Ben de mi yanlislik var?

Kamuda çalışıyorum yaklaşık 15 yıldır.dönem dönem daha bakımlı ve şik olunmasi gereken kurumlarda da çalıştım ama şuan ki parayla 500 tl rutin harcamam olmadı hiç.hele hele eşimden ölsem steyemem/istemem o parayi.
 
Anlamadım az olarak mı çok olarak mı?

bana göre çok..
kişisel bakimla sen de olmayan birşeyi var etmeye calisiyorsan çok para demektir o işler.

ama haftanın iki günü fön çektirmek, yılbaşı vs indir8mlarinde aldigin kaliteli bi markanın birkaç malzemesiyle küpüne düşmeden yapilan makyaj,kil tüy temizliği,adet döngüsü harcamaları yani sende olanı koruma çok maliyet gerektirmez.yada becerikli biriysen (ben yapamıyorum ama)bunları bile kendin yapabilirsin.

dışarda vakit geçirirken de gereksiz bonkörlük sahnelemeden sâhsi hesap ödemekle ve genelde maliyetli restoranlar vs yerine çay kahve içilebiln cafe/bistro tarzı yerler tercih edilirse asgari harcamalarla ayı kurtarabilirsiniz.

yemek içmekle ilgili kısım değil ama kişisel harcamalarla ilgili kisım birebir benim tablom bu.
 

Kızım 10 aylık oldu yeni. Harçlık vermiyorum. Onun masraflarını eşimle alırız dolayısıyla benim harcamam değildir. Ekmek ben almam. Diğer herşey aynı. Kıyafet almam ayrıca. Eskiyen parçayı atar yenisini öyle alırım. Parça sayısı sabittir. Bu şehirde arkadaşm yok. 100 lirayla bu şekilde bir ay yaşarım. Bitmez bile.

Konuyla ilgili diyeceğim şudur. Eşimin zorlandığını hissetsem ve bebek bekliyorsam bazı harcamaları kısarım. Ben de bayanım ama illaki ihtiyaç duyduğum şey yok. Şuan hamileysen biraz kıyafet alırsın doğal olarak ama sonuçta ben iki pantolon iki tayt birkaç aya göre bluzla bitirdim dokuz ayı. Tercih meselesi elbette ama geçici bir süreç için masraf yapmak bana mantıklı gelmedi.

Bakım, makyaj vs çok yapmazsan da olur. Zaten hamilelik hem cilt hem de saçın en güzel ışıl ışıl olduğu bir dönem. 500 nasıl yetmez ben anlayamadım. Tasarruf yapıp 300 yapacaksın bir de. Bilemedim yani. Bebeğin alışverişi çok oluyor. Eşine destek olmaya bak. Erkekler için bebekli hayata adapte olmak çok zor oluyor. Masraflar çok artıyor. Sürekli ağlaması falan derken zor alışıyorlar. Eşim geçen gün dedi ki ben yeni baba olduğumu anladım. Kızım yaşına giriyor ve adam yeni keyfini çıkarmaya başladı. Bir de bunlara ilaveten aylık 300-500 harcama çok olabilir. Yani elbette çok olabilir dememin sebebi eşim zorlanıyor galiba demen. Ayda bir kere görüş arkadaşlarla. Eve davet et. Uzun süre oturamazsın zaten zamanla. Bacakların ve ayakların şişer. Sırtın belin ağrır. Ev oturmaları yapın daha ekonomik olur.

Şaka değil gerçekten 100 lirayla bir ay idare ederim. Bitmez bile. Alacak bir şey bulamıyorum valla çıkınca. Ne cimrilik ne tasarruf. Ben “almaktan” bıktım. Sonu yok almanın. Ev kalabalığı ruhumu bunaltıyor.
 
Valla canım olmayınca 200 tlyle bile geçiniyorsun mutlu olmak önemli kafeye gitme üstüne başına fazla şey alma gerektikce yap ay ay yap kuaför bunun içinde yap ben her ay 150 tl kuaföre gidiyor mesela
 
Evet bazı arkadaşlar tek cikmam yazmış bende merak ettim sebebini açıkçası.

Kendi adıma cevaplayayım. Bu şehirde hiç arkadaşım yok. Bana eziyet geliyor sırf gezmek için kızılaya gitsem iki araç değişimi yapmam gerekiyor mesela. Hadi dolmuşa binsem o da midemi buandırıyor çok sallayınca evden kızılaya gitmem rahat bir buçuk saat. Bir de gelişi var. Tek olunca sıkıcı o yol falan. Otobüslerde hiç oturacak yer olmaz. Trafik saati olunca aktaş civarı kilitleniyor eve gelmek ayakta o sıkışıklıkta bir saati çok rahat geçiyor. Ankara’da nereye gideyim tek başıma bilemiyorum. Avm falan sevmem sadece bebek ihtiyacı için gideriz ve en yakın avm ankamall için iki araç değiştirmem lazım.(Sıhhiye duraklarında ki bilenler bilir in çık yaparsın) Şimdi bebekte olunca hepten eziyet olur tek çıkmak. Alt değişimi, emzirmesi, maması, yemeği... Arabayla gidemem zaten cesaret yok hele Ankara trafiği asla çıkmam. Eşim kullanırken bile kavga etmemek için zor tutuyorum kendimi. Bu yüzden tek çıkmam.
 
Yani kişisel harcama benim için sadece kuaför falan değildir.
Arkadaşımla bir kahve içebilmek, çocuğumu oyun alanına götürebilmek, kendi kendime aktivite yapabilmek de dahil bence.
Günümüzde uygun mekan cafe kalmadı ama, şehirlere göre farklılık gösterse de her şey aşırı pahalı.
Bu akşam oğlumla dışardaydım arkadaşlarımla, oğlumla ikimizin yemeği, içecek çay ve kahve için 100 tl ödedim mesela, pahalı bir mekan değil gayet de uygun bir yer.
Hadi oğlanın yediğini çık 80 kalsın, e bunu haftada 1 yapmak lazım.
Keza ben zaten 3 4 gün böyleyim de, asgari olarak bir kadın haftada bir arkadaşıyla dışarıda görüşse 50 tl harcar, ayda 200 eder.
E bir saç boyatsa, bir kere ağdaya falan gitse bırakın kıyafet şu bu kalıcı ürün almayı, çok kolay şekilde 500 ü buluyor zaten.
Harcanan fazla değil, hayat aşırı aşırı pahalı sadece.
 
Bu durum kişiye ve şartlara göre değişir.

Bekarken epey kişisel harcama yaptığım zamanlar olurdu. Şimdi evliyim ve epeyce düğün borcu ödediğimiz için bazı masraflarımı kısmaya başladım. İnsan şartlara göre ayarlıyor kendini. Deseler ki al bu ay 100 lira sana,onu harcarsın. Yada al bin lira deseler bu sefer ona göre harcarsın. Siz de bebek bekliyormuşsunuz bazı harcamalarınızı kısabilirsiniz.

Mesela kıyafet konusunda az ,öz ama en iyilerinden almaya çalışırım, o yüzden de alışveriş yaptığım markaların büyük indirimlerini beklerim ve ihtiyacım olan kıyafetleri alırım. Her ay bu yüzden kıyafet alışverişim olmaz. Hem çalıştığım için kıyafet önemli, öğretmenim ve yaz tatilinde okul dönemi kadar kıyafet alışverişi yapmam. Evdeyken çünkü fazla bir kıyafet derdi olmuyor. Normalde kuaförde saçımı boyatırdım ama hem fiyatlar arttı hem de bütçemi kısmak için kendim evde boyamaya başlamıştım. Şimdi de alıştım kuaförde beklemeye erindiğim için kendim boyuyorum saçımı. Kaş bıyık için gidiyorum bir tek kuaföre. Yine bekarken sürekli arkadaşlarla çıkardım dışarı çay kahve yemek yemeye. Şimdi hem farklı şehre geldik hem dışarı çıksam da illa para harcamıyorum. Arkadaşla arasıra bir kahve içilse yetiyor. Sizde ayda bir kere çıksanız arasıra evde buluşsanız paranız cebinizde kalır. Bunun dışında ped, dis macunu, kozmetik gibi ürünleri stok yaparak alıyorum. O yüzden her ay masraf çıkmıyor bittikçe alıyorum.

Bu dediklerim her zaman sabit olacak şeyler değil. Mesela ben şuan böyleyim ama maddi olarak daha rahata erince bi sefer belki de aylık 1000 lira harcayacağım. Bunun geçici bir süreç olduğunu bildiğim için gayet normal geliyor bu . Hatta eşim bazen diyor şunu alalım sana ben almıyorum, öncelikler değişiyor. Çünkü normalde her hafta sinemaya giderdim , hatta haftada birkaç kez gittiğimi bilirim. Her ay bir sürü kitap alırdım, yani harcama yaptığım şeyler farklı ve fazlaydı. Ama şuan yeni evliyken iyi kötü borçlar varken sinemaya vereceğim para bana gereksiz geliyor. Siz de bebek bekliyormuşsunuz, bir süre kendinizi bazı şeylerden kısıp bebekten sonra duruma göre yine aynı standartlara dönebilirsiniz.
 
Aylık kuaför masrafım 9 tl
Kaş aldırmak o da.

Giyim masrafım 0 galiba
Otobüs kartı masrafım var 100 tl ye yakındır
Bir de cafe vs de harcadığım 150 desek.
Arkadaşlarıma doğumgünü, özel gün falan hediye de 150 gidiyordur

İşte 250-400 arası diyim
 
Okudukça şaşiriyorum

Bu konu ev hanımı olmakla alakalı değil onuda biliyorum ben bir dönem evdeydim ve ozaman vakit çokluğundan kuaför, yeme, içme, gezme şeklinde geçiyordu günlerim.
En basiti sayısı değişmekle beraber 2-4 arası günüm olurdu. Bazısı evde bazısı dışarda. Kuaföre uğramadan güne gitmem mesela.
Şuan bile 3 tane günüm var. Rakamlarıda yüksek sayılır. Hepsi dışarda, birtaneside çocuklarla beraber onlarda arkadaşlarıyle görüşsün diye, çocuklarla dışarda yemek içmek zaten belli söylememe gerek yok.
Hiç dışarı çıkmiyorum eşimsiz birşey almam diyenlerede çok şaşırdım. Benim çevremde öyle kimse yok belki ondan.
Mesela hiçmi demesiniz bi gideyimde fön çektireyim, veya bugün bi avm dolanayım belki güzel film varsa izlerim sonrada kahve içer gelirim? Bunu yapmak için ilaki arkadaş gerekmiyor insan yeri geliyor kendinin en iyi arkadaşı oluyor.
Birşeyi ihtiyaç olduğu için almam, beğenirsem alırım. Yoksa örneğin bir çanta 5-10 sene eskimeden kullanılır zaten. Onun eskimesini beklemem.
 
Makyaja her ay para harcamazsınız zaten bir makyaj malzemesi bir yıl gidiyor :) giyimde her ay bir parça bir şey alsanız çokta harcama yapmış olmazsınız.Fakat dışarıda gezmek,yemek-içmek çok para harcatıyor.Çocuğada o butceden bir şeyler alıyorsanız kalmaz haliyle
 
Valla ben eşimle dışarı çıakrsam kesinlikle para harcamadan dönmüyorum illa bir şey yiyip içip geliyorum.Eşim der hatta çocuk gibisin her şeyi istiyosun diye :)
 
kuaför masrafım yok kestirince 30 tl tutuyor genelde.
çok fazla arkadaşım olmadığı için dışarı da çıkmıyorum :) komşularımla güne girdim geçenler de dışarı çıktık demlik çay çekirdek 5 tl ödedim kendi payıma.
çalışıyorsam alışveriş yaparım çalışmıyorsam yapmam benim de huyum budur.
eşimden para almayı sevmiyorum zaten adam eve zor yetiyor bir de ben bunaltmayayım diyorum. o yüzden hep çalışıyorum :)
 
Malesef çok beceriksizim bu konuda kendim ne ağda ne kas hicbirini yapamıyorum.Ama doğumdan sonra lazere gideceğim.Aylık ağda da 150 filan oluyor ki gittiğim yerler aman aman yerler değil normal bayan kuaförler vb.
50 tl de ayda iki kez dışarı çıksam arkadaslarla diyelim etti 200.Makyaj yapmıyorum ama bakim ürünlerim var onkar bayagi gidiyor ama.Her ay kiyafet almiyorum tabi ki ama illaki yanımda kart dışında nakit bulunduruyorum
 

Ben hiç söylemeyeyim çünkü benimki de normal değil , ayağımı yorgana göre uzatmak zorundayım

-saç boyatmıyorum doğal saçımı seviyorum
-kaş vs aylık 30 tl
-dışarı çok çıkmam çıktığımda ekonomik takılırım maksimum 50
-epilasyon kendim hallediyorum zaten tüyüm yok denecek kadar az
 
bi soyle dusuneyimm bide boyle dusuneyim dusundum dusundm biz ayin sonunu zor getiriyoruz ne kisisel para harcamasi asgari ucretle karnimizi zor doyuruyoruz bizim evde kisisel harcamalar sadece 2 yasindaki kizim icin yapilir onun disinda resmen ekstra masraf cikmasn die tel ustnde cambazlik yapiyoruz
 
Şu an konuyu okuyunca küt diye kaldım.
Maaşımı eşime vermem, ondan da para almam, kirayı ve her türlü faturayı o öder, kendi kredi kartlarını öder..
Ben de evin alışverişlerini yaparım, kendi kartımı öderim.. kişisel harcamalarımızı istediğimiz gibi yaparız, birbirimize danışmayız.. ikimizden birinin hesabında para kalmadıysa diğeri ona transfer yapar.
Kişisel harcamalarım da aydan aya değişir sanırım ama aylık en sabit giderim spor salon ücretim: 350 TL
Kuaför, bazen hiç bazen 100 tl, bazen 20 tl
Telefon faturam 44 TL
kıyafet, ayakkabı vs. olarak bazen aylık 500 harcarım, bazen hiç harcamam..
yakıt masrafımı eşim ödüyor genelde.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…