ÇALIŞAN GELİN İSTİYORMUŞ

Annem hayatta değil ve su an çocuk buyuttugumden ve bırakacak biri olmadigindan evdeyim. Ama hayatta olsaydı getir çocuğa ben bakarim sen çalış diye baski yapardı. Ne için? Benim için emeklilik için ayaklarımin üzerinde kalmak için. Halam çok zengin hayatında 1 gün bile çalışmamış ama bana çalış başla artık diyor ne için? Gene benim için. Ne eşimin rahatıni düşündüğünden ne de başka sebepten. KV mi Günahım kadar sevmem bana da karisamaz bana değil ama kızlarına çalış der ne için kızlarının rahatı için. Damadinin rahatlığını düşünecek hali yok. Yani biraz on yargıli buldum burdaki düşünceleri. Bizim gibi toplumlarda ne iş yaparsın ne mezunusun ailen neci?nereli ilk sorulardir tanımak icin

Tek doğru kabul etmedim zaten. Dedim ya çalışmayıp verimli olan kadınlar da mutlaka vardır. Bu kısmı hep atlıyorsunuz nedense. Evet sizin gibi kadınlar var ama azınlıkta olduğunuzu kabul edin.
Çalışıp çalışmamak evet kişisel tercihtir ama bu kadın için böyleyse erkek için de böyle olmalı diyorum ben. Ev işi sorumluluğunun sadece kadına yüklenmesine ne kadar karşıysak para kazanma sorumluluğunun da sadece erkeğe yüklenmesine o kadar karşı olmalıyız. Yani bir erkek de ben iki sene ara verip çocuğumu büyütmek istiyorum diyebilmeli. Bunu yapan tanıdıklarım var benim. Kadının çalışıp erkeğin çalışmadığı ve gayet yolunda giden evlilikler gördüm. Sadece (sizin şahsınıza konuşmuyorum) farklı açıdan da bakmanızı sağlamaya çalışıyorum. Modern çağdayız, ülkemizde biraz geç de olsa yavaş yavaş algılar değişiyor.
Hobi dediğimiz şey para ister. Bedava yapılan bir hobi var mı? Ben bilmiyorum. Kadın çalışmıyorsa erkeğin kadının hobilerine de yetecek parayı kazanıyor olması lazım ki kadın bir şeyler yapabilsin. Ülkemiz şartlarında tek gelirle %kaç aile hem ihtiyaçlara hem hobilere para yetiştirebilir? Kitap okumayı hobiden saymıyorum ama o bile para. Kütüphane demeyin, öğrenciler bile öğrenim hayatları boyunca kapısından içeri adım atmıyorlar çoğu zaman. Değiş tokuş, belki... ama o da bir yerden sonra yine yeni kitap alma ihtiyacı yaratıyor. Ki okunan kitapların da genelde içi boş, aşk meşk kitapları.
Yani demek istediğim ülkemiz şartlarında ve gelir seviyesinde ev hanımlarının çoğunluğu malesef atıl. Keşke hepsi sizin gibi olsa.

Bir önceki cevabım size de gelsin.

Bakın ne güzel, hobinize ayıracak, kitap alacak parayı kazanıyor eşiniz. Ama bunu yapamayan aileler çoğunlukta. Ortalama maaş ülke şartlarında 2500 lira. İnsanlar bununla ihtiyaçlarını mı gidersin, hobisine mi ayırsın. Mümkünatı yok. Bir akrilik boya 20 lira, objelerin en ucuzu 10 lira. Düzenli bir şekilde yapmak için ayda en az100 lira ayırmak lazım. Kitap dediğiniz şey 20 lira en az, o da genelde best seller içi boş market rafı kitabı.
Bakın her şey dönüp dolaşıp maddiyata geliyor. Arkadaşlarınızla bir kafede oturup bir kahve bir kek isteseniz yirmi lira. Buna para ayıramayacak milyonlarca kişi var.
Arkadaşları bırakın, eşiyle ayda bir dışarda çay içemeyen insanlar var. Çünkü yok, yetişmiyor. Ben buna üzülüyor ve kızıyorum aslında. Kabullenilmiş çaresizlik gibi bir şey. Kadın da en azından el emeğini satsa, evde bir şeyler yapsa daha rahat olacaklar. Ama yok, yapmıyorlar. Sosyal sorumluluk projelerinde yoksul ailelerle çalışıyorum, çok örneğim var o yüzden. İnanın o kadar boş hayatlar yaşanıyor, içinde bulunulan durum o kadar kanıksanmış ve değiştirilmeye çalışılmıyor ki oturur ağlarsınız sinirden.
Yani özetle sizin gibi kadınlar var ama ülkenin çoğunluğu, özellikle küçük şehirlerdeki kadınlar inanılmayacak derecede atıl. Kırsal kesim daha çalışkan, işleri karı koca birlikte yürütüyorlar genelde. İnanmayacaksınız ama hem evde hem işte hem de.

Siz mükemmel bir detaysınız ya ne güzel yazmışsınız.

Benim eşim düzgün bir işim olmamasına ragmen benimle evlendi Anneside hiç sorun etmedi. Çalışıp çalışmaman senin bilecegin iş ben bakarım sana hep der. Üstelik eşim doktor. İlla bayan çalışmalı kendi ayakları üzerinde durnalı diyoruz benim gibi çok çaresiz atanamayan özel sektörde birçok hakaret duyan ücretli öğretmenlik yapıp askeri ücret bile alamayan kişilerin durumu zor. Ücretli öğretmenlige bile torpilliysen alınıyorsun

Ben öryargı hissetmenize şaşırdım açıkçası. Evde oturacak burnunu evden çıkarmayacak dese daha mı uygundu? Bence asla çalışmayacak diyenden korkun.
Böyle insanlar genelde eşlerine 10 tl vermezler, buradaki konuları okuyor musunuz? sonra yarın bir gün boşanınca elinizde para olmayınca ne gidecek bir yeriniz olur ne de hayatınızı devam ettirme imkanınız. Tabiki insan belli sebeplerden bazen çalışmayabilir ama çalışın altın bileziğiniz olsun. Birine bağımlı olmayın, ayaklarınızın üzerinde durursunuz böylece

Çok seneler önce eski sevgilim annemle tanistiricam diye tutturdu iyi tamam dedim. Kadın bana direkt yüzüme çalışıyorsun dimi dedi demekle kalmadı ordan emekli olursun dimi dedi!!! Ben şok. Ne kadar ayıp bişey ya. Ben in mıyım cin miyim oglunu mutlu edebilir miyim bunlar yok! Kadin zannediyor musunuz ki aman gelinim ne güzel çalışıyor ,sosyal oluyor, ayakları üzerinde duruyor diye sordugunu. 15 senedir çalışıyorum ,konu kadının çalışmasının iyi yönleri değil, bir başkasının karaktere bakmadan bunu kriter belirlemesi ve şart koyması.

Oglu sizi tanistirdigina gore oglunu mutlu edebileceginizi dusunmustur kadin. Bunu nasil olcebilir ki baska?

Evet, uslubu hos degil ama absurt bir durum da degil boyle dusunmesi.

Bende gelinim çalışsın isterim ama çalışması lazım dıye akıl vermem. ona ne pardon?Asıl eşin çalışmak zorunda ikinizin geçinmesi için sen tercıh olarak ister çalışırsın ister çalışmazsın. orasını eşinle şartlara bakarak karar verilir. ayyyy mevzu kv olunca hemen asar keserız bız Sen bu kadına resmi dur tanısınca. yuz göz olunca sankı yön vermeye calısacak bırı gibi geldi öyle hissettim

Sorun yaratacak bir durum yok bence çok abartmışsınız... ben kendi erkek kardeşime diyorum çalışan bir kadınla evlen diye bunda ne kötülük var... ülkemizin durumu ve hayat şartları ortada... ben Kadınlar için çalışmanın bir seçenek haline gelmesine çok karşıyım... kendiniz için çalışıyorsunuz öncelikle bunun farkına varın... evli bir kadın olmak çalışmayacağınız anlamına gelmiyor...

Çalışmayan bir erkekle evlenir misiniz ? Evi geçindirmek erkeğin görevidir diye bir kural olduğunu düşünmüyorum.

Bir de çalışan kadın diyoruz ama çalışma şartlarını da düşünmeliyiz bence. Ben lisans mezunu öğretmen olarak iş bulamıyorum. Kadınlarımız nerde çalışacak ne iş yapacak ? Üstelik ülkemizdeki zihniyet kadın çalışsın çalışmasın ev işlerinden de sorumlu .
Bence kadın çalışmak zorundadır / değildir mevzusunun tek bir doğrusu yok . Bu sebeple herkes fikirlere saygı göstermeli.
Bence bir kadın çalışmak zorunda degil. Ama çalışmayan kadın da evdeki görevlerini bilmeli. Eğer kadin çalışıyorsa da evde görev paylaşımı olmalı . Hele ki o kadın anneyse bir çok hakkı ayrıcalığı olmak zorunda.
Görüyoruz burada anneler çalışıyor çocuk babannesinde kalıyor. Anne baba ise çocuğunu misafir gibi görüp gidiyor. Şimdi çalışan kadın güçlü kadın mi olmuş oldu ?
Kendini geliştirme ölçütü çalışmak degildir
Siz hiç tekstil işçisi kadınların hayat sartlarina şahit oldunuz mu Allah aşkına!Herkes mükemmel işlerde çalışmıyor.

Eşiniz doktor olduğu ve iyi bir geliri olduğu için bunu diyebilmiş olabilir mi? Ortalama gelire sahip bir adam bu kadar rahat olur muydu?

Iş mevzuları sadece karı-kocayı veya evlilik yolunda olanları ilgilendirir, o tamam.

Fakat...
Şimdi ben de oğlum çalışan biriyle evlensin isterim.
Ve oğlumla aramızdaki muhabbete güvenerek bununla ilgili konuşmuş olabilirim.
Oğlum gidip sevgilisine anlatırsa bu oğlumun eşşekliği olur.

Reactions: csi

Evet haklı olduğunuz noktalar çoğunlukta... Fakat şöyle bir cümleniz var ya ben o cümleye istinaden yazdım aslında... İşi bırakıp ev hanımı olan arkadaşlarım var.. Paslandılar... Artık onlarla sohbet etmekten keyif almıyorum... Neden böyle düşünüyorsunuz ? Tabi ki kısıtlı imkanlarla geçinmeye çalışan çoğu ev hanımı eve katkı sağlamak için elinden geleni yapmalı... Bütün söylediklerinizin arasında tek katılmadığım çalışmayan kadınların oturup sohbet etmeye değer olmadığı noktası.. :) Ben aslında oraya takıldım:)

Iyi de esim doktor diyorsunuz ulke sartlarinda nispeten daha iyi bir geliriniz var acaba ogretmen veya masa basi memur olsaydi tek maas size yeter miydi?

Benim komigime gidiyor, çalismak bir seçenegin oldugunu düsünmek.

Bir kiz annesi "benim kizim nasil geçinecek" diye düsünebilir de, erkek annesi düsünemez mi? Bir salça olmus 10 lira, et 50-60 lira. Tek maas ile kim, nasil geçinsin?

"Omo irkek ev isi yopmoyor" bahaneside çok tuhaf geliyor. Niye evde kalmanin yerine, dogru düzgün erkek ile evlenilmeyi tercih edilmiyor? Kadin çalismaz ise bile o evin temizlikçisi, kölesi olsun demek degildir. O evdeki yasayan tüm yetiskinler, o evin sorumlulugun almali.

Ama tabi bizim kadinlarimiz bunu istemez. Kendini hediye gibi sunmayi seviyorlar. Kaynanadan bol iç gidiklayici gecelikler ile dolu bohça almayi sever, altin almayi sever. Ideal gelin oynamayi sever. Evliligin ilk baslarinda sürekli yemek, temizlik pesinde. Kaynanaya her hafta git, güler yüz göster, kek kurabiye yap, becerrrreekklli gelin oldugunu göster.

Sonra bir iki yil içinde bide çoçuk oluyor, dogurganligini göster. Ama ne oluyor? Artik ev temizlik, çoçuk olayi zor olmaya basliyor. Tek maas ile para yok bir yere gidilmiyor. Sosyal hayat sifir. Kisisel ihtiyaçlardan sürekli kesiliyor. O irrrkkek gibi irrkeekte evde zerre yardim etmiyor. Ancak yemek, temizlik bekliyor.

Eh adam hakli. Altin vererek, bohça vererek sen "alinmis bir mal" oldun. Degerin o kadar. Hayat hiç beraber paylasilmadi. Ve evliligin basinda kadinda ayni fikirdeydi. Ondan sonra gelsin sorunlar, tartismalar. Bosanmada yok çünkü çoçuk var, çünkü para yok.

Sonra neydi, çalismak bir seçenek olmali...

Bir de bazilariniz farkında değilsiniz ama çalışmayı hep maddi amaçlar için hedeflemişsiniz. Çalışıyorsun ve paran oluyor. Ee sonra kendi mi geliştirmiş biri mi oluyorsun?
Kendini geliştirmek bu mudur?
Bir üye yazmış (ismini unuttum) "Annemi örnek aldim. Çünkü çalışıyor ve her seyi ayağına geliyor, saygınlık kazanıyor, aldatilinca babami bosadi... vs. ben de onu örnek aldim, en iyi okullarda okuyorum" diyor.
Her çalışan saygınlık mi kazanıyor? Herkes mükemmel işlerde mi çalışıyor? Okumaya gelince, o bambaşka bir mevzudur.
Saygınlık kazanmak, bir şeylerin ayağına gelmesi için okunmaz. Ilim için okunur. Ilmin kıymeti de bunlarla ölçülemez. Ayrıca maddi durumu yeterli olduğu halde aldatilip kocasından boşanmayalar var. Bir insan isterse hicbir sey ona engel degildir. Istemezse de her sey onun icin engeldir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…