Ekonomi çoh mu eyi

Migren valla okudum ama ne sorduğunu gerçekten anlayamadım
Türkiye ile mi kıyasladın, baska bir sey mi soruyorsun anlayamıyorum.
5 sene sonra almayan da pişman olacak kismini sorduğunu tahmin ederek şöyle diyeyim; krediler artacağı için degil alınmış alınmıştır diyerek bunu söylüyorum. Bence krediler aratmayacak ama is piyasası açılmadıkca artan konut fiyatlarını finanse etmek günden güne zorlaşacak. Burası turk Arap mahallesi yüzüne bakilmaz denen yerlerdeki konut fiyatları ben geldiğimden beri iki katına çıktı. Konut fiyatları kredi yüzünden şu an dip zaten, daha da düşmez. Kredi mredi gözü karartıp almak lazım diye düşünüyorum. İstisnası şu olabilir, kira miktarı kadar kredi ödemek artik hayal oldugu için aradaki miktarla cok guzel yatırımlar yapacak bir bilgin ve zekan vardır o zaman ev almadım diye pişman olmazsın. Genelde hem öyle bir yatırım bilgisi olmuyor hem de bir borca bağlanmamış olan para gezdim yedim içtim adi altinda zaten gidiyor. Oyle ya da böyle, ben 5 sene önce ev almistim keşke almasaydım diyen birini ben görmedim

Gerçekten özgürlük para ile ilgili değildir
Parası olan özgür ise daha rahat yaşar
Özgür olmak paha biçilemez bir hazinedir
Yengeç parasını bilmem ama özgür o yüzden bu ülkede %95 ten daha şanslı
Maaşallah
Yorumu okudumda biraz çelişki içeriyor lakin siz anladınız

ahaha
ya Türkiye kadar b.k çukurunda değil avrupa tabi, ama burada (ben türkiyedeyim) 20 katsa orada da 3 kattır, ama arttı illa, kıyaslamak için değil de buradaki kadar korkunç rakamlar zaten yok orada, onu biliyorum demek içindi aslında.

evet, son 10 senede bu katlamalar yüzünden zaten asla kimse pişman olmadı. çok yakın tarihte olmaz da. (5-10 sene daha olmaz yani)
ha borca bağlamasa o zaman parasını bol bol yiyorsa -ben öyle değilim - o zaman da eyvallah, alınmış alınmıştır.
oturacağın evi zaten al keyfince döşe yaşa. bunun maliyet hesabını yapmamalı bence hele evli kişiler.

ama ben bu şekilde giderse katlaya katlaya, biz sıçacaz gezegen olarak diye de düşünüyorum

kimsede para yok. millet olmayan parasıyla yasamanın yolunu bulmus iste. etrafımızda var böyleleri. her ay araba değiştiriyorlar ama arabanın parasını ödeyen yok.. sattığı arabanın çekini, aldığı arabaya veriyor. öyle döndürüyorlar falan.

biz de kredi kartı kullanıyoruz ama yüklü miktarda krediler çekmek, tatile gitmek için 2 yılda anca ödeyebileceğim bir borca girmek bana saçma geliyor.

ama su da var bu zamanda miras vs kalmadıysa maasla birikim yapmak veya ev araba almak çooook ütopik

Anlamadığım kısım şu; ben Türkiye Almanya kıyası yapmadım. Ben ev alırken böyle böyle dediler ama sonuçta yillar içinde benim ev almış olmam onların ev almamış olmasından daha iyi olacak dedim. Konuyu neden Türkiyede 20 oldu orda 3 olarak yorumluyorsunuz onu anlamıyorum. Şu an ödediğimiz miktar bizim için gerçekten yüksek ve uzuun bir sure de yüksek kalacak çünkü zam almıyoruz. Ben kendi işime geçmeden önceki 2 sene hiç zam almamıştım, eşim de sanirim %3 almıştı gecen sene. Buna rağmen kredi cekip aldik çünkü gençken, fırsat varken almak lazim diye düşünüyorum. Zaten cok gereksiz harcamaları olan biri değilim, eve 20 30 sene bağlamak beni üzmüyor. Borca girince bazi insan geceleri yatamıyormuş falan o bende yok yani borca girince degil ev sahibine para verince daha cok üzülüyordum ben mesela Şimdi ara ödemeler falan derken 20 seneden önce borcumu bitirip evime sahip olurum mis gibi.
Ay son kısma da yorum yapayim, bundan bayaa sure sonra belki 25 30 40 yıl, çocuklarımızın cagi diyelim, muhtemelen bu günün duzeni kalmayacaktır ya kesinlikle dedigin gibi ev al ömür boyu öde, 2 cocuk yap öl git gibi bir sistem sürmeyecektir

yani beni alintiladigin yorumlarini cidden hic anlayamiyorum son zamanlarda.
ne yapiyorum mesajlarimda "sizi ezikler ben hayati yasiyorum siz muge anli izleyin" falan mi diyorum?
tam tersi gezmek isteyip butcesi olmayan insanları cesaretlendirecek mesajlar yaziyorum hep. Hatta pegasus indirimleri geldikce "ay gitmek istiyorum ama cesaret edemiyorum" diyen uyelere ozel mesajlar atip ucuz bilet buluyorum. "yalniz gezmek istiyorum ama arkadasim yok" diyen bir uyeyi gaza getirdim istanbula bilet aldi havabusun geldigi yerden karsiladim, birlikte gezdik ilk gün :)
yani ben de boyle bir insanim.
butcem yettigince gidiyorum, yetmediyse birseylerden kısıyorum.
butcem kaldigim 5 günün 2sinde marketten manti alip pisirmeye yetiyor diye gezmis sayilmiyor muyum:)
ayrica bu ulkede azimsanmayacak kadar kiz cocugu ailesine bir kurus vermeden aile evinde yasiyor. Zaten kendi kendini gecindirecek seviyede normal aileler cocuklarinin parasina tenezzul etmezler. hele ki kiz çocuklarının. "okuttuk el yemeden biz yiyelim" kafasinda olan aileleri tenzih ediyorum ama zaten bu ülkede cogu aile kizindan para almadigi gibi kizinin ceyizini nisanini yapar beyaz esyasini alir koluna altinlar doser yani. bir ilk degilim.
ailem de oldukca muhafazakar bir ailedir, annem eski panikatak hastasi hala ben her evden uzaklastigimda anksiyiteleriyle mucadele ediyor. defalarca yazdim asla alisamadilar, bu subat ayinda bile 5 gunluk komsu ulkeye gittim yine surat asti, beni öpmeden ugurladi.
aileme kafa tutabiliyorsam, onlarin duygusal manipulasyonunu goze alip kendi hayatimi yasayabilme cesareti gosterdiysem bence bu da birseydir.

konu sahibi de "bu insanlar üc kurus parayla nasil bunları yapiyor" demis, ben de "boyle iste" diyorum. kredi kartiyla, eksi hesapla...
"elbet odenir" diyerek aliyorlardir.
belki eksi hesaplari dolunca yapilandirirlar daha normal taksitle bir senede oderler vs. vs.

Yerinde olsam aynen yaptıklarını yapardım. Devammmmmm

güle güle oturun
insan oturcağı
ya da iş vs. sebepli o şehirde değilse de oturabileceği nitelikte diyelim, 1 evi zaten almalı bence. ben ona yatırım olarak bile bakmıyorum. kira ödüyor bi kere dediğiniz gibi. sonra yerleşme, aidiyet gibi şeyler var. avrupada hele kreşe çocuk yollamak için 2 sene beklediğiniz yerler var. mahallemi okulumu bileyim yani bari.

ev cepte. bu OK yani. zaten 20 seneye siz vatandaş olursunuz çocuğunuz olur o bile reşit olur neredeyse...

benim korkum 20 seneye evler 5-10 katına çıkacaksa, tüm hayat yılda atıyorum %20 pahalanacak ama maaşlara yılda %3-5 zamlar gelecekse (türkiyede başka rakamlar ama yine böyle, daha beter bir trend) bu trend bu katlamalar devam edecekse, bu nereye kadar gidecek? bu konuda herkesin fikri farklı sizinkini merak etmiştim, bu sadece.

türkiyekiler de şey diyor kimsede para yok herkes borçla dönüyor.
ya da ev zaten alamıyor yiyip içiyor geziyor (bunu yabancı forumlarda da çok okudum ben)
e bu insanlar çalışamadıkları yaşa gelecek mesela, gibi.

bi karamsar benim herhalde

size de uzun vadeli bir kediniz olduğu için, bir projeksiyonunuz var mı diye sormuş bulundum yoksa 1. ev için dediğim gibi zaten "alınmalı" diye bakıyorum.

Yaşam tarzı bu ama. Bu şekilde mutlu . Ben çadır tatili asla yapamam mesela. Hiç gitmem daha iyi ama Yengenç severek yapıyor böyle tatilleri. Tutumluyum hatta biraz da cimriyim de der yıllardır. Parasını sadece yurtiçi yurtdışı gezilere harcar. Eşya , giyim ayakkabı kuaför vs umru olmaz. Hayatını anlatıyor örnekliyor. Ucuza tatil yapabilirsiniz diyor bu şekilde. Siz de benim gibi olun hiç demedi ki bugüne dek.

Kredi ile yapıyor çoğu. Kredi ile yapmayanda bir şeylerini satıyor ya evini satıp biraz da üzerine ekleyip ev alıyor.

Kredi işini öğrenmeniz gerekli yoksa bu ülkede sürekli havanda su döversiniz. Senenin başında şubat ayında kredi ile aldığım şey iki katına çıkmış . 100 birim krediyi ise 12 ayda ödeyeceğim toplamda 117 birim olarak. Ama aldığım şey 200 birim oldu. Daha borcum bitmedi 2026 şubatta bitecek

ha işte bu konuyu diyordum
yeni gördüm burasını, pardon..

Teşekkürler darısı olmayanların başına(en en ufak fırsatı olan assla benim gibi yapıp da korkudan vs beklemesin, fırsatı kaçırmasın ki zaten ondan yorum yaptım en başta).
Ben kendimi çok açık etmeden bilgimi veremiyorum ya anonim olmanın da kötü kismi bu Yoksa aslinda yazmak istediğim seyler vardı ama cok spesifik olacaktı.
Ben sadece sorduğun kısımda tahminimiz yazayım; Almanya özelinde konuşursak ve gerçekten çok uzun vadeden bahsediyorsak eğer şimdiki konumuna ileride sahip olmayacağı için cazibe anlamındaki göç ivmesi azalacaktır. Savaşlar ve iklim sebepli göç ise tüm dünyayı yine etkilecektir dedigin gibi. Ben sonraki neslin bizim gibi ev alayim, su kadar m2 olsun benim alanım olsun gibi yaşayacağını sanmıyorum ya. Negatif olan her değişiklik öyle ya da böyle kabul ediliyor, insan her şeye cok hızlı adapte olacak sekilde gelişmiş demek ki Nasıl ki biz 1 kisinin calisip 5 kisiye baktığı zamandan 2 kisi calisip 1 çocuk bile yapmaya korktuğumuz zamana alıştık, bizden sonraki nesil de muhtemelen ev alma olayını eskilerden kalma bir adet gibi görecek sanirim

Mal mülk işyeri de artık kredisiz borçsuz açılamıyor ki. İllaki bi borca giriyorsun. Önünü göremeden de 1 milyonluk bir krediyle dükkan açarsan o iş zaten baştan patlar esnaflıkta ilk 6 ay işler oturana kadar dükkana çalışırsın. Atıyorum şuan benim için 500 bin para değil başlangıç için o paraya ihtiyaç varsa o borca girilmeli. O reels çekenler de rahatlıktan çünkü ne yapacak canımımı alacak diyor. Bir de ben mesela alınan arabaysa onun borcunu "yia ödeyemediğim yerde arabayı satarım"" diyip kendimi rahatlatırım

Boşanınca o 3 milyon borcu nasıl bölüşüyorlar

İnstaya hikaye atıyorlarsa belki sponsorlar gönderiyordur kıyafet vs

1 gecelik kazançla mı 50 gr altın yani 230 bin tl civarı

Bu aralar ben de tam olarak böyle şeyler düşünüyorum ve açıkçası çok kötü hissediyorum. Benim eşimin küçük bi işletmesi var. Piyasada nakit dönmüyor. Borcumuz olmamasına rağmen korkuyoruz ya nakit akışı hep böyle yavaş olursa diye. Çok yakın bi arkadaşım ve eşi özel sektörde çalışıyorlar. Nerdeyse son model lüks sayılabilecek bi araç aldılar. Üzerine ev aldılar. Borç içindeyiz diyorlar ama bu sene kaç kere tatil yaptılar Instagram bilir. Başka bi arkadaşımın eşi memur, kendisi ev hanımı. Altlarında yüksek modelli lüks bir araç var. Tek çalışan ve 2 çocuklu bir memur nasıl lüks araca binebiliyor cidden şaşırıyorum, aynı zamanda bu ailenin 50 bin tl aylık kredi ödemeleri var. Yine asgari ücretle karı-koca çalışan bi arkadaş araba alacak ve 1 milyonluk araçlara burun kıvırıyorlar. Geçen gün eşimle oturup düşündük biz nerde hata yapıyoruz diye. Ben şu an çalışmıyorum ama işe girsem özel sektörde öğretmen olabilirim. Yani bulunduğum şehirde alabileceğim maaş başlangıç için 30-35 bin bandında. Kira ödemiyoruz, iyi kötü bir arabamız var ama öyle son model değil, zırt pırt tatil yapamıyoruz. Hatta bu sene 2. Sene olacak tatil yapmadığımız. Arkadaşlar bizden gizli bi formül bulundu da haberimiz mi yok yaa. Allah çalışan herkese versin tamam da tek başına çalışan memura nasıl yüksek modelli lüks araç veriyor benim aklım bunu almıyor. Adamın aldığı maaş 2 çocuk, ev vs derken o arabanın servis masraflarını çıkaramaz. Bu değirmenin suyu nerden diye sorasım geliyor cidden.

Ben 100 liralık çanta alıp altı ayda bir değişeceğime iyi bir çanta alıp senelerce onu kullanabilirim.
Ucuz malı pek sevmem özellikle çanta, gözlük ve ayakkabıda.
üzerimdekileri hesaplasam bir aylık maaş eder belki ama uzun vade kullanırım.
Markalı eşya kullanmaları belki bundandır.
Ama yılda bir kaç kez tatile borçlana harçlana gitmek bana göre değil mesela,
ama ev borcuna araba borcuna ödeyeceğime inanırsam girerim vs.
İnsanların giydikleri, veya edindikleri mallar zenginlik göstergesi değil bana göre.
Bir evim var ama zengin değilim, arabamda var ama değilim zamanında az yiyelim bir evimiz olsun dediğimiz için vs var bunlar.
Biraz gözü karartmak gerekiyor bence bir şey sahibi olabilmek icin

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…