Doğum yapmış olan anneler buraya....

bende çok titizim diyemem orta hallice diyeli yanlız tozbezını yere yada masaya sürmem sürdürmemde ama cambezlerını ayırırım ama gelen kadın dıkkat etmıyo malesef süreklide gösteriyorum renklerını bile farklı aldım ama bazen bi bakıyorum mutfak tezgahının üzerındekı bezle cam kenarlarını siliyo bide burda camlarda tahta panjur var çok toz oluyolar o canım mutfak bezleri çamur oluyo artık gerisini siz düşünun.....

BANA GELEN BıR MAıLı PAYLAŞMAK ıSTEDıM

KATI GIDALARA BAŞLAMAK

Bebeğinizin sizin yediklerinize uzandığını ya da tabağınızdan ağzınıza götürdüğünüz çatalınızı takip ettiğinizi fark ettiniz mi? Bebeğinizin katı gıdalara hazır olduğunu gösteren diğer belirtiler şunlardır:

Başka insanları yemek yerken seyrettiğinde ağzını oynatması.
Bolca anne sütü emdiğinde bile aç olması.
Onu beslemeye çalıştığınızda diliyle kaşığı itmemesi.
Yiyecek bir şey verildiğinde emmeye çalışmadan çenesini oynatması.

Bilgi: Bu konuda faaliyet gösteren bazı kuruluşlar bebeğinizi en az bir yaşına kadar, hatta ikiniz de istiyorsanız daha uzun süre emzirmenizi öneriyor. Bebeğiniz altı aylık olduğunda anne sütünü ya da mamayı katı gıdalarla destekleyin.

ıPUCU: Henüz çıkmadıysa bile bebeğiniz dişleri kısa bir süre sonra belirecek; tabi bebeğinizin ağzının suyunun sürekli akması dişlerinin çıkmak üzere olduğu anlamına gelmiyor. Çıkmak üzere olan dişler dişetlerinde şişliğe yol açtığından emme sırasında bebeğinizin canını acıtabilir. Onun beslenmesine yardımcı olmak için ellerinizi yıkayın ve ön alt dişetlerini hafifçe ovuşturun; böylece bebeğiniz emerken daha az acı çeker. Soğuk bir bez ya da donmuş bir muz da işe yarayabilir. ıçinde alkollü sıvı bulunan diş kaşıyıcıları kullanmayın. Her anne baba çocuğunun dişlerinin sağlıklı olmasını ister. Ailelerin çoğu diş çürüklerinin çocuklarına kendi ağızlarından geçtiğini ve şekerli gıdalarla tetiklendiğini bilmez. Biberonun emziğini kendi ağzınızla test etmeyin ya da yere düşen emziği "temizlemek" için ağzınıza sokmayın; diş çürükleri bebeklere bu yolla bulaşır.

BUDA DıĞER BıR BıLGı

ALERJıLERıN ÖNLENMESı

Bebeğinizin yedikleri cildini ve sindirim sistemini etkileyebilir. Bazı gıdalar ciltte çeşitli reaksiyonlara (pişik, kaşıntı ya da kızarıklık) yol açarken bazıları da ishale ve buna bağlı pişiğe sebep olur. Emziriyorsanız bebeğinizin dışkısında pişiğe yol açan tahriş edici enzimlerden bulunma olasılığı daha düşüktür. Ama bebeğiniz altı aylık olduğunda öğünlerine ekleyeceğiniz katı gıdaların bebeğinizde alerjik tepkiye yol açıp açmadığına bakmalısınız. Sağlık çalışanlarının katı gıdalara yavaş yavaş geçilmesini önermesinin nedeni budur. Bebeğinize her seferinde bir çeşit yeni gıda vermeli ve işe hafif, kolayca sindirilen sebze ve meyvelerle başlamalısınız. Bu şekilde bebeğinize zararlı bir yiyecek varsa bunu hemen saptayabilir ve durumu doktorunuzla görüşene kadar söz konusu yiyeceği bebeğinize vermeyi kesebilirsiniz. Bazı bebeklerde alerjiye yol açabilecek gıdalar şunlardır:

- Yumurta, özellikle akı * Buğday * Kabuklu yemişler, fıstık ezmesi * ınek sütü * Bebeğiniz meyveleri kolayca sindirse bile narenciye ciltte tahrişe yol açabilir. Ayrıca, hazır meyve suyu dişleri için zararlıdır. Bebeklerin bir yaşına kadar yalnızca anne sütü ya da mama içmesi önerilmektedir. Bebeğinize verdiğiniz mamanın cilt ya da sindirim sorunlarına yol açtığını düşünüyorsanız bu konuda doktorunuzla görüşün. Size farklı bir mama önerebilir. Ancak, bebeğinizin beslenmesindeki bu değişiklikler mutlaka bir doktor tavsiyesine dayanmalıdır

BASıT YıYECEKLERLE YAVAŞ YAVAŞ BAŞLAYIN

Yetişkinler olarak farklı şeyler yemeyi ve bunları sevmeyi öğrendik. Farklı yiyecekleri yeni yeni tanımaya başlayan bir bebek için en iyi yaklaşımsa yeni bir gıdaya geçmek için birkaç gün beklemektir.

* Birinci Adım: Sağlık uzmanları ek gıdalara geçiş sürecine sindirimi kolay, sıvı bir karışım elde etmek için anne sütü ya da mamayla karıştırdığınız sade pirinç unuyla başlamanızı öneriyor. Pirinç ya da arpa gibi tahıllar demir ve B vitamini içerir ve büyüyen bebeğinize gerekli kalorileri sağlar. Başlangıçta üç ya da dört kaşık yeterlidir; bu besinleri vermek için bebeğinizin canlı, sakin ve mutlu olduğu bir anı seçin. Ek besinleri bebeğiniz açlıktan avaz avaz bağırırken vermeyi denemeyin, bebeğiniz biraz süt içip karnını tam doyurmadığı bir anda verin.
* ıkinci Adım: Bebeğiniz lapasını memnuniyetle yemeye başladığında hafif sebzelere geçmeyi düşünebilirsiniz. Sebzeleri buharda pişirin ya da haşlayın, ezin, pişirme suyundan ekleyin ve pürüzsüz bir kıvamda olması için süzgeçten geçirin. ısterseniz biraz anne sütü ya da mama ekleyebilir ya da daha lezzetli hale getirmek için pirinç unuyla karıştırabilirsiniz. Lezzetli meyveler gibi tatlı yiyecekleri daha sonra verirseniz bebeğinizin sebze sevme eğilimi daha fazla olur. Bebeğiniz yeşillikleri zevkle yemeye başladığında öğünlerine daha tatlı seçenekler ekleyerek yemek yemeyi daha eğlenceli hale getirebilirsiniz!
* Üçüncü Adım: Bebeğinizin bir yiyeceğe çabuk alışabilmesi için yeni bir yiyecek vermeden önce birkaç gün bekleyin. Bebeğiniz bazı yiyecekleri sırf tadı ya da kıvamı yüzünden yemiyorsa, bu yiyecekleri hemen elemeyin; başka bir gün yeniden deneyin ya da sevdiği yiyeceklerden biriyle karıştırın. Ayrıca bu kendiniz için pek sık pişirmediğiniz sebzeleri ve meyveleri kullanmak için de iyi bir fırsattır. Acele etmeyin, cesur olun ve bebeğinizi mümkün olduğunca fazla tatla tanıştırın; böylece sağlıklı ve çeşitli yiyeceklerden oluşan bir beslenme biçimi olacaktır.

uzmanlar meme ya da biberondan bardağa geçişi kolaylaştırmak için bebeğinizin 6. aydan itibaren bir bardağı ya da alıştırma bardağını dişetleriyle çiğnemesine, emmesine ve kullanmasına izin vermenizi öneriyor. Bebeğiniz bardakla oynamaya alıştığında bardağa su ya da sulandırılmış meyve suyu koyarak öğün arasında bebeğinize verin. Böylece ek gıdalara geçişi her ikiniz için de kolaylaştırmış olursunuz.

PıSLENMEK EĞLENCEDıR

Bebeğiniz ek gıdalardan daha fazla yemeye başladığında etraf daha da pislenecek. Bebeğiniz yiyeceklerin dünyasını öğrenmeye çalışırken her yeri batıracak ve yediklerini dökecek. Karnını nasıl doyuracağını öğrenmek için de denemeye ihtiyacı olacak. Bu yüzden etrafın dağılması ve kirlenmesi sizi fazla üzmesin. Pislik canınızı sıkıyorsa mama koltuğunun altına koymak için plastik bir örtü alın, kendi giysilerini korumak için önlük takın ve bebeğiniz için de bir sürü önlük alın. Ya da kirlense de sorun etmeyeceğiniz eski giysiler seçin. Unutmayın ki yemek yemek eğlenceli olmalı, siz bebeğinizi beslerken yemek döküldü ya da her yer parmak izi oldu diye kızmaya yer yoktur. Bebeğinizin kaşığı ağzına ya da sizin ağzınıza götürmesine izin verin, kaşık kullanmaya çalıştığında onu kutlayın ve şimdilik temizlik, düzen ve masa adabının en azından bebeğiniz için hiç de önemli olmadığını unutmayın! Bebeğiniz yemek yeme konusunda ne kadar çok çaba harcarsa, bu işi kendi kendine görmeyi o kadar çabuk becerir.

Suadiye Memorial Tıp Merkezi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. ılkay Keskinel “ Çocukların doğum tarihi ve şeklinin alerjik hastalıklarla ilişkisi” hakkında bilgi verdi.

AŞIRI HıJYENıK ORTAMDA BÜYÜYEN ÇOCUK DAHA ÇABUK HASTA OLUYOR

Doğumdan itibaren maruz kalınan alerjenler, eğer çocukta alerjik bir genetik alt yapı varsa, ileri yaşlarda nelere karşı alerji gelişeceğini belirler. Örneğin rutubetli bir evde çok yoğun küf mantarına maruz kalan ve alerjik aileden gelen bir bebeğin, ilerleyen zamanda küf alerjisi geliştirmesi beklenebilir. “Ne kadar koruyabiliriz ki, bırakalım çocuklar bu maddelere alışsın” yaklaşımı, ne yazık ki alerjenler için geçerli değildir. Bazı solunum yolu virüs enfeksiyonları dışında kalan enfeksiyonlara erken yaşlarda maruziyetin ise tam tersine alerji açısından koruyucu olabileceği düşünülmektedir. Son yıllarda geçerli olan bu görüşe, “hijyen hipotezi” adı verilmektedir. Buna göre, mikroptan fazlasıyla arındırılmış, aşırı hijyenik ortamlarda büyüyen çocuklarda alerji ve astım riski artabilmektedir.

BEBEKLERıN ALLERJıK HASTALIKLARA YAKALANMA RıSKı DOĞUM AYINA GÖRE DEĞıŞıYOR

Alerjenlere sürekli maruz kalmanın kişinin o maddelere karşı duyarlı olmasına neden olduğu gerçeğine dayanarak yapılan çalışmalarda, doğum tarihinin alerjik hastalıklarla ilişkili olabileceği gösterilmiştir. Buna neden, bebeklerin doğduklara aylara göre karşılaştıkları alerjen cinslerinin farklı olmasıdır.

SAMAN NEZLESı ıLKBAHAR ÇOCUKLARINDA, POLEN ALERJıSı MART-NıSAN DOĞUMLULARDA DAHA SIK GÖRÜLÜYOR

Mevsimsel polenlerin en yoğun olduğu ve daha çok açık havada zaman geçirdiğimiz ilkbahar ve yaz aylarında doğanların, mevsimsel alerjik rinit (saman nezlesi) açısından daha büyük risk altında oldukları bilinmektedir. Örneğin, Mart ve Nisan aylarında doğanlarda huş polenine bağlı olarak huş ağacı alerjisi riski daha fazladır. Polenler, her ne kadar bitkinin cinsine göre, Şubat ayından Kasım sonuna kadar yayılabilse de, saman nezlesi olanlarda, daha çok ilkbaharda yakınmalara neden olurlar.

Sonbahar aylarında doğanlarda ise, ev tozu akarı alerjisi daha sıktır. Buna neden olarak, iç ortamda daha uzun süre kalınması gösterilebilir. Ek olarak, nemli sonbahar günleri, akarların üremesi için zemin hazırlamaktadır. “Ev tozu” ile kast edilen, evlerde gördüğümüz “toz” değil, çıplak gözle görülemeyen çok küçük canlılardır. Bu canlıların dışkıları alerjiye sebep olmaktadır.

Yine, iç ortamda çokça vakit geçirilen Eylül ve Şubat ayları arasında doğan bebeklerin yaz ve bahar aylarında doğan bebeklere göre besinlere ve hayvan tüylerine karşı alerji geliştirme olasılığı daha fazladır. Ayrıca, yaz aylarında ve sonbaharda doğan bebeklerin astıma yakalanma riski daha yüksek bulunmuştur.

SEZARYENLE DÜNYAYA GELEN BEBEKLERDE ASTIM RıSKı DAHA FAZLA

Bunların dışında, sezaryenle doğan bebeklerin de normal yolla doğan bebeklere göre ileriki yaşlarda astım geliştirme riski artmaktadır. Normal doğum sırasında, annenin doğum kanalından geçen bebek, bağırsaklarına yerleşecek faydalı mikroplarla tanışmaktadır. Bu mikroplar, yeni doğan bebeğin bağışıklık sistemini sağlıklı bir biçimde uyarmaktadır. Oysa sezaryenle doğan bebeklerde, bu faydalı mikroplar yerine ciltte yaşayan mikroplara vb. maruziyet, bağışıklık sisteminin bu ilk gelişim noktasında bir sapmaya neden olmaktadır.

SıGARA DUMANI ÇOCUK SAĞLIĞININ BAŞ DÜŞMANI

Sonuç olarak belirtmek isteriz ki, alerjik hastalıklardan korunmak için bebeğin doğum tarihinin ya da doğum şeklinin saptanmasının yanı sıra önemli olan bir diğer nokta da, doğum öncesi ve sonrası dönemde sigara dumanına maruz kalınmamasıdır. Bebekliklerinde sigara dumanına maruz kalan çocukların ilerleyen yaşlarda, çok daha sıklıkla alerjik hastalıklara ve astıma yakalanabildikleri gösterilmiştir. Astımın da, diğer alerjik hastalıkların da birden fazla faktörün etkisiyle (genetik, çevre koşulları vb) geliştiği unutulmamalıdır.

Halime hoşgeldin canım...Biz de parka gidecektik,yol da uyudu ayça aynen geri döndük..
Betül ne sormuştun?Görmedim sanırım,hatırlamıyorum.

ay cnm daha yeni gördüm hoşbulduk biraz geç oldu ama.kaydirigubbakcemile3valla bizimkide uyudu,uyandı ama ben yinede gittim.

Halimecim özletme kendini bu kadar hiç gelmiyorsun yaa artık...

valla cnm işten güçten fırsat olmuyor.emir hep ilgi bekliyor.elimden geldiğince girmeye çalışıyorum.sağol cnm.

valla bende elimden geldiğince temizlemeye çalışıyorum.herhafta koltukları çekip halıları kaldırıp altlarını silerim.ben artık çalışmaya başladığım için haftada bir temizlik yapabiliyorum.benim camlarımı kocam siliyor.6.katta oturduğumuz için aşağıya düşmemden korkuyor o yüzden o siliyor sağolsun.ayrıca büyük temizliklerdede bana yardım eder.halı yıkama makinesiyle bütün halıları ve koltukları yıkar.

slm kızlar..özledim sizleri ama bu aralar yoğunum..oğluşum çok oyun oynamak istiyor..beni hiç bırakmıyor..bir de okul,yazılı işleri , ev işleri hiç bilgisayar başına oturamıyom.bu aralar kıvanç bey 10-10.30 gibi uyumaya başladı..tabii sabah ta 7 de uyanıyor.ama ne iyi oluyormuş erken uyuması yaa.bir de gece tahıllarından vermezzssem gece 20 kere emmeye kalkıyor.ee artık süt onun için bir içecek niyetine artık..doyurucu şeyler istemeye başladı oğlum..kızlar bebeişleriniz gece uyumuyorsa yatmadan önce doyurmayı deneyin..emzirmek artık işe yaramıyor..zaten artık eskisi gibi sütüm bol değil.benim tombili de doymuyor.günde 3-4 kere bir küçük kase ( 3-4 çorba kaşığı) kadar mama ya da meyve püresi veriyorum.Siz ne kadar veriyorsunuz? neler veriyorsunuz.?geçende elma rendelemiştim.biraz pürtüklü kalmış.pürtüklerini tabi yutmakta zorlandı ve kustu..
bir de ben çok tembelim ya bu mama konularında..genelde hazır mamalardan( kutu toz olanlar meyveli tahıllı, kahvaltı falan yazıyor üzerlerinde) ya da kavonoz mamalarından veriyorum.çorba falan yapmak yada süzgeçten geçirmek zor geliyor..rondo kullanıyorum yapsam da..öle uğraşamam valla tel süzgeçlerle...evdeki dolap mama dükkanı gibi..rahat valla..ama genelde organik olanlardan veriyorum..
kızlar 6. aylık bebeğin menüsü var mı sizde? bana dr. um laktoz intoleransına göre bir menü hazırlayacaktı ama adam yoğunluktan bir türlü hazırlayamıyor.o hazırlayana kadar sizinkilerin nasıl bir menüsü var? ben onu kullanayım barii..varsa elinizde bana özelden atarsanız sevinirim.buraya yazmayın çünkü okuyamayabilirim..düzenli giremiyorum..günde kaçkere neler veriyorsunuz ve ne kadar emziriyorsunuz? yazarsanız sevinirim..
öptüm hepinizi..en kısa zamanda işlerimi toparlayıp daha çok gireceğim..özleyin beni kızlar hehe..unutmayın..

hicrancım sağol cnm verdiğin bilgiler için.

kociş uyumaya gitti.emir çoktan uyudu.bende gideyim artık.uykumda geldi.yarın yine iş var.

herkese şimdiden iyi haftalar.

bu arada sabah emelcim aradı saolsun..özlemişim valla konuşmayı onunla..uzun süredir tel. de konuşmuyorduk.nisan sonu gibi gelebileceğini söyledi..o geldiğinde gelmek isteyen arkadaşlarım varsa beklerim bana..tekrar biraraya geliriz ne iyi olur.
ben de yatayım artık..kıvanç buğün banyo yaptı.9.30 gibi uyudu.anlaşılan sabah çok erkenciyiz..yarın okullar tatil hihoyyyt kaydirigubbakcemile2..kayınvalidem gelecek bundan sonra..inş. güzel güzel anlaşırız..gerçi ne ben ona ne de o bana dokunur ama yine işte annem gibi olmuyor.söyleyemediklerim içimde kalıyor.bu sefer vücudumdaki bütün sinir hücrelerim çalışmaya başlıyor..klava: neyse hayırlı bebeğim için olması gerken bu..
bu arada buğün eşimle ikimiz tam zıt iki partiye oy verdik..)) demokrasi bu olsa gerek.çok demokratik aileyiz biz :dance:yani oylarımız birbirini nötrledi..:roflol:ilçede benim partim kazanacak büyük ihtimalle ama ili bilmiyorum..en son oylar birbirine yakındı..sabah kesinleşir herhalde..öptüm sizleri cancağızlarım

Son düzenleme:

bizde aynen öyle zıt partilere verdik.
ben hiç karışmam oda bana karışmaz.

Hicran sağol canım,emek vermişsin hazırlamışıııın..
Canan lan 10-10,30 erken mi?Ayça da o vakitler yatıyor bence geç bebek dediğin saat 8de yatakta olur
ama o kadar erken yatınca da canımız sıkılıyor,özlüyoruz kuzuyu...

Siz bıdışların dişini kaşıyor musunuz arada?Ben kaşıyorum ama öyle soğuk kompres falan yapmıyorum parmağımla okşar gibi kaşıyorum.Ayy kuzum çok mu kaşınıor acep??

rica ederim canım nolcekkkk

benim kızında dişleri kaşınıyor çok fena ..ağzından elini çıkarmıyor hiçç jel sürüyorum çok huysuzlandığı zaman diş kaşıyıcılardan aldım kaçtane ama hiçbirini sevmedi galiba istemiyor sadece elinde tutuyorr:1no2:

ha bu arada maşallah benim kızım 2 gündür 11 gibi uyuyorr gerçi bu defa da sabah 8 de kalkıp 12 lere kadar uyumuyor uyuduğu zamanda yarım saatte kalkıyor gündüz pek uyumuyor sonrasında da toplasanız az az uyumaları 2 saat ancak yanii

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…