AL CANIM;ben içkiyi hiçbir zaman sevmedim, içmedim de. dindar bir insanımdır ama sevmeyişim dindarlığımdan değil tadını, kokusunu, verdiği kafa bulanıklığını sevmediğimden.
ailem de dinini çok güzel yaşayan insanlardan oluşur. ama annemden babamdan tut anneanneme dedeme kadar herkesin de çok yerinde bir içki kültürü vardır.
yorgun gecelerde bir şişe şarap açarlar. bazen rakı sofrası kurarlar. özel günlerde likör ikram ederler.
yani şunu anlatmaya çalışıyorum. ufacık bir içki meselesini bu kadar büyütmeye gerek yok. bak benim kendi öz anne-babam içiyor, ben içmiyorum. bugüne kadar bu konu en ufak bir sorun olmadı. çünkü onlar ne yaptıklarını bilecek olgunlukta ve zekada insanlar.
içki dinde haram falan da değil. haram olan "kötülük yapmak".
içkiyi içip kendini kaybedip kötülük yapmak, sonra da suçu içkiye atmak haram! önce bunu bir açıklığa kavuşturalım.
ayrıca buralarda fanatikliğe varacak şekilde din çığırtkanlığı yapanlar da beni gerçekten çok rahatsız ediyor.
söyledikleri ve savundukları şeylerin bir çoğu kuran'da bile yazmıyor. uydurma hadislerden veya kültürel geleneklerden yola çıkarak kendi kendinize din yaratmayın lütfen!
bir tarafta aşk var, bir tarafta ne idüğü belirsiz bir problem... eğer sen bu insanın yüreğini, aklını sevmesen zaten ona aşık olmazdın... onda güzel bir şeyler var, güzel bir yürek var ki kalbin onun için atıyor.
şimdi abuk subuk sebeplerden bu güzel duygulardan vazgeçme. gerçekten çok üzülürüm.
AL CANIM;
5- Şeytan, içkide ve kumarda aranıza düşmanlık ve kin düşürmek, sizi Allahı anmaktan ve namaz kılmaktan alıkoymak ister. Artık siz hepiniz vazgeçtiniz değil mi? (Maide Sûresi, 91)
http://forum.virusvirusvirusvirusvi...ur39an-kerim39de-icki-ile-ilgili-ayetler.html
Lutfen arkadaslar olayi din tartismasina cekmeyelim..
Burda neyin haram neyin gunah oldugunu tartismiyorum ben goruyorsunuz...
Herkes kendi fikrini soyluyor...
Zor biliyorum vazgeçmek zor..
İnan çok klişe ama sonradan ağlamaktansa baştan üzülmek daha iyi..
Bence Allahın sevgili kulusun ki birbirinize uygun olmadığınızı farkediyorsun...
Eskiden olsa önemli değil der geçerdim ancak yaşadıklarımdan sonra gördüm ki minicik minicik detaylar hayatımızı öyle etkiliyor ki!
Allahım sana dengini ve senin/ailenin kıymetini bilecek insanla karşılaştırsın inşallah!
Yanlış anlama bu adam elbette kıymetini biliyordur ama denklik öyle önemli ki..
ben içkiyi hiçbir zaman sevmedim, içmedim de. dindar bir insanımdır ama sevmeyişim dindarlığımdan değil tadını, kokusunu, verdiği kafa bulanıklığını sevmediğimden.
ailem de dinini çok güzel yaşayan insanlardan oluşur. ama annemden babamdan tut anneanneme dedeme kadar herkesin de çok yerinde bir içki kültürü vardır.
yorgun gecelerde bir şişe şarap açarlar. bazen rakı sofrası kurarlar. özel günlerde likör ikram ederler.
yani şunu anlatmaya çalışıyorum. ufacık bir içki meselesini bu kadar büyütmeye gerek yok. bak benim kendi öz anne-babam içiyor, ben içmiyorum. bugüne kadar bu konu en ufak bir sorun olmadı. çünkü onlar ne yaptıklarını bilecek olgunlukta ve zekada insanlar.
içki dinde haram falan da değil. haram olan "kötülük yapmak".
içkiyi içip kendini kaybedip kötülük yapmak, sonra da suçu içkiye atmak haram! önce bunu bir açıklığa kavuşturalım.
ayrıca buralarda fanatikliğe varacak şekilde din çığırtkanlığı yapanlar da beni gerçekten çok rahatsız ediyor.
söyledikleri ve savundukları şeylerin bir çoğu kuran'da bile yazmıyor. uydurma hadislerden veya kültürel geleneklerden yola çıkarak kendi kendinize din yaratmayın lütfen!
bir tarafta aşk var, bir tarafta ne idüğü belirsiz bir problem... eğer sen bu insanın yüreğini, aklını sevmesen zaten ona aşık olmazdın... onda güzel bir şeyler var, güzel bir yürek var ki kalbin onun için atıyor.
şimdi abuk subuk sebeplerden bu güzel duygulardan vazgeçme. gerçekten çok üzülürüm.
gercekten zor bir durum,insan cok arada kaliyor fakat evlilik ayni yöne bakmaktir..tabiki bu sadece namaz ya da oruc konusunda degil.
ben 19-20 yasindaydim biriyle tanistim oda benle yasit iste tanima asamasindayiz benimde bu konularda hassasiyetim var sordum alkol kullanip kullanmadigini, cevap evetti ben tabiki o zaman ki düsüncemle bunun olmayacgini söyledim icerse hicbir sekilde mutlu olamayacagimi tabiki o zamanlar kücüktüm ve cok israrciyidm zaten sürekli icicilerden degildi,bi sekilde o da zaten icmemesi gerektigini biliyordu hem sagligi acisindan hem de diger sebeplerden..cok bir mücadele etmedim o da zaten icmedi ve biz 6 yildir birlikteyiz..tabiki belki o zamanki yasinda etkisinden bu olmus olabilir ve benim hep seyim ayrilirsak sen icersin icersindi,koskaca 6 yilda hicbir sekilde icmedi hatta o arkadaslariyla bile görüsmüyor öncesinde yani ilk zamanlar icmis midir bilemem ama suanda ki durum bu,kimi arkadaslar birakaramaz demis ama alkolik degil ya birakabilir...
oruc konusunda ya da diger hayat görüsleri konusunda ayriligimiz olmadi..tabi ki fikir ayriliklari olur hayatta tek tip insan degiliz...
ama dedigim gibi görüstügünüz kisinin yasida önemli sonucta 20 yasinda bir insanin düsünceleriyle yeni yeni oturmaya baslayan düsünceleri degistirmek daha kolaydir...
ama mantiken bu isin yürümeyecegine inaniyorsaniz ki öyle görünüyor uygun bir sekilde yapilabilecekler bakilir en son kisimda olmuyorsa bir sonuca varmalisiniz..suanda o kisinin düsüncesinin degisip degismeyecegini bilmediginizden bitir olmaz demek mantiksiz geliyor
seni cok iyi anliyabiliyorum...
bundan bir sene önce ayni senin gibi vazgecmek zorunda kalmistim...
hos bizde sorun daha büyüktü, belki kabullenmesi daha zordu...
ama olmadi yapamadim, ona olmayacagini söyledim ama 8 ay tekrar bir araya geldik...
ve hala beraberiz...
ben asik olmustum cünkü, bittikden sonra bile iletisimimiz devam etti ve böylelikle unutmak vazgecmek daha da zorlasti tabiki...
ilerde beni cok zor günlerin beklediginin farkindayim...
ailemi en önemlisi annemi üzecegiminde farkindayim ama artik vazgecmek icin cok gec oldugununda farkindayim...
o yüzden belki ona alismadan, asik olmadan vazgecmen en dogrusudur...
ben kalbimi dinledim ama aklin yolunda ilerlemek askin pesinden savrulmaktan daha iyidir...
arkadaşım yanlış anlama ama 2 yıl önce evlilik teklifi aldıgını ve çok mutlu oldugunu paylaşmıştın.. ayrılık yaşamışsınız bunun sebebi de böyle bi konumuydu..?
ayrıca bu tarz konularda ailemin müdahale etmesini doğru bulmuyorum..yani sevecegin insan modelini ailelerin belirlemesi benim hoşuma gitmiyor..bende sevgilime göre daha mutassıp bir aileye sahibim..ama aileler birbirine saygı duyuyor herkes nasıl yaşamak istiyorsa özgürdür.. o yüzden kendi fikirlerini önemsemeni tavsiye ederim.
sen nasıl ki kendi ve ailenin mantığını değiştirmeyi
düşünmüyosan ondan da aynı şeyi beklememen gerektiğini
bilecek kadar mantıklı bi kızsın
her insanın hayat felsefesi yaşam tarzı başka başka
senin ailene nasıl içki içmesi oruç tutmaması
anormal geliyosa bana da bunun mesele edilmesi anormal geliyo
dediğim gibi herkes başka..
içki içen kötü değildir bu uzun bi mevzu ama adabıyla azıyla içiyosa
muhabbeti tadından yenmez o adamın
yani sen de biliyosun ki içen adam kaka adam değildir
burnuyla içen adam kakadır..
oruç meselesi de ben de tutmuyorum
ciddi sağlık sorunlarım ve ilaçlarım olduğu için
tutmayanı da yadırgamıyorum
başka türlü telafi etmeye çalışıyorum
fitre zekat ve allahım sen affet dileklerimle.
ama sen ve ailen bu sorunu aşamayacaksa
aşamayacaktır
derin bi mevzu yerleşmiş sabit fikirler
işin zor.
birini tercih etmen diğerinden vazgeçiş olacak bu bile sorun değil ama
sen bu hayat tarzını benimseyebilecek sindirebilecek misin sorun bu.
hayir nedeni kesinlikle boyle birsey degil.
Bakin ben de bole bir konu acilsa belki birebir boyle soylerdim, ama isin icerisinde oldugunda oyle olmuyor malesef..
bir yandan ailemi dusunuyorum bir yandan onun ailesini.. kendimi dusunuyorum sonra nasil bir hayat istedigimi dusunuyorum.
evet bu konuda ozgurum zaten.. nedir onaylamazlar ama mutluluklar dileyip koselerine cekilirler.. bana kaldirip kesinlikle evlenemezsin demiyorlar ki, mutlu olabilecek misin diyolar? onlarin tek derdi benim mutlulugum ve ilerde yetistirecegimiz cocuklar..
iste tek sansim ailesi oyle degil..
sen nasıl ki kendi ve ailenin mantığını değiştirmeyi
düşünmüyosan ondan da aynı şeyi beklememen gerektiğini
bilecek kadar mantıklı bi kızsın
her insanın hayat felsefesi yaşam tarzı başka başka
senin ailene nasıl içki içmesi oruç tutmaması
anormal geliyosa bana da bunun mesele edilmesi anormal geliyo
dediğim gibi herkes başka..
içki içen kötü değildir bu uzun bi mevzu ama adabıyla azıyla içiyosa
muhabbeti tadından yenmez o adamın
yani sen de biliyosun ki içen adam kaka adam değildir
burnuyla içen adam kakadır..
oruç meselesi de ben de tutmuyorum
ciddi sağlık sorunlarım ve ilaçlarım olduğu için
tutmayanı da yadırgamıyorum
başka türlü telafi etmeye çalışıyorum
fitre zekat ve allahım sen affet dileklerimle.
ama sen ve ailen bu sorunu aşamayacaksa
aşamayacaktır
derin bi mevzu yerleşmiş sabit fikirler
işin zor.
birini tercih etmen diğerinden vazgeçiş olacak bu bile sorun değil ama
sen bu hayat tarzını benimseyebilecek sindirebilecek misin sorun bu.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?