“Avrupa bizi kıskanıyor” dediklerinde aklıma hep şu geliyorTürkiye nin nesini beğenmiyorsunuz anlamıyorum oralara gittiğinizde çok güzel bi hayat sizi mi bekleyiyor sanki bizi kıskanıyor onlar
Evet bilmediği bir ülkede taksicilik ya da şöförlük çok zor olur çünkü yolları bilmiyor, birde trafik kuralları farklılık gösterebilir.Anladım migrenimsi. Sistematik olduklarından.
Bir de bizim arkadaş oranın ehliyetini almaya çalışıyor. Ama sonuçta Almancası yok ki. Taksicilik ya da servis şöförlüğü gibi bir şey yapamaz. İş anlamında ehliyetin ona katkısı olmaz. Kendi için istiyor heralde.
TR 'de bile taksici navigasyon açmıyor mu taksi için. Yollar bilinmiyorsa öğrenilebilinir, kurallar farklı ise öğrenilir bence.Evet bilmediği bir ülkede taksicilik ya da şöförlük çok zor olur çünkü yolları bilmiyor, birde trafik kuralları farklılık gösterebilir.
Ben dilin eskisi kadar önem taşıyacağını zannetmiyorum. Ben Çin’e 5 kere filan gittm. Çinliler İngilizce bilmez. Otelde gideceğim yeri yazdırıyordum kağıda. Onun dışında bir muhabbetimiz olmuyordu taksi şöförüyle. Ki benim gittiğim zamanda böyle google translater filan yoktu. Şimdi görüyorum turistleri Antalya’da. İngilizce bilmiyor. Hemen google translaterla çeviriyor. Ama yol bilmemek, kuralları bilmemek işte onlar sorun yaratabilir.TR 'de bile taksici navigasyon açmıyor mu taksi için. Yollar bilinmiyorsa öğrenilebilinir, kurallar farklı ise öğrenilir bence.
Önemli olan yine dil sorunu. Dil bilmek en önemli detay.
İşleri ciddiye bindirdiniz mi? Mesela hangi vizeyle gideceksiniz? Yeni yasalar çıkıyor. Ama bunların uygulanabilirliği nasıl belli değil. Bir de volkan konağa bile vize vermediler. Size ailece nasıl verecekler? Siz sanırım biraz akrabalara guvenmissiniz ama ilişkiniz tam nedir bilmiyorum. Size tavsiyem hem tasi tarağı toplamayin. Önce bir aylık bir vize alıp tatil yapın hayatı kurmak istediginiz ülkede. Bı bakın sartlarina. Ondan sonra gerekeni yaparsınız.Eşim esnaf ben devlet memuruyum çocuğumuz var 5 yaşında. Ben 30 eşim 35 yaşında. Üniversite mezunuyuz ikimiz de. Önümüzdeki yaz yurtdışına daha spesifik tabirle Almanya ya da Hollanda’ya gidecek şekilde kendimizi ayarlamaya çalışıyoruz. Özellikle dil konusunda ilerlemeye çalışıyoruz. Zaten A2 İngilizcemiz var B1 yapmaya çalışıyoruz. Sonra tabiki Almanca da.
Aslında kazancımız orta halli ama son derece bunaldık artık. amacımız oğlumuzun yurtdışında özellikle Almanya’da üniversite okuması.
Onun dil eğitimi özel okulu vb derken kazancımızın çoğu çocuğun eğitime destek olmaya gidecek zaten.
Böyle düşününce ben devlet memurluğundan istifa edebilirim sorun olmaz. Ben de çalışırım. Markette manavda çalışırım gocunmam. Zaten İngilizcem var. Almanca daha önemli farkındayım onu da gece gündüz çalışır hallederim 1 senede
Çoğu insan oradaki bir devlet okulunun buradaki ozel okullardan cok daha ileride olduğunu söylüyor.
hem ben hem eşim fiziksel işlerde falan da çalışabiliriz. Özellikle eşim çalışır ben de dil konusunu halledip hasta bakımı vb alanlarda ausbildug yaparım. (2gun okul 3 gün çalışma şeklinde mesleki eğitim)
Bu arada Almanya ve Hollanda’da fiziksel işler konusunda zorlanmayız tanıdıklar var gelin diyorlar çok şükür. Eşim de inşaatta bile çalışırım sıkıldım artık gitmek istiyorum diyor.
Geçim noktasında da biliyorum kazancımız bize ancak yetecek kenara bisey atmak ev vs almak hayal yurtdışında farkındayım.
Ama burada da çok farklı değil artık çocuğun kreşi 6bin 1 aylık dil okuluna göndereyim dedim 10bin yani ekonomik durumu anlatmama gerek yok bence zaten
Allahtan bir evimiz bir arabamız var emeklilik için kötü gün dostu olur
Tereddütte değiliz aslında kesin deneyelim diyoruz
Neyi sorduğumu aslında ben de bilmiyorum
Umarım yanlış bir yolda değilizdir
işin açıkçası bunu zaten bilerek gelmeli gelecek olanBen de memuriyetten istifa edip geldim açıkçası dil konusu maalesef 1 yılda öğrenilecek bir şey değil ki benim B2 İngilizcem vardı ona rağmen almanca hala B1. Kiralar çok yüksek 2 odalı evimiz yani 1+1 950 Euro kira ödüyoruz. Türkiye de standartlarımız daha yüksekti ama kızım için buranın daha iyi olacağını düşünüyorum umarım fırsatını iyi değerlendirir. Önceden gelmek daha iyiymiş herşey daha alınabilir hayat daha kolayken sanki öyle diyor tanıştığım insanlar. Akın akın göç kervanına bizde katıldık 2,5 yıl oldu bakalım zamanla alışırız elbet
Modern derken neyi kastettiniz anlayamadim ama kendimden ornek vermem gerekirse soyle anlatayimEğer "modern" bir aile iseniz yani muhafazakar değilde daha avrupai veya avrupaya ayak uyduracak, onlara benzemeye razıysanız daha az ırkcılığa maruz kalırsınız
Ya inanin bende hic bizaman kendimi turkiyeye ait hissedemiyorum. Evet cok seviyorum vatanimi ama yapamam alisamam gibi geliyo tabikide denemek lazim.Benim eski sevgilim Almanya’da bir iş adamıydı. 2. Kuşak. Çin’den ithal ürünler getirip Almanya’da satıyordu. Ve hiç bir zamanda “Ah keşke Türkiye’de yaşasam” dediğini duymadım. Bence zaten kendini çok Türk gibi de hissetmiyordu. Daha çok Avrupalı gibiydi. Dil sorunu olmadığı için, bir itibar sahibi olduğu içinde hiç ezildiğini filan görmedim. %100 eminim ki yatıp kalkıp babasına dua ediyordur.
Nerden ogrendiyseniz ben cok sasirdim bunaArtık turist vizesi ile gidip iş bulup kalmak mümkün diye öğrendim.
Herseye okeyim ama Turkiyeden ev alma oyle eskisi gibi biz gurbetciler icinde kolay degil artik. Yilda 1 ay gelip kalacagim eve 70bin euro verecek kadar param olmadigi icin o 1 ayi yazlik tutarak geciriyorum :)Çünkü paran varsa her yerde rüya gibi bir hayat yaşarsın. Paran yoksa tirmalarsin. Yurt dışı şu açıdan mantikli, orda çalış orda biriktir. Tatilin kralını gel Türkiye'de yap. Türkiye'den ev al geleceğini cabuk hazırlarsın.
Bu da az şey mi? Cok sey elbette.
Biturlu aciklayamadim sebepleri cok guzel yazmisinizİlminyi di sizi kicik içmiş biklimiyiciler gelmeden bir kaç şe yazayım. İnsanlar yalnızca ekonomik sebeplerden gitmek istemiyor çoğunluğun anlamadığı bu. Sokaklarda güvenle yürümek, okula, dersaneye gönderdiğin çocuğun için endişe etmemek, sosyal devlet politikası gibi bir sürü sebep yüzünden gidiyorlar. Dediğiniz gibi devlet okulunda eğitim dahi buradaki özellerden iyi ve disiplinliyken neden gitmesinler? Ancak sizin durumunuzda önce işi ayarlamanızı sonra gitmenizi öneririm zaten aksi türlüsü de olmaz arkadaşlar da yazmışlar.
almanyadaki yeni göçmen yasasını kast ediyorNerden ogrendiyseniz ben cok sasirdim buna
Sonucta kimse turist birine is vermek icin can atmaz
Simdi yukarida hep avrupa icin turkiyeye bakarak hep olumlu yazdim ama bunun uzerine aci gercekleride yazmak istedim.Kimse Avrupayı rüya cennet sanmıyor, herkes herşeyin farkında
Suraya eklemeyi unutmusum buda ayri konuEvden sefer tası götürüyor. Çalışma şartları Türkiye’den daha zor demek ki?
Simdi yukarida hep avrupa icin turkiyeye bakarak hep olumlu yazdim ama bunun uzerine aci gercekleride yazmak istedim.
Sizin bu lafiniz hosuma gitti oyuzden alintiladim :)
Mesela burada oyle her istedigini her an alamazsiniz, kredi karti olayi cok farkli. 1 tane kredi kartim var 750 euro limiti, alisveris yaptigimda 1 ay icinde odemem gerek (mesela 200 euro harcadiysam tak 200 vermem gerek) aksi takdirde %13 faiz giriyor. (kredi karti almakda cok kolay bise degil.) Veya oyle lc waikikiden watsonsdan gratisden alip alip karta taksite boleyim falan yok. Oyuzden insanlar cebinde para oldugu kadar alisveris yapar burada.
Mobilya aldiginizda 12 taksit faizsiz. Araba krediyle aldiniz diyelim faiz %4 civari. Plaka actirmasi arabayi trafige cikarma parasi sigortasi vergisi bunlari gozden cikarin.
Ev almaya girmek istemem ama ucundan deginim. Devlete evin degerinin %12,5 tapu parasi + kredi kaydi parasi veriyosunuz (kisaca cope giden para) ev alimi asagi yukari 4 -6 ay suruyor Krediniz 30 yillik oluyor kira oder gibi oduyosunuz.
Kira tutmak icin evin geliri yasayacak kisi sayisi hersey degerlendiriliyo.
Hastaneler oyle tiklim tiklim dolu degildir acile giderseniz min 4 saat beklersiniz oyle kafam agridi gebemiyim bi test yapim grip oldum serum vurdurayim diye acile gittiginizde almiyacaklar cunku bunlar acil vaka degil. Esim elini kesti dikis atilacak 4 saat surdu. Bugun ambulansla annemi kaldirdik 3 saat surdu.
Aklima gelenler bunlar simdilik
Ha kirmizi isikta gectin eve tak cezasi gelir, cocugunu koltuksuz oturtursan polis amcalar sana 350 euro oturtur :)
6 km hiz cezasina 125 euro odersiniz
Yani sistem okadar cezaya isliyoki ya seve seve yada ... kurallara uymayi ogreniyosunuz.
Amaan bikereden bise olmaz diyince goruyosunuz oyle olmadigini
Belki bunlar ufak gibi görünebilir ama gerek evliliklerimde gerek ilişkilerimde benim pek görmediğim özelliklere sahipti. Benimkiler tipik Türk erkeği, dağınık. Çorabını oturduğu koltuğa atanlardan. Ama diğer taraftan bu gurbetçi sevgilim çok düzenli ve disiplinliydi. Çin’den getirdiği eşyaları koyduğu deposunu gördüm. İğneden ipleğe binlerce ürün var ama çok nizami bir şekilde yerleştirmiş. Ütüsüz kıyafet giymez. Hep temiz kokar. Bunların parayla pulla alakası yok. Almanya’da büyüdüğü için o disiplinle yetişmiş.Ya inanin bende hic bizaman kendimi turkiyeye ait hissedemiyorum. Evet cok seviyorum vatanimi ama yapamam alisamam gibi geliyo tabikide denemek lazim.
Maddi acisini gectim manevi olarak yapamam ben , sanirim kurallara alismisim .
Bende kendimi hic ezik hissetmiyorum burada. Ustelik yasadigim ulkenin dinini degil kendi dinimi yasiyorum. Kizim orta 2 de katolik bi okulda bende katolik okulda okudum, daha disiplinli oluyo mesela katolik okullar.
Ama iyyy aman tobe bismillah katolik olmaz haram pis cıs gozuyle bakmadim hic. Onlarin dinini bilmekde bilgilenmekde zarar gormuyorum. Onlarin ulkesinde yasiyosam dilini dinini kulturunu ogrenmem gerek tabikide.
servis ve öğle yemeği Türkiye'ye ait bir lüks aslında çoğu yerde yok çünkü....
Bunuda ekleyelimSuraya eklemeyi unutmusum buda ayri konu
Calistiginiz yerde yemek falan yok, olsada helal olmadigindan yiyemiyosunuz zaten buyuzdende cogu isyerlerinde yemek cekleri veriliyor. Ben bakanlikda calistim , yabancilar ofisinde calistim ekmegimi yapip gidiyodum bazen patlican musakkami bile goturuyodum. Bunlar ayiplanacak seyde degil onuda belirteyim. :) herkes yemeginden kendi sorumlu
Bi eksi yani daha soyleyimMigrenimsi bir şey daha soracağım sana. Seni de bunaltıyoruz kusura bakma ama bilir kişi sensin
Bizim bu arkadaş taşınırken mutfağını kendi götürmüş. Evlerde bizimki gibi dolap, ankastre filan yokmuş. Bu normal mi?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?