- 22 Haziran 2013
- 2.793
- 1.660
- 333
- Konu Sahibi pamukannesi
-
Ben öğretmenim çalıştığım hiç bir okulda böyle bir şey görmedim. Bir sürü hizmetli var zaten okulda. Devlet buna ciddi bir kadro ayırmış ne gerek var ki anlayamadım. Çok mu pis sınıfınız.Merhaba kızlar.. Canım çok sıkkın... Oğlum devlet okulunda 1. Sınıfa gidiyor. Geçen toplantı vardı.. Ben katılamadım.. Orda bi karar alınmış.. Her Persembe günü, 4'er veli, sırayla, öğle araların da sınıfı temizlesin diye... Çalışan 5 veli varmış onlardan da 5 lira toplanacakmış malzeme parası. Neyse benim haberim yoktu bundan. WhatsApp grubu kurmuştuk veliler arasında. Bugün sınıf annesi oraya yazdı perşembe günü Temizlik sırası şunda şunda diye.. Bnde açıköğretim okuyorum. 2 senedir bi dersi vermeye çalışıyorum. Kursa gidiyorum.. Bu dönem de haftada iki gün kursa gidicem, diğer günler ders çalışacağım boş bulduğum zaman.. dedim.. arkadaşlar ben katılamıcam, kusura bakmayın, 5 lira vereyim dedim.. Gerekcemi gayet güzel açıkladım... Ki zaten haftada bi gün kırk dakikalık öğle arasında sınıfta oluşabilecek kazalara karşı, sınıfta duruyorum 40 dk... Ona katıldım.. Şimdi bi de 1,5 saatlik temizlik işi çıktı.. Ciddi anlamda o gün ya kursta olacam ya da derse zaman ayıracam.. Neyse ben katılamıcam diye açıkladım, 5,6 veli bir oldu bana demediklerini bırakmadılar... Karar alınmış, uzatmaya gerek yokmuş, mecbur gelecekmişim. Bu konu burda kapanmış, çocuğum için bir saat fedakarlık yapmam gerekliymiş... Haksızlık yapıyormuşum, duyarlı değilmişim, madem öyle temizlik iptalmiş... daha neler nelerhepsi cephe oldu bana karşı... Okulumuzun temizlik görevlisi var zaten.. Hiç temizlenmese tamam başka yolu yok dersin.. Ama bu dönem ciddi anlamda çalışıp, bu dersi vermem gerek. O gün kursta olacam Diyorum, hala bana bi saatini ayır diyorlar.. Haksız mıyım arkadaşlar... Dışlandım resmen... Çocuğum için fedakarlık yapmıyormuşum. Öyle diyorlar.. Ne yapıyım, nasıl davranıyım bilmiyorum... Her okulda var mı böyle bi uygulama anlamadım
Haklısınız. Benim göz yaşımı akıttığıma değmez. İşin garibi benim gibi düşünen iki kişi var ama onlarda kabul etmiş, sesleri çıkmamış. Emrivaki konuştuklar için kendilerini mecbur hissettiler anlaşılan.
Kesinlikle. Çocuk en nihayetinde önüne 5 çeşit konulmasıyla ya da odasının ayna gibi parlamasıyla ilgilenmiyor ki. Elbette gıda ve temizlik önemli ve bunlar anne ve babanın ortak görevi, demeye çalıştığım 20 yıl sonra çocuğun hatırında kalan annesiyle geçirdiği güzel zamanlar.
Çocuğu için saçını süpürge etmek, saçma bir tabir. Okuyan, araştıran, çocuğuyla verimli zaman geçiren, çocuğunun ihtiyaçlarıyla ilgilenen anne iyi bir annedir. Kendi benliğinden vazgeçen anne değil. Bu psikolojik olarak da doğru bir tavır değil zaten.
Bu tip kadınlar, kendilerini sadece anne ve eş olmak üzerinden tanımladıkları için kendileri gibi olmayan her kadın üzerinde baskı kurmaya çalışıyorlar.
Hani bir film vardı Stepford Wives diye, oradaki gibi sahte bir mutluluk hali gibi geliyor bana.
Yok sınıfımız pis değil. Ama bu temizlik isteyenler yeterli bulmuyolarmış onların yaptığı işi. Camları sık silmiyolarmış mesela. Biz gidip cam sileceğiz. Bi de pano ve duvar temizliği diyorlar o neyse anlamadım.Ben öğretmenim çalıştığım hiç bir okulda böyle bir şey görmedim. Bir sürü hizmetli var zaten okulda. Devlet buna ciddi bir kadro ayırmış ne gerek var ki anlayamadım. Çok mu pis sınıfınız.
25 kişilik grupta, biri de çıkıp kadın haklı demedi ya, hayret
Yok. Öğretmen gönüllü var mı sınıf anneliği için deyince, bu arkadaş ben olurum dedi..O deli sınıf annesine o lafı demek sıkar da ondan. Bu sınıf annesi olayi seçimle mi oluyor?
Yok. Öğretmen gönüllü var mı sınıf anneliği için deyince, bu arkadaş ben olurum dedi..
Nasıl dövmeye kalktılar yok artık..Ne yaptıkar saldırdılar mı? Ve kadın ne yaptı ki?
Yok sınıfımız pis değil. Ama bu temizlik isteyenler yeterli bulmuyolarmış onların yaptığı işi. Camları sık silmiyolarmış mesela. Biz gidip cam sileceğiz. Bi de pano ve duvar temizliği diyorlar o neyse anlamadım.
O ne sacma sey ya.kafayi yemisler topluca.sinif temizlemek ne ya.iyimi bunlar?
Oncelikle cocugu olmayan ya da boyle bir uygulamayla karsilasmayanlar icin soyluyorum, maalesef veliler temizlik yapabiliyorlar. Soyle ki, devlet her okula 1 adet hademe tutulacak sekilde odenek ayiriyor. Okul aldigi bagislarla bir hademe daha tutuyor. Ancak o bile yetmeyebiliyor. Ozellikle kalabalik okullarda yapilan temizlik ne yazikki yeterli gelmiyor. Bu noktada ilk kabahat maalesef velilerin. Evet okullarda para toplanmasi yasak ancak tek hademeyle yapilamayan temizlik icin tutulan ikinci hademenin maasi sigortasi bu bagislarla veriliyor. Bu bilgileri, o siralardan gecirdigim iki oglumun ogrenim hayati boyunca ogretmenlerinden ve mudurlerinden surekli dinledim, size aktariyorum.
Gelelim kendi yasadiklarima. 24 derslikli yaklasik 1000 ogrencilik bir okul temiz kalabilir mi? Iyi bir muhitte olmamiza ragmen bagis zayifligindan dolayi ikinci hademeye yol verildi ve siniflar kendi baslarinin caresine baktilar. Bizim sinifin anneleri once temizlik icin bir bayan tuttular. Baktilar onun parasi bile toplanamiyor, her gun bir velinin 40 dklik arada yerleri supurup paspaslamasina ve siralarin tozlarini almasina karar verdiler. Herkes kabul etti. Calisanlar ya da gelemeyecek olanlar da o gun icin bir kadin tuttular ve az bir ucretle sinif her gun temizlenmis oldu. Yani caresizlik olunca boyle uygulamalar olabiliyor. Sasirmayin.
Konu sahibine gelince, calisanlar icin temizlik malzemesi almalarina karar verilmis. Madem whatsapp grubunuz var, gitmediginiz toplantida alinan kararlarin size bildirilmesi gerekirdi. 5 lira vereyim gelmeyeyim demeniz konusuna gelince, evet sizin acinizdan bakinca haklisiniz ama size olur deseler her cani istemeyen 5 lira vereyim gelmeyeyim diyebilir, o zaman temizligi kim yapacak? Ote yandan size kizip temizlik isinden vazgecmeleri de ayri bir sacmalik. Sinif anneligi kolay is degil, yapici ve is bitirici olmak gerek.
Ben sizin yerinizde olsaydim, kendi yerime gitmesi icin bir kadin ayarlardim. Ne olacak 1 saatlik is, kac para isteyecek kadin? Hem boylece isler bu tatsiz yere varmaz, kimse de size trip yapamazdi..
Valla durumu tam olarak bilmeden konusmak ne kadar dogru olur bilemem ama yinede bu karsi tarafa haklilik payi vermez
Soyle soyleyeyim bulundugum yerde bircok okulda is kurun yolladigi personellerden her okulda birden fazla var ve hepsinin soyledigi gidip yarim gun 1 iki derslik temizledikten sonra ki kimisi onuda yapmiyormus kalan saatlerde cay sohpet muhabbet kalan yarim gunde evde geciriliyor ki bir cogu calisma saatlerini kendi isteklerine gore ayarliyor
Bir cok yerde bu yada benzer seyler duyuyorum
Tabi heryerde gecerli olmayabilir ama soyle soyleyeyim ilkokul donemlerimde okul hizmetlimiz takim elbiseyle dolasirken idare ogrencilerin eline camasirsuyu deterjan verip okul tuvaletlerini temizletirdi
Hemen hemen butun okullarda verilen belli bir aidat var ben bunu verdikten sonra kusura bakmayin ama o okula temizlik icin gitmeyi istemem
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?