- Konu Sahibi Cileklivanilinn
-
Migren valla okudum ama ne sorduğunu gerçekten anlayamadımsizce artacak mı yani, avrupada kredi faizleri?
+ hayat pahalanacak mı?
konut piyasası bu hızla mı gidecek hep diye düşünüyorsunuz? 10 senede türkiyede 20ye katladı evler ortalamada, çoğu yerde de 2-3e katladı.
fakat son 10 senede pek çok şeyi bir arada yaşadık
arap baharı, suriye, ukrayna bir sürü göçmen
asla yetmeyen konut sayısı
covid. açılmalar kapanmalar home office çalışma furyası, insanların eve dönmesi. covidden sonraki enflasyon süreci.
şu anda her yerde göçü azaltmaya, konut sayısı artırmaya, piyasaları daha fazla kontrol etmeye, filan yönelik şeyler gündemde. şu anda 20lerinde olan nesil babalarından fakir olan tek nesil.
(evet biliyorum, Almanyada mesela hükümet 500 bin konut yapmamız lazım diyorsa 50 bin zor yapıyorlar, çok ağırlar, çok bürokrasi var)
ama şöyle düşününce bu 10 senedeki gibi giderse mesela. aynı şekilde katlayacaksa bu nereye kadar böyle gidecek?
bence hepimize dokunacak şekilde bir savaş filan çıkar ya da sistem çöker bişey olur. çünkü insanların -genç insanların bilhassa- yaşaması için bir alan kalmamış olur....
Gerçekten özgürlük para ile ilgili değildirben zenginsiniz demedim zaten evde bir sorumluluğunuz yok dedim. "aile imkanı" dedim, o da sadece para değil. istanbulda yerleşik aile bile bir imkan.
ayrıca kızı bu kadar senelerdir işe güce girmeyip, sevgilileriyle filan gezerken sorun etmeyecek (bi şekilde yönetilebilecek diyelim) ortalama aile de çok yok bu ülkede.
evet, herkesin tarzı farklıdır. hem tarzı/keyfi, hem de şartları farklı herkesin...mutabıkız bunda.
sizinkiler de ortalama olarak tatilden ziyade gezmek. amacınız gezmek sizin.
ben de otel tatili sevmem ben de tüm orta avrupayı (orada okurken/çalışırken) düşük bütçeyle gezdim, benim de tarzım daha çok gezmek görmek üzerine, turist-spot yerde foto çekmek üzerine değil, instagramım bile yok zaten. so what?
sizde illa ki bir herkes ucuza sandviç kemirerek gezip mutlu olmalı, neden böyle yapmıyorsunuz ki! kafası görüyorum, genel olarak hep bu söyleminiz. bu konuyu sabote etmemek için daha uzatmayacam.
evet güvenilir ülkeye gidip yaşayabilirsiniz de müstakbel eşiniz AB vatandaşı çünkü.
ahahaMigren valla okudum ama ne sorduğunu gerçekten anlayamadım
Türkiye ile mi kıyasladın, baska bir sey mi soruyorsun anlayamıyorum.
5 sene sonra almayan da pişman olacak kismini sorduğunu tahmin ederek şöyle diyeyim; krediler artacağı için degil alınmış alınmıştır diyerek bunu söylüyorum. Bence krediler aratmayacak ama is piyasası açılmadıkca artan konut fiyatlarını finanse etmek günden güne zorlaşacak. Burası turk Arap mahallesi yüzüne bakilmaz denen yerlerdeki konut fiyatları ben geldiğimden beri iki katına çıktı. Konut fiyatları kredi yüzünden şu an dip zaten, daha da düşmez. Kredi mredi gözü karartıp almak lazım diye düşünüyorum. İstisnası şu olabilir, kira miktarı kadar kredi ödemek artik hayal oldugu için aradaki miktarla cok guzel yatırımlar yapacak bir bilgin ve zekan vardır o zaman ev almadım diye pişman olmazsın. Genelde hem öyle bir yatırım bilgisi olmuyor hem de bir borca bağlanmamış olan para gezdim yedim içtim adi altinda zaten gidiyor. Oyle ya da böyle, ben 5 sene önce ev almistim keşke almasaydım diyen birini ben görmedim
Anlamadığım kısım şu; ben Türkiye Almanya kıyası yapmadım. Ben ev alırken böyle böyle dediler ama sonuçta yillar içinde benim ev almış olmam onların ev almamış olmasından daha iyi olacak dedim. Konuyu neden Türkiyede 20 oldu orda 3 olarak yorumluyorsunuz onu anlamıyorum. Şu an ödediğimiz miktar bizim için gerçekten yüksek ve uzuun bir sure de yüksek kalacak çünkü zam almıyoruz. Ben kendi işime geçmeden önceki 2 sene hiç zam almamıştım, eşim de sanirim %3 almıştı gecen sene. Buna rağmen kredi cekip aldik çünkü gençken, fırsat varken almak lazim diye düşünüyorum. Zaten cok gereksiz harcamaları olan biri değilim, eve 20 30 sene bağlamak beni üzmüyor. Borca girince bazi insan geceleri yatamıyormuş falan o bende yokahaha
ya Türkiye kadar b.k çukurunda değil avrupa tabi, ama burada (ben türkiyedeyim) 20 katsa orada da 3 kattır, ama arttı illa, kıyaslamak için değil de buradaki kadar korkunç rakamlar zaten yok orada, onu biliyorum demek içindi aslında.
evet, son 10 senede bu katlamalar yüzünden zaten asla kimse pişman olmadı. çok yakın tarihte olmaz da. (5-10 sene daha olmaz yani)
ha borca bağlamasa o zaman parasını bol bol yiyorsa -ben öyle değilim - o zaman da eyvallah, alınmış alınmıştır.
oturacağın evi zaten al keyfince döşe yaşa. bunun maliyet hesabını yapmamalı bence hele evli kişiler.
ama ben bu şekilde giderse katlaya katlaya, biz sıçacaz gezegen olarak diye de düşünüyorum
yani beni alintiladigin yorumlarini cidden hic anlayamiyorum son zamanlarda.ben zenginsiniz demedim zaten evde bir sorumluluğunuz yok dedim. "aile imkanı" dedim, o da sadece para değil. istanbulda yerleşik aile bile bir imkan.
ayrıca kızı bu kadar senelerdir işe güce girmeyip, sevgilileriyle filan gezerken sorun etmeyecek (bi şekilde yönetilebilecek diyelim) ortalama aile de çok yok bu ülkede.
evet, herkesin tarzı farklıdır. hem tarzı/keyfi, hem de şartları farklı herkesin...mutabıkız bunda.
ben de otel tatili sevmem ben de tüm orta avrupayı (orada okurken/çalışırken) düşük bütçeyle gezdim, benim de tarzım daha çok gezmek görmek üzerine, turist-spot yerde foto çekmek üzerine değil, instagramım bile yok zaten. so what?
sizde illa ki bir herkes ucuza sandviç kemirerek gezip mutlu olmalı, neden böyle yapmıyorsunuz ki! kafası görüyorum, genel olarak hep bu söyleminiz. bu konuyu sabote etmemek için daha uzatmayacam.
evet güvenilir ülkeye gidip yaşayabilirsiniz de müstakbel eşiniz AB vatandaşı çünkü.
Yerinde olsam aynen yaptıklarını yapardım. Devammmmmmyani beni alintiladigin yorumlarini cidden hic anlayamiyorum son zamanlarda.
ne yapiyorum mesajlarimda "sizi ezikler ben hayati yasiyorum siz muge anli izleyin" falan mi diyorum?
tam tersi gezmek isteyip butcesi olmayan insanları cesaretlendirecek mesajlar yaziyorum hep. Hatta pegasus indirimleri geldikce "ay gitmek istiyorum ama cesaret edemiyorum" diyen uyelere ozel mesajlar atip ucuz bilet buluyorum. "yalniz gezmek istiyorum ama arkadasim yok" diyen bir uyeyi gaza getirdim istanbula bilet aldi havabusun geldigi yerden karsiladim, birlikte gezdik ilk gün :)
yani ben de boyle bir insanim.
butcem yettigince gidiyorum, yetmediyse birseylerden kısıyorum.
butcem kaldigim 5 günün 2sinde marketten manti alip pisirmeye yetiyor diye gezmis sayilmiyor muyum:)
ayrica bu ulkede azimsanmayacak kadar kiz cocugu ailesine bir kurus vermeden aile evinde yasiyor. Zaten kendi kendini gecindirecek seviyede normal aileler cocuklarinin parasina tenezzul etmezler. hele ki kiz çocuklarının. "okuttuk el yemeden biz yiyelim" kafasinda olan aileleri tenzih ediyorum ama zaten bu ülkede cogu aile kizindan para almadigi gibi kizinin ceyizini nisanini yapar beyaz esyasini alir koluna altinlar doser yani. bir ilk degilim.
ailem de oldukca muhafazakar bir ailedir, annem eski panikatak hastasi hala ben her evden uzaklastigimda anksiyiteleriyle mucadele ediyor. defalarca yazdim asla alisamadilar, bu subat ayinda bile 5 gunluk komsu ulkeye gittim yine surat asti, beni öpmeden ugurladi.
aileme kafa tutabiliyorsam, onlarin duygusal manipulasyonunu goze alip kendi hayatimi yasayabilme cesareti gosterdiysem bence bu da birseydir.
konu sahibi de "bu insanlar üc kurus parayla nasil bunları yapiyor" demis, ben de "boyle iste" diyorum. kredi kartiyla, eksi hesapla...
"elbet odenir" diyerek aliyorlardir.
belki eksi hesaplari dolunca yapilandirirlar daha normal taksitle bir senede oderler vs. vs.
güle güle oturunAnlamadığım kısım şu; ben Türkiye Almanya kıyası yapmadım. Ben ev alırken böyle böyle dediler ama sonuçta yillar içinde benim ev almış olmam onların ev almamış olmasından daha iyi olacak dedim. Konuyu neden Türkiyede 20 oldu orda 3 olarak yorumluyorsunuz onu anlamıyorum. Şu an ödediğimiz miktar bizim için gerçekten yüksek ve uzuun bir sure de yüksek kalacak çünkü zam almıyoruz. Ben kendi işime geçmeden önceki 2 sene hiç zam almamıştım, eşim de sanirim %3 almıştı gecen sene. Buna rağmen kredi cekip aldik çünkü gençken, fırsat varken almak lazim diye düşünüyorum. Zaten cok gereksiz harcamaları olan biri değilim, eve 20 30 sene bağlamak beni üzmüyor. Borca girince bazi insan geceleri yatamıyormuş falan o bende yokyani borca girince degil ev sahibine para verince daha cok üzülüyordum ben mesela Şimdi ara ödemeler falan derken 20 seneden önce borcumu bitirip evime sahip olurum mis gibi.
Yaşam tarzı bu ama. Bu şekilde mutlu . Ben çadır tatili asla yapamam mesela. Hiç gitmem daha iyi ama Yengenç severek yapıyor böyle tatilleri. Tutumluyum hatta biraz da cimriyim de der yıllardır. Parasını sadece yurtiçi yurtdışı gezilere harcar. Eşya , giyim ayakkabı kuaför vs umru olmaz. Hayatını anlatıyor örnekliyor. Ucuza tatil yapabilirsiniz diyor bu şekilde. Siz de benim gibi olun hiç demedi ki bugüne dek.ben zenginsiniz demedim zaten evde bir sorumluluğunuz yok dedim. "aile imkanı" dedim, o da sadece para değil. istanbulda yerleşik aile bile bir imkan.
ha işte bu konuyu diyordumAy son kısma da yorum yapayim, bundan bayaa sure sonra belki 25 30 40 yıl, çocuklarımızın cagi diyelim, muhtemelen bu günün duzeni kalmayacaktır yakesinlikle dedigin gibi ev al ömür boyu öde, 2 cocuk yap öl git gibi bir sistem sürmeyecektir
Teşekkürler darısı olmayanların başına(en en ufak fırsatı olan assla benim gibi yapıp da korkudan vs beklemesin, fırsatı kaçırmasın ki zaten ondan yorum yaptım en baştagüle güle oturun
insan oturcağı
ya da iş vs. sebepli o şehirde değilse de oturabileceği nitelikte diyelim, 1 evi zaten almalı bence. ben ona yatırım olarak bile bakmıyorum. kira ödüyor bi kere dediğiniz gibi. sonra yerleşme, aidiyet gibi şeyler var. avrupada hele kreşe çocuk yollamak için 2 sene beklediğiniz yerler var. mahallemi okulumu bileyim yani bari.
ev cepte. bu OK yani. zaten 20 seneye siz vatandaş olursunuz çocuğunuz olur o bile reşit olur neredeyse...
benim korkum 20 seneye evler 5-10 katına çıkacaksa, tüm hayat yılda atıyorum %20 pahalanacak ama maaşlara yılda %3-5 zamlar gelecekse (türkiyede başka rakamlar ama yine böyle, daha beter bir trend) bu trend bu katlamalar devam edecekse, bu nereye kadar gidecek? bu konuda herkesin fikri farklı sizinkini merak etmiştim, bu sadece.
türkiyekiler de şey diyor kimsede para yok herkes borçla dönüyor.
ya da ev zaten alamıyor yiyip içiyor geziyor (bunu yabancı forumlarda da çok okudum ben)
e bu insanlar çalışamadıkları yaşa gelecek mesela, gibi.
bi karamsar benim herhalde
size de uzun vadeli bir kediniz olduğu için, bir projeksiyonunuz var mı diye sormuş bulundum yoksa 1. ev için dediğim gibi zaten "alınmalı" diye bakıyorum.
Mal mülk işyeri de artık kredisiz borçsuz açılamıyor ki. İllaki bi borca giriyorsun. Önünü göremeden de 1 milyonluk bir krediyle dükkan açarsan o iş zaten baştan patlar esnaflıkta ilk 6 ay işler oturana kadar dükkana çalışırsın. Atıyorum şuan benim için 500 bin para değil başlangıç için o paraya ihtiyaç varsa o borca girilmeli. O reels çekenler de rahatlıktan çünkü ne yapacak canımımı alacak diyor. Bir de ben mesela alınan arabaysa onun borcunu "yia ödeyemediğim yerde arabayı satarım"" diyip kendimi rahatlatırımişletme sahibi olup ya da belli başlı birikimleri/mülkleri olup mantıklı şekilde kredi çekme işi kafama yatıyor ama diğer türlüsü nereye kadar böyle gider bilemiyorum. instada falan da görüyorum bankalar arıyor telefonları açmıyorum diye mizahi reels çekiyor insanlar
Komşunun oğlu boşanıyor. 3milyon borç yapmışlar karı-koca. Sonra da strese dayanamayıp ayrılmaya karar vermişler. Millet borçla Bali’ye nasıl ve neden gidiyor hiç anlamıyorum.
Ama haklısınız. Geçen biriyle konuştum. Yeni ev almış. Hadi ev olsun diyelim 30milyın kaba haliyle. Villa olduğuna verilir diye düşünüyorum. 11milyon dolap ve kapılar için teklif gelmiş. 11milyona dolap ve kapı! ev elınıyor o paraya. Zaten piyasada para yok. Bilmiyorum millet nasıl döndürüyor.
Birikime gelirsek az çok demeyin altın atın kenara, minik minik birikir
İnstaya hikaye atıyorlarsa belki sponsorlar gönderiyordur kıyafet vsBir arkadaşım ve eşi (karı koca memur), yeni ev aldılar (kız ev olmazsa evlenmem dediği için 10 yıllık kredi çekip 2 araba sattılar) sonra evin borçları varken 3 ay sonra tekrar araba alıp üstüne bir de tatile gittiler. Ama içinde bulundukları durumu ben yaşasam o ödemelerden, o kredi kartlarından gece uyuyamam. Sürekli eksi hesapta yaşıyorlar. Her şey taksitte. Bir kredi bitiyor yenisini çekiyorlar. Borcu borçla kapatıyorlar. Üstlerindeki kıyafetler kullandıkları aksesuarlar ticaret ehlinde yoktur. Ben bu yaşam şeklini sevmiyorum. Nasıl tat alıyorlar anlamıyorum. Galiba instagrama story atmak en büyük motivasyonları.
Geçen gün bir eczacı arkadaşım nöbet gecesinin ertesinde hasılatını kuyumcuya götürmüştü. 50 gram altın aldı.
Yani biz para falan kazanmıyoruz.
Ölmeyecek kadar kazanabiliyoruz belki de.
Bir de kısmet sanki? Kimisi dükkanını kapatıyor, kimisi o işten milyonları götürüyor.
Uzun lafın kısası depremde babamın 3 evi yıkıldı. 3 sene geçti daha TOKİ çıkmadı. Yaşıyorlar diye seviniyoruz.
Dünya malı için çok da kasmamalı insan.
Konudan konuya atlamışım
İnstaya hikaye atıyorlarsa belki sponsorlar gönderiyordur kıyafet vs
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?