Ekim 2013'de hamile olduğunu öğrenenler?

Sayın Konuk,

İşten gebelik nedeniyle çıkarılmanız Anayasaya ve İş Yasasına aykırı olduğu gibi Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne göre de ayrımcılıktır, insan hakkı ihlalidir.

Fakat Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurabilmek için öncelikle ulusal mahkemeler önünde davanızı açmanız ve kesin karar almanız gerekmektedir. AİHS 35. maddeye göre ancak iç hukuk yollarının tüketilmesinden sonra ve kesin karardan itibaren 6 aylık süre içinde AİHM'ye başvurulabilir. Eğer dava sürüncemede bırakılırsa kesin karar almadan da başvurulabilir.

İş Yasasının 5/6 hükmüne göre iş ilişkisinde veya sona ermesinde gebelik nedeniyle ayrımcılık yasağına aykırı davranıldığı takdirde işçi, 4 aya kadar ücreti tutarında tazminat yanında yoksun kaldığı diğer haklarını da isteyebilir. Ayrımcılık yapıldığını işçi kanıtlamakla yükümlüdür ama eğer işçi bir ihlalin varlığı olasılığını güçlü gösteren bir durumu ortaya koyarsa aksini işveren kanıtlamakla yükümlü olur. Bu tazminat diğer tazminatlardan ayrıdır ve ayrımcılık uygulamasının yaptırımıdır.

Davanızda ayrımcılık yapıldığını ileri sürdüğünüzde Birleşmiş Milletler Kadınlara Karşı Her Tür Ayrımcılığın Önlenmesine İlişkin Sözleşmenin uygulanması konusunda oluşturulan komiteye de başvurma olanağına sahip olursunuz.

Otuz veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde en az altı aylık kıdemi olan işçinin iş sözleşmesinin feshedilmesi için geçerli bir nedene dayandırılması gerekir, dayanmıyorsa işçi geçersiz fesih nedeniyle işe iadesini isteyebilir, mahkemece feshin geçersizliğine karar verilirse işveren işçinin başvurusu üzerine bir ay içinde işe başlatmazsa en az dört ve en çok sekiz aylık ücreti tutarında tazminat ödemekle yükümlü olur. Geçersiz fesih aynı zamanda usulsüz olduğunda usulsüz fesih nedeniyle de tazminat istenebilir.

Yukarıdaki koşullar olayda mevcut değilse bile haksız fesih nedeniyle tazminat yanında bildirim süresine ait ödenmeyen ücret ile usulsüz fesih nedeniyle tazminat istemi de ileri sürülebilir.

Ayrıca ayrımcılık yasağının ihlali nedeniyle İş Yasası'nın 99. maddesine göre işverene idari para cezası yaptırımı uygulanır.

Haklarınızı güvenle kullanabilmek için bir avukattan yardım almanızı, mali gücünüz elverişli değilse bulunduğunuz ildeki baronun adli yardım servisine başvurmanızı öneriyoruz.

Avukat şikayetlerimizi aldı canım sskya hemen bildirdik dün çıkar çıkmaz 1-2 ay idare edecek kadar var kuzum paramız ama aralıktada eşimi çıkarıolar işten bakalım avukatla yarın eşim gidecek onlar bizi ciddiye almadılar ben çünkü sakin sessiz safımdır ama herkesin bi bam teli var inşallah Allah yardım edecek bize nolmuş bu insanlara vallahi inanamıyorum;( sizler nasılsnız bebişler nasıl gittinizmi doktora

Valla bilmiyorum canım.. Uterus fundusunda izlendi kesem.. Ona da baktım rahmin en üstü.. Bi sıkıntı olur mu diye telaşlandım.. Sağolasın çok haklısın aslında.. O kadar çok şey okuyup kafama takıyorum ki bırakayım doktorum düşünsün biraz da.. Kendimi biraz rahatlatmanın yolunu bulmalıyım... İnşallah hepimiz sağlıkla alırız kucağımıza..

Canım çok sağol hemen eşime kopyaladm gönderdim.iyiki varsınız ailem dostlarım bile bu kadar mrak edip ilgilenmedi Allah herşeyi gönlünüze göre versin

Canım noterden işyerine protesto çeksen.Beni işten çıkardıklarını söylüyorlar fakat çıkışımı vermeyip istifa etmeye zorluyorlar.Her türlü manevi rahatsızlık veriyorlar işyerimde diye.Eğer protestoyu alırsa seninle uzlaşmak için kendileri seni araycaklar.

canım en güzelini yapmışsın hemen harekete geçmekle utanmazlar çıkışını vermeyip bide kendi işe gelmedi diye seni haksız duruma düşürüceklerdi demek ki insanlar gerçekten 3 kuruş para için ne durumlara düşüyorlar yazıklar olsun ama rabbim büyük elbet daha iyi bi kapı açar önüne sakın moralini bozma onlarda sana çatır çatır tazminat ödemek zorunda kalır inşallah

pamuk helva bence gıt hemen rapor al hastaneden hamılesın zorluk cımak hatta saglık ocaklaır bıle verır az kananam var de rapor al bunuda ısyerıne bıldırkıı senı o skeılde ısten cıkaramazlar ıse gelmedı bahanesı yapmazlar bundna once kac gun onc ecıkardılar senı mesai günün 3günü geçmediyse hemenn yapp

Tamam canım bak aklıma gelmedi o yarın eşim bi gitsin avukatla onuda yapayım cidden insanlar para için neler yapar olmuş ama Allah herkesin kötülüğünü ayağına dolaştıracaktır adalet dilerim çabuk işler ;(

Canım benim üzülme sıkma canını elbet bi çaresi bulunacak , inşallah alabileceğini son damlasına kadar alırsın onlardan biraz daha rahat edersin..diyecek başka bişey bulamıyorum :26: Biz hep yanındayız..

Cuma çıkardılar canım haklısın aile hekimine gideyim hemen alıyım ne olur ne olmaz valla harikasın

Cuma çıkardılar canım haklısın aile hekimine gideyim hemen alıyım ne olur ne olmaz valla harikasın

aynen hemen gıtt dekı cok hastayım mıdem cok bulanıo v.ss cumaya kadar rapor istiyorum dee bence verırler onuda faksla ama yada ptt ıadelı taahutlu gonder ulasmadı fılan demesınler sonra da gıt ucretsız kamu avukatları oluomus barolarda fılan bıraz ınternetten arastır basvur yada uzlassınlar 4 aylık maasını versınler

Hafta sonunu bağlayan 2 gün işe gelmeme tazminatsız iş haddinin feshine gider hemen git rapor al bu gün bence

Rabbim yardımcın olsun canım ya

Ben hala söylemedim iş yerine bi problem çıkarmı diye korkumdan bi de düşük riskim var onun için bekliycem eğer bi sorun yaşarsam kimsenin aklı bulanmasın diye 12. haftayı bekliycem zaten ondan sonrada saklayamam göbüşler çıkıyo

kızlar size utanarak bişey sorcam siz eşlerinizle birlikte oluomusunuz ılk gıtım dr bıze esımle yasak dedı bu son gıtım dr yasak degıl dedı ama esım yaklasmıo ben yaklastıgım halde :18: bende soguycak dıyee cokk korkuorum

Resmen ben size ne zaman Sıkıntımı yazsam bişicikler oluyor..eşim ben merakla beklerim gerilirim stres olurum die söylememiş sabh çıktığından beri iş yerimdelermiş avukatla birlikte iyikide söylememiş cidden çünkü yarını bile karın ağrısıyla bekliordum kızlar..uzlaşmaya varmışlar eşim yazılı dilekçe almış imzalı kaşeli onlardan şimdi benim işsizlik maaşı alabilmem için 70 güne ihtiyacım vardı..çok üzülüyoduk keşke alabilsek die beni işten çıkardıklarına hamileliğim yüzünden ve madur olacağım için sskmı 90 iş günü daha ödeceklerine kıdem ve ihbar tazminatımıda vereceklerine dair bi yazı vermişler aslında kıdem alamıodum ama onuda veriolarmış ihbarıda ve maaşımıda tam yatıracaklarmış onu zten söylemişlerdi ama bu sskmı yatırırken hiç bi hak talep etmeyeceklerine dair falan kapsamlı bi yazıymış ama demişler şikayetinizi geri alın eşimde almayız demiş mahkeme açmayız ama kusura bakmayın siz bunu hakettiniz demiş yani sorunum çözüldü şuan en azından elimde belge ver ssk çıkış tarihime kadar yazmışlar 3 ay sonrası için işsizlik maaşı fena değil 635 tl 12 ay alacağım ki bu bizim geçinmemize çok destek olur..Allahım binlerce kez şükürler olsun en azından beni çıkardıklarına dair yazılı imzalı belgem var sskmı ödemeseler bile her türlü ispatlarım 3 ortakta imzalamış kaşelemişlerde ohh beni seven bi patron vardo benimle hiç ilgisi yol demiş eşime nolur söyle ama demiş ben sizi madur etmeyeceğim 3 gündür uyuyamıyorım benimde eşim çocuğum var die zaten o hep uzlaşmada baskı yapmış diğerlerine ay kızlar siziler canımsınız ya daha kaç dakika oldu bana dua edeli unutmayın Ankarada bi eviniz var tamammı sizleri ağırlamak tanımak nasıl isterim inşallah yollarımız kesişir bi gün çok şükür Allahımıza sizide asla darda bırakmasın..nasıl mutluyum anlatamam..

Gözün aydın canım çok sevindim senin adına.Darısı benim başıma inşalllah.

hayırlı olsun canımmmmmmmmmmm ne güzeldir eminim ya bak yine duygusala bağladım

Gözün aydın canım. Hayırlısıyla sağ salim kucağına da alırsın inşallah...

Teşekkür ederim kızlar hepinize. İnşaallah bir aksilik olmadan hepimiz sağ salim kucağımıza alırız minnaklarımızı

ayyyyyyy ne kadar mutluuu oldum bılemezsııııın yaaaa resmen kendım alıomus gıbı yemın ederııımmmmm bakkk canımsın yaaaaa ayyy cok ıyı olmusss ohh ohh baya baya yeter evde keyıf yap artık bol bolll senınde ıstanbulda bır evın var unutma

canım Allah yardım eder 2 canlısın..çok sevindim olumlu gelişmelere inşallah doğumdan sorasında da ömürlük bir iş bulursun kendine hem belli mi olur kendi iş yerini de açabilirsin hani şu çok istediğin seramik üzerine falan..inşallah herşey gönlünce olur..

canımmmmmm çok sevindim ya gerçekten çok şükür maşallah bak sana evladını veren Rabbim rızkını da kesmedi çok şükür gerçekten çok sevindim

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…