Bu toplum hasta

Aynen ben de otobüse bekliyordum hani sistemden bakılıyor ya kaç dk var diye baktım 5 dk var hamileyim oturuyordum bi anda gediğini görünce kalktım son anda durdu güzellikle gülerek ben de daha 5 dk var diye oturuyordum dedim. Sisteme değil arabaya bakacaksın diye kükredi. Dedim o zaman sistem ne işe yarıyor, bi işlevi yoksa bakmayalım.

Işsizlik.

Pahalılık.. biberin 20 lirayı bulması mesela. Hızla tırmanan enflasyon.

Kutuplaşma. Kendine benzemeyenden nefret etme. Kadınlardan nefret etme. Çocuklardan. Hayvanlardan...

Ataerkil kafanın "Her şeye hakki olduğunu zannetme sendromu"

Batı kültürüne tamamen kayıtsız kalamayan ama tamamını edinemeyen doğu kültürü gençlerinin ebeveynlerini umutsuzluğa sürüklemesi.

Bunlar ilk sıralarda.

Mesela beni sokakta görseniz yüz ifademden işsiz olduğumu anlamasanız bile yolunda gitmeyen bi şeyler olduğunu hemen anlarsıniz.

Allaj bize yardım etsin.

Estağfurullah. Ben hep insanlarla konuşurum. Bunda siyasi görüşlerindede fark etmeden. Ve insan gözünü açsa hayat şartlarının zorlaştığını görür. Heleki son 2-3 sene acayip bir düşüş oldu ekonomide. Yani Euro ile gidip tatil yapmak kolay gelir tabi. Euronun doların değeri malum, ama Türkiyedekiler için zor. Eğitim sistemini vallaha bende anlamış değilim.. İnsanların elinde diploma var, ama ne sınav biter nede mesleklerinde iş bulabiliyorlar. Bahsettiğim taksici arkadaş da üniversite mezunu aslında (ekonomi bölümü), ama çalıştığı yer iflas etmiş. Yeni iş bulamıyor kendi dalında.
Aynen dediklerinize tamamen katılıyorum.
Ben yurt dışında yaşayanlardan sadece biraz dürüstlük bekliyorum.Çünkü orada euro kazanıp burada tl harcamak müthiş tabi ki.Çünkü paran şu an 7 kat değerli.Tabi ki sana bu durum iyidir.Ama böyle siz şanslısınız demiyorlar mı gelde çıldırma.
Dürüst olsunlar başka bir şey beklemiyorum.
Yoksa onların şartları da iyi olsun.
Şu an öğretmenlerden örnek verdim ama bu çoğu bölümde böyle.
Piyasadaki iş miktarı ile iş arayan sayısı arasında ciddi dengesizlik var.O yüzden emeğin ücreti şu an çok ucuzlamış durumda.
Zaten genç işsizlik yüzde 24.
O taksici adam gibi olan o kadar çok var ki.
Bir de bu duruma ileride zorunlu göç aldığımız insanların çocukları da eklenecek.Onlarda ileride iş isteyecek.
Zaten kendi gencimiz iş bulamıyor.Bir de başka milletlerden bir sürü işsiz genç olacak.
Bir an önce bu eğitim sorununu çözmeleri lazım.

Yoksa bu sorun katlanarak daha da büyüyecek.

Son düzenleme:
Estağfurullah. Ben hep insanlarla konuşurum. Bunda siyasi görüşlerindede fark etmeden. Ve insan gözünü açsa hayat şartlarının zorlaştığını görür. Heleki son 2-3 sene acayip bir düşüş oldu ekonomide. Yani Euro ile gidip tatil yapmak kolay gelir tabi. Euronun doların değeri malum, ama Türkiyedekiler için zor. Eğitim sistemini vallaha bende anlamış değilim.. İnsanların elinde diploma var, ama ne sınav biter nede mesleklerinde iş bulabiliyorlar. Bahsettiğim taksici arkadaş da üniversite mezunu aslında (ekonomi bölümü), ama çalıştığı yer iflas etmiş. Yeni iş bulamıyor kendi dalında.
Size en yakınımdan örnek vereyim Yeğenim Hacettepe İngilizce endüstri mühendisliği bölümü mezunu okulu bitince 1 sene yurtdışında dil eğitimi Aldı sonra geldi aile şirketinde çalıştı. Aile şirketi de ( abisinin şirketi ) Battı.
Kız 2 senedir işsiz. KPSS Sınavları'na hazırlanıyor ama bölüm İngilizce oldupu için o Sınavlarda zor. Psikolojisini siz düşünün. Ve şu an genç işsizlik ORANI rekor kırmış boyutta. %14 lerde. Düşünün her 100 Genç'ten 14 ü işsiz. Bu çocuklarda psikoloji mi kalır ?

Aynen dediklerinize tamamen katılıyorum.
Ben yurt dışında yaşayanlardan sadece biraz dürüstlük bekliyorum.Çünkü orada euro kazanıp burada tl harcamak müthiş tabi ki.Çünkü paran şu an 7 kat değerli.Tabi ki sana bu durum iyidir.Ama böyle siz şanslısınız demiyorlar mı gelde çıldırma.
Dürüst olsunlar başka bir şey beklemiyorum.
Yoksa onların şartları da iyi olsun.
Şu an öğretmenlerden örnek verdim ama bu çoğu bölümde böyle.
Piyasadaki iş miktarı ile iş arayan sayısı arasında ciddi dengesizlik var.O yüzden emeğin ücreti şu an çok ucuzlamış durumda.
Zaten genç işsizlik yüzde 24.
O taksici adam gibi olan o kadar çok var ki.
Bir de bu duruma zorunlu göç aldığımız insanların çocukları eklenecek.Onlar da ileride iş isteyecek.
Zaten kendi gencimiz iş bulamıyor.Bir de başka milletlerden bir sürü işsiz genç olacak.
Bir an önce bu eğitim sorununu çözmeleri lazım.

Yoksa katlanarak daha da bu sorun büyüyecek.

Yurtdisindaki vatandaşlar Türkiye nin 20/30 yıl önceki halini bugün ki ile kıyaslıyorlar. Tabi bazı şeylerde ilerleme olmuştur kesin, ama yapılacak o kadar çok şey var ki. Ve bu konuda insanımızın samimiyetine çok inanırım: hiçbir Türk kolay kolay "Ailemi zor gecindiriyorum" demek istemez. Herkes "Aileme en iyi şekilde bakabiliyorum" demek ister. Ve bunu da eklemek isterim: her sistemin kazananları vardır her zamam. Şu anki sistemin kazananları tabi ki "kötüyüz" demez. Dediğiniz gibi şimdiden gelecek için önlemler alınmalı. Siyasete girmiyorum bile. Kavgalar durumlar malum. Allah Türkiye yi korusun.

Elimizde İnternet var.Görüyoruz dünyanın başka bir yerinde insanlar ne kadar huzurlu yaşayabiliyor,biz burada bir kilo soğan için yaşam mücadelesi veriyoruz.Yaşadığımız hayatın 20 25 yılı sadece sokaktaki amca teyze ne düşünür kafasıyla heba oluyor,bu ülkede insan neden mutlu olsun ? Dağ bayır tamam iyi güzel de bunlara bakıp da yaşanmıyor sürekli,bir de hayatın gerçeği var.Sokaktaki her insanı anlayabiliyorum tahammülsüzlükleri için.

Küçük yaştan itibaren çarpık ve yanlış eğitim sisteminin içinde önce hayallerini ve hevesini kaybediyorsun, sonra mezun olup bir yandan kendi akıl sağlığın için bir yandan aileni sürüklediğin mutsuzluktan kurtarmak için iş yana yakıla arıyorsun. Çoğu zaman yetkinliklerine göre olmayan ama şartları korkunç işlere giriyorsun. Evlenmeye kalkıyorsun bir de. Hayat pahalılığında, aldığın bir buzdolabının borcunu aylarca ödüyorsun. Aldığın maaş geçinmeye yetmiyor. Kamu denemeye yöneliyorsun. Ömründen en az bir sene de eğitiminle alakası olmayan bir sınava harcıyorsun. Şans eseri atanıyorsun ama nereye, hiç olmadık bir şehre. Eşinle kavuşmaya çalışıyorsun ama bi sn dur bakalım tayin bu ülkede atomu parçalamaktan daha zor. Çocuğumuz olsun düşüncesi gelir gibi oluyor ama beyninin sağ lobunu sıyırıp geçiyor. Çünkü kendine gel hangi parayla, hem de bu ortamda, her akşam çocuk tacizi haberleri. Git işine! Cesur olan onu da yapıyor, sonra hayat çocuğun için en baştan aynı dertlerle başlayıp senin dertlerin ikiye katlanıyor. Siyasilerin ayrıştırıcı söylemleri, ülkedeki kaos, yaşanan olaylardan bahsetmiyorum bile. Tabi kendi kişisel problemlerin, başına gelen felaketler de üzerine sos. Allah aşkına, bunları yaşayan hangi insanın normal olması beklenebilir bu ülkede?

Geçengün bir konu hakkında birinin yardımını istedim atölyeye cikayim eleman bana bilgi versin dedim
Eleman istemez dedi
Tamam ok dedim iş için konuşurken konu konuyu açtı yardım istediğim konuda eleman bana yardım etmeye Adam da bağırmaya başladı
Bu ne saygısızlık ben sana yardım edemez dedim işini hallet çık diye bağırmaya başladı
Bana sen elemanı oyuna getirdin
Diyor
Inanın hiç niyetim bu değildi
Adamın gözlerinden alev çıkıyor
Hiç bir şey demeyip
Özür dileyip çıktım
Elamana mal etmesin diye telkinde bulundum
Dışarda herkes sinirli öfkeli
Trafikte kavga manavda kasapta okulda
Delirmiş mi bu millet nedir dertleri anlamıyorum
Ben mi abartıyorum acaba?
Delirmiş mi bu millet nedir dertleri anlamıyorum!!!!! nasıl anlamassın, ben gayet iyi anlıyorum....

Yurtdisindaki vatandaşlar Türkiye nin 20/30 yıl önceki halini bugün ki ile kıyaslıyorlar. Tabi bazı şeylerde ilerleme olmuştur kesin, ama yapılacak o kadar çok şey var ki. Ve bu konuda insanımızın samimiyetine çok inanırım: hiçbir Türk kolay kolay "Ailemi zor gecindiriyorum" demek istemez. Herkes "Aileme en iyi şekilde bakabiliyorum" demek ister. Ve bunu da eklemek isterim: her sistemin kazananları vardır her zamam. Şu anki sistemin kazananları tabi ki "kötüyüz" demez. Dediğiniz gibi şimdiden gelecek için önlemler alınmalı. Siyasete girmiyorum bile. Kavgalar durumlar malum. Allah Türkiye yi korusun.

Zaten kötüyüz demesinler kimse dediklerine inanmıyor.Alay ediyorlar.
Fakat durumu iyiyken de mağduruz, mağduruz da mağduruz demesinler onu diyorum.Yoksa kimse malını mülkünü ortaya dökeni de sevmez.
Her ülkede kazanan kesim vardır.Onlar sermaye sahipleridir.Onlar risk alırlar ve o riskin karşılığını da fazlasıyla alırlar.Onlara lafım yok.
Ama şu an orta kesim bitti.Ya insanlar çok fakir ya da çok zengin.Eskiden bir orta kesim vardı. Artık yok.Bir memur maaşıyla geçinilirdi.Şimdi karı koca memur geçinemiyorlar.(ev kira)

Yani sosyal denge çok bozuldu.Mesela geçen gün marketteyim.Tavuk ya bildiğimiz şnitzel 22 tl olmuş.22 tl ya.Şok oldum.Et fiyatını,pastırmayı söylemiyorum kalbiniz dayanmaz.Eskiden Ramazanda millet tadımlık pastırma alırdı sepetlerde görürdüm şimdi sadece 3 tllik hindi salam görüyorum.

Geçengün bir konu hakkında birinin yardımını istedim atölyeye cikayim eleman bana bilgi versin dedim
Eleman istemez dedi
Tamam ok dedim iş için konuşurken konu konuyu açtı yardım istediğim konuda eleman bana yardım etmeye Adam da bağırmaya başladı
Bu ne saygısızlık ben sana yardım edemez dedim işini hallet çık diye bağırmaya başladı
Bana sen elemanı oyuna getirdin
Diyor
Inanın hiç niyetim bu değildi
Adamın gözlerinden alev çıkıyor
Hiç bir şey demeyip
Özür dileyip çıktım
Elamana mal etmesin diye telkinde bulundum
Dışarda herkes sinirli öfkeli
Trafikte kavga manavda kasapta okulda
Delirmiş mi bu millet nedir dertleri anlamıyorum
Ben mi abartıyorum acaba?
Nerede yaşıyorsunuz? Şunun İçin söylüyorum bazı yerlerde gerçekten böyle bir anlayış hakim, kabalık zirve

Atolye neresi? Eleman kim? Neyse olayı anlamadım evet ama toplumca ahlaki değerlerimizi yitirdiğimizi düşünüyorum.
özel bir dikim evi
elemanda terzi
özel bir kesim yapıyor
bu konuda yardım istedim
uğraaşsam kendim bu bilgileeri edinebilirim
rica ettim hayır dedi adam
onlarla iş yapıyoruz
yani iletişim halindeyiz
bu tepkiyi hiç beklemiyordum

Nerede yaşıyorsunuz? Şunun İçin söylüyorum bazı yerlerde gerçekten böyle bir anlayış hakim, kabalık zirve
kalabalık bir şehirde yaşamıyorm ona rağmen bu haldeyiz
kalabalıktann kaçtık fayda etmedi
en küçük şehrinden en büğüyüne kadar böyle malesef

• Üzgünüm
Reactions: 000
Maddiyat herkesi vurdu. Türkiye’de kazanıp eurozoneda harcama konusunu bizi de çok incitti. Bu kadar da olmamalı bu konudan dolayı stresten öldük sinir kalmadı ailece dün.

kalabalık bir şehirde yaşamıyorm ona rağmen bu haldeyiz
kalabalıktann kaçtık fayda etmedi
en küçük şehrinden en büğüyüne kadar böyle malesef
Yok ya her yer aynı değil bence. İnsanlığın ölmediği yerler ve içindeki insanı öldürmemiş Kişiler mevcut. Burda da koroyum ama para bende anlayışı mevcut mesela. Ama öğrenciyken Ankara’daki muazzam medeniyeti hiç unutmam. Salyangoz kabuğu gibi kıvrılmış otobüs kuyruğunda yanlış bir yerde dur bakalım ya da bankamatik kuyruğunda...derhal uyarırlardı. İnşallah hala öyledir

Back
X