Babaannem yeni kaybettik

Ne terbiyesiz insanlar var. Gerçekten kusasım geliyor.

Taziyenin bir suresi var.. 3 gun falan herhalde. Daha onceleri taziye evine gelenler borek/yemek vb getirirdi. Şimdi belediyeler pide+ayran gonderiyor. Yani taziye evinde makul saatte yemek ikrami tabii ki olur. Olmalidir da aksi halde cenaze sahibi aile aç kalir. Aile yakini birileri bunu dusunup ya belediyeden veya el birligiyle organize etmeliydi. Ha sonrasinda klasik bassagligina gelenlere ikram yapilmayiversin ancak taziye evinde acisi olan aile bu vesileyle zoraki de olsa bir seyler yemis olmaliydi.
Hala dediginiz kisi bu eksikligi soyleyecegine hemen bir corba kaynatsaymis yada pide vb organize etseymis.Siz de kizacaginiza bu eksigi farketseydiniz daha iyi olurmus. Bence.

Sizin ortamınız nasıl oluyor bilmiyorum olayın içinde değildim ama yakın zamanda ard arda 3 cenazem oldu. Öncelikle kimse yemek yemeğe gelmiyor. (Ama İstanbul’dayız köyde değiliz. Köyde bence de yemek vermeye gerek yok ama uzaktan gelen varsa bilmiyorum) İstanbul’da herkes uzak yollardan geliyor. Bir yerden bir yere gitmek min 1 saat. Trafik oluyor artıyor. Yok cami başka yerde yok mezarlık başka yerde. Bu sürede de insanlar acıkıyor. Acımızı paylaşmak için gelmişler. Karınlarını doyurmak gerekiyor. Kimsenin de yemeğe gömüldüğünü görmedim 3 cenazede de. Sadece dua okumaya gelen hoca her gelişinde yanına Yemek istedi
Bu arada bu yemek organizasyonunu da cenaze sahibi değil yakınlarının yapması gerekiyor. Yani anneannem öldüğünde eşim yaptı mesela anne teyze kendinde değildi. Ya da başka birinde ölen kişinin eşinin yeğenleri yaptı. Acısı görece daha az olan en yakınlar üstlenir bu işi.
Onun dışında gelen yakınlar da boş gelmez zaten. Bizim çok akrabamız ne lazım yiyecek diye aradı. Dolma börekle gelen çok oldu. Evinde tencere yemeği yapıp gelen çoktu. Sonra o yemekleri ne yapacağımızı bilemedik.
Halanız da böyle sürekli eleştireceğine yapıcı davranıp çözümle gelseydi daha iyidi. Yaşl ölümlerinde ev ortamı çok acılı olmuyor. Zaten yemek düşünecek kavga edecek kadar da kendindeymiş. Kendi bir organizasyon yapsaymış. Etini alıp gelseydi mesela.
Yine de şu cenaze evinde yemek yenmez muhabbetine ben sinir oluyorum sonuç olarak. Cenaze evine yemek götürülür yemek de yenir. Gelen genç kadın misafirler mutfağa girişir ikramları hazırlar. Cenaze sahibi bunlarla uğraşmaz.

Son düzenleme:
Ben babamın cenazesinde bir kaç kişiyi bu sebeple kovmuştum. Halamın oğlu ve gelini arkadaşlarıyla plan yapmışlar, cenaze evinde buluşup yemek yiyip sonra çıkacaklarmış. Arkadaş gelecek diyince ben de taziyeye sandım ama olayı anlayınca defolun gidin aç köpekler dedim. Sonra o sinirle, buraya yemek var diye gelenler hemen şimdi kalksın gitsin dedim. Başka birini de az yemek söylemişsiniz yetmez millet aç kalır dedi diye kankalarıyla beraber kovdum. Ben cenaze evine gitsem elimi ayağımı nereye koyacağımı şaşırırım bir köşeye sinerim millet açık büfe kovalar gibi yemek arıyor.

Son düzenleme:
Yemek yenir evet ama bize yemek getiren sadece çok yakın bir akrabamizdi bir kişi yemek getirdi başka da yoktu zaten babaanennem iki torunuyuz babamlar falan hep ayran olsun su olsun aldilardi ama yemek konusunda sadece dedikki pide köyde dagitalim çünkü ilk başta hepsi öyle istedi köyde akrabalarimjzjn hepsi dediler tamam dedik ama sonrada yok burda da dağıtım ayıp ediyorsunuz diye bı o halam dedi diyerleri hiç lafını yapmadı köydeki yeter dedi zaten ikindi zamanı kalkacakti herkes nerdeyse zaten 3 saat kala geldiler öğlenden sonra

El dediğin komşular dört dönüyor, yemeği bırak masa sandalye taşıyor, kirli bulaşıkları evine götürüp yıkayıp geri getiriyor. Akraba da gelip yemeği niye az yaptın diyor. İstemede sözde nişanda komşularımız kendi kızlarıymışım gibi koşturdular, anneme sen sadece üst baş hazırlan ikramları bize bırak dediler. Millet hizmetli gibi mutfaktan çıkmadı, yüzük takılırken kapıdan baktılar sadece. Şimdi bu insanların can bağı mı yoksa halalarımın kan bağı mı önemli? Cenaze babamınsa onların da abisi. Pideyi az yaptırmışsınız nasıl niye denir? Kaç saatlik yoldan gelen de açık büfe hayaliyle gelmesin. Koysun çantasına cebine biraz kuruyemiş bisküvi vs. Millet ölüsünü toprağa koymuş ama ayran pide yetiştiremiyor diye eleştiriliyor. Böyle anlarda kusur görülmez kusur kapatılır.

Ne terbiyesiz insanlar var. Gerçekten kusasım geliyor.
Bir kadına kalmadı. Geldi maalesef kalmadı dedik. Kuzenimi tanıyor bul bana ben pide istiyorum diye defalarca söyledi. Ya gerçekten suratına bir tane patlatmamak için çok zor tuttum kendimi. İnsan evinde bir yumurta kırar yer yine de bu terbiyesizliği yapmaz. Biri sırf kedilerine vermek için poşetine 2-3 paket koymuştu.
Artık insanlığımızdan o kadar utanıyorum ki. Allah gecinden versin aileme bir şey olur ise asla yemek verdirmeyeceğim. Ona vereceğim 30-40 bin tl ile yardıma muhtaç insanlara iyilik yaparım daha iyi

Başınız sağolsun acınız var anlıyorum da insan kendi dilinde kendini hiç mi anlatamaz bunu anlamıyorum. Öyle bir karman çorman yazmışsınız ki kim kime ne dedi kim ne yedi hiçbir şey anlamadım.

Cenaze evine yemek götürülür. Tabi ki gelenler de yer ama asıl amaç cenaze sahiplerini doyurmaktır, Çok acılı olduklarından yemek düşünemezler, hatta yemek yemeği unuturlar veya üzüntüden yemeden içmeden kesilirler ve aç kalmasınlar diye götürülür. Öncelikle de cenaze sahibine yedirilir, sonra diğerleri de acıktıysa yer. Dediğiniz gibi cenaze sahibi yemek hazırlamaz ve gelenlere hizmet etmez.

Sevdiğini kaybetmiş kişilerin cenazeye gelenlere acısını unutup hunharca yemek servisi yapması benim miğdemi bulandırıyor Hele insanların restorana gelmiş gibi davranmaları akıl alır gibi değil ...

Biz göçmeniz ve birbirimize çok bağlıyız. Cenaze oldu mu herkes dört elle bir şeylere koşturur. Çok özenli yemek servisleri yapılır ve bu süreçte cenaze sahibi hiç rahatsız edilmez. Ben bu cenaze evinde yemek yenmez muhabbetine şaşırıyorum biraz o yüzden. Cenaze günü özellikle çok koşturmalı geçiyor. Herkes yoruluyor. Şöyle bir saat uğramaya gelen ayıp olmasın diye yer helvadan alayım der genelde. Yanlarında pide paket yaptırmalar falan burada okudum şok oldum.

Kesinlikle haklısınız.
Cenaze evinden yemek bekleyecek kadar bu millet ne yaşıyor bilmiyorum. Bu ocak ayında ailemden birini kaybettim, zaten canımız burnumuzda. Bir de milleti doyurmaya uğraştık. Kendi yiyip bir de eve paket yaptıranı gördüm. Lokanta mıyız aş evi miyiz anlamadım valla.
Gecenin üçünde ölüm haberi almışız, şok halindeyiz bir düşünsenize halimizi. Kimse acını paylaşmaya falan gelmiyor bence.

Başınız sağolsun acınız var anlıyorum da insan kendi dilinde kendini hiç mi anlatamaz bunu anlamıyorum. Öyle bir karman çorman yazmışsınız ki kim kime ne dedi kim ne yedi hiçbir şey anlamadım.
Guzelce denir bir yemek varmı diye ama o gelipde yemek yapmadinizmi düşünmediniz mi siz bunu der söylene söylene oturup ekmek yerse öyle insan terslenir de gerekirse haddi de bildirilir

Öyle tabiki acı paylaşmaya gelinmiuor bizdede oldu malesef paket yapıp goturduler

Guzelce denir bir yemek varmı diye ama o gelipde yemek yapmadinizmi düşünmediniz mi siz bunu der söylene söylene oturup ekmek yerse öyle insan terslenir de gerekirse haddi de bildirilir
Yazma yetisi olmadığı gibi okuduğunu anlama yetisi de yok
Ben insanları niye terslediniz diye mi sormuşum mesajı okuyun bakalım tekrar

Ben babamı kaybettiğimde bizimkiler pide ayran vs zaten yaptırdı çünkü bu yemeği biz babamın ruhu için hayır için yaptırdık eve gelenler önce kuran okudu dinlendi. Oturtuldu. Yemekler verildi ve bu mükemmel bir gelenek yediğin ve ictigin çöpe gider yedirdigin ve icirdigin senle gelir. Ayrıca hayat devam ediyor ttaziyrye gelen bu mesajı da veriyor bir nevi tamir. Evde uzun süre kalanlardan akraba gelinleri ayrıca yemeklerle ilgilendiler. Ben tek sinir oldugum yengenin akrabalarinin gelip sobanın yanına oturup saatlerce kalkmamasiydi. Hava soğuktu. Orda öylece oturup durdular.

Yazma yetisi olmadığı gibi okuduğunu anlama yetisi de yok
Ben insanları niye terslediniz diye mi sormuşum mesajı okuyun bakalım tekrar
Okudugumu anlıyorum burda yazanlar hep anlamış ama bı siz anlamamissiniz anlama yetisi olmayan sizsiniz bence bı dikkat edin

Okudugumu anlıyorum burda yazanlar hep anlamış ama bı siz anlamamissiniz anlama yetisi olmayan sizsiniz bence bı dikkat edin
Ah evet, yukarıda alıntıladığım metin çok anlaşılır bir metindi sorun kesinlikle bende

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…