Babaannem yeni kaybettik

Ben de Egeliyim, bizde de lokma dağıtılır.
Babamın lokmasında evinden büyük kap getiren gördüm ben. Lokmacının kapları küçükmüş de, kadın kendi saklama kabını getirdi buna koyun diye.
 
Ben de Egeliyim, bizde de lokma dağıtılır.
Babamın lokmasında evinden büyük kap getiren gördüm ben. Lokmacının kapları küçükmüş de, kadın kendi saklama kabını getirdi buna koyun diye.
Tövbe estağfurullah işte görgü başka bir şey ve genelleme değil ama maalesef bizler gelenek görenek kültür adı altında vaktiyle yapılan güzel şeyleri devşirip değiştirip görgüsüzlük haline getirdik.
Eskiden cenaze evine yemek giderdi acılı aile yesin diye, alışverişleri yapılırdı ki para pul alışveriş vs düşünmesinler diye, lohusaya hastaya keza aynı şekilde, düğün evlerine yardıma gidilirdi, gelin çıkacak kızın çeyinize el atılırdı, kimi dantelini örer kimi kabını tenceresini alırdı.

Eskiden dışarıda bir sebeple yemek dağıtılıyorsa yanınızda yörenizdeki ihtiyaç sahiplerine haber verirdiniz ki gitsin 1 öğün de olsun sıcak yemeğini yesin diye, koştur koştur sülale boyu kendiniz gitmezdiniz, bir şey mi dağıtılıyor çok mu lazım sıraya girer düzgünce beklerdiniz saç baş yolup milletin üzerine basa basa 1 çaput için insanları ezmezdiniz, sadece bunlar da değil birçok konuda acayip bir görgüsüzlük var ve bu artık normal bir davranış haline dönüştü, kimse yadırgamıyor haklı görüyor.
 

gelenekleri bilmek, resmi haklarimizi ogrenmek daha onemli olmali. Bir dugun planlamasi inceliginde dusunmeyip usulleri ogrenmeyip sonra boylesi tepkili olmak iyi degil sanki.


Haksınız ama taziye evinde yemek dağıtmak gelenek değildir, ne kültürel ne dini olarak böyle bir gelenek yoktur aslında, taziye evine yemek götürmektir gelenek, onu da ailenin üzüntüden eli kolu kalkmayacağı için biraz kendilerini iyi hissettiklerinde yesinler veyahut şehir dışından gelenlere verilsin diye yapardı insanlar.

Acıyı paylaşmaya gelenler baş göz üzerine ama af buyurun ölenin evinde aç kaldım diye laf yapmaya gelenler hiç gelmemeli çünkü o evde acı vardır ve kimsenin gözü hiçbir şey görmez.

Düğün mutlu bir andır her şeyi planlarsınız mutluğunuzu paylaşmak istersiniz ama acının bir planı usulü olmuyor üzgünüm, sanki biri yüreğinizi sıkıp duruyor ateşe veriyor gibi hissediyorsunuz, siz o haldeyken aç kaldım diyen de acı paylaşmaya geride kalana saygı için gelmiyordur.
 
Bizden cenaze çıkmadı 25 senedir hiç. O zaman da komşular taşırdı yemek.
Gittiğim taziyede de yemek yemem, helva bile yememeye çalışırım zahmet olmamak adına.
Malesef kendim de gördüm ama, millet pideyi falan evdeki kocasına çocuğuna paket yapıyor delirmemek elde değil.
 
Biz doğuluyuz
Bizde 3 gün yemek dağıtılır çay ikram edilir
Cenaze sahipleri varlıklıysa ikramları kendi karşılar
Ki kavurma pilav mutlaka son gün verilir
Eğer cenazenin yakınları bunu karşılayamayacak durumda ise taziyeye gelenlerden ikramların parası toplanır
Çoluk çocuk 3 gün yemek yemeğe gelir
Dedikodusu bile yapılır işte ikramı güzeldi değildi diye
Babamın cenazesinde çayına limon isteyeni gördüm
Yavrum başın sağolsun ama çayımı limonsuz içemiyorum dedi kadının biri
Zıkkımın kökünü iç demişti kuzenim :)
Ağzına sağlık seninde kuzeniminde
 
Bizim memlekette cenaze sahibi değil, yakın akrabalar ikram ediyor yemeği.Genelde pide kolay olduğu için tercih ediliyor.Dayımın cenazesinde on beş gün gelen giden pide yaptırdı ; uzun zaman pide görmek istemiyorum dedi annem.

Kimse ev sahibinden beklemiyor bizde. Uzaktan gelene de mutlaka bir şeyler yedirmek lazım.İnsanlar cenaze evinden çıkıp lokantaya gidip yemek yiyemez ki.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…