Bu şartlarda yurtdışı mantıklı mı?

Türkiye nin nesini beğenmiyorsunuz anlamıyorum oralara gittiğinizde çok güzel bi hayat sizi mi bekleyiyor sanki bizi kıskanıyor onlar
“Avrupa bizi kıskanıyor” dediklerinde aklıma hep şu geliyor

Eklentiler

• DFA0649A-AAFD-49EB-811B-3180897E1626.webp
    30,5 KB · Görüntüleme: 89
Evet bilmediği bir ülkede taksicilik ya da şöförlük çok zor olur çünkü yolları bilmiyor, birde trafik kuralları farklılık gösterebilir.

Evet bilmediği bir ülkede taksicilik ya da şöförlük çok zor olur çünkü yolları bilmiyor, birde trafik kuralları farklılık gösterebilir.
TR 'de bile taksici navigasyon açmıyor mu taksi için. Yollar bilinmiyorsa öğrenilebilinir, kurallar farklı ise öğrenilir bence.
Önemli olan yine dil sorunu. Dil bilmek en önemli detay.

TR 'de bile taksici navigasyon açmıyor mu taksi için. Yollar bilinmiyorsa öğrenilebilinir, kurallar farklı ise öğrenilir bence.
Önemli olan yine dil sorunu. Dil bilmek en önemli detay.
Ben dilin eskisi kadar önem taşıyacağını zannetmiyorum. Ben Çin’e 5 kere filan gittm. Çinliler İngilizce bilmez. Otelde gideceğim yeri yazdırıyordum kağıda. Onun dışında bir muhabbetimiz olmuyordu taksi şöförüyle. Ki benim gittiğim zamanda böyle google translater filan yoktu. Şimdi görüyorum turistleri Antalya’da. İngilizce bilmiyor. Hemen google translaterla çeviriyor. Ama yol bilmemek, kuralları bilmemek işte onlar sorun yaratabilir.

İşleri ciddiye bindirdiniz mi? Mesela hangi vizeyle gideceksiniz? Yeni yasalar çıkıyor. Ama bunların uygulanabilirliği nasıl belli değil. Bir de volkan konağa bile vize vermediler. Size ailece nasıl verecekler? Siz sanırım biraz akrabalara guvenmissiniz ama ilişkiniz tam nedir bilmiyorum. Size tavsiyem hem tasi tarağı toplamayin. Önce bir aylık bir vize alıp tatil yapın hayatı kurmak istediginiz ülkede. Bı bakın sartlarina. Ondan sonra gerekeni yaparsınız.

Eskiden giden bir fabrikanın istek yapmasıyla gitmiş yatakhane şartı varmış vs. Şimdi iş yer yer yok çalışma iznin yok çocukla nasıl olacak cebinde ciddi miktarla gitmeniz lazım hoş Yazdığın ülkeler hakkında net bir bilgim yok ama genel olarak ülke değişirken mesleğin olmalı gidip über yaparım dordash yaparım derseniz sürünürsünüz ayrıca emlak dünyada çok ciddi sıkıntılı bunuda göz önünde bulundurun

Ben de memuriyetten istifa edip geldim açıkçası dil konusu maalesef 1 yılda öğrenilecek bir şey değil ki benim B2 İngilizcem vardı ona rağmen almanca hala B1. Kiralar çok yüksek 2 odalı evimiz yani 1+1 950 Euro kira ödüyoruz. Türkiye de standartlarımız daha yüksekti ama kızım için buranın daha iyi olacağını düşünüyorum umarım fırsatını iyi değerlendirir. Önceden gelmek daha iyiymiş herşey daha alınabilir hayat daha kolayken sanki öyle diyor tanıştığım insanlar. Akın akın göç kervanına bizde katıldık 2,5 yıl oldu bakalım zamanla alışırız elbet

işin açıkçası bunu zaten bilerek gelmeli gelecek olan
60-70m2 bir yere 1000 eur ödeyeceğini bilmeli
almancayı asla 1 senede iş bulacak kadar (almanca isteyen bir iş yani) öğrenemeyeceğini bilmeli
b2 için en az 2-3 seneyi göze almalı
iş izniyle oturum alan kişilerin devletten yardım alamayacağını bilmeli, oraya eskiden gitmiş olanları kira vs. gibi masraflarının yeni gidenlere göre düşük olduğunu, dahası eskilerin sıkıştıkları yerde zaten yardım aldıklarını bilmeli. yeni gidenin hiç öyle bir olayı olmayacak. burada bile her konuda ay ne olacak ya gelin yazıyolar bu gurbetçiler. abla 2bin eur maaş alıp bin eur kira verip 3 kişi nasıl geçinecekler mesela bu insanlar?

gelirken bir birikimleri olmalı.

kendine vakit tanıyacaksa yavaş yavaş hallederim diyecekse bu yola girmeli. yoksa sonu depresyon.

bir de özellikle almanya için öyle gittim yarım saate banka hesabı açtım 3 günde kart eve geldi filan yok 2 ayda halledersen iyidir.
bürokrasi can yakar burada

fakat en önemlisi, burada konu sahibi pek ortada yok

bu yeni göçmen yasası "kalifiye işgücü" için geçerli düz inşaat (belli bir sertifikanız ve bonservisiniz olur mesela kaynak, iş makinesi vs. o ayrı), temizlik, markette reyon görevlisi olmak vs kalifiye işe girmiyor nasıl iş bulup vize alacaklar ben orayı hala anlamadım.

Eğer "modern" bir aile iseniz yani muhafazakar değilde daha avrupai veya avrupaya ayak uyduracak, onlara benzemeye razıysanız daha az ırkcılığa maruz kalırsınız
Modern derken neyi kastettiniz anlayamadim ama kendimden ornek vermem gerekirse soyle anlatayim

Tesetturluyum, dinimi yasamakta cekinmedim , veya dile getirmekden cekinmedim.
Belcikada yasiyorum, buranin 2 dilinide biliyorum egitimliyim herkesin girip calisamadigi yerlerde calistim , araba kullanıyorum evimde var kurallara uyan biriyim.
Asla ve asla irkclik veya farkli bakislara maruz kalmadim.
Deniz kenarina giderkende tesetturlu elbisemle gittigimde hic dislanmadim ama kendi ulkemde Turkiyede yeri geldi yobaz oldum yeri geldi cahil oldum yeri geldi orumcek kafa oldum.

Onlara benzemeden yasayarak gayette saygi goruyorum ama Turkiyede neye benzemem kime uymam gerek bilmiyorum, cok uzulerek soyluyorum ben kendimi Turkiyede daha yabanci daha dislanmis hissediyorum.

Ya inanin bende hic bizaman kendimi turkiyeye ait hissedemiyorum. Evet cok seviyorum vatanimi ama yapamam alisamam gibi geliyo tabikide denemek lazim.

Maddi acisini gectim manevi olarak yapamam ben , sanirim kurallara alismisim .
Bende kendimi hic ezik hissetmiyorum burada. Ustelik yasadigim ulkenin dinini degil kendi dinimi yasiyorum. Kizim orta 2 de katolik bi okulda bende katolik okulda okudum, daha disiplinli oluyo mesela katolik okullar.
Ama iyyy aman tobe bismillah katolik olmaz haram pis cıs gozuyle bakmadim hic. Onlarin dinini bilmekde bilgilenmekde zarar gormuyorum. Onlarin ulkesinde yasiyosam dilini dinini kulturunu ogrenmem gerek tabikide.

Herseye okeyim ama Turkiyeden ev alma oyle eskisi gibi biz gurbetciler icinde kolay degil artik. Yilda 1 ay gelip kalacagim eve 70bin euro verecek kadar param olmadigi icin o 1 ayi yazlik tutarak geciriyorum :)

Biturlu aciklayamadim sebepleri cok guzel yazmisiniz
Ben Turkiyede yapamam derken mesela maddi acidan demiyorum. Kendimi sokakda guvende hissetmedigim, okul sistemini begenmedim, adalet sistemini yadirgadigim, is ortaminda kendimi ait hissedemedim biyerde yapamam demek istiyorum.
Buyil turkiyeye donus yapan bi tanidigim var evini satıyo 400bin euro nakit arti Turkiyede 3 evi oldugunu biliyorum cocugunu orada okutacak nasil yapacak diyorum kendi kendime. Millet egitimden sikayet edinirken cocugu ortaokulda turkiyeye goturmeyi nasil goze aliyo diyorum

Nerden ogrendiyseniz ben cok sasirdim buna
Sonucta kimse turist birine is vermek icin can atmaz
almanyadaki yeni göçmen yasasını kast ediyor

ama yukarıda demiştim o yasa kalifiye işgücü için geçerli, nisandan sonra geçerli olacak daha doğrusu

eskiden başka bir vize tipiyle gelince (turistik vize gibi) iş bulsanız da tr'ye geri dönüp iş vizesi alıp geri gelmeniz gerekiyordu
eğitim vizelerinde de ancak kendi alanınızda iş bulunca belli koşullarda oturumu tr'ye tekrar gitmeden veriyorlardı

şimdi o şart kalktı sadece, buradan uzatabileceksiniz oturumunuzu, fark bu
ama

herkesin yazdığı gibi tursit vizesini bile almak problem
hadi aldınız iş bulmak dil bilmeden problem
hadi buldunuz
bu yasa kalifiye iş için.

markette bakkalda çalışana vermeyecekler oturum. maaşının 3000 euro üstünde olması gerekiyor mesela en basitinden. bakkalda markette çalışanın de öyle bir maaş almasına imkan yok.

Kimse Avrupayı rüya cennet sanmıyor, herkes herşeyin farkında
Simdi yukarida hep avrupa icin turkiyeye bakarak hep olumlu yazdim ama bunun uzerine aci gercekleride yazmak istedim.

Sizin bu lafiniz hosuma gitti oyuzden alintiladim :)

Mesela burada oyle her istedigini her an alamazsiniz, kredi karti olayi cok farkli. 1 tane kredi kartim var 750 euro limiti, alisveris yaptigimda 1 ay icinde odemem gerek (mesela 200 euro harcadiysam tak 200 vermem gerek) aksi takdirde %13 faiz giriyor. (kredi karti almakda cok kolay bise degil.) Veya oyle lc waikikiden watsonsdan gratisden alip alip karta taksite boleyim falan yok. Oyuzden insanlar cebinde para oldugu kadar alisveris yapar burada.
Mobilya aldiginizda 12 taksit faizsiz. Araba krediyle aldiniz diyelim faiz %4 civari. Plaka actirmasi arabayi trafige cikarma parasi sigortasi vergisi bunlari gozden cikarin.
Ev almaya girmek istemem ama ucundan deginim. Devlete evin degerinin %12,5 tapu parasi + kredi kaydi parasi veriyosunuz (kisaca cope giden para) ev alimi asagi yukari 4 -6 ay suruyor Krediniz 30 yillik oluyor kira oder gibi oduyosunuz.

Kira tutmak icin evin geliri yasayacak kisi sayisi hersey degerlendiriliyo.

Hastaneler oyle tiklim tiklim dolu degildir acile giderseniz min 4 saat beklersiniz oyle kafam agridi gebemiyim bi test yapim grip oldum serum vurdurayim diye acile gittiginizde almiyacaklar cunku bunlar acil vaka degil. Esim elini kesti dikis atilacak 4 saat surdu. Bugun ambulansla annemi kaldirdik 3 saat surdu.
Aklima gelenler bunlar simdilik
Ha kirmizi isikta gectin eve tak cezasi gelir, cocugunu koltuksuz oturtursan polis amcalar sana 350 euro oturtur :)
6 km hiz cezasina 125 euro odersiniz
Yani sistem okadar cezaya isliyoki ya seve seve yada ... kurallara uymayi ogreniyosunuz.
Amaan bikereden bise olmaz diyince goruyosunuz oyle olmadigini

Evden sefer tası götürüyor. Çalışma şartları Türkiye’den daha zor demek ki?
Suraya eklemeyi unutmusum buda ayri konu
Calistiginiz yerde yemek falan yok, olsada helal olmadigindan yiyemiyosunuz zaten buyuzdende cogu isyerlerinde yemek cekleri veriliyor. Ben bakanlikda calistim , yabancilar ofisinde calistim ekmegimi yapip gidiyodum bazen patlican musakkami bile goturuyodum. Bunlar ayiplanacak seyde degil onuda belirteyim. :) herkes yemeginden kendi sorumlu

Belki bunlar ufak gibi görünebilir ama gerek evliliklerimde gerek ilişkilerimde benim pek görmediğim özelliklere sahipti. Benimkiler tipik Türk erkeği, dağınık. Çorabını oturduğu koltuğa atanlardan. Ama diğer taraftan bu gurbetçi sevgilim çok düzenli ve disiplinliydi. Çin’den getirdiği eşyaları koyduğu deposunu gördüm. İğneden ipleğe binlerce ürün var ama çok nizami bir şekilde yerleştirmiş. Ütüsüz kıyafet giymez. Hep temiz kokar. Bunların parayla pulla alakası yok. Almanya’da büyüdüğü için o disiplinle yetişmiş.

servis ve öğle yemeği Türkiye'ye ait bir lüks aslında çoğu yerde yok çünkü....

Bunuda ekleyelim
Servis diye bise yok
Kendi basini caresine kendin bak
Okuldada is yerlerindede servis yok
Ister yuru gel ister ucaga bin gel

Bi eksi yani daha soyleyim
Artik eksimi artimi bilemedim siz karar verin :)
Evler genelde 60li 70li yillarda yapilmis (ama saglam) oyuzden hep insaatli oluyor
Kardesim 2 ay once daire aldi 67 yilinda yapilmis yapildigindan beri bi civi cakilmamis insaat 2 aydir suruyo toplamda 35bin eurosu gitti
Biz suan ev aliyoruz 81 yilinda yapilmis cok insaat yok diye aliyoruz ama banyo yikilip yapilacak mutfakda 3 kapi var 1i iptal olacak salonda kocaman yer kaplayan somine var gidecez bunlar ufak tefek insaat

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…