Ekonomi çoh mu eyi

Zenginin malı züğürt‘ün çenesini çalar denir ama aslında fakirin parası orta hallinin çenesini daha çok yoruyor ne yazık ki . Ya da fakir sanılanın diyeyim .

Belki her ikisi de aileden zengin . Belki miras kaldı . Belki evlilik öncesi çok birikim yaptılar. Bazı yöreler geleneklerine çok bağlı oluyor evlilik işlerinde . Nişan bohçasında en az 10-15 takım kıyafet ona uygun ayakkabısı paltosu çantasını alıyorlar , belki de bu bahsettiğiniz kişiye o şekilde bir alışveriş yapıldı . Belki sosyal medyayı aktif kullanıyorlar ve belki oralardan sponsorlar hediye gönderiyor . Belki arkadaşları hediye aldı .

Belki iş harici ek iş yapıyor . Belki borsa ya da kripto oynuyor .
Kadın belki evden çalışıyor . Network işinde belki .

Bazı insanlar dışarıda görünene para harcar . Ne yediği evin içinde görünmüyor diye en ucuz şekilde karnını doyurur

Sizin için de başkaları muhtemelen şöyle diyordur birikim işini yapamadığını söylüyor ama bak iş kuruyor işi bedava mı kuruyor hem borcu da sevmediğini söylüyor borç da almamış demek ki , bu işi neyle nasıl kuruyor

Belki bilmediğiniz insta hesapları var .

Mesela ne abartılı harcamaları ?

yok kişileri yakınen tanıyorum aileleri zengin değil sponsorluk da almıyorlar. çenemi yoran bir durum yok örnek olsun diye yazdım.
insanız hepimiz ister istemez gözlem yapıyoruz. evlerine gittiğim için gördüm. diğer arkadaşlar da şaşırdılar zaten. ciddi manada pahalıydı ev döşemeleri. bu bir örnek. ana konu farklı

İlber ORTAYLI hocamız okusa bunu , eminim seni alkışlardı .

Yazılanları şaşkınlıkla okudum bazılarını borçtan çok korkan eşim var 15. Sene ev alabildik krediye asla bulaşmam dedi ama ev araba için bence borçlanmak mantıklı ama ev eşyasıdır lüks tatildir hele servet dökülen çanta vs bana absürt geliyor işimiz ticaretle alakalı bende hep altın alarak kartı dolduruyorum üç taksit ödemeli ancak o zaman birikiyor yoksa o kartı absürt şeylerle kesin doldururm birikim için geri dönüşü olanlarla borçlanılır bence şimdi arabayı yükseltmek istiyorum eşim yine devrede birkaç sene daha kullan kredi çekme diye ben daha gözü karayım sanırım ama oda hiç borçlanmadan geç oldu ama herşeyi yapıyor mantıklı davranan hangimiz bilemedim ama tatil makul seviyede ihtiyaç tekrar geriye dönemiyoruz iki senedir yurt içi yurt dışı gidiyoruz keşke daha genç iken çocuklar olmadan yapsaydık biriktireceğiz diye en güzel yaşları da boş geçmeseydik diyor insan geriye bakınca ev eşyasındansa gidip ülke görmek daha mantıklı bizim toplum da eşyaya fazla anlam da yükleniyor

Son düzenleme:
Anadolunun yemeyen içmeyen buzdolabı boş olup mal biriktiren yaşlı kesiminin parasını yeni nesil yiyor o yüzden biraz görünür oldu. Ailesinin durumu yok gibi görünenin çoğunun ailesinin tarlası arsası altını var onları çocukları yiyor. Yakinen biliyorum ben de şaşırıyorum gelirlerini biliyorum harcamalarını görüyorum asla denk değil ama evli barklı adamların babalarını arayıp eşim hevesleniyor tatile gidemedik diyeni, elindeki arabayı beğenmeyip sıfır araba alıp borcunu ailesine ödeteni çok.
aileler de genelde şöyle, bir çocuk ailesine kıyamaz destek olur, kendi yaginda kavrulur diğer çocuk kendini acındırır tarla sattirir. Satılan tarladan haberiniz olmaz ama onun parasıyla yapılan harcamaları görürsünüz.

Ben de diyorum ki bilemezsiniz . İmanla paranın kimde olduğunu .
İşte zaten direkt görünen kısma göre şaşırmanız şaşırtıcı diyorum .

1 kere olsun kaliteli olsun sonra kırığıyla çıkığıyla süngerinin yamulması kumaşının eskimesiyle uğraşmayalım demişlerdir .

Bu arada son pragrafım merak edilesi , çevrenizdeki bir çok kişi bunu merak ediyordur , cidden borç sevmeden birikim de yapamıyorken nasıl bir işe atılabiliyorsunuz .

teşekkür ederim.
aslında onları örnek olsun diye yazmıştım. acaba para yönetimini mi iyi yapıyorlar, borç/kredi işlerinin tricklerini mi biliyorlar gibi.

Onları onlara sormanız gerekiyor madem yakından tanıyorsunuz kendilerini .

Yüzlerine bunu soramayacaksanız arkalarından da bunu onlar adına kimseye sormamanız gerekir .
Zaten burada yazılan bilgilerin %99’u yanlış bilgi olacak onlar adına .

Aynen bilinemez kılık kıyafetle vs.Yüklü giyim çeki verilen kurumlar var mesela. Ya da yurtdışında yakını olanlar var , uyguna temin ediyorlar. İkinci el alanlar var markaları vs. Sokakta görseniz acıyacağınız kılıkta bir komşusu vardı annemin. Tek seferde aynı apartmandan 10 daire almıştı

Parayı kırdılar maalesef mi

Hem de arkadaşım dediğiniz kişilerin para kazanmasına maalesef diyorsanız , sizin para kazanmanız zor gibi
İnsan kalbinin ekmeğini yer

Para aşk arkadaşlık konusundaki şans için herhangi bir çalışma ya da çalışmalar yaptınız mı
Olumlama , evrene mesaj gönderme , dua , niyet , çekim yasası vs gibi . Ya da başka bir şeyler ?

Ucuz gezmenin püf noktası nedir ?
Ucuza bilet bulup ucuz hostelde konaklamak ve marketten bir şeyler alıp yemek mi
Ya da uygulama ile başkalarının evinde konaklamak mı , çadır konaklama mı . Bunlar bildiğim yöntemler . Başka yöntemler de var mı , onu öğrenmek için soruyorum

Bu arada gezme konusunda çok haklısınız . Vatsabıma ne zaman hikaye koysam bir arkadaşım oo ne çok geziyorsun , nasıl geziyorsun diyip duruyordu . Dedim ki seninle aynı iş yerinde çalışıyoruz , çalışma saatlerimiz şartlarımız maaşımız aynı . Ben gideceğim için perşembeden valizimi hazırlayıp iş yerine cuma valizle gelip iş çıkışı direkt yola çıkıyorum . 1 gün yüzebilmek için . Cumartesi yüzüp pazar da dönüp pazartesi de işte oluyorum . Aynısını sende yaparsan sen de gezersin . Amaaann bavul mavul hazırlayıp da o kadar yol çekemem dedi . Dedim o zaman ne bana ne başka gezene laf etme !!
K.ıçlarını kaldırmaktan aciz insanlar gezenlere laf ediyor , en sevilmeyen tipler bana görw

İ

Herkesin tatil anlayışı farklıdır
Tatilden beklentisi de ..

Tatil diyince kimi insan 5 * lı otelde tatili anlar . Kimisi turlarla rehber eşliğinde gezmeyi .
Kimi de koltukta yatıp tv izlemeyi. ..

Tatilin ise binbir çeşidi vardır .
Kültür gezileri , ören yerleri , antik şehirler , mağaralar , müzeler gezmek ..
Yaylalar , dağlar , şelalelere , göllere , kanyonlara gitmek
Kaplıcalara , çamurlara gitmek
Jeep safari , atv turu , at turu , buggy turu gibi etkinlikler yapmak
Su sporlarını deneyimlemek
Denize gitmek , tekne turları yapmak
Yurt dışına çıkmak
Gibi gibi

Kimi insan için çok yer görmektir
Kimi için oranın yerel halkıyla sohbettir
Kimi için de her denizde her sahilde yüzmektir

Tek olmayan çeşit ise , tatil beldesinde yaşayan birinin kendini tatilde sanması ..
Yaşanılan yer tatil yapılan yer değildir .
Tatil , tebdili mekandır .

hemde gezmek uğruna.

Buna kesinlikle katılmıyorum .

Benim hayat düsturum gezmek ..
Bir dönem gezemedim , neredeyse depresyona giriyordum .
Gezebilmek için yani onun için para biriktirebilmek adına , soğuğa karşı çok hassas olmama rağmen 4 yıl kış doğalgaz yakmadım . İşten gelip direkt yatağa yatıyordum üşüdüğüm için . Gerekirse aç gezerim , yine gezerim

Bu arada yine gezebilmek için para biriksin diye hem de bazılarını da sağlık açısından şunlara para vermem .
Kıyafet ayakkabı çanta kozmetik malzeme makyaj malzemesi hiç almıyorum neredeyse . Sadece güneş kremi .
Kuaföre hiç gitmem ( sadece ağda )
Taksiye binmem
Dışarıda kahve yılda 2 kere falan alırım . Çay hiç almam .
Sigara alkol kullanmıyorum
Asitli içecek almam
Abur cubur çok nadir alıyorum .
Marketlerden aktüel ürün , tabak çanak hiç almam .
Temizlik malzemesi de neredeyse hiç almam . Yerleri ve silinecek her yeri arap sabunu , karbonat , sirke ile ya da karanfil suyuyla silerim .
Şampuan vücud kremi losyon vs de almam . Sadece hakiki doğal zeytinyağlı sabun kilolarca alıp hem banyoda hem el sabunu olarak onu kullanırım .
Kafeste yetiştiği için ve hormonları da bozduğu için tavuk da almam ..

İnsanlar sizin kafa yapınızda olmak zorunda değil . Olmadığı için eleştiremezsiniz de .
Ve geziyor parayı nereden buldu diye de düşünmemelisiniz . Belki benim gibi , evde donmasına rağmen 4 yıl doğalgaz yakmamıştır !! Ve kimine göre çok gerekli olan , diğer harcamaların hiç birini yapmamıştır . Bu kısmları görmeyip de sadece gördüğünüz kısmına göre yorum yapmayın .

Lafım sadece size değil , genel ..

Pasif gelirleri vardır, doğru yatırımlar yapıyorlardır. İnsanlar görünen dışındaki gelirlerinin raporunu vermek zorunda değiller ki.

Çevremde gördüğüm kadarıyla ekonomi çok iyi. Yani sadece emekli maaşı alan 2 insan, daha dün külçe altın aldık acaba iyi bir yatırım mı diye sordu bana. Emekli maaşıyla zor geçinir dersin ama külçe altın almışlar. Demek altın o kadar yüksek fiyatlı değilmiş. Bazılarımıza göre fiyatlar yüksek demek ki. Ben anlamadım bu işten bir şey.

Emekli maaşı sabit bir şey değil ki. 70 bin emekli maaşı alan tanıdığım var. Bir de bir önceki mesajda yazdığım gibi pasif gelirlerini bilemezsiniz. Genç yaşta, akarken pasif gelir oluşturmak bu yüzden önemli.

Geliyorsa sorun madem .

İnsanların ailelerinden gelirleri oluyor .
Köylerinden 1 yıllık yiyecek içecek geliyor .
Ekstra kira alan oluyor ailesindeki evlerden.
Ekstra işlere giden oluyor .
Fındıkları zeytinleri vs oluyor ailelerinin oralardan para geliyor .

Sizin için de insanlar hem kadın çalışmıyor hem evleri var hem arabaları var diye konuşuyordur . Hele de 2 kişi çalışıp da evi ve arabası olmayanlar

Herkesin gözü başkasının cebinde olduğu için , bereket falan kalmıyor . Herkes sadece kendi cebiyle ilgilense hiç sorun olmayacak .

Valla keşke öyle olsa, çok kazansalar ama öyle değil. Biri eyt emeklisi, asgari ücreti bile almıyor, diğeri bağ kur emeklisi. Maaşları çok düşük. Ev kredileri var, bunun haricinde 1 tane evleri var ama çok kötü bir semtte, vasat altı bir yer, ordan gelenle ev kredilerinin bir kısmını ödüyorlar. Ailelerinin durumu da gerçekten kötü, oturdukları semt olsun (gecekondu mahallesi) ve kira , sadece babalarının emekli maaşı ile geçiniyor olsun. Annelerinin emeklisi yok, aileleri temelden maddi durumu kötü olarak gelmiş. Hani desen ki, aileden miras kaldı, babalar zaten yıllar önce ölmüş, kalan para da yok, annelerine yardım ediyor kardeşler toplanıp.
Ya benden gizlediler, ya da şans oyunları oynuyorlar, belgi coin falan işine girdiler, belki tahvil alıp satıyorlar. Aklıma başka şey gelmiyor. Aman çok daha iyi olsunlar, bir evlatları var zaten güzel gelecek bıraksınlar, iyi eğitim versinler.

Kredi faiz haram . Eşiniz en iyisini yapıyor

Geçen hafta arkadaşımı ağırladım yeni kredisiz aldığım evi gösterdim ki 30 yıllık birikim ile alındı bu yeni ev ,arkadaşım beğenmedi niye çünkü 25 bin kira veriyor daha lüx daha büyük olduğu için benim evim ise 2+1 ev yeni yapı , artık fesatlığından mı bilmiyorum ama ben her ay kira ödemek zorunda değilim ,ama insan açık açık evini beğenmedim dememeli bu kaba bir hareket ama sonra anlattığına göre onlarda önümüzdeki yıl ev alma girişinde bulunacakmış , bunlar aç kabadayı ev alacak paraları yok ama hayat standartlarını yüksek gösteriyorlar ve benim evimi beğenmemiş zaten alacak olsa o elinde para ile ancak kredili ve 14 yıl ödemeli alır alsın da bende ona laf sokup moreli bozacağız, intikam soğuk yenen yemektir

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…