çalışan kadınların ortak sorunları..

Ben hep şeyi merak etmişimdir. Acaba erkekler de yakındı mı yüzyıllardır. Çocuğumun hiç bir anına tanıklık edemiyorum. Eşimle yeterince vakit geçiremiyorum. İkisinin de yüzünü akşamdan akşama görüyorum. Birlikte bir günde en fazla bir iki saat vakit geçiriyoruz diye. En ideali annenin de babanın da çocuklarıyla istedikleri kadar vakit geçirebilecekleri bir dünya olurdu belki ama ideal dünyada değiliz ve o evin bir geçimi var malesef. Çalışmak bir hak mıdır değil midir bilemicem. Bunu belki de çalışma özgürlüğü olmayan kadınlara da sormak lazım birazcık.

Bir de çalışmayıp "stay home mom" olmayı seçmiş insanların içinden kaç tanesi çocuğunun eğitimi için gerçekten bu uğurda kitaplar yazılacak kadar çabalıyor. Bizim ülkemizdeki çalışmayan anne profilinin yüzde kaçını bu kadınlar oluşturuyor?

Aynen bende yeni evliyim gercekten uetismek zor ustelik ben is yapmayi hic sevmiyorum esim yardm ediyor ama yinede zorlaniyorumm ustwlik 3 gibi evde olmama ragmen zorlaniyorum

Kadınlar Kulübü Mobil uygulaması kullanılarak gönderilmiştir.

Eve geldiklerinde yorgun oldukları bahanesiyle yüzlerine bile bakmadıklarına kalıbımı basarım.

Gerçi yeni nesil babalar biraz daha ilgili. Bir tık :)

Blogmomların hepsinin kocası zengin :) Instagram güzelleri

İki konuda da size hak veriyorum, erkekler muhtemelen bu kadar yakınmadı. Buna kimi zaman kadın ve erkeğin farklı doğasıyla açıklayanlar oluyor, kimi zaman da anneyle bebeğin duygusal bağının da ötesinde biyolojik bağıyla.Bazen de ideal olmayan dünyamızın o bahsettiğiniz gerçekleri: birisi kendini evi geçindirmeye adamak zorunda, ve bu nasıl ilk çağlarda uzaklara avlanmaya giden taşdevri babasıysa şimdi de uzaklara çalışmaya gitmeyi asli görevi sayan günümüz babası. Belki kadının mızıldanması da bundan, kadının asli görevi olarak görmeli miyiz annenin çalışmasını? Bir ebeveyn yetmez mi eve ekmek getirmeye, eğer o aile tek ebeveynli değilse?

2.konuya gelirsek, Türkiye'deki evde kalan annelerin çoğunun eğitimsizlik, koca baskısı, iş bulamamak vs . gibi sebeplerle çalışmıyor olduğu doğru. Ancak benim çalışan birisi olarak kendimi başarılı, modern, işe yarar hissetmeme sebep olamıyor ne yazık ki. "Modern"lik kavramı çalışan kadının önüne konan bir havuç yalnızca, yorulsa da kendinden ödünler vererek koşmaya devam etmesi için.

İlk yazımda da dediğim gibi, keşke hepimizin yarım gün işleri olsaydı, o zaman iş bulduğu halde çalışmayanı ayıplamaya, başarısızlıkla ve "koca parası yemekle" itham etmeye hakkımız olurdu belki.

Sevgiler.

Çalışıp çalışmamak bir kadının kendi bileceği iştir,her koşulda saygı duyarım da.
ÇAlışmamak haktır demişsin ya,bu hakkı kullanabilmek için asgari şartlar nedir bi düşünelim.
Barınma,sağlık ve beslenme ile ilgili temel ihtiyaçların giderilmesi ve diğer masrafların karşılanması.
Kim karşılayacak bu masrafları.Evli değilse bir kadın ailesi, evli ise kocası değil mi.
Her halukarda çalışmayan kadın için çalışan birileri olacak.
verdiğin örnekleri yakından tanımıyorum ama maddi olanakları yüksektir eşlerinden dolayı ve bu sayede çalışmama haklarını kullanıyorlardır.
şahsen ben de bu lüksümün olmasını isterdim bu arada.
yani bazı zaruri dönemlerde işten ayrılmayı,sonra toparlanınca geri dönmeyi filan.
ya da esnek çalışma modelinin uygulanması gibi.
bu tür tedbirler ile kadının hem ev hayatına hem iş hayatına verimli bir şekilde katılımı sağlanabilir.bu tür destekler şart.
ama bitmeyen arzular için çalışılıyor genellemesi ni doğru bulmadım açıkcası.
ülkemiz gerçekleri ile örtüşmüyor.
temel ihtiyaçlarını ve barınacak bir adet evi zor edinen ailelerin arzu olarak nitelendirilecek fazlaca bir istekleri olamaz ne yazık ki.
bir kaç senede bir tatile gidebilirlerse belki bu bir arzudur veya evlerine alacakları ekstra bir eşya.
veya çocuklarını dişten tırnaktan artırıp dersaneye veya özel okula göndermek bir arzu olabilir eğer bunlara arzu dersek.
ama bence değiller,bilmiyorum bitmek bilmeyen arzudan kastettiğin nedir tam olarak?

Herkesin bitmek bilmeyen arzusu farklıdır. Ben kendi adıma sayabilirim yalnızca,

benim için 1 adet baharlık kaban, 1 adet kışlık kaban, 3 pantolon, 5 kazaktan fazlası bitmek bilmeyen arzudur.

Eğer telefonum bozulmadan aldıysam "Sent from my iphone" bitmek bilmeyen arzudur.

Evde 2 şişe parfüm, fritöz, 2 televizyon, 5 takım değişikli kullanılan biblo, yemek takımı varken bir de "misafir yemek takımı" bitmek bilmeyen arzudur.

Daha kredisi biter bitmez hemen yenisine göz dikilip yeni kredisi çekilen araba bitmek bilmeyen arzudur.

Haftada en az 2 akşam dışarıda yemek yemek bitmek bilmeyen arzudur...

Tüketim toplumunun, ihtiyaç olmadığı halde tükettirdikleridir yani.

Öncelikle görüşler "saygı çerçevesinde" ifade edildiği müddetçe kimsenin incineceğini zannetmiyorum.

Siz olaya somut hayattan yola çıkarak bakıyorsunuz ve doğal olarak toplumda kadınların büyük bir yüzdesinin maddi sebeplerle çalıştığını gözlemlediğiniz için zorunluluktur diyorsunuz. Bir kadının aslında hiç istememesine rağmen çalışmak zorunda kalması benim gözümde de olayı hak kavramından uzaklaştırıyor şüphesiz. Ama kadına yüklenen diğer sorumluluklar sebebiyle kadının çalışma alanından uzaklaştırılmaya çalışılması en basit anlamıyla bir hakkın mahrumiyeti anlamına gelmez mi?Her ne sebeple olursa olsun ( para için, manevi tatmin için vs.) çalışma alanına dahil olmak siteyen kadına malum sebeplerle dur denmesi haksızca değil mi?. Zira ben bu tabiri bu yönde yorumları okuduktan sonra kullanmıştım.

Öte yandan, mantıksal olarak da düşününce çalışmamak bir haksa - ki sizin açınızdan öyle olduğunu belirtmişsiniz- aksi olan çalışmak nasıl hak olarak kabul edilemez?

Bununla birlikte, daha makul koşullarda çalışma konusunda söylediklerinize tamamen katılıyorum. Böylece hem ideallerimizi gerçekleştirebilir hem de kendimize ve sevdiklerimize daha iyi vakit ayırabilirdik.

Ben eğitim aldığım alanı seviyorum dolayısıyla çalışmaktan zevk alıyorum. Öte yandan yarın farklı sebeplerle -dediğiniz gibi - diğer alana da geçebilirim, bu konuyu kompleks haline asla getirmedim. Boş kalmayı sevmeyen biri olarak farklı uğraş ve hobiler edinirim muhakkak. Örneğin belli bir yaşa kadar çocuğuma kendim bakmak isterim. Ama bu benim tercihim olmalı. Toplumun bana dayattığı bir zorunluluk olmamalı.

Esasında bunlar göreceli konular, o yüzden ortak bir kanıya varmak doğasına aykırı...

Genelleme yapmıyorum, yanlış anlaşılmak istemem. Sadece gözlemimi paylaşmak isterim. Çevremdeki çalışan anneler bir çeşit eksiklik duygusu ile daha çok okuyor, araştırıyor...

Son düzenleme:
Genelleme yapmıyorum, yanlış anlaşılmak istemem. Sadece gözlemimi paylaşmak isterim. Çevremdeki çalışan anneler bir çeşit eksiklik duygusu ile daha çok okuyor, araştırıyor...

Yok ben de size katılıyorum zaten. Ben de tam bunu belirttim. Türkiyedeki çalışmayan anneler amerikan rüyasındaki o "stay home mom"lar değiller. Olanların da yüzdesi kaç onu sordum ben de zaten.

çalışmak bir zorunluluk bu bir gerçek fakat şu da varki sizin yetindiklerinizle yetinmiş olsak bile yine çalışmak bir zorunluluk oluyor ,yani en azından çocuklarımızın ihtiyaçlarını karşılamak için buna mecburuz...
hepimizin kocası zengin olsaydı eminim ki çalışanların yüzden 90 ı evde oturmayı tercih ederdi ,hiç kimse çocuğunu bırakıp da çalışmaya gelmeye meraklı değil .
Yalnız şu da var ki hiçbir ev hanımı da öyle oturup da sürekli çocuklarıyla ilgilenen ,hobiye bilmemneye vakit ayıran kadınlar değiller ..Çoğu tv başında gününü geçirip çocuğunu sokağa salıyor.
Dolayısıyla bu işin çalışmak ya da çalışmamakla da alakası yok aslında ,iş tamamen karakterde bitiyor.
Bir kadın aklı başında ,istediği şeyi bilen bir kadınsa çalışırken de herşeyi yapabilir ,evdeyken de .
Kafası basmıyor ,tembel yapılı ve kendini geliştirememişse de isterse evde otursun bir işe yaramaz ,sadece evde oturuyorum çocuğuma vakit ayırıyorum diye kendini kandırır hepsi bu ..
Ya da evde olup o gün senin bugün benim gezer ,çocuğuna da peşine sürükler ,egosunu da çalışıp da çocuğumdan ayrı kalacak gaddar bir anne değilim diye etrafa sallama yaparak tatmin eder..

Son düzenleme:
Ben cocugum olunca bir dakika durmam birakirim isi bi daha da dusunurmuyum bilmem. Cocugumu her ayrintisiyla kendim yetistirmek istiyorum. Kariyer ve bunca yil calismislik umrumda degil. Maddi olarak gecinebiliyosak sorun yok benim icin.
Calismaya mecbur olan yada kariyeri onemseyen herkesin kendi fikridir bu da benim ki. Rabbim herkese gonlune gore versin..

Calisan kadinlari sadece burada verdiginiz orneklere benzer istekler icin yani arzulari icin calisiyor diye genellemek gerceklerden uzak.sahsen calisiyorum ama bu kadar maddesel istekler icin degil.daha once de burada yazmistim .hic calismayacaksam okumamaliydim o zaman.once kendim sonra evladim icin calisiyorum.ev bile degil amacim.ki en temel ihtiyactir bir aile icin.isin i inde maddesel hirslar var demek calisan kadinlari etiketlemenin en kolay yolu.bir onceki mesajimda yazmistim calismayan kadina kim bakacak diye.bekar ise ana babasi evli ise kocasi.degilmi.bir bakan olacak.o bir kabani uc pantolonu birilerinin calisip almasi gerekiyor.yani en az en asgaride yasansa da bir gelir lazim.eslerin maddi gucune bagli olarak yada ailelerinin calismak konusunda esnek davranabiliyorlar.gelir yerindeyse isini birakabiliyor.iste bu bir lukstur ve bakanin maddi gucune endekslidir.ama calisan kadinlarimiz arasinda basarilari sadece maddi hirs ile olculemeyecek derecede olan cok ust duzey kadinlarimiz var.saygi duyuyorum sahsen.toplum icin birilerinin calismasi ve uretmesi lazim.

Guzel tespitler.sadece evde oturup cocuguna zerre faydasi olmayan ornekler dolu etrafimizda.sanirsin ki dort dortlukler her acidan.ama oyle olmadiklarini gozlemlemek zor degil.calisan kadinlara esneklik saglansa sanirim pek cogu calismak ister.tabi bizler de cok zorlaniyor ve yipraniyoruz ancak bu fedakarliklari da yok saymamali hickimse.aile yasantisini kisitlamayan calisan anneyi rahatlatacak bazi tedbirler ile daha mutlu daha az yipranmis kadinlar ve daha rahat buyumus nesiller yetismesine vesile olunabilir.bunu arzu ederdim kendi adima.o zaman calisiyor olmanin yuku biraz daha hafiflerdi daha az yorulurdum ve daha rahat basederdim gundelik kosturmayla.calisma hayati calisan bir anne icin zaman zaman zorlayici oluyor.bu da bir gercek

Son düzenleme:
bu calısıyorum diye üzüntüden olenler ne iş yapıyo acaba merak içindeyim 9 da işe git kahve çay kahvaltı hooop ögle yemegi iki lal lak hoop kşam iş bitti sorada öldüm bittim cok zor hiç numara yapmayın aksama kadar o alısveriş sitesi senin bu benim dolanıp kendinizi bişi sanıyosunuz kimseye bi faydanız yok maas almaktan baska bişi yapmıosunuz hani kimin hayatını kurtardınız bi bulusmu yaptınız bi faydanızmı var eve temizlikci gelir yemek dısarda yenir cocuklara bakıcı bakar sonrada ayyyy cok yoruldum kimse sizi zorla çalıstırmıyo siz kendi kendinizi kandırıyosunuz komik vallahi cocugunuza da aslıda bakmak istemiyosunuz bakmak isteyen adam gibi işten ayrılır ıkı sene bakar adam eder sonra calısır sizinki keyfı bi de burda acmıs kendinıze yancı arıyosunuz

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…