- 7 Aralık 2018
- 7.455
- 19.096
- 248
- 28
- Konu Sahibi Cileklivanilinn
-
bir şeyler alırken ya da tatile çıkarken ekonomik ilerliyorsunuz sanırım. genelde yazdıklarınızdan öyle bir vibe alıyordum ben.vardi ama bu yatirim yaparken hepsini bozdurdum. sonra iste nişan mişan birseyler geldi ama onlar da cok degildi.
inan ben de anlamadim, daha bugun oturdum hesapladim tek tek kartlarimi, borclarimi...
bereketiyle geldi heralde.
insallah bir an önce işe girersem g.tü toplarim gibi geliyor ama düzgün bir is bulmak da sıkıntı iste
hala daha nikah gunu alamadim, alsam nikahta takilan tllerle belki borcumu kapatirim
Şimdi şöyle ki; aklı başında, ruh sağlığına para harcayacak danışan önce senin nereden mezun olduğuna bakacak, sonra yüksek lisansını nereden aldığına bakacak, sonra referanslarına, tecrübelerine bakacak. Buralardan eleneceksin zaten. Sana gelecek olan danışan, cebinde parası olmayıp mecburen gelen, zorla getirilen ya da gönderilen tipler olacak. Onlar da üç beş seans devam edip kaybolacaklar.niye öyle dedin kibelki işi batırmadan girerim borca.
borç illaki olur da ben kendimi tam ifade edemedim
Paloma_ bahsettiğim kitap İnci Sokağı. Şibumi macera öyküsüydü. Yanlış hatırlamışım kusura bakmayın.
yüksek lisans bile yapmadan klinik açan arkadaşlarım parayı kırdılar maalesef. sosyal medya reklamları, videolar çok göz boyuyor.Şimdi şöyle ki; aklı başında, ruh sağlığına para harcayacak danışan önce senin nereden mezun olduğuna bakacak, sonra yüksek lisansını nereden aldığına bakacak, sonra referanslarına, tecrübelerine bakacak. Buralardan eleneceksin zaten. Sana gelecek olan danışan, cebinde parası olmayıp mecburen gelen, zorla getirilen ya da gönderilen tipler olacak. Onlar da üç beş seans devam edip kaybolacaklar.
Hevesini kırmak için söylemiyorum inan ki. Sektörün ne olduğunu, nasıl işlediğini, kimlerin kimlerin klinik açıp batırdığını gördüğüm için söylüyorum.
evet yeni sayılır, mayista ilk imzami attim. aslinda kredi cekmedim, cok aklimda da olmayan bir sekilde bir firsat cikti.Bu yatırımı yeni yapmıştın sanki di mi yengenc? Yeni okudum gibi geliyor. Çalışmıyorken mi kredi çıktı?
ama ben iki haftada bir cumartesi calistigim işimde de cok ve ucuza gezerdim, 3 sene calistim.ama zaten şöyl bişey var
mesela siz çalışmıyorsunuz
sevgiliniz de çalışma izni filan alamadı epey uğraştınız sanıyorum bahsediyordunuz, yani o da ülkesinde iş bıraktı burada tam işe giremedi vs.
siz bir yere giderken illa cuma iş çıkış p.tesi mesai başı olacak, senelik izin olacak gibi şeylerle bağlanmıyorsunuz
genelde mesaili hele hele özel sektörde senede 2 hafta izinli, haftada 6 gün çalışan kesim bu ülkede en pahalı tatilleri yapıyor. anca 1 sene önceden otel tatili alırsa ucuz olur ona da herkesin öceden tatil programı belli olamıyor.
siz bildiğim kadarıyla hiç bir işte zaten senelerce çalışmış kişi değilsiniz, öyle olunca ani ucuz tatillere, pik zamanda olmayan fırsatlara filan daha yatkın olunuyor. mesela ucuz bilet buldun hemen al zaten çalışmıyorsun. benim kaç sefer bileti yanan tanıdıklarım var izin alamadığı için gidemedi, herkes ucuz bilet kovalıyor ama işte, herkes gidemiyor öyle...
aynen bu da ayrı bir olayYaw sen aileden zengin değil misin, sana miras kalacak evler vardı hatırladığım kadarıyla. Günü yaşarsın elbet gayet doğal
kiz ne zengini. ailem 65 yasinda ilk yatirimini bu sene yapiyor daha:) hep gelisine yasadilar.Yaw sen aileden zengin değil misin, sana miras kalacak evler vardı hatırladığım kadarıyla. Günü yaşarsın elbet gayet doğal
sizce artacak mı yani, avrupada kredi faizleri?Ben de ayni hatayı yapmis biri olarak, cesur olmak lazim diyorum. Borçtan korkmamak lazim. Ben bütün şartlarım düzelsin sonra ev aliriz diye diye o kadar vakit ve fırsat kaçırdım ki simdi benimle yola çıkanlar 2.evine dönüyor ben ilk evimi yeni aldım baharda geçtim oturdum. Aman önce şu eğitimi bitireyim, aman belki başka ulkeye gideriz derken yillar gecti. Ben karar verene kadar krediler %1 den 4 5 e çıktı. Benden önce alanlar kira gibi kredi öderken ben kiramın 2 katı kredi ödüyorum. Burada maaşlar artmadigi için öyle 2 sene sonra miktar az da gelmeyecek. Ama ne var biliyor musun? Simdi bana bu oranlarda kredi mi çekilir diyenler 5 sene sonra bana diyecek ah geç kaldik o zaman yapsaydık diye.
Yok ne kusuru. Bende shibuminin kısa özetine bakmıştım yanlışlık yaptım herhalde dedimBir değil iki kitap tavsiyesi olmuş oldu teşekkür ederim
Şibumi daha ünlü de aklıma ilk onun adı geldiYok ne kusuru. Bende shibuminin kısa özetine bakmıştım yanlışlık yaptım herhalde dedimBir değil iki kitap tavsiyesi olmuş oldu teşekkür ederim
Yengenç e hayranım kk da. Ama o hayatı yaşayamam. Sırtıma çantayı takıp ülke ülke gezemem. 26 yaşına kadar yapabildim izinlerimde sadece. Uzun yıllardır çalışmıyorum ama gene gidemem . Çocuğum var okuyan , annem var yaşlı baktığım. Ucuz bilet de bulsam yeşil pasaportum da olsa gidemiyorum yani. Gemi turuna çıkayım bu ay diyemiyorum. Şartlar bambaşka her insan için. Burada çok çok haklı buldum sizi.aynen bu da ayrı bir olay
aile evinde yaşamış şimdiye kadar (bi taşrada üni okuma hariç) eve para ödemiyor, evde hiç bir şey yapmıyor
-kendi diyor benim arkadaşlarım da ben de evde elimizi bişeye süren kişiler, değiliz tembel yetiştirildik vs. diye-
ehliyet bile almadan sırt çantasıyla, kampla, sandviç yiyerek vs. gezmiş. tamam 25 yaşına kadar bu tatil sayılabilir (aslında tatil değil bu gezmek sadece) neyse ama 30+ yaşta da tatil bu değil yani...
bu şekilde tatil yapılıyorsa benim her günüm tatil o zamanmuğlada yaşıyorum -hasta değilsem- kahvemi sandviçimi alıp denize gidiyorum ha ben otostopla car sharingle değil aracımla gidiyorum, neyse. hep tatildeyim ben o zaman...
eli de boş, çünkü çalışmıyor. uygun şeyleri araştırıyor mesela, vakti bol.
tamam elbette ki araştırması uygun kovalaması, ailemde imkan var diye tüketim manyağı olmaması, kıyafete filan saçmaması vs. bunlar çok güzel, asla buna lafım yok.
ama mesaisi çok yoğun olan ya da hayatta başka yükleri çok olan insanlara sürekli herkesin hep eli boşmuş ya da tek gailesi sırt çantasıyla gezmekmiş gibi düşünmesi de bana ilginç geliyor. (ha ama evet, son yıllarda da böyle bir trend var geziyor musun, tamamsın, adeta nirvanadasın)
Bu anlattıklarınız dört aylık bebe anası olarak beş dakikalık pilates videosunu izleyip her gün spor yaptıklarını zannedeceğimize inanan insta anneleriyle kapışır. Trendlerden trend beğenin…hayatta başka yükleri çok olan insanlara sürekli herkesin hep eli boşmuş ya da tek gailesi sırt çantasıyla gezmekmiş gibi düşünmesi de bana ilginç geliyor. (ha ama evet, son yıllarda da böyle bir trend var geziyor musun, tamamsın, adeta nirvanadasın)
ailemde var degil ailem ortalama bir turk ailesinden daha zengin degil. mahallemdeki herkes gibiyiz yani ne eksik ne fazla.aynen bu da ayrı bir olay
aile evinde yaşamış şimdiye kadar (bi taşrada üni okuma hariç) eve para ödemiyor, evde hiç bir şey yapmıyor
-kendi diyor benim arkadaşlarım da ben de evde elimizi bişeye süren kişiler, değiliz tembel yetiştirildik vs. diye-
ehliyet bile almadan sırt çantasıyla, kampla, sandviç yiyerek vs. gezmiş. tamam 25 yaşına kadar bu tatil sayılabilir (aslında tatil değil bu gezmek sadece) neyse ama 30+ yaşta da tatil bu değil yani...
bu şekilde tatil yapılıyorsa benim her günüm tatil o zamanmuğlada yaşıyorum -hasta değilsem- kahvemi sandviçimi alıp denize gidiyorum ha ben otostopla car sharingle değil aracımla gidiyorum, neyse. hep tatildeyim ben o zaman...
eli de boş, çünkü çalışmıyor. uygun şeyleri araştırıyor mesela, vakti bol.
tamam elbette ki araştırması uygun kovalaması, ailemde imkan var diye tüketim manyağı olmaması, kıyafete filan saçmaması vs. bunlar çok güzel, asla buna lafım yok.
ama mesaisi çok yoğun olan ya da hayatta başka yükleri çok olan insanlara sürekli herkesin hep eli boşmuş ya da tek gailesi sırt çantasıyla gezmekmiş gibi düşünmesi de bana ilginç geliyor. (ha ama evet, son yıllarda da böyle bir trend var geziyor musun, tamamsın, adeta nirvanadasın)
Ekonomi iyi falan değil , gelirim birçok kişiye oranla iyi.Borçlanmıyorum ama hayat standartlarımı düşürmemeye çalışıyorum aksi beni çok mutsuz ediyor.İt gibi çalışıyorken istediğimi yiyebilmek yada giyebilmek ekonominin iyi olduğu anlamına gelmiyor.Kafeler restorantlar dolu millet alış veriş yapıyor ekonomi iyi diyenlerden nefret ediyorum.Evet alış veriş yapıyorum evet dışarda yiyebiliyorum yemesem ne olacak?Ev alabilecek miyim? Hayır o halde ne yapmalıyım yani.İnsanca yaşamasın mı ayda birkaç kez kendini mutlu edecek şeyler de yapmasın mı insanlar?Yılda bir kez tatil yapmak lüks mü?Bence gayet ihtiyaç.Bu sene hiç planda yokken acil ameliyat olmam gerekti mesela tatil paramı oraya harcamak zorunda kaldım.Tatilsiz çalışmak beni mutsuz ediyor.Ekonomi iyi olsaydı bunları düşünmek kısmak zorunda kalmazdım.He dediğim gibi bir tık fazla kazanıyorum,benim durumuma imrenebilecek insanlar da varSon zamanlarda ekonomik sıkışıklık ve birikim üzerine düşünüyorum. Uzun süredir iş kurmayı düşünüyordum ve nihayet bu yönde adımlar attım. Bir ortağım var masrafları beraber karşılayacağız. Bir yandan gelir gider hesaplıyorum bir yandan da kara kara düşünüyorum.
Çevremdeki insanlar genelde ekonominin çok kötü olduğundan, hayatın pahalı olduğundan şikayet eder. Geçen gün yeni evlenen erkek bir arkadaşımı ziyarete gittik. Eşi çalışmıyor kendisi de özel sektör çalışanı ve lise mezunu. Evlerindeki mobilyalar inanılmaz pahalı. Diğer arkadaşım da çok şaşırdı. Bildiğimiz kadarıyla aileden destek almıyorlar zaten zengin aile çocukları da değiller. Arkadaşımın eşinin çantası vakkodan aşağı değil.
Bir başka arkadaşımız 6 aydır çalışmıyor fakat her hafta tatilde. Bu kısımlar bizi ilgilendirmez fakat örnek olsun diye söylüyorum ve acaba birikim işini mi beceremiyorum diye sorguluyorum. Yapı olarak borç seven biri değilim. Kredi çekmek borcu borçla kapatmak vs kafam bu tip şeylere pek çalışmaz. Acaba bu işin sırrı bu mu diye merak ediyorum. Biliyorsunuz pandemi dönemi pek çok insan fırsattan istifade edip kredi çekti. Maddi konuşarla ilgili püf noktaları bilmek istiyorum ama dediğim gibi yüklü borca girmek de biraz rahatsız edici hissettiriyor. Siz bu işleri nasıl yapıyorsunuz? Birikim yapmak ya da parayı yönetmek için taktikleriniz var mı? Bir yerden tutsam bir yer eksik kalıyor sanki. Uzun süredir çalışıyorum ve 2 senedir tatile çıkmadım bile.(bu dert mi diye düşünebilirsiniz belki ama ihtiyaç oluyor)
Umarım her şey yolunda gider.yüksek lisans bile yapmadan klinik açan arkadaşlarım parayı kırdılar maalesef. sosyal medya reklamları, videolar çok göz boyuyor.
her cebinde parası olan kafasında beyin taşısaydı keşke.
yl yaptığım okul güzel ordan kotarırım belki:d bakalım artık duruma göre
ben zenginsiniz demedim zaten evde bir sorumluluğunuz yok dedim. "aile imkanı" dedim, o da sadece para değil. istanbulda yerleşik aile bile bir imkan.ailemde var degil ailem ortalama bir turk ailesinden daha zengin degil. mahallemdeki herkes gibiyiz yani ne eksik ne fazla.
neden zengin oldugum sanilmis şaşırdım, oysa hep yazardim orta - alt sosyoekonomik gruba dahil oldugumu.
benim tatil anlayisim bu aslinda:)
bunun parayla hic alakasi yok, beni mutlu eden şey bu. gittigim ulkede turist gibi en guzel yerlere gitmeyi sevmem, oradaki normal halk nerede takilirsa orali gibi takilirim, hatta uygulamadan oralı insanlar bulurum vs.
nisanlimin refah durumu (en azindan buraya goc edene kadar) oldukca iyiydi, hayatinda issiz kaldigi bir sene bile yok, 16 yasindan beri is hayatinda. o da parasi tum dunyada degerli olmasina ragmen bu sekilde gezerdi. dag bayir tirmanmak, bir gunde 30000 adim atmak, gittigi ulkede rastgele sehirlerarasi otobuse binip alakasiz bir sehrine gitmek, guzel manzadali bir yere örtü serip şarap üzüm piknik yapmak bize otel tatilinden daha iyi geliyor. Ki hatta otel tatili bize tatil gibi gelmiyor.
en büyük hayalimiz çoluğa cocuga karistiktan sonra kendimize guvenilir ve duz bir ulke secip bisikletle bir ucundan bir ucuna gitmek.
15 yildir bu sitedeyim. 15 sene sonra avrupaya tasinip eurolar kazanıp g.tümü toplasam da beni yine coluk cocukla benzer tatiller anlatırken gorebilirsiniz
bence bunun bos vakitle, parayla vs hicbir ilgisi yok.
bunu seven sever, sevmeyen sevmez.
Misal benim kuzenim icin tatil araştırarak notlar alarak , oncesinden kitaplar okuyarak baslar. tur degil rehber secer, sevdigi bilgili rehberlere katilir, ses kayitlari alir ve donunce onlari deftere doker.
mesela onun tatil anlayisi da bana göre eziyet, ben besinci dakikadan sonra sıkılırım bilgiden.
herkesin tarzi farklidir
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?