Bu şartlarda yurtdışı mantıklı mı?

Yani bir Almanca temelim var. YDS’den 50 aldım Almanca’dan. Bir işe girip çalışsam Almancamı ilerletirim de. Ama bir yerden başlamak önemli. Konuşma pratiğim yok, makaleleri bile anlayabiliyorum. Bir yerden başlamam lazım, işte o başlangıç noktasını bulamıyorum. Yeşil pasaportla 3 ay kalabiliriz, arabamı da satarım (450 bin lira ediyor) ama sonra ne yapabilirim bilmiyorum. Akrabalarım var ama o kadar uzun süre kalacak kimsem yok.

Hep artilar, eksiler :)

Hollandada da bir kac sene yasamis biri olarak ben kanadaya gocmenin daha kolay oldugunu dusunuyorum yasal kosullar ve gunluk hayati goz onune alinca. O nedenle yazdim.

valla master yapıyor insanlar bu yüzden
mastera gelince bloke hesaba para koyuyorsunuz
yarım zamanlı çalışma izniniz de oluyor. 3 seneyi göze alıyorsunuz bu sürede eksikleri tamamlayıp iş buluyorsunuz...

bu yeni kanun sadece başka vize tipiyle geldiğinizde iş bulunca tr'ye gidip vize değiştirme sorununu çözüyor
bir de aylık 3500 gibi kazanmak şartı vardı oturum için onu 2800 filan gibi bir yere getirmişler farklar bunlar yoksa başka bir fark yok baktğım kadarıyla.

ha bir de illa diploma alanında iş bulmak zorundasın şartı kalkmış ama onun tam olarak anlamı ne alana yine ZAV mı bakacak nasıl olacak onu bilmiyorum

mühendis ben temizlikçi olarak iş buldum kalcam derse oluyor mu bilmiyorum -pratik tercümesi bu.

ki yasa zaten uygulamaya girmedi arkadaşlari girse ne olduğunu görürüz.

Öğretmenlik üzerine yüksek lisans yapıp çalışsam çok iyi olur. Çocukları da okula versem…Ah hayaller…Bir de gerçek olsanız. Paravan evlilik iş görüyor mu acaba ? En kolay yine evlilikle gitmek sanırım.

Migrenimsi bizim Almanya’ya giden arkadaş orda bir fabrikada sözleşmesiz olarak kaynakçılık yapıyor. 1000 euro kazanıyormuş. Ama her hafta göz muayenesine gidiyor. Yaptığı iş sıkıntılı demek ki?
Bir de fabrikada yemek vermiyorlarmış. Evden sefer tası götürüyor. Çalışma şartları Türkiye’den daha zor demek ki?

bize de laboratuvarda çalıştığımız için belli testleri yapıyorlar
kaynakçılık normalde tr'de de öyle yapılması gereken bir iş
"meslek hastalığı" olan bazı göz sorunları var ya sigorta onu ödemez yoksa...işin riskinden çok sigorta şartlarından kaynaklanan sorunlar bunlar. burada sigortalar hele ki özel sigortalar önceden var olan hastalıklarla ilgili şeyleri ödemiyor. + siz işverene bir dava açacak filan olsanız bu sağlık raporları önünüze geliyor. yani ben işyerinden dolayı hasta oldum deyip tazminat isteme, diye... normalde is sağlığı güveniliği kapsamında olması gereken de bu zaten . bizim ülkemizde sallamıyorlar...

evet genel olarak hiçbir yerde yemek vermezler
bazı kafeteryası olan yerler olabilir ama %90 yemek yoktur işyerlerinde herkes kendi getirir
servis de yoktur
araban yoksa toplu taşımayla gidersin. servis ve öğle yemeği Türkiye'ye ait bir lüks aslında çoğu yerde yok çünkü....

ama mesela akşam 4.30 mesai bitti 4.31'e kimse kalmaz isterse dükkanda müşteri, kapıda bekleyen adam olsun kapatır çıkarsın
kimse mesai yap demez, diyemez.
ya da çocuğun var, kreş 4.15'te al dedi, çoğu işyeri izin veriyor kalan süreyi başka gün tamamlatıyor ya da evden çalıştırıyor. hastayım dedin gelmedin çoğu yerde rapor sormazlar. --Türkü çok olan işler hariç, Türkler üçkağıtçı çünkü.

zorluk nereden baktığına bağlı.

Sorun şu ki almanyada saglik ve eğitim sektöründe kriz var ve bu daha başlangıç gibi. Bu sebeple bu iki sektörde iş tavsiye etmem, bedeni yoracagi gibi psikolojik olarakta zorlar. Bana kalırsa akademik olarak gelinebilir. Veya mühendislik alanında yeterince açık var, buralarda dordurulabilir.
Öte yandan arayana hep iş var, is bulmada sorun yasanacagini sanmıyorum. Dilin yoksa gidersin Türkün yanında calisirsin lokanta da veya markette.

akademiye mühendisliğe bir şey demiyorum kendi çalıştığım alan

ama hangi Türk market/lokanta
3000 euro maaş verip
onu da kağıt üzerinde 3 bin gösterip, 1500 bin euro da masrafını primini ödeyip 4500 euroya eleman çalıştırıyor?

kağıt üzerinde 4500 euroya nebenjob olarak 6 kişi çalıştırır

bu şekilde göstermeyince "iş bulmuş" olunmuyor çünkü resmi olarak, onu anlatıyoruz...
derdimiz gelip oturum aldıktan sonra olacaklar değil....

Yemek kısmı doğru, sadece işciler değil, çoğu çalışanlar yemeklerini evden getirir. Yemek veren işyerleri az. Çalışanlar dışarıda pek yemezler, çok pahalı çünkü.

Anladım migrenimsi. Sistematik olduklarından.
Bir de bizim arkadaş oranın ehliyetini almaya çalışıyor. Ama sonuçta Almancası yok ki. Taksicilik ya da servis şöförlüğü gibi bir şey yapamaz. İş anlamında ehliyetin ona katkısı olmaz. Kendi için istiyor heralde.

6 aydan sonra Türk ehliyeti geçmiyor

genelde de türker araç almak kolay olduğu için ve bizimkiler de araba kullanmayı sevdiği (biraz da tembel olduğu için diyelim) araç alıyor, e nasıl kullanacak? mecbur ehliyet almak zorunda.

yoksa benim iş arkadaşlarımın çoğu bisikletle gidip geliyor mesela karda kışta bile ama, burası yokuş bir olmasına rağmen, Türk olup bunu yapan az ---tr'den sonradan gelenlerin bir kısmı hariç.

Yok canim 3k kim dedi? Market çalışanı 2k nin altında alir. 3k burda ilk meslek yıllarında öğretmenler mühendisler bile almiyor ki. Bu miktari almak için hem diploma hem tecrübe hemde dil sahibi olmaniz gerek.
Ha 1500 le de yasanir mi tek kisi olarak? Nerde ikamet ettiğinize bagli tabi fakat evet yaşanılabilir. Olmadi devletten yardimda talep edinilebilir.
Herseyin başı zordur, bi düzen kurduktan sonra kolaylikta beraberinde gelir diye düşünüyorum.

Yüksek lisanstan kabul almak zor mu Almanya’da ? Üniversite hocalarına yazmak yeterli oluyor mu ?

tatlım işte tr'den gelebilmek için, oturum alabilmek için mecbur ya hani 3 kişilik aile olarak o parayı göstermeye onu diyoruz....
devlet yardımını nasıl alacak o insan? a-la-maz. yardım da alamaz. kirayı da tam ödeyecek. kağıtları da ta göstermek zorunda onu anlatıyoruz sabahtan beri...

yahu konu sizin orada nasıl geçindiğiniz değil insanların tr'yeden nasıl geleceği neden tekrar tekrar açıklatıyorsunuz bunu?

Yüksek lisanstan kabul almak zor mu Almanya’da ? Üniversite hocalarına yazmak yeterli oluyor mu ?
nispeten kolay, denemenizi öneririm.

bazı yerlerde Graduiertenkolleg'ler var ama bu daha fen/teknik işler için...hani araştırma filan yapacaksan.

öğretmenlik için genelde öyle sistematik master programı değil de tek tek okullar hocalar üzerinden gidiyordur sanıyorum, alanım değil. fakat dil olayı sıkıntı olabilir. öğretmenlikte ingilizce kaç master programı var bilmiyorum.

Migrenimsi bir şey daha soracağım sana. Seni de bunaltıyoruz kusura bakma ama bilir kişi sensin
Bizim bu arkadaş taşınırken mutfağını kendi götürmüş. Evlerde bizimki gibi dolap, ankastre filan yokmuş. Bu normal mi?

evet, büyük oranda böyle.

ev ilanları şifreli burda ilanda yazıyorlar ne dahil ne değil.
taşınırken bırakan da oluyor ama genellikle mutfakta eşya olmuyor. zaten toplamda da fazla evde bi eşya olmuyor ama mutfak konusuna takıntıları var, herkes kendi istediği gibi yapacakmışmış.

hani normali olması mı olmaması mı dersen normali olmaması, varsa şanslısın.

bu arada estagfurullah bilir kişi değilim de

ben 20 senedir hem tr'de hem almanyada çalışıyorum dönem dönem
uzun süreler tr'de kaldığım da oldu almanyada kaldığım da oldu
hiçbir zaman devletten geçinmedim
ailem kimsem yok almanyada
tüm vize ve resmi işlemleri kendim hallettim hep. dili kendim öğrendim. evli değilim.

sürekli gidip geldiğim için de 2 tarafı da biliyorum yoksa türkler orayı bilmiyor almanyadakiler de türkiye 30 sene önce bıraktıkları gibi sanıyor...oysa tr'de her gün birşeyler değişiyor.

o yüzden çok bilmesem de karşılaştırmalı biliyorum en azından diyebiliriz...

İngiltere’de Master ücretli, Almanya’da ücretsiz. Biraz konuşma pratiğine ihtiyacım var yoksa Almancayı problem olarak görmüyorum. Türkiye’de yine kursa giderim olmazsa. Benim için başlangıç noktası önemli. O noktayı bulamadım hala.

master güzel bir başlangıç olabilir
hatta başka bir konuda önermiştim
tr'de bir master programına kaydolun erasmus yapın, AB projesi kovalayın diye
istifa etmeden yapılabilecek en kolay yol
gidene kadar başvuru için gereken belgeleri toplar, gidince orada bir mastera başvurup kalabilirsiniz

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…