- 24 Ağustos 2015
- 3.303
- 3.919
- 333
- Konu Sahibi Cileklivanilinn
-
Anadolunun yemeyen içmeyen buzdolabı boş olup mal biriktiren yaşlı kesiminin parasını yeni nesil yiyor o yüzden biraz görünür oldu. Ailesinin durumu yok gibi görünenin çoğunun ailesinin tarlası arsası altını var onları çocukları yiyor. Yakinen biliyorum ben de şaşırıyorum gelirlerini biliyorum harcamalarını görüyorum asla denk değil ama evli barklı adamların babalarını arayıp eşim hevesleniyor tatile gidemedik diyeni, elindeki arabayı beğenmeyip sıfır araba alıp borcunu ailesine ödeteni çok.
aileler de genelde şöyle, bir çocuk ailesine kıyamaz destek olur, kendi yaginda kavrulur diğer çocuk kendini acındırır tarla sattirir. Satılan tarladan haberiniz olmaz ama onun parasıyla yapılan harcamaları görürsünüz.
Aynen bilinemez kılık kıyafetle vs.Yüklü giyim çeki verilen kurumlar var mesela. Ya da yurtdışında yakını olanlar var , uyguna temin ediyorlar. İkinci el alanlar var markaları vs. Sokakta görseniz acıyacağınız kılıkta bir komşusu vardı annemin. Tek seferde aynı apartmandan 10 daire almıştı
Ama yatırım da yapabildiklerine göre var bir yerden gelirleri falan demek ki.Valla keşke öyle olsa, çok kazansalar ama öyle değil. Biri eyt emeklisi, asgari ücreti bile almıyor, diğeri bağ kur emeklisi. Maaşları çok düşük. Ev kredileri var, bunun haricinde 1 tane evleri var ama çok kötü bir semtte, vasat altı bir yer, ordan gelenle ev kredilerinin bir kısmını ödüyorlar. Ailelerinin durumu da gerçekten kötü, oturdukları semt olsun (gecekondu mahallesi) ve kira , sadece babalarının emekli maaşı ile geçiniyor olsun. Annelerinin emeklisi yok, aileleri temelden maddi durumu kötü olarak gelmiş. Hani desen ki, aileden miras kaldı, babalar zaten yıllar önce ölmüş, kalan para da yok, annelerine yardım ediyor kardeşler toplanıp.
Ya benden gizlediler, ya da şans oyunları oynuyorlar, belgi coin falan işine girdiler, belki tahvil alıp satıyorlar. Aklıma başka şey gelmiyor. Aman çok daha iyi olsunlar, bir evlatları var zaten güzel gelecek bıraksınlar, iyi eğitim versinler.
O şöyle oluyor arsası var müteahhite veriyor yarı yarıya paylaşıyorlar. Birden çıkarıp 10 daire sahibi olmuyor. Yakın zamanda babam anlaştı %40 arsa sahibinin 60 yapanın. Atıyorum zamanında gecekondu vardır kentsel dönüşüm gelmiştir. Arsası vardır aileden miras kalmıştır. Mesela benim babam eskiden askerdi istifa etti eline 2 tane toplu para geçti o da arsa artar diye arsa almış ve baya ucuzmuş. Bu sene adamı 6 daire 1 dükkan sahibi etti bakınca tek geliri emekli maaşı ve arada işe girip çıkıyor bu. Ve o arsa cidden kötü bi yerdeydi şehirdışında ve çingene mahallesi o da istanbulda o yerler değerleniyor en kötü tekrar satarım demiş. Halamın da kayınpederi düğün altınlarını istemiş 30 sene önce arsa almak için. Halam vermemiş ama eltisi vermiş. Onlara da böyle toplu daire düştü halam anlattığı için biliyorumAynen bilinemez kılık kıyafetle vs.Yüklü giyim çeki verilen kurumlar var mesela. Ya da yurtdışında yakını olanlar var , uyguna temin ediyorlar. İkinci el alanlar var markaları vs. Sokakta görseniz acıyacağınız kılıkta bir komşusu vardı annemin. Tek seferde aynı apartmandan 10 daire almıştı
benim yaşadığım yerin yerlisi amcaları teyzeleri de görseniz %80ine sadaka veresiniz gelirAynen bilinemez kılık kıyafetle vs.Yüklü giyim çeki verilen kurumlar var mesela. Ya da yurtdışında yakını olanlar var , uyguna temin ediyorlar. İkinci el alanlar var markaları vs. Sokakta görseniz acıyacağınız kılıkta bir komşusu vardı annemin. Tek seferde aynı apartmandan 10 daire almıştı
iyi de siz ne demişsiniz ben ne demişim. net okumadınız galiba siz neredeyse yemiyor içmiyorsunuz giyinmiyor bu tarz şeylere önem vermiyorsunuz sanırım çocuk vs yok sadece kendi harcamalarınız sadece gezmeye paranızı harcıyorum diyorsunuz. ben ne diyorum kimse ödeyemeyeceği borcun altına girmez diyorum ki benim bahsettiğim kesim sizin gibi olamaz yer içer çocukları var okulları var iş hayatları var kıyafet çanta vs tüm harcamaları olan insanlar. sizin gibi de çok nadirdir bence tebrikte ederim yani. ben öyle yaşayamam mesela. sanırım o yüzden gezmeye çok para bulamıyoruzBuna kesinlikle katılmıyorum .
Benim hayat düsturum gezmek ..
Bir dönem gezemedim , neredeyse depresyona giriyordum .
Gezebilmek için yani onun için para biriktirebilmek adına , soğuğa karşı çok hassas olmama rağmen 4 yıl kış doğalgaz yakmadım . İşten gelip direkt yatağa yatıyordum üşüdüğüm için . Gerekirse aç gezerim , yine gezerim
Bu arada yine gezebilmek için para biriksin diye hem de bazılarını da sağlık açısından şunlara para vermem .
Kıyafet ayakkabı çanta kozmetik malzeme makyaj malzemesi hiç almıyorum neredeyse . Sadece güneş kremi .
Kuaföre hiç gitmem ( sadece ağda )
Taksiye binmem
Dışarıda kahve yılda 2 kere falan alırım . Çay hiç almam .
Sigara alkol kullanmıyorum
Asitli içecek almam
Abur cubur çok nadir alıyorum .
Marketlerden aktüel ürün , tabak çanak hiç almam .
Temizlik malzemesi de neredeyse hiç almam . Yerleri ve silinecek her yeri arap sabunu , karbonat , sirke ile ya da karanfil suyuyla silerim .
Şampuan vücud kremi losyon vs de almam . Sadece hakiki doğal zeytinyağlı sabun kilolarca alıp hem banyoda hem el sabunu olarak onu kullanırım .
Kafeste yetiştiği için ve hormonları da bozduğu için tavuk da almam ..
İnsanlar sizin kafa yapınızda olmak zorunda değil . Olmadığı için eleştiremezsiniz de .
Ve geziyor parayı nereden buldu diye de düşünmemelisiniz . Belki benim gibi , evde donmasına rağmen 4 yıl doğalgaz yakmamıştır !! Ve kimine göre çok gerekli olan , diğer harcamaların hiç birini yapmamıştır . Bu kısmları görmeyip de sadece gördüğünüz kısmına göre yorum yapmayın .
Lafım sadece size değil , genel ..
Yok hayır Almanya’da oturuyordu zaten. Biriktirmiş 10 daire birden aldıO şöyle oluyor arsası var müteahhite veriyor yarı yarıya paylaşıyorlar. Birden çıkarıp 10 daire sahibi olmuyor. Yakın zamanda babam anlaştı %40 arsa sahibinin 60 yapanın. Atıyorum zamanında gecekondu vardır kentsel dönüşüm gelmiştir. Arsası vardır aileden miras kalmıştır. Mesela benim babam eskiden askerdi istifa etti eline 2 tane toplu para geçti o da arsa artar diye arsa almış ve baya ucuzmuş. Bu sene adamı 6 daire 1 dükkan sahibi etti bakınca tek geliri emekli maaşı ve arada işe girip çıkıyor bu. Ve o arsa cidden kötü bi yerdeydi şehirdışında ve çingene mahallesi o da istanbulda o yerler değerleniyor en kötü tekrar satarım demiş. Halamın da kayınpederi düğün altınlarını istemiş 30 sene önce arsa almak için. Halam vermemiş ama eltisi vermiş. Onlara da böyle toplu daire düştü halam anlattığı için biliyorum
Şimdi ben bunu sorguladım diye bereketim mi kaçacak yani ?Geliyorsa sorun madem .
İnsanların ailelerinden gelirleri oluyor .
Köylerinden 1 yıllık yiyecek içecek geliyor .
Ekstra kira alan oluyor ailesindeki evlerden.
Ekstra işlere giden oluyor .
Fındıkları zeytinleri vs oluyor ailelerinin oralardan para geliyor .
Sizin için de insanlar hem kadın çalışmıyor hem evleri var hem arabaları var diye konuşuyordur . Hele de 2 kişi çalışıp da evi ve arabası olmayanlar
Herkesin gözü başkasının cebinde olduğu için , bereket falan kalmıyor . Herkes sadece kendi cebiyle ilgilense hiç sorun olmayacak .
Valla bence Türkiye’de ekonominin ne kadar kötü olduğu ya da hayatın ne kadar pahalı olduğu ile ilgili konuşmak bir tür small talk bazı çevrelerdeSon zamanlarda ekonomik sıkışıklık ve birikim üzerine düşünüyorum. Uzun süredir iş kurmayı düşünüyordum ve nihayet bu yönde adımlar attım. Bir ortağım var masrafları beraber karşılayacağız. Bir yandan gelir gider hesaplıyorum bir yandan da kara kara düşünüyorum.
Çevremdeki insanlar genelde ekonominin çok kötü olduğundan, hayatın pahalı olduğundan şikayet eder. Geçen gün yeni evlenen erkek bir arkadaşımı ziyarete gittik. Eşi çalışmıyor kendisi de özel sektör çalışanı ve lise mezunu. Evlerindeki mobilyalar inanılmaz pahalı. Diğer arkadaşım da çok şaşırdı. Bildiğimiz kadarıyla aileden destek almıyorlar zaten zengin aile çocukları da değiller. Arkadaşımın eşinin çantası vakkodan aşağı değil.
Bir başka arkadaşımız 6 aydır çalışmıyor fakat her hafta tatilde. Bu kısımlar bizi ilgilendirmez fakat örnek olsun diye söylüyorum ve acaba birikim işini mi beceremiyorum diye sorguluyorum. Yapı olarak borç seven biri değilim. Kredi çekmek borcu borçla kapatmak vs kafam bu tip şeylere pek çalışmaz. Acaba bu işin sırrı bu mu diye merak ediyorum. Biliyorsunuz pandemi dönemi pek çok insan fırsattan istifade edip kredi çekti. Maddi konuşarla ilgili püf noktaları bilmek istiyorum ama dediğim gibi yüklü borca girmek de biraz rahatsız edici hissettiriyor. Siz bu işleri nasıl yapıyorsunuz? Birikim yapmak ya da parayı yönetmek için taktikleriniz var mı? Bir yerden tutsam bir yer eksik kalıyor sanki. Uzun süredir çalışıyorum ve 2 senedir tatile çıkmadım bile.(bu dert mi diye düşünebilirsiniz belki ama ihtiyaç oluyor)
kimin çantasına kaç lira verip ne kadar kullandığı gibi şeyler tabi ilgilendirmez deBana da bu herkesin gelirini hesaplayan, düşünenler ilginç geliyor. Sizden borç istemiyorlarsa size ne borcundan??
Ben mesela en son çantamı 8 sene önce almıştım ve vakkoydu. Hala kullanıyorum. Ucuz çanta almam. Alırım senelerce de kullanırım.
Kredi kartına taksitle tatile de gidiyoruz bir sene de ödesel borcu gideriz.
Kime ne bizim aile bütçesini nasıl harcadığımızdan değil mi?
Herkesin kendi tasarruf ve harcama alışkanlığı kendisine
Burada yatırım için sormuyor ki başlık bile amacını belli eden br başlık. Oturup insanları çekiştirelim diye açılmış bir konu bana göreBana da bu herkesin gelirini hesaplayan, düşünenler ilginç geliyor. Sizden borç istemiyorlarsa size ne borcundan??
Ben mesela en son çantamı 8 sene önce almıştım ve vakkoydu. Hala kullanıyorum. Ucuz çanta almam. Alırım senelerce de kullanırım.
İnsanlar daha umursamaz pervasız yaşayıp kredi kartları limitlerini sonuna kadar dolduruyorlarSon zamanlarda ekonomik sıkışıklık ve birikim üzerine düşünüyorum. Uzun süredir iş kurmayı düşünüyordum ve nihayet bu yönde adımlar attım. Bir ortağım var masrafları beraber karşılayacağız. Bir yandan gelir gider hesaplıyorum bir yandan da kara kara düşünüyorum.
Çevremdeki insanlar genelde ekonominin çok kötü olduğundan, hayatın pahalı olduğundan şikayet eder. Geçen gün yeni evlenen erkek bir arkadaşımı ziyarete gittik. Eşi çalışmıyor kendisi de özel sektör çalışanı ve lise mezunu. Evlerindeki mobilyalar inanılmaz pahalı. Diğer arkadaşım da çok şaşırdı. Bildiğimiz kadarıyla aileden destek almıyorlar zaten zengin aile çocukları da değiller. Arkadaşımın eşinin çantası vakkodan aşağı değil.
Bir başka arkadaşımız 6 aydır çalışmıyor fakat her hafta tatilde. Bu kısımlar bizi ilgilendirmez fakat örnek olsun diye söylüyorum ve acaba birikim işini mi beceremiyorum diye sorguluyorum. Yapı olarak borç seven biri değilim. Kredi çekmek borcu borçla kapatmak vs kafam bu tip şeylere pek çalışmaz. Acaba bu işin sırrı bu mu diye merak ediyorum. Biliyorsunuz pandemi dönemi pek çok insan fırsattan istifade edip kredi çekti. Maddi konuşarla ilgili püf noktaları bilmek istiyorum ama dediğim gibi yüklü borca girmek de biraz rahatsız edici hissettiriyor. Siz bu işleri nasıl yapıyorsunuz? Birikim yapmak ya da parayı yönetmek için taktikleriniz var mı? Bir yerden tutsam bir yer eksik kalıyor sanki. Uzun süredir çalışıyorum ve 2 senedir tatile çıkmadım bile.(bu dert mi diye düşünebilirsiniz belki ama ihtiyaç oluyor)
Haklılık payınızda var ama hiçbir örnek diğerine çok bir fayda sağlamaz. Hangi şehirde yaşadığına dek harcamalar değişiyor çünkü. 2 milyona lüks ev alınabilen ilçeler var. Ona kredi çek al kira ödeme denebilir . İstanbul Ankara da 5 milyondan başlıyor. 2 maaşlı için bile çok zor çocuk da varsa gibi gibi. Kimine kök aileler destek oluyor , kiminin kök ailesi tam tersi para bekliyor. Sağlık sorunları olanlar var extra masrafları var. Eski yıllarda burada, asgari ücretle 3 çocuk geçiniyor herşeyi alıyoruz üstüne birikim bile yapıyoruz diyenler vardı. Onlar da yokoldu yazmıyorlar artıkİnsanların parasını harcamasını konuşmak değil bu. Sadece bu ekonomide zengin olmadığını bilmediğimiz bu insanların bu yatırımları yada harcamaları nasıl yaptığını merak ediyoruz. Belki bir ipucu işimize yarayacak bir bilgi vardır. Bilgileniriz, biz de yaparız. Yada burda da yazmışlar korkak olmadan borca girmek gerektiğiyle ilgili. Bir kaç kişi yazınca belki bir cesaret gelecek. Yani onu konuşma bunu konuşma her şeyde bir bit yeniği aramak.. burası anonim bir platform burda da konusulmayacaksa nerede konuşulacak? Türlü türlü hayatlar var insanlar tecrübelerini aktarıyor. Yukarda bir üye kışları doğalgaz yakmadan geçirip tatile gittiğini söyledi. Hiç benlik değil yazdıklarını şaşırarak okudum ama onu mutlu eden de buysa böyle yaşar tabiki. Bu konu açıldı da bu tarz hayat stillerini de görmüş olduk. Yani ben konu sahibine tepki verenleri anlamadım gerçekten
Aynen öyle . Kendimize ev araba zor aldık. Çocukları düşünmüyoruz zaten alamayız ev onlara extra . E napıyoruz ? İyi eğitim vermeye çalışıyoruz kalan parayı da yiyoruz artık. Çok az birikim yapıyoruz. Çocuk da kendisi kazansın alsın diyor çoğu aile.İnsanlar daha umursamaz pervasız yaşayıp kredi kartları limitlerini sonuna kadar dolduruyorlar
sanırım en mantıklı yorumlardan biri buAnadolunun yemeyen içmeyen buzdolabı boş olup mal biriktiren yaşlı kesiminin parasını yeni nesil yiyor o yüzden biraz görünür oldu. Ailesinin durumu yok gibi görünenin çoğunun ailesinin tarlası arsası altını var onları çocukları yiyor. Yakinen biliyorum ben de şaşırıyorum gelirlerini biliyorum harcamalarını görüyorum asla denk değil ama evli barklı adamların babalarını arayıp eşim hevesleniyor tatile gidemedik diyeni, elindeki arabayı beğenmeyip sıfır araba alıp borcunu ailesine ödeteni çok.
aileler de genelde şöyle, bir çocuk ailesine kıyamaz destek olur, kendi yaginda kavrulur diğer çocuk kendini acındırır tarla sattirir. Satılan tarladan haberiniz olmaz ama onun parasıyla yapılan harcamaları görürsünüz.
dedikodu istesem o kişileri tanıyan insanlarla cafede 2 saat oturup bunun dedikodusunu yapabilirim. çok daha fazla detay da yazabilirim çünkü yakınen tanıyorum. öküz altında buzağı aranmasın diye buraya yazıyorum ve yatırım taktikleri istediğimi de belirtmişim. her konuya etik yargı dağıtanlar da bana garip geliyor. insan beyni durmadan çalışıyor gördüğü şeyi de yorumluyor benim hakkımda da içinden düşünen insanlar vardır yapacak bi şey yok yani.Bana da bu herkesin gelirini hesaplayan, düşünenler ilginç geliyor. Sizden borç istemiyorlarsa size ne borcundan??
mesleki bilgileri yok ki. işin içinde olduğum için biliyorum yl yapmayan kişilerin verdiği terapi bomboşParayı kırdılar maalesef mi
Hem de arkadaşım dediğiniz kişilerin para kazanmasına maalesef diyorsanız , sizin para kazanmanız zor gibi
İnsan kalbinin ekmeğini yer
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?