çalışan kadınların ortak sorunları..

Kadınlara eşlerinin evde yardım etmemesi,ezmesi vs. bunlar bu konunun içeriği değil ki.
Bunlar genel toplumsal ve ailevsel sorunlar.
Sadece çalışan kadının da sorunu değil ayrıca daha önce dediğim gibi.
Burada kavram kargaşası oluyor bu şekilde yazıldıkça.
Çalışmayan hanımlar el üstünde mi tutuluyor anlamadım ki.
Sanki onların dört dörtlük mükemmel hayatları var gibi bir resim ortaya çıkıyor.

Fuldenciğim, buradaki yazıları tabii ki tek başına baz alamayız. Sonuçta ülkede 75 milyon insan var ve bizim bunları tek tek inceleme şansımızın olması lazım genel geçer yorumlar yapabilmek için (ki bu çok zor - iyi bir sosyolojik araştırma ekibinin parçası değilsek)
Demişsin ya buraya derdi olan yazıyor, buraya bekarken bir saç boyası hakkında fikir almak içinüye olup sonradan evlenip çoluk çocuğa karışan bir sürü hemcinsimiz var. Yani bu siteyi bilen fikir almak için konu açıyor bazen çevresi olmadığından bazen kimseye yansıtmak istemediğinden bazen de koca korkusundan dışarı çıkamadığından... Yani bu platform da toplumun her kesiminden insanları içeriyor. Eğitimli olsun kırsal kesimde yaşayan ve eğitimi sadece okuma yazmayı öğrenmekten ibaret olan olsun, çok geniş bir spektrum içeriyor.
Senin arkadaşın yardımcı oluyormuş, benim etrafımdakilerde yardım eden çok az. Ha diyeceksin ki bu yaşadığın yerle alakalı ama ben tek bir yerde yaşayıp büyümedim ki. Doğumumdan bugüne büyük şehirlerde, insanların çok"modern" geçindiği yerde de yaşadım kırsal kesimin hakim olduğu yerlerde... Ve gözlemlerim neticesinde şunu diyebilirim ki senin arkadaşın gibi eşine her konuda yardımcı olan insanlar çok çok az bir yüzde de... Şunu da söyleyeym ki benim babam da o ufak yüzdenin içindedir. Erkeklerin ev işi yapmama sebebinin ben 1- yetiştirilmek 2-kendini yetiştirmek ile alakalı olduğunu düşünüyorum.

Şu an en dar bakış açısıyla konuyu ele almaya çalıştığımda, ben çalışan biri olmakla birlikte tanıdığım bir çok insana göre "evde kalmış" kabul edilen bir insanım (bana göre evlilik için erken bile.) İş yerinde az sayıda bayanız bir arkadaşın eşi yemeğe yardım eder diğer arkadaşın eşi ise herşeyi kadına yükler. Kadın işe geliyor, yoruluyor, eve gidip çocukla eşiyle ilgileniyor, hafta sonu köye gidip tarlada çalışıyor, badanaya kadar kendi yapıyormuş onlarda erkek iş yapmazmış. (Yani kocasının demesi öyleymiş o da "napayım ya bu deveyi gütcen ya bu diyardan gitcen" diyor idare etmeye çalışıyor ama doğru olmadığını da biliyor)
Kendimden örnek verme sebebim biz üç bayanın bile arasında ne kadar fark var onu göstermekti.

Son düzenleme:
merhabalar kızlar,

ben 2 çoçuklu, 15 senelik evliyim. erkek yada kadın farketmez. hayat müşterek herkes bir ipin uçundan tutacak. çalışıyorum. 8-15 yaşlarında iki çoçuğum var.
oğlum; tek başına pasta, börek, kahve, yemek, çamaşır makinesi açma, boşaltma, vs. herşeyi yapacak şekilde yetiştirmeye dikkat ediyorum. kızımı da öle.

eşime gelince bazı işler eline yakışmıyor, yada yapayım derken mahvediyor. ben ev süpürülecekse, yada çamaşır katlama, vs. yani ortalığı kirletmeyeceği işleri eşime vermeyi tercih ediyorum.

ama misafirin yanında ona bu konuda kesinlikle baskı yapmam iş yapsın diye. ata erkil bir toplum erkeği. evet yapar, ama belli etmez:) bu konuya dikkat etmek lazım.

Benim savunduğum şeyi anlamıyacak bir durum yok. Ben kadınların ekonomik özgürlüğünü savunuyorum tabiki de. Ben uçlarda feminist bir insanım. Benim eleştirdiğim çalışıyoruz ama hiç birimiz ezilmiyoruz diyenlerdi. Ben de sadece çalışanların arasında ezilen, kendini ezdiren, başka şansı olmadığını düşünen kadınlar var dedim. Size söylediğim bu. Pembe gözlüklerimizi çıkaralım dedim sadece. Çalışan kadın = ezilen kadın değildir. Ama çalışan kadın = ezilmeyen kadındır da değil.

Beyaz yaka mavi yakadan kastımı anladınız mı bilmiyorum. Bahsettiğim kesim eşini falan çalıştırmıyor da değil. Düşünün kızcağız markette çalışıyor, ya da bir kafede, ya da tezgahtar. Eşi de esnaftır ya da o da benzer bir yerde çalışıyordur. Kendi sosyo kültürel yapılarında eşleri çalışsa da ev işlerinde yardımcı olmayabiliyorlar. Sizin ev işlerinde yardım ediyor dediğiniz erkeklerin eğitim durumu nedir? Türkiye de o eğitim durumunda olan erkek sayısı nedir? Benim bütün sülalem üniversite mezunu diye türkiyeni tamamı üniversite mezunu olmuş oluyor mu? Türkiye de okuma yazma oranı nedir? Türkiye de her gün kitap okuyan ufkunu açan insan sayısı nedir?

Benim savunduğum çalışmasına rağmen ezilen kadınların varlığını unutmamamız ve onları da bilinçlendirmemiz sadece. Benim savunduğum ev işlerine asla yardım etmem ama eşim çalışsın diyen bir erkeğin mağaradan yeni çıkmış bir düzeyde olduğudur. Ve evet hem hiç bir işi yapmayan hem de eşinin çalışmasını bekleyen erkekler var. Ve sayıları yüzlerce binlerce.

doru aslında o kadınların bile kendilerine göre ozr anları war tabikii...

mesela ewde duran kadınların çoğu aslında ewde duröaktan memnun değil çalışmayı çok istiyorlar...

çalışan kadınların da bi kısmı ahh ewde olsam keşke diyor....

ahh bu kadınlar ne ister bi memnuniyetsizlik war...

amaaan her iki türlü de çok zor beee ewde dursan ayrı çalışsan ayrı bi dert....

tartışmanın anlamı yok arkadaşlar her ev hanımı ve her çalışan hanım bir değil genelleme yapamayız bende ev hanımlığı yaptım bana evde oturmak yaramıyor ama çok aktif çalışkan ev hanımlarıda var şimdi çalışıyorum ama evim daha düzenli herşley sistemli çocuklarım mutlu çünkü benim onlara ilgim taze ve enerjim bitik olmuyor ama eşimin yardımlarıyla böyle bu sağolsun ama eşinden bankamatik kartını alıp hiçbir konuda yardımcı olmayan arkadaşlarımda var yani kişiye göre değişir bu durum

Erkekler tabikide ev işlerine yardim etmeli etmek zorunda.etmeyenlerin vicdani nasil rahat ediyor zaten şaşırıyorum. Calismasina ragmen ezilen kadin calismayan evinde olan kadindan cok daha sansli yinede.en azindan sosyal guvencesi var.o yuzden calismayan birinin burda cikipta siz çalışıyorsunuz da ne oluyor sanki demesi tepki topladı. Çünkü kadin kendini anne es olarak gormenin disinda birey olarak gormesi gerek.biz bunu savunduk.ve hep savunucam.zaten sartlari uyusmayan ciftler ayrilir bunda sorun yok ki.

Kesinlikle .

O bayanin calisan hanimlara karsi bir kiskancligi vardi ben kesinlikle boyle dusunuyorum.

Çalışan kadınların sorunlarından bahsetmiyor muyuz? Neden eşlerin evde yardım etmemesi konu içeriği değil? Konu içeriği ile ilgili kurallar olduğunu bilmiyordum açıkçası.

Çalışmayan kadın asla daha avantajlı değildir. Böyle bir iddiam yok. Hatta çalışmayan kadınlarla ilgil yorumum da yok. Çalışan kadınların sorunlarından bahsedilen bir konuda benim de sorun olarak gördüğüm bir şeye yorum yaptım sadece.

Çok güzel cümleler ve tespitler. Sonuna kadar katılıyorum. Hatta kırmızı kısmı bundan sonra benzer konularda kullanmayı planlıyorum :)

yani ne menem bir şeymiş erkeğin kadına yardım etmesi .
ev hanımı da olsa kadın ,erkek eşine yardım etsin ne var ..
biz yeri geliyor erkek işlerini de yapıyoruz gıkımız çıkmıyor ,erkekler de kadınların işini yapabilir .
bu çok doğal bir şey .
ben mesela akşamları eşim benden geç geldiği için arabayla gidip kreşten bebeleri alıyorum.
normalde erkek işi bu ,hem de hamileyim şuan ama şartlar öyle gerektirdiği için öyle oluyor .
sabahları da mesela eşim çocukların altını alır ben başka işle uğraşırım .
yani standart bir erkek işi kadın işi olmamalı ,yerine göre herkes herşeyi yapabilir ne var bunda .
arada sevgi olduktan sonra zaten eşler de bunu sorun yapmayacaktır ..
sorunu yapan bence eşlerinden yeterli ilgi ve desteği göremeyenler

Çok güzel cümleler ve tespitler. Sonuna kadar katılıyorum. Hatta kırmızı kısmı bundan sonra benzer konularda kullanmayı planlıyorum :)

Beğenmene sevindim - ben evli değilim ama etrafımda olan olayları gözlemlemeye çalışıyorum. Tabii bu platformda okuduğum konulardan da çok şey öğrendiğimi söylemem lazım.
O kırmızıya boyadığın kelimeleri de kullanacakmışsın çok onore oldum teşekkür ederim

bende 08:00 17:00 çalışan bir anneyim.bir tane 2,5 yaşında oğlum var....sağolsun eşim her konuda yardımcı.bir arkadasımız burda yazmış.eşim çocuğu sadece doğurmadı ve emzirmedi.geri hepsini yaptı diye...benim eşimde öyle.bebekken sağolsun gece hep o kalktı ben emzirdim eşim uyuttu.
hayat müşterek. eşimle aynı saatlerde evde oluyoruz oğlum kresten bizden sonra geliyor.... ben yemek yaparken eşim oğlumla oynar.işimi azaltır sağolsun.demek istediğim.çalışan bayanlara eşleri yardımcı olmaları lazım yoksa çok zor.insan bazen kendine ayıracak vakit bile bulamıyor...

Çocuğum yok yeni evliyim 3 buçuğa kadar çalışıyorum. Ama işlerimi yetiştiremiyorum yemek yapsa ev işi kalıyor ev işi yapsam yemek kalıyor. Çocuk olsa ne yaparım bilemiyorum. Eşim iyidir yardım eder. Çok zormuş evlilik.

iPhone 'den Kadınlar Kulübü aracılığı ile gönderildi

Kesinlikle çocuk da olduktan sonra çalışan kadının iş yükü çok fazla artıyor. Bu konuda eşlere iş düşüyor. Ben de bir endişemi sizlerle paylaşmak istiyorum. Benim henüz çocuğum yok. Eşim de alışverişten aldıklarımizi yerleştirme ve çay demleme dışında pek bir iş yapmaz. Ben çok bişey istemiyorum çünkü. Sebep de ben öğlen bir buçukta evde oluyorum. Kendisi akşam 7 de geliyor. Ama çocuk olunca çok yorulacagimin farkındayım çünkü sabah 6 da kalkıyorum. Sizce rahata mi alisir ? şimdiden bişeyler yapmalı mıyım ilerisi için ? Yoksa çocuk olunca zaten yapmaya başlar mı ?

Kadınlar Kulübü Mobil uygulaması kullanılarak gönderilmiştir.

Çalışmak kadının hakkı. Sırf toplumda ev işleri ve çocuk bakımı yalnız kadının göreviymiş gibi bir algı olduğu için kadının bu hakkından mahrum kalmasını istemek, ya da çalışmanın kadına bir eziyet olduğunu düşünmek bana mantıklı gelmiyor. Ben şahsen illa birini eziyet olarak göreceksem bu ev işleri olurdu.

Bazı arkadaşların yorumları dolayısıyla konuda çalışan kadınların sorunları tartışılamaz olmuş. Çalışan kadınların sorunları yokmuş gibi davranmaya çalışmak gereksiz. Tabi ki yaşadığımız zorluklar ve sorunlar var. Ama çalışmayan kadınların yok mu? Onların da çalışmamaktan kaynaklanan başka sorunları vardır emin olun.

Zaman zaman yoğun tempo beni de yorabiliyor. Ama biz eşimle sorumluluklarımızı paylaşıyoruz. Ben ailemden de böyle gördüm. Annem ev hanımı olmasına rağmen babam temizliğe de yardım eder, yemek de yapar. Çünkü babaannem de onu öyle yetiştirmiş.

Asıl konuya gelince... Evinizde herşeyin dört dörtlük olmasına gerek yok. Mükemmel olmak zorunda değilsiniz. Ki bunları genelde hijyen ve yemek konularında takdir edilen biri olarak söylüyorum. Maddi gücünüzün elverdiği aralıklarla yardımcı da alabilirsiniz.

Yardımcı olabileceğini düşündüğüm hususları da paylaşmak isterim:

- Pazar günleri hafta içi bir kaç gün yetecek kadar yemek hazırlıyorum. Çok sık olmamak kaydıyla bazen dışardan yiyoruz. Bazen de kahvaltı yapıyoruz. Önemli olan huzur değil mi? Yeri gelir hünkar beğendi yaparsın yeri gelir peynir ekmek çıkarırsın.

- Buzluğu çok etkin olarak kullanıyoruz. Geçen yaz buzluğa poşetleyip attığımız domates biberleri hala kullanıyoruz. Sote tarzı yemekler yapmak bu sebzeler sayesinde öyle pratik ki. Yine haşlanmış buğday, nohut, yeşil mercimek koyuyoruz dolaba. Yazın hiç yemeğiniz yoksa karıştırın ayranla baharatlarla alın size hazır yaz çorbası. Yine köfte içi hazırlayıp buzluğa atıyorum. Çıkarıp tavaya koymak kalıyor bir tek. Zevkinize gör ister pide yaptırın atın buzluğa, ister kızartma yapın torbalayın hepsi pratik şeyler...

- Hafta sonları eşimle birlikte evi temizliyoruz. Ama kendimizi öldürmüyoruz ev temiz olacak diye. Canımız istiyorsa bırakıp dolaşabiliyoruz. Zaten her gün evi yıkayıp paklamanın ne anlamı var. İki kitap okurum daha iyi.
Güne başlayınca önce güzelce kahvaltımızı yapıyoruz tabi. Ben yeni şeyler denemeyi sevdiğim için bir hafta pancake yapıyorum misal, ötekine değişik bir omlet..

Şunu belirtmek isterim, kısa bir süre çalışmaya ara vermiştim iş değişikliği sebebiyle. Anladım ki çalışmayan kadınlar da bizden daha farklı şeyler yapmıyorlar ev işleri/yemek bakımından. Yani en azından benim için böyle olmuştu. Üretken ve çalışkan kadınları tenzih ederim.

Son düzenleme:

ben 4 yıl ev hanımıydım eşim yine yardım ederdi bu biraz kişilik meselesi sanırım.
ayrıca sizi tebrik eidyorum ya büyük cesaret ikizlerden sonra bebek allah yardımcınız olsun
benimd eikizlerim var 6 yaşındalar ama düşünemişyorumm

Story teller harbiden story tell'mişsin.

Bu vesileyle ingilizce okuyan ve anlayan arkadaşlara bu konuda çok güzel hazırlanmış bir kitap tavsiye ediyorum:

http://www.amazon.com/Whats-Smart-Woman-Like-Doing/dp/0963118811

Son düzenleme:
Önerdiğiniz kitaba ilk fırsatta bakacağım ama ilk cümlenizle ne demek.istediğinizi anlamadım. Biraz daha açar misiniz rica etsem?

Niyetim kesinlikle incitmek değil ancak, "çalışmak her kadının hakkıdır" diye başlayan bir anlatım kanımca bir hikayeden pek de fazlası değildir. Çalışmak her kadının zorunluluğu mudur? Ya da çalışmak hak olarak tanımlanabilir mi? Benim gibi mandıra filozofu yaradılışlılar için çalışmamak bir haktır. Kaldı ki işin içine ev, çocuk vs girince, "kaliteli vakit" kavramı kadar " çalışmak haktır" söylemi de bir masaldır. Hepimizin yarım gün işi olsa ne güzel olurdu, o zaman ben de çalışmaya bir hak olarak bakardım. Çocugun yemeğini ütüsünü evin temizliğini, vs fiziksel ihtiyaçları geçtim, bunlar için verirsiniz ayda bin lira hallettirirsiniz bir şekilde. O zaman da çalıştığınıza değecek bir para kalmayabilir elinizde, orası da ayrı bir tartışmanın konusu.

Tam zamanlı çalışma hayatlarımızın o kadar ortasına oturuyor ki, çocuklarımıza, eşimize ve kendimize manevi olarak ayıracak vakit, hobilere gezmeye, çocugunu birebir kendin ve kendine benzer şekilde yetiştirmeye imkan yok. Ömürler tüketiliyor, ne için? Bitmeyen ihtiyaçlar için değil, bitmeyen arzular için. Yoksa ihtiyaçlar biter, ama insanın arzusu bitmez.

Bu kadının çalışmasının modernlik zannedilmesi durumu da geçiyor yavaş yavaş, bakın blogcu anne, bakın slingomom, eğitimli, kültürlü, maddi gücü yerinde, ve çalışmıyor. Bu örnekleri ülkemizde çoğaltmak mümkün değil biliyorum, çünkü bizi yetiştiren anneler kendi parasını kazanamadığı için kocası tarafından hor görülen, ezilen anadolu kadınları. Biz de onların 80 nesli çocuklarıyız. Çalışmak bu durumda olanlarımız için zorunluluk. Ama zorunluluk olmayan bazılarımız için kendini modern hissetme yanılsamasından başka birşey değil diye düşünüyorum. Ben bu masanın çalışan tarafında oldum, çalışmayan tarafında da oldum, şu an yine çalışan tarafındayım, her an yeniden çalışmayan tarafına geçebilirim. Çünkü bana göre iyi bir maaşa rağmen, çalışma denen şey bir hak değil, bir zorunluluktur. Çalışmak çok süper birşey olsaydı üstüne para vermezlerdi değil mi? This is all story

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…