Derdim kofte yapamamak :)

Kofteye sarimsak koymayan da varmis.
Sastim kaldim sarimsaksiz kofte olur mu hic :/

Denoşum, köftenin tarifi değil kullandığın etin ve ona göre yağının oranının önemi vardır.. (tercih çift çekilmiş kaburga eti)
İkinci olarak arkadaşların çoğu ekmek veya galeta unu ölçüsünü vermiş zaten, ama galeta unu kullanıyorsan ve et az yağlı ise su ve sıvıyağ ile kıvamını yoğurarak başta az ele yapışan bir kıvam, sonrası toparlanmış hale gelmiş bir kıvam oluştur.
Et eğer yağı az ise sadece yumurta sarısı kullan.. (Ben herzaman sadece sarısını kullanırım, tercih ve el alışkanlığı meselesi belki)
Kalan soğan ve baharat işi keyfidir, eğer eti uzun dinlendirmeyeceksen acelen varsa, soğan suyu sıkmaya gerek yok ama yinede fazla suyunu kullanmamaya bak. Çünkü nefeste koku yapar.
Köftecilerde yediklerimiz ızgara mangal türevi köftelere göre yapılır o yüzden onlar içine karbonat koyar ve daha şişkin olur. Ama tavada pişen köftede şart değildir. Çünkü o usül tavada pişincede lastik gibi olur.
Şayet kekik kullanırsan içine yarım kiloya en kazla 1 silme tatlı kaşığı tavsiye ederim çünkü fazlası kekik kokusu baskın olur ve ev yapımı köfte tadını, etin tadını bastırır.

Kiyma
1 kucuk rendelenmis sogan
1 dis rendelenmis sarimsak
Tuz
Karabiber
Kimyon
Kirmizi toz biber
Galeta unu
1 yumurta
1 fiske karbonat
Maydanoz
Deneyin bakalim :))

Zaten tariflerde genelde aynı malzemeler oluyor fakat el ayarı, dolayısıyla miktar önemli. Kıymanın cinsi, yağ oranı, pişirme tekniği, ne kadar yoğrulduğu, ne kadar dinlendirildiği...

Yapan için malzemeleri yazmak kadar kolay olsa da tutturamayan için pek çok soru işareti var.

tarif veren olmuştur muhakkak ama ben de söyleyeyim herkes beğenir yaptığım köfteyi çünkü :)

orta yağlı dana kıyma, yumurta, ekmek içi ve arzuya göre diğer baharatlar. ben kırmzı biber-karabiber pul biber koyarım. birde yoğururken mutlaka sıvı yağ (ayçiçek) koyarım iyi yumuşacık olur.

Denoşum, köftenin tarifi değil kullandığın etin ve ona göre yağının oranının önemi vardır.. (tercih çift çekilmiş kaburga eti)
İkinci olarak arkadaşların çoğu ekmek veya galeta unu ölçüsünü vermiş zaten, ama galeta unu kullanıyorsan ve et az yağlı ise su ve sıvıyağ ile kıvamını yoğurarak başta az ele yapışan bir kıvam, sonrası toparlanmış hale gelmiş bir kıvam oluştur.
Et eğer yağı az ise sadece yumurta sarısı kullan.. (Ben herzaman sadece sarısını kullanırım, tercih ve el alışkanlığı meselesi belki)
Kalan soğan ve baharat işi keyfidir, eğer eti uzun dinlendirmeyeceksen acelen varsa, soğan suyu sıkmaya gerek yok ama yinede fazla suyunu kullanmamaya bak. Çünkü nefeste koku yapar.
Köftecilerde yediklerimiz ızgara mangal türevi köftelere göre yapılır o yüzden onlar içine karbonat koyar ve daha şişkin olur. Ama tavada pişen köftede şart değildir. Çünkü o usül tavada pişincede lastik gibi olur.
Şayet kekik kullanırsan içine yarım kiloya en kazla 1 silme tatlı kaşığı tavsiye ederim çünkü fazlası kekik kokusu baskın olur ve ev yapımı köfte tadını, etin tadını bastırır.
canimsin cok tesekkurler hemsirecim :))

Zaten tariflerde genelde aynı malzemeler oluyor fakat el ayarı, dolayısıyla miktar önemli. Kıymanın cinsi, yağ oranı, pişirme tekniği, ne kadar yoğrulduğu, ne kadar dinlendirildiği...

Yapan için malzemeleri yazmak kadar kolay olsa da tutturamayan için pek çok soru işareti var.
soru işaretleri de giderildi teşekkür ederim herkese :)

:) :) :) kız kıyamam ya :) Allah elini lezzetlendirsin inşallah :)

Aşkını muhakkak katıyorsundur zaten:KK48:

Soruma cevap alamadım:KK53:
et seçimine dikkat edeceğim.
galeta unu kullanacagim.
kofteyi dinlendirecegim, uzun yoguracagim..
yumurta aki kullanacagim.
agzi acik pisirecegim.
baharatlara ozen gosterecegim.
sarimsak koyacağım.

aklima gelenler bunlar saglam kafayla tekrar okuyacagim.
daha hemsirem tarif gondermis onuda inceleyecegim.

Kekik hiç koymadım koyan deneyen var mı?
Ben koyarım kekik kesinlikle cok güzel oluyor.
Yumurta koymam asla. Soğanı rendelerim suyu sıkıntı olmaz. Yoğururken zeytin yağı da eklerim. Bayat ekmekleri mikserden geçirip saklarım onu kullanırım. Maydonosu genelde fırında hoşuma gidiyor tavada yapınca maydanos cabuk yanar çünkü.

Denas14__ Denas14__ canım ekmek içiyle değilde hazır köfte harcıyla yapınca mükemmel oluyor.
Ben piyale köfte harcını kullanıyorum ve köftelerim beğenilerek yeniyor.
Yarım kilo kıymaya, bir paket köfte harcı, bir soğan rendesi (suyu sıkılmış) ve 1 yumurta ekleyip iyice yoğurup şekil veriyorum ondan sonrada afiyetle yiyoruz :)

HoppaKöfte yaparken ekmek içi kullanmayin.soganin suyunu cok sıkmayın hafif sulu olsun.
İcine abartili baharatlar koymayin.
Karabiber.pulbiber tozbiber az kimyon yeterli
Ve muhakkak en az yarim saat buz dolabinda bekletin.
Kiymanız da az yagli olsun..isteye bagli maydanoz cok ince kiyilmis olsun ..

Back
X