Fuldenciğim, buradaki yazıları tabii ki tek başına baz alamayız. Sonuçta ülkede 75 milyon insan var ve bizim bunları tek tek inceleme şansımızın olması lazım genel geçer yorumlar yapabilmek için (ki bu çok zor - iyi bir sosyolojik araştırma ekibinin parçası değilsek)Iyide burdan okuduk larınla yola çıkmak dogru mu.burda zaten dertliler paylasim yapiyor.erkekler yapmiyor diye birsey yok.agirligini koyarsin.benim kuzenim yapiyi valla ben gordum elinde supurgeyi.balkon yikar cay demler.kocasina is yaptirmayan kadinin kendi bilecegi is.o ole mutluysa bize ne ki..
Şu an en dar bakış açısıyla konuyu ele almaya çalıştığımda, ben çalışan biri olmakla birlikte tanıdığım bir çok insana göre "evde kalmış" kabul edilen bir insanım (bana göre evlilik için erken bile.) İş yerinde az sayıda bayanız bir arkadaşın eşi yemeğe yardım eder diğer arkadaşın eşi ise herşeyi kadına yükler. Kadın işe geliyor, yoruluyor, eve gidip çocukla eşiyle ilgileniyor, hafta sonu köye gidip tarlada çalışıyor, badanaya kadar kendi yapıyormuş onlarda erkek iş yapmazmış. (Yani kocasının demesi öyleymiş o da "napayım ya bu deveyi gütcen ya bu diyardan gitcen" diyor idare etmeye çalışıyor ama doğru olmadığını da biliyor)Malesef sadece burda okuduklarım değil. Çevremde de yarısı iyi ise yarısı kötü durumda. Ben Ankara'da oturuyorum. Bunun daha farklı illeri var. Bakın daha geçen bir konuda değindim, kadın başına markete gitmenin garipsendiği iller var. Ben Türkiye gerçeğine dar pencereden bakılmaması gerektiğini düşünüyorum. Bizim sosyokültürel yaşantımızın çok da geniş bir kitleyi temsil ettiğini düşünmüyorum. Çalışan kadın profili sadece üniversite mezunu beyaz yakalı işleri de kapsamıyor. Ve diğer gruba giren kadınlarımızın eşleri de ufkunu bakış açısını genişleten kimseler olmayabiliyor.
Iyide senin bahsettigin kesim zaten karısını calistirmiyor ki...kadin calismasin evde mi otursun ne yapsin neyi savunuyorsun anlamadik.ev isi yapmayan erkekler var ecet.onlarim vicdani rahat ediyorsa diyecek birsey bulamiyorum ben....benim arkadasin esi gayet yapiyor herseyi.gerekirse disardan soyluyorlar yemego bir sekilde halloluyor.okadar buyutulcek bisey degil.zaten herseyin makinasi var artik.hersey hazir.
Kadınlara eşlerinin evde yardım etmemesi,ezmesi vs. bunlar bu konunun içeriği değil ki.
Bunlar genel toplumsal ve ailevsel sorunlar.
Sadece çalışan kadının da sorunu değil ayrıca daha önce dediğim gibi.
Burada kavram kargaşası oluyor bu şekilde yazıldıkça.
Çalışmayan hanımlar el üstünde mi tutuluyor anlamadım ki.
Sanki onların dört dörtlük mükemmel hayatları var gibi bir resim ortaya çıkıyor.
Benim savunduğum şeyi anlamıyacak bir durum yok. Ben kadınların ekonomik özgürlüğünü savunuyorum tabiki de. Ben uçlarda feminist bir insanım. Benim eleştirdiğim çalışıyoruz ama hiç birimiz ezilmiyoruz diyenlerdi. Ben de sadece çalışanların arasında ezilen, kendini ezdiren, başka şansı olmadığını düşünen kadınlar var dedim. Size söylediğim bu. Pembe gözlüklerimizi çıkaralım dedim sadece. Çalışan kadın = ezilen kadın değildir. Ama çalışan kadın = ezilmeyen kadındır da değil.
Beyaz yaka mavi yakadan kastımı anladınız mı bilmiyorum. Bahsettiğim kesim eşini falan çalıştırmıyor da değil. Düşünün kızcağız markette çalışıyor, ya da bir kafede, ya da tezgahtar. Eşi de esnaftır ya da o da benzer bir yerde çalışıyordur. Kendi sosyo kültürel yapılarında eşleri çalışsa da ev işlerinde yardımcı olmayabiliyorlar. Sizin ev işlerinde yardım ediyor dediğiniz erkeklerin eğitim durumu nedir? Türkiye de o eğitim durumunda olan erkek sayısı nedir? Benim bütün sülalem üniversite mezunu diye türkiyeni tamamı üniversite mezunu olmuş oluyor mu? Türkiye de okuma yazma oranı nedir? Türkiye de her gün kitap okuyan ufkunu açan insan sayısı nedir?
Benim savunduğum çalışmasına rağmen ezilen kadınların varlığını unutmamamız ve onları da bilinçlendirmemiz sadece. Benim savunduğum ev işlerine asla yardım etmem ama eşim çalışsın diyen bir erkeğin mağaradan yeni çıkmış bir düzeyde olduğudur. Ve evet hem hiç bir işi yapmayan hem de eşinin çalışmasını bekleyen erkekler var. Ve sayıları yüzlerce binlerce.
Kesinlikle .Birçok konuda kadın-erkek eşittir, çalışan kadına eşi yardım etmesi gerekir diye ifade ettiğimi bilirim. Evli değilim ama çalışan, işe yürüyerek gidip gelen, sağlık sorunları olan ve tüm bunların üstüne yalnız yaşıyor da olsam ev işlerini aksatmamaya çalışan bir insanım. Bu konuyu görünce sadece son sayfayı okudum ve yorumlar beni sevindirdi. Zira bu "eşitlik" kavramı gerçekten üzerinde araştırma yapılması gereken sosyolojik bir konu.
Eğitimli/modern olmak, bazı toplumca kalıplaştırılmış ve eskiden beri süregeldiğinden bilinçaltımıza işlenmiş düşünceleri törpülemek için yeterli olmuyor. Eğitim tek başına diplomadan ibaret değil maalesef, öğrenmekle uygulamak arasında çok fark var.
Ben de etrafımda bu konuyu dillendirdiğim zaman "aradığın gibi adam bulamazsın" "nasılsa evde kaldın" söylemleriyle karşı karşıya kalıyorum. Neden mi? Çünkü bir erkeğin çalışan bir kadın istemesi doğal ama çalışan bir kadının eşinden ev işlerine yardım istemesi "anormal"!!!! Kadın hem çalışacak eve maddi destek sağlayacak zira şu an tek maaşla geçinmek zor (!) ama erkek çok yoruluyor ya, eve gelince dinlenmeli!!! Kadının yorulması önemli değil, o yemeğini yapmakla, evini temiz tutmakla, çocuklarıyla ilgilenmekle ve kocasının gönlünü hoş tutmakla yükümlü!
Bir çok arkadaşımın "ev işine yardım edeceksem o kadını neden eş olarak alayım" dediğini bilirim. Ben de bu söylemlere karşılık "hayatın tüm yükünü ben zaten almışım neden bir de erkeğin nazını çekeyim ki" diye cevap verdiğimde "sen öyle yardım edecek adamı zor bulursun kadın dediğin kocasını hoş tutar, ev işleri kadının görevidir" diyorlar.
İnsan istedikten sonra her şeye alışır, bence bu "erkekler ev işinden anlamaz/ev işi yapmaz" algısı yine maalesef onları paşam, tosunum, oğlum diye pışpışlayarak büyüten hemcinslerimizden kaynaklanıyor. Bir erkek susadı mı aman oğlum sen dur yat dinlen ben getiririm, işten gelir daha o ağzını açmadan oğlum yemeğin hazır denir, hiç sorumluluk almadan hep arkası sıvazlanarak yetiştirilir. İster ki evlenince de aynı saltanat sürsün hem herşeyi karısı yapsın hem onu pohpohlasın hem de çalışıp eve maddi destek sağlasın! Sonra birşey desen adın dırdırcı olur. Daha dün okudum adam lafını geçirmek için kocanı dinleyeceksinden başka laf etmiyormuş ama ev işlerinin nasıl yapılacağına bile o karar veriyormuş.Çünkü biliyor haksız olduğunu ama altta kalmamak için karşısındakini bastırma politikası uyguluyor.
Bence önce insana SAYGI... Zaten saygı denen şey bir insanda varsa, ne hakaret olur ne küfür ne de haksızlık. İnsana saygısı olanın emeğe de kadına da saygısı vardır bana göre...
Beni etkileyen sanırım o arkadaşın özür dilemesiydi. Burda o kadar dediğim dedik insan var ki. Size yukardaki yorumu yapan kadınla haftalarca tartışsanız bir yere gelemezdiniz ama o arkadaş hatasını anlayıp, özür dileyip üstüne de bir kaç noktasına katılacağım tespitler getirmişti. Benim bugün ilk yorumumu yaptıran sizler gibi güzel tepkiler veren insanlar değildi. Beni özür dilenmesine rağmen kocam değil mi hizmet ederim yorumları ile savunmaya geçmiş insanlardı. Savunurken bile Sezarın hakkı Sezara bence.
Kadınlara eşlerinin evde yardım etmemesi,ezmesi vs. bunlar bu konunun içeriği değil ki.
Bunlar genel toplumsal ve ailevsel sorunlar.
Sadece çalışan kadının da sorunu değil ayrıca daha önce dediğim gibi.
Burada kavram kargaşası oluyor bu şekilde yazıldıkça.
Çalışmayan hanımlar el üstünde mi tutuluyor anlamadım ki.
Sanki onların dört dörtlük mükemmel hayatları var gibi bir resim ortaya çıkıyor.
Birçok konuda kadın-erkek eşittir, çalışan kadına eşi yardım etmesi gerekir diye ifade ettiğimi bilirim. Evli değilim ama çalışan, işe yürüyerek gidip gelen, sağlık sorunları olan ve tüm bunların üstüne yalnız yaşıyor da olsam ev işlerini aksatmamaya çalışan bir insanım. Bu konuyu görünce sadece son sayfayı okudum ve yorumlar beni sevindirdi. Zira bu "eşitlik" kavramı gerçekten üzerinde araştırma yapılması gereken sosyolojik bir konu.
Eğitimli/modern olmak, bazı toplumca kalıplaştırılmış ve eskiden beri süregeldiğinden bilinçaltımıza işlenmiş düşünceleri törpülemek için yeterli olmuyor. Eğitim tek başına diplomadan ibaret değil maalesef, öğrenmekle uygulamak arasında çok fark var.
Ben de etrafımda bu konuyu dillendirdiğim zaman "aradığın gibi adam bulamazsın" "nasılsa evde kaldın" söylemleriyle karşı karşıya kalıyorum. Neden mi? Çünkü bir erkeğin çalışan bir kadın istemesi doğal ama çalışan bir kadının eşinden ev işlerine yardım istemesi "anormal"!!!! Kadın hem çalışacak eve maddi destek sağlayacak zira şu an tek maaşla geçinmek zor (!) ama erkek çok yoruluyor ya, eve gelince dinlenmeli!!! Kadının yorulması önemli değil, o yemeğini yapmakla, evini temiz tutmakla, çocuklarıyla ilgilenmekle ve kocasının gönlünü hoş tutmakla yükümlü!
Bir çok arkadaşımın "ev işine yardım edeceksem o kadını neden eş olarak alayım" dediğini bilirim. Ben de bu söylemlere karşılık "hayatın tüm yükünü ben zaten almışım neden bir de erkeğin nazını çekeyim ki" diye cevap verdiğimde "sen öyle yardım edecek adamı zor bulursun kadın dediğin kocasını hoş tutar, ev işleri kadının görevidir" diyorlar.
İnsan istedikten sonra her şeye alışır, bence bu "erkekler ev işinden anlamaz/ev işi yapmaz" algısı yine maalesef onları paşam, tosunum, oğlum diye pışpışlayarak büyüten hemcinslerimizden kaynaklanıyor. Bir erkek susadı mı aman oğlum sen dur yat dinlen ben getiririm, işten gelir daha o ağzını açmadan oğlum yemeğin hazır denir, hiç sorumluluk almadan hep arkası sıvazlanarak yetiştirilir. İster ki evlenince de aynı saltanat sürsün hem herşeyi karısı yapsın hem onu pohpohlasın hem de çalışıp eve maddi destek sağlasın! Sonra birşey desen adın dırdırcı olur. Daha dün okudum adam lafını geçirmek için kocanı dinleyeceksinden başka laf etmiyormuş ama ev işlerinin nasıl yapılacağına bile o karar veriyormuş.Çünkü biliyor haksız olduğunu ama altta kalmamak için karşısındakini bastırma politikası uyguluyor.
Bence önce insana SAYGI... Zaten saygı denen şey bir insanda varsa, ne hakaret olur ne küfür ne de haksızlık. İnsana saygısı olanın emeğe de kadına da saygısı vardır bana göre...
Çok güzel cümleler ve tespitler. Sonuna kadar katılıyorum. Hatta kırmızı kısmı bundan sonra benzer konularda kullanmayı planlıyorum :)
yani ne menem bir şeymiş erkeğin kadına yardım etmesi .
ev hanımı da olsa kadın ,erkek eşine yardım etsin ne var ..
biz yeri geliyor erkek işlerini de yapıyoruz gıkımız çıkmıyor ,erkekler de kadınların işini yapabilir .
bu çok doğal bir şey .
ben mesela akşamları eşim benden geç geldiği için arabayla gidip kreşten bebeleri alıyorum.
normalde erkek işi bu ,hem de hamileyim şuan ama şartlar öyle gerektirdiği için öyle oluyor .
sabahları da mesela eşim çocukların altını alır ben başka işle uğraşırım .
yani standart bir erkek işi kadın işi olmamalı ,yerine göre herkes herşeyi yapabilir ne var bunda .
arada sevgi olduktan sonra zaten eşler de bunu sorun yapmayacaktır ..
sorunu yapan bence eşlerinden yeterli ilgi ve desteği göremeyenler
Çalışmak kadının hakkı. Sırf toplumda ev işleri ve çocuk bakımı yalnız kadının göreviymiş gibi bir algı olduğu için kadının bu hakkından mahrum kalmasını istemek, ya da çalışmanın kadına bir eziyet olduğunu düşünmek bana mantıklı gelmiyor. Ben şahsen illa birini eziyet olarak göreceksem bu ev işleri olurdu.
Bazı arkadaşların yorumları dolayısıyla konuda çalışan kadınların sorunları tartışılamaz olmuş. Çalışan kadınların sorunları yokmuş gibi davranmaya çalışmak gereksiz. Tabi ki yaşadığımız zorluklar ve sorunlar var. Ama çalışmayan kadınların yok mu? Onların da çalışmamaktan kaynaklanan başka sorunları vardır emin olun.
...............................................................
Şunu belirtmek isterim, kısa bir süre çalışmaya ara vermiştim iş değişikliği sebebiyle. Anladım ki çalışmayan kadınlar da bizden daha farklı şeyler yapmıyorlar ev işleri/yemek bakımından. Yani en azından benim için böyle olmuştu. Üretken ve çalışkan kadınları tenzih ederim.
Story teller harbiden story tell'mişsin.
Bu vesileyle ingilizce okuyan ve anlayan arkadaşlara bu konuda çok güzel hazırlanmış bir kitap tavsiye ediyorum:
http://www.amazon.com/Whats-Smart-Woman-Like-Doing/dp/0963118811
Önerdiğiniz kitaba ilk fırsatta bakacağım ama ilk cümlenizle ne demek.istediğinizi anlamadım. Biraz daha açar misiniz rica etsem?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?