Çocuğu 2, 5 yaş civarı anneler

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Eminim şiddet dilini kullanmayan çocuklara da ezik kelimesini de kullanmayacaktır.
İyi forumlar.

Ben de peluş bir oyuncağın travma yaratmayacağını düşünüyorum. Ama evet her çocuk belli bir eşiği geçene kadar annesinin korumasına -bakın savunma demiyorum- muhtaç. Benim çocuğuma karşısındaki çocuk zarar veriyorsa onu korumak benim gorevim, karşısındaki cocugun eylemini engellemek de onun annesinin gorevi. Ama bazı anneler biraz fazla rahat, fazla özgürlükçü. Benim çocuğumun özgürlüğü karşısındaki çocuğun özgürlüğünü baskiliyorsa orada biter. Ona zarar vermesini engellemek zorundayim, her anne de mecbur buna. Aksi takdirde gorusmem o kisiyle.

Bu arada ben pelustan filan bahsetmiyorum, ciddi zarar verilmesinden bahsediyorum. Denesin görsün diyemeyiz bu durumda. Ayrıca karşısındaki çocuk ona zarar verdiginde "aaa ben de boyle yapmamalıyım, demek ki canı aciyor" demeyip "ben de yapayım, cani acısın" da diyebilir çocuğumuz. O zaman ne yapacağız?

Açıkçası ilk başta evet bozuldum ama sonra ne kadar ağır sacmaladiginin farkına vardım, hele ki az önce komsuma gidip geldikten sonra.

Komşum ana okulu öğretmeni.
İkimizin çocuğu da zaman zaman hırçınlasiyor.

Mudahele edip uyarıyoruz, yapılması gerekeni yapıyoruz.

İnanın komsumun oğlu aşırı korkak, hatta korkakliktan titreyen bir çocuktu, ama bu şekilde sosyalleserek şimdi her ortama adapte oldu.

Annesi uzak tutsa çocuk ne olurdu..

Hatta bugün oğlumun kafasına tahta oyuncak attı evet kafası sisebilirdi de..

Ama olmezdi herhalde.
Oğlum daha çok kendisini kollamayi öğrenir diğer çocuk da yaparsa bizim gideceğimizi, oynayamayacaklarini.

Yarın da roller değişir.
Hayat böyle böyle öğrenilir..

İstemeyen de oynatmaz elbet, saygı duyarım.

Tehdit değil ki bu olayın sonucunu yaşatma. Doğru olan öncesinde bu tarz davranışlar yaparsan sonucu bu olur diyerek hatırlatma yapmak ve olduğunda da gerçekten buna uymak. Ama yaygın kullanım genelde annenin defalarca boş tehditlerde bulunup sonucunda kalkıp gitmek kendi işine de gelmediği için lafını yemesi şeklinde gerçekleşiyor. Sonucunda da çocuk annem konuşur konuşur ama sonunda hiç bı şey olmaz diye düşünüp annesini duymazdan gelmeyi öğrenir.

Çocuğa göre değişebilir belki bu durum, benim oğlum baştan ne yapacağımızı bildiğinde daha uyumlu oluyor.

Dün olmadı evet, ama abartı bir durumda yoktu zaten.

Çocuk için aslında zaten arkadaşının canının acıması bı şey ifade etmez ki? Karşıdakinin acısını anlayıp kendini onun yerine koyma becerileri yoktur. Onlar ancak somut olarak ben oyuncağı attigimda arkadaşım ağlıyor ve oyunu bırakıyor, veya annem oyunu bitirmemiz istiyor diye ilişkiyi kurarak atmayı bırakır. Karşıdakinin canı acimasinin hosuna gitmesi de o anki tepkileri hareketleri ilgisini çektiği içindir. Baktınız gerçekten kasıtlı bir şiddet var dikkatini başka yöne cekersiniz, ortaminizi değiştiriniz, hala bile isteye devam ediyorsa da öncesinde konuştuğunuz yaptırımı uygularsız. Kötülük olsun diye değil benmerkezci ve keyif odaklı oldukları için böyle davranıyor cocuklar

Arkadaşınızın tavrı ve uslubu yanlış bana kalırsa. Siz "amaaan vursun ne olacak" deyip gülüp geçseniz, evet haklı derdim ama şu durumda kim olsa kırılırdı.

Bazı anneler cook iyi eğitimli çocuklarının terbiyesiz aileler tarafından bu şekilde yetiştirildiğine inanıyorlar..

Ne diyim, inşallah ikinci çocukları farklı olur, ve deneyimlerler, laflarını da birbir yutarlar..

İsterim bunu.

Eminim şiddet dilini kullanmayan çocuklara da ezik kelimesini de kullanmayacaktır.
İyi forumlar.
Şiddet dilini kullanmayan çocuklara değil aşırı korumacı anneleri tarafindan hayatı yaşama fırsatı taninmayan, ezilen çocuklara karşı ezik tanımını kullandım. Siz yine de birinden fikir alın belki sanal olmayan bir uzmandan da benzer şeyleri duyunca kendinizi gözden gecirirsiniz

Arkadaşınızın tavrı ve uslubu yanlış bana kalırsa. Siz "amaaan vursun ne olacak" deyip gülüp geçseniz, evet haklı derdim ama şu durumda kim olsa kırılırdı.
Asla öyle demem, ama hayat memat meselesi yapıp çocuğumu da ordan cikarmadim.
Buna da bozulmuş mesela.
Bende bu düşünce de annenin oğlunun çocuğumla oynamasını istemiyorum zaten.

Çocukların kendi aralarında halletmesine dahi müsaade edemiyor..

Çocuğun bu şekilde bir yere gitmeden uyarılmasını ben de doğru bulmuyorum. Yetişkin olarak bana sürekli henüz yapmadigim birşey için uyarıda bulunulsa inadına yapasım gelir.
Bunun yani sıra arkadaşınızın size mesaj atıp çocuğu böyle etiketlemesi hiç hoş değil. Belki onu oyun yapmıştır o anda. Hele ki ayağına araba sürmesi. Çocuk hoşlanmıyorsa kendi tepkisini verir. Biraz gözlemleyip müdahale edilebilir bence bu durumda. Azıcık çocuklar kendi sorunlarını çözmeyi öğrenir diye düşünüyorum.
Sonuçta zarar verilmiyorsa karşı tarafa sürekli öyle yapma onu yapma denmesi çocuğu baskı altında hissettirir.

Birincisi ben aşırı korumacı değilim. Parka oyun alanına gittiğimizde kendisi gayet rahat sosyalleşir anne anne diye gelmez. Sadece kendisine bir çocuk vurduğunda ittirmez, kaçmaz da genelde en fazla bağırır çekil der. Bir şey paylaşmak istemediğinde müdahale etmem, yemek istemediğinde de müdahale etmem, kendiyle ilgili konularda serbest. Fakat karşısında herhangi bir canlı varsa ve o canlıya kötü bir hareketi varsa uyarırım, engellerim. İlla çocuk olmasına da gerek yok, kedi, köpek, kuş kuyruğunu çektiğinde dur kedi tırmıklasın da anlasın demiyorum. Siz her ne kadar empati yapamaz deseniz de canının acıdığını anlattığımda anlıyor. Elimi ocakta yaktığımda dahi gelip öpen bir çocuktur. Nereden aşırı müdahale ettiğim teşhisini koydunuz yada çocuğumu ezik olarak yaftaladınız bilemiyorum tabii. Ancak yaş itibariyle hırçın çocuklardan koruyorum. Ooo neler görecek neler diye survivorı da yaşatamam.
Kafaya bir şeylerle vurmanın peluşu, taşı sopası olmaz. Kafaya vurulması davranışı canını yaksa da yakmasa da hoş değildir. Bu konuda aman canı acımadı diye rahat oturan anneyle görüşmek istemem. Müdahale etmesi için illa kanama şişme yasa beyin travması gerekmiyor. Bunu yaptım diye de çocuğum ezik olmuyor. Karşınızda bir öğretmen var. Eşim de ben de öğretmeniz, gelişime vakıfız yani. Kalkıp da vurmayı yumuşakşa vurmuş nolcak gibi düşünmek sorunlu bir bakış açısı.

Benim kizim da 3 yaşinda. kendi yasitlarindan isirilma itme vurma gibi şeyler görüyor ve karşılık veremiyor çok zoruna gidiyor. Ya kendi gucu yetmediginden ya da arkadaşına kiyamadigindan karşılık vermiyor ve çok ağlıyor. Dolayısıyla aşırı huysuz ve paylaşmak istemiyor evde şiddet yok evde gördüğü olumsuz birşey yok. Psikoloğa danistim bana evde başa çıkabildigi durumla dışarıda başa çıkamadığı için aşırı ağlama gibi tepkiler veriyor dedi. Dikkatimi çeken şey şu oldu kendinden küçüklere gücü yettiği için o da kucuk kuzeninı itiyor elinden oyuncağını çekiyor vs. Yani çocuk bu bir şekilde öz güvenini tazelemek kendinin de gücünün yettiğini gözlemlemek isteyecek. Ben o durumda yaptığı an elindekini alıp uyarıyorum ama tabiki rencide edip gururunu kırmadan. Böyle yaparsa zarar verirse oyunun bitecegini elindekiyle oynayamacagini söylüyorum. karşı tarafın açısından bakarsak o da hakli . Ben de ısıran arkadaşı ile görüşmeyi azalttım çünkü zarar görüyordu çocuğum. Tamam çocuklar arasında tabiki olacak ama annesi çocuğunu çok normal ve onemsemeyen bir ifade ile uyarıyorDu yani yapsan da olur yapmasan da imajı veriyordu. Kesin bir dille değil. Burada bağırmaktan söz etmiyorum yanlis anlamayın. Önemli olan sizin tutumunuz acaba arkadaşınız çocuğunun yeterince korunmadiginı düşünüyor olabilir mi? Eğer o abartıyorsa da yapacak birşey yok görüşmesin madem

Perki sizin olmadığınız bir ortamda mesela sınıf ortamında teneffuste sorunlarını nasıl çözecek çocuk sadece merakımdan soruyorum yanlış anlaşılmasın

Çok haklisiniz evet pelusla vurunca birşey olmaz yani acımaz çocuğu gorusturmemek gibi bir duruma gerek yok. Ama çocuk vurmamasi gerektiğini bilmeli öğrenmeli. Buna hakkı izni olmadığını kesin bir dille ifade etmek gerekir.

Nasılsa canı acimadi diye oturmaya devam etmedim, hatta bir kere daha söyleyim, oğlumun kafasına tahta oyuncak atan çocuğun evinde de oturmaya devam ettim..

Size göre sorunlu bakış açısı olarak değerlendiren annelerle zaten bende bir arada bulunmak istemiyorum, bunu fark ettim.

Tekrar söyleyim yumuşak vurmuş sert vurmuş olayı değil bu, birbirlerinin canlarını da acitabilirlerdi.

Ama bu ne beni ne başka birini kötü anne baba, çocuğu da sorunlu falan yapmaz bence.

Şu mesajınız bile çocuğun kötü davranışlarını normalleştirdiğinin ispatı.
Çocuklar katil, sapık, tecavüzcü olarak doğmazlar. Aynı şekilde yaramaz laftan anlamaz olarak da doğmazlar. Yaşadıklarıyla şekillenir.
Siz oyun alanında alt tarafı peluş vurdu bir şey olmaz diye oturduğunuz için muhtemelen çocuğunuz bu kadar rahat.
Şu beddualı mesajla arkadaşınızın doğru bir karar verdiği ortada.

Perki sizin olmadığınız bir ortamda mesela sınıf ortamında teneffuste sorunlarını nasıl çözecek çocuk sadece merakımdan soruyorum yanlış anlaşılmasın

7yada 8 yaş çocuğu elbette kendi sorunu çözebilir. Çözmeyi öğrenecektir. Bir kaç büyük sorun yaşar çözer. Ama bu 3 yaşındayken yapabileceği bir şey değil.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…