Bence 900 bir öğrenciye çok.
Her gün kafelerden çıkmayan biriyse, 'ayy hm'dd indirim vaaar,olaaaaay' diyen kızlardansa , sigara kullanıp ortalıkta Jack Daniels övüyorsa yetmez tabii ki.
Ama okula gidip gelen bir kız. Ne masrafı olacak ki? Hepimiz öğrenci olduk. Hatta ben öğrenciyken 4 senede kendi imkanlarımla 20 şehir gezdim. Yine de o paradan coook çoook daha aziyla gecindim
Kitap desen donemin başında alıyorsun zaten. Bir kere alınıp biten bir şey.
Aylık akbil -125 (okula yakınsan gerek de yok, bir basim zaten bir lira)
Her gün kahvaltı yapsan ayda 2 labne peynir, yüzelli gram zeytin, bir kavanoz reçel, 30 yumurta, bir kilo patates falan gider kahvaltıya. Alt tarafı tek kişisin yani. Hatta kilo problemin varsa mısır gevregi+ müsli+ süt ile bile geçirebilirsin kahvaltılarıni. Aylık kahvaltın 30 da ekmek desek,çeşitleri çoğaltsak hadi yüz lira olsun.
Akşam yemeği?
Her gün kremalı somon füme falan yapmayacaksan, bimden şoktan alışveriş yaparsan bunu da halledebilirsin. Zaten öğrenci öyle düzenli yemek yapmaz ki, kaldı ki bir kilo deterjan alsan sana bütün dönem gider :)
Bence gereksiz yere fazla bir para.
Ayrıca merak ettim, her ay bu kadar çok para aliyorsan neden kredi çektin ki? Belli ki idare edebilirsin ailenden aldığın parayla. O kredi ileride çook başını ağrıtir. Mezun olup bir işe girince zaten paranın bir kismi krediye gidecek. Dörtyüz aldığını altiyuz odeyeceksin. Bu şekilde kendi kendine yardım edemezken aileye katkı sağlamak zor. Kredi borcun bitecek kaç sene sonra, deneyim kazanacaksın maaşın artacak.
Derken bir bakacaksın ailen senin için para biriktirmeye devam ediyor, altinin-dugun salonun için falan :) yani aileye ödeme kısmı genelde tatlı bir hayal olarak kalıyor.
Benim de vardı öyle tatli planlarım ama hayal olarak kaldi^^
Devlet ve şehir tiyatrolarını deneseniz?
Ben her ay en az iki oyuna giden bir tiyatroseverim. Devlet tiyatrosu sadece 9 tl öğrenci 15 tl de tam oyun fiyatı.
Süreyya operasında da balkonda en baştaki koltukları seçebilirsiniz. Yalan olmasın ama 15 tlye falan alıyorum indirimli bileti. Üstelik egimsiz olduğu için alt katta oturmak daha kötü. Üst katta locada, miss gibi kadife koltuklarda oyununuzu izleyebilirsiniz ^^
Bir de Kadıköy belediyesi- şişli belediyesi gibi gelişmiş belediye sayfalarını takip ederseniz çok güzel etkinlikleri oluyor. Açıkhava tiyatro gösterileri falan. Çok kaliteli oyunları ücretsiz izleyebilirsiniz. Özel tiyatrolar için de Grupanya sitesini takipte kalın. 70 liralık oyunlar 20 liraya düşüyorlar.
Bence takipte kalırsanız cooook daha ekonomik şekilde sanatseverliğin tadını çıkarabilirsiniz.
(Bir pinti tavsiyesi :) bu arada eski çalıştığım yerin hemen yanında bir özel tiyatro vardı. Gişesindeki abi ile arkadaş oldum, oyundan bir saat önce alınmayan davetiyeler oluyor. Hem de en güzel yerlerden. Onları bana hediye eder sık sık. O kadar popüler, adı duyulmus oyunlar izledim ama vallahi devlet tiyatrolarında coook daha keyifli - seyir keyfi yuksek oyunlar oynanıyor. O yüzden 'amaaan devlet tiyatrosu' demeyin gidin bence
Allah herkese sizin gibi bir evlat nasip etsinkızlar seneye ucuz bir eve çıktığım için elime fazla para kalacak. Şöyle ki normalde yurtta kalırken yurt ücretiyle beraber babam 1100 lira para yolluyordu. Bunun 850si yurttu bana 250+470 lira(kyk kredisi) 720 tl gibi bir rakam kalıyordu. Bu sene çıktığım yer elektrik suyla toplam 650yi anca bulacak ve babam aynı parayı yollayacağını söyledi. Yani elime 920 tl kalacak tahmini. Sizce bu para çok mu? Yani babama demeli miyim ki 1100e gerek yok diye? Çünkü onlara çok yük oluyormuşum gibi hissediyorum ama bir yandan da ucuz bir eve sırf daha rahat harcayayım diye çıktım. Durumumuz çok çok iyi değil. Kötü de değil ama benim için her türlü imkanlarını kullanıyorlar. Mezun olduğumda yaptıklarını asla karşılıksız bırakmicam tabiki, elimden ne gerekiyorsa yapıcam onlar için. Şu aralar durumumuz çok iyi değil gibi. Sizce 1100 lira yerine 850 lira gibi bir para mı istemeliyim, yoksa yine geçen seneyle aynı parayı almalı mıyım? Biraz uzun ve karışık oldu galiba ama yorumlarsanız çok sevinicem.
Not: başlık 900 olacaktı yanlış yazmışım.
Bence size yansıtmasalarda belki de birçok şeyden fedakarlık yapabiliyordur.Anneler babalar böyle size belli etmezler ihtiyacınız yoksa bu davranışınız onları çok mutlu eder .kabul etmeseler bilekızlar seneye ucuz bir eve çıktığım için elime fazla para kalacak. Şöyle ki normalde yurtta kalırken yurt ücretiyle beraber babam 1100 lira para yolluyordu. Bunun 850si yurttu bana 250+470 lira(kyk kredisi) 720 tl gibi bir rakam kalıyordu. Bu sene çıktığım yer elektrik suyla toplam 650yi anca bulacak ve babam aynı parayı yollayacağını söyledi. Yani elime 920 tl kalacak tahmini. Sizce bu para çok mu? Yani babama demeli miyim ki 1100e gerek yok diye? Çünkü onlara çok yük oluyormuşum gibi hissediyorum ama bir yandan da ucuz bir eve sırf daha rahat harcayayım diye çıktım. Durumumuz çok çok iyi değil. Kötü de değil ama benim için her türlü imkanlarını kullanıyorlar. Mezun olduğumda yaptıklarını asla karşılıksız bırakmicam tabiki, elimden ne gerekiyorsa yapıcam onlar için. Şu aralar durumumuz çok iyi değil gibi. Sizce 1100 lira yerine 850 lira gibi bir para mı istemeliyim, yoksa yine geçen seneyle aynı parayı almalı mıyım? Biraz uzun ve karışık oldu galiba ama yorumlarsanız çok sevinicem.
Not: başlık 900 olacaktı yanlış yazmışım.
selam, üniversite öğrencisiyim ve 900 tlnin çok fazla olduğunu düşünüyorum.
okuldan eve bir tip değilim, aksine okulumda devam zorunluluğu olmadığı için genelde vaktim dışarıda geçiyor.
hesap yaptım bu sene ayda ortalama 2 kez tiyatroya gitmişim. sinema da en az o kadar vardır, opera-baleye çok gitmem ama ayda bir iki ayda bir uğruyorum.
sizin günlük yaşamınız nasıl bilmiyorum fakat ben bu şekilde gayet mutlu bi şekilde hayatımı sürdürüyorum ve kültürel açıdan bana yetiyor.
yenGEnC ciğim çok güzel yazmış; oyunlar devlet tiyatrolarında 9, şehir tiyatrolarında 11 tl.
sinema için şu çok bilindik kazıkçı işletmeye gidip 25 tl bayılacağına 10 tlye aynı filmi ayrı bi dokusu olan tarihi sinema salonlarında izleyebilirsin. o pahalı emaar’da bile sanat filmleri 11 tl ayrıca :)
iksv film festivalinde öğrenciye biletler 1 tl! hemen tükeniyor ama olsun :)
boğaziçinde her çarşamba klasik konser var hem de sadece 5 tlye!
sene içinde inan ücretsiz bir sürü sergi oluyor
ama ben bu sene süreyya operasına çok kırgınım, öğrenci indirimini kaldırdılar çünkü :)
kültürel aktiviteler yapmak zor ve pahalıya patlayan bir şey değil.
bence en gereksiz para dışarda yemeğe gidiyor. sen ne düşünüyorsun bilmiyorum ama, ben bir yemeğe verdiğim paraya acıyorum.
onun yerine evde yemeğimi yaparım ya da yemekhanede yerim. yemekhanede 2,5 tlye karnım bir güzel doyuyor ve 20 tl’m cepte kalıyor :)
benim çok para harcayan arkadaşlarımın paralı hep dışarda yemeğe gidiyor. öyle ekstra aktiviteye harcayan duymadım açıkçası.
dışarda kopkop yapacağın günlerde biranı evine alır, orda içer, sonra dışarı çıkarsın mesela.
kitap desen zaten her yer kütüphane kaynıyor.
çayın 4,5 tl olduğu yere beni kesseniz oturtamazsınız. dışarda artık 3ten aşağı zor bulunuyor ya, arkadaşlarımla bir cafe bulduk mesela çayı 2 tl imiş. soluklanmak istediğimizde genelde oraya otururuz :)
kahveyi çok çok severim, her gün içerim. ama genelde kahvemi evden çıkmadan önce içip dışarıda çay içmeyi tercih ediyorum :)
böyle ufak tefek şeylere dikkat ederek cebimde param kalıyor ve sinemaya tiyatroya gezmeye daha çok bütçe ayırabiliyorum. tavsiye ederim
Kahkaha attım yaakitapları sahaflardan almak sizin için çok üzücü olmalı. Allah'ım ne çok acı var
O aslında birazda bölüme bağlı değişiyor .Bence fazla.
Ama siz şöyle karar verin; ailem bu parayı bana hangi fedakarlıklarla gönderiyor? Fazladan kalan para benim için ihtiyaç mi lüks mu?
Ben üniversite boyunca part time çalıştım. Sözüm meclisten dışarı ama baba parasıyla üniversitede keyif çatanlar bana asalak gibi geliyor. (Bu arada üniversitede okuyanlar demiyorum, keyif catanlar diyorum yanlış anlaşılmasın lutfen)
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?