam sanırım ama bunalıyorum ajan gibi 😊

Biraz abartıyorsun bence. İlerde üniversiteye başlar kendi iç çamasırnı bile alamaz Bi arkadasım vardı ordan biliyorum.

Umarım arkasından sende kaymıyorsundur. Abartma Allahın emaneti canım ben babasıyla köye yolladım mesela dedim traktörle dikkat tarım ilacı ortalarda bulunmasın. Okadar daha ne diyim Allaha emanet. Sen hayatta yollayamazdın mesela babaannesi köye filan.

Hhehe az kaldı bende çıkacağım peşinden 🤪şaka bi yana öyle normal düşme değil kaydırağın üstünde tqm kaymak içi oturacakken bunu bir ittirdi yan taraftan direk aşağıya duserken tuttum ama o şoku atamadim epey bunun üzerine kavga ettim zaten kadınla ..
O yüzden yalnız bırakqmiyorum asla da birakamam sanırım ama bunalıyorum ajan gibi 😊
Oğlum 3 yaşında, daha bir kere bile oturmadim parkta.
Tabi ki koruyup kollayacagim, ayrıca kaydıraktan düşerek boynu bile kırılabilir Allah korusun, dediğin şey zaten ciddi bir şey .
10 yaşında aynı davranışı yaparsak anormal odur bence..
Mesela bir de, ben biliyorum ki benim çocuğum kimseyi itmez, ama başkasının çocuğunu bilemem..
Bu yavruların başına ne geliyorsa, birşey olmaz demekten geliyor arkadaşım.
Büyüdükçe farklı davranacağız elbet, ben hiç bir sıkıntı yaşayacağını düşünmüyorum ileride 😊😊

Çok haklısınız büyüyünce sorun olabiliyor bu gibi şeyler fakat bence çocuğunuzun yaşına göre normal davranıyorsunuz.

O “Aaa bi şey olmaz diyen” anneye de bi şey diyemiyorum valla 😒😒
Kendime bağımlı yetiştirmek te ustamiyorum işte ama biraz daha kontrollü olmam gerek sadece nasıl.yaoacagim bilmiyorum .
Valla onu bende bilmiyorum kaydıraktan düşecek tabi dediği tepeden aşağı cakilmak kayarak düşmekte degil yoksa öyle bin defa düştü 😁 işte Allah onların çocuklarını da korusun ne diyeyim

Ya ne bileyim iyiec kafayı siyirdim 3 tane kaydırak var hakem gibi başlarında durup hepsini ayrı yere dağıtıyorum oyun kurup birbirlerine zarar vermesinler diye hiç işim gücüm yok ya :)

bu anormal.
çocuğunuzu gözünüzün önünden ayırmamanız, çocuklara vururken, yanına gidip yapmaması gerektiğini söylemeniz normal.
ama abartmayın. çocuğun kendi deneyimlerine ihtiyacı var.
biraz fırsat verin.

Doğru olan sizin yaptığınız. Onlar ve o tarz ebeveynler malesef geleceğinin şiddet yanlısı bireylerini yetiştiriyorlar.

Ne demek bırak kaydıraktan düssün salıncak çarpsın Allahım sen biliyorsun ne diyim ben şimdi bu cahilce yaklaşıma. Siz en iyisini yapıyorsunuz yapmayada devam edin.

Biz geleceğe şiddetle herşeyi çözen bireyler yetiştirmeyelim.

Hayır değilsiniz. Hatta eve kendi girer cikar düşünceniz fazla rahat bana göre. İnsanlar çok kötü. Nolur gözünüzü ayırmayın.
Akran zorbalığı için güzel kitaplar var oğlunuzla okuyabileceğiniz. Yine bu konuda bir cok yazı bulabilirsiniz internetten. Bu önemli bir konu, kendini korumayı ve bir yetiskinden destek almayı ögretin. Korumak derken asla şiddetle karşılık vermesinden bahsetmiyorum tabi.
Ayrıca salıncak çarptığı için hayatını kaybeden çocuk biliyorum malesef. O iş o sorumsuz annelerin dediği gibi değil yani.

Yegenim tepe taklak düştü ve bayıldı kimsede itmedi olacagı varsa kim önüne geçebilir. onu yapan çocukla kendi çocugu uzu kaynaştırın sevmesini sahiplenmesini saglayınki bir daha yapmaz. o varken tedbirli davranın yeter. Askeriyenin lojmanı mı tek basına parka gidebilir sonuçta askeriyeye

Her çocuğun ilk öğretmeni öncelikle kendi annesidir.Sizde bir öğretmen gibi çocuğunuza anlatarak,göstererek ve kontrol ederek,küçük sorumluluklar verin.Kendini hangi durumlardan, nasıl koruması gerektiğini öğretmeye başlayın.Bu konuda gerekirse bir pedegogdan görüş alabilirsiniz.
1 yaşından beri evde herşeyi birlikte yapıyoruz mesela ne nerede bilir çamaşır makinesini bulaşık makinesini o caliatirir .Sadece ocağa ve fırına dokundurtmuyorum .Öyle sakınan birisi değilim yürümeye başladı 1 hafta içinde kaydıraktan kendi kendine kaymayı öğrettim eşim daha evhamlidir ben rahat taraftim ama 1 yıldır o çocukların koca adam gibi lafa göz patlattigini görünce dengem saati ne bileyim işte :/ dediğiniz gibi yanından ayrılmak değilde farkettirmeden izlemek daha iyi olacak sanirim :)

Daha 3,5 yaşında tabi koruyacaksınız. Çok küçük henüz. Ben de rahat ebeveyn olamadım. Bir şey olursa, bu benim ihmalimden olursa kendimi sonsuza dek affedemem gibi hissediyorum. Sanırım beni evhamlı yapan bu.
Evet o duserken tutmak benim için tramva oldu sanırım çünkü iki adım ötede olsam yetiswmeyebilirdim yani tam dibindeydim ve çok hızlı oldu herşey eger tutamasydim bilmiyorym düşünmek istemiyorum bile ...
Bana göre kaydırağın tepesinden yada merdivenlerinden itilmek basit değil işte baska çocuk içinde düşüncem aynı

Back
X