Ekonomi çoh mu eyi

Aynen öyle
Millet bunu anlamıyor .
İnstada karşıma çıkıyor . ( tv haber vs izlemem , instada ne denk gelirse ) şu kadar milyon dolandırıldı , eski eşyalarla beraber şu kadar bin tl yi yanlışlıkla attılar gibi . Üst başlarına baksan dilenci gibiler . Ama milyonları varmış onları kaptırmışlar . Kirli çıkı olayı . Ya da yastık altı olayı çok var . Eskiler borç istenir düşüncesiyle var olan parasını göstermezmiş . Yıllarca gözükmeyen o paralar çocukları kanalıyla ev raba tatil şeklinde görünür olunca millet de o kişi bunları nasıl aldı diye gereksiz düşünceye kapılıyor

Ben de bu düşüncedeyim

Bir hocam vardı çok da şık giyinirdi . 1 kere derste dedi ki “belki ben bu kıyafetleri 20 yıl önce aldım , tertemiz baktım ve hala gıcır gıcır giyiniyorum . Böyle giyiniyorum diye beni dışarıdan zengin sanabilirler ama nereden biliyorlar cebimde belki de şuan ekmek param bile yok .”

O sebeple hiçbir zaman hiçbir kimsenin yediğine içtiğine aldığına verdiğine hiç karışmam hiç gözüm de olmaz hiç yorum da yapmam böyle yapılmasına da aşırı karşıyım . Herkesin gözü sadece kendi cebinde olsun .

Ama yatırım da yapabildiklerine göre var bir yerden gelirleri falan demek ki.

O şöyle oluyor arsası var müteahhite veriyor yarı yarıya paylaşıyorlar. Birden çıkarıp 10 daire sahibi olmuyor. Yakın zamanda babam anlaştı %40 arsa sahibinin 60 yapanın. Atıyorum zamanında gecekondu vardır kentsel dönüşüm gelmiştir. Arsası vardır aileden miras kalmıştır. Mesela benim babam eskiden askerdi istifa etti eline 2 tane toplu para geçti o da arsa artar diye arsa almış ve baya ucuzmuş. Bu sene adamı 6 daire 1 dükkan sahibi etti bakınca tek geliri emekli maaşı ve arada işe girip çıkıyor bu. Ve o arsa cidden kötü bi yerdeydi şehirdışında ve çingene mahallesi o da istanbulda o yerler değerleniyor en kötü tekrar satarım demiş. Halamın da kayınpederi düğün altınlarını istemiş 30 sene önce arsa almak için. Halam vermemiş ama eltisi vermiş. Onlara da böyle toplu daire düştü halam anlattığı için biliyorum

Son düzenleme:
benim yaşadığım yerin yerlisi amcaları teyzeleri de görseniz %80ine sadaka veresiniz gelir
güneşten erimiş ağ gibi olmuş tişört ya da gömleklerle gezerler, ayaklarında naylon terlik, 50 sene önceki minik mendil kadar yazmalardan ya da yine 50 senelik o kahverengi kumaş pantalonlar amcalarda, o kumaşı artık manifaturacılarda bulamazsın yani, o kadar.

ama 200er tane daireleri var.
bunlar toprak zengini, burada da imar bi değişik, oluyor öyle.

Bana da bu herkesin gelirini hesaplayan, düşünenler ilginç geliyor. Sizden borç istemiyorlarsa size ne borcundan??
Ben mesela en son çantamı 8 sene önce almıştım ve vakkoydu. Hala kullanıyorum. Ucuz çanta almam. Alırım senelerce de kullanırım.
Kredi kartına taksitle tatile de gidiyoruz bir sene de ödesel borcu gideriz.
Kime ne bizim aile bütçesini nasıl harcadığımızdan değil mi?
Herkesin kendi tasarruf ve harcama alışkanlığı kendisine

iyi de siz ne demişsiniz ben ne demişim. net okumadınız galiba siz neredeyse yemiyor içmiyorsunuz giyinmiyor bu tarz şeylere önem vermiyorsunuz sanırım çocuk vs yok sadece kendi harcamalarınız sadece gezmeye paranızı harcıyorum diyorsunuz. ben ne diyorum kimse ödeyemeyeceği borcun altına girmez diyorum ki benim bahsettiğim kesim sizin gibi olamaz yer içer çocukları var okulları var iş hayatları var kıyafet çanta vs tüm harcamaları olan insanlar. sizin gibi de çok nadirdir bence tebrikte ederim yani. ben öyle yaşayamam mesela. sanırım o yüzden gezmeye çok para bulamıyoruz

Yok hayır Almanya’da oturuyordu zaten. Biriktirmiş 10 daire birden aldı

Şimdi ben bunu sorguladım diye bereketim mi kaçacak yani ?
Doğru söylüyorsunuz aslında. Sizin bahsettiğiniz koşullarda bizim desteksiz ayakta durmamız bile büyük zenginlik. Çok şükür elden gelen parayla yürümüyor bizim gemi.

Yaa işte ne kadar farklı farklı insanlar var, ne kadar farklı farklı öncelikler var. Kışın mesai çıkışı gelip yatağa gireceğim yıllarca, ne için öyle bir ülkede sokaklarda gezmek için. Yani benim aklım almıyor mesela ama bak insanların önceliği buymuş Gerçekten sevenler icin çok güzeldir ama bu herkes gezmeli ay gezmeyen öldü bitti propagandası gereksiz. Ayni sekilde yatırım yapmayana da baskı yapmak gereksiz ama onda da malum yaşlılığında rahat etsin diye insan ister istemez tavsiye vermek istiyor. Belki onu da söylememek lazım bilemiyorum.

Valla bence Türkiye’de ekonominin ne kadar kötü olduğu ya da hayatın ne kadar pahalı olduğu ile ilgili konuşmak bir tür small talk bazı çevrelerde Öyle konuşuyorlar diye öyle olmak zorunda değil. Mesela benim ebeveynlerim de sürekli ekonominin korkunçluğundan bahsederler ama onlara dokunan pek bir şey yok. Görece yaşam standartlarını korumayı başarmış kesimdeler.

Arkadaşınız belki düşündüğünüzden fazla kazanıyordur. Mesela benim babamın kuzenleri sanayide araba tamircisi birinin yanında çalışıyorlar biri lise mezunu bile değil ama çok çok iyi kazanıyorlar. Böyle olabilir mi acaba?
Ayrıca çanta, mobilya vs düşündüğünüz kadar pahalı olmayabilir mi acaba? Yani ne bileyim bunları anlamak bana çok zor geliyor.
Mesela benim bijüteriden aldığım yüzüğü cartier trinity sanmışlardı Bunun gibi.

kimin çantasına kaç lira verip ne kadar kullandığı gibi şeyler tabi ilgilendirmez de

mesela 100 liralık bir şey alacam
bu mantıklı bir yatırım mı?
bunun 50 lirasını mı biriktirmeliyim, 50 lirasını borç mu almalıyım yok çekebiliyorsam 120 mi kredi çekmeliyim?
hangi zamanda ne nasıl yapılır
kim hangi gelirle, nasıl yapmış, ne öneriyor?
bu konuları konuşmak iyi bence

benim ailemde asla ama asla para konuşulmaz, hiç konuşulmadı. kimsenin paraısndan kimsenin haberi de yok.
benim annem babamın maaşını bilmez, bilmedi 43 senedir evliler.
başkasının zaten hiçbirşeyini bilmeyiz, ailecek haberimiz yok kimseden yani okuldaki notunu biliriz kullandığı ilacını biliriz ama parasını bilmeyiz.
ben mesela ancak başka ailelere, ortamlara girince fark ettim ki insanlar baya para konuşuyormuş. ben hala konuşamam reelde. bu da bana sıkıntı oldu mesela kendi işimi yapıyordum, başta çok zorlandım fiyat vermeye ödeme istemeye filan. bu kız da iş yapacam diyor, alışsın bence.
burada anonim bari konuşalım.

Burada yatırım için sormuyor ki başlık bile amacını belli eden br başlık. Oturup insanları çekiştirelim diye açılmış bir konu bana göre

İnsanların parasını harcamasını konuşmak değil bu. Sadece bu ekonomide zengin olmadığını bilmediğimiz bu insanların bu yatırımları yada harcamaları nasıl yaptığını merak ediyoruz. Belki bir ipucu işimize yarayacak bir bilgi vardır. Bilgileniriz, biz de yaparız. Yada burda da yazmışlar korkak olmadan borca girmek gerektiğiyle ilgili. Bir kaç kişi yazınca belki bir cesaret gelecek. Yani onu konuşma bunu konuşma her şeyde bir bit yeniği aramak.. burası anonim bir platform burda da konusulmayacaksa nerede konuşulacak? Türlü türlü hayatlar var insanlar tecrübelerini aktarıyor. Yukarda bir üye kışları doğalgaz yakmadan geçirip tatile gittiğini söyledi. Hiç benlik değil yazdıklarını şaşırarak okudum ama onu mutlu eden de buysa böyle yaşar tabiki. Bu konu açıldı da bu tarz hayat stillerini de görmüş olduk. Yani ben konu sahibine tepki verenleri anlamadım gerçekten

İnsanlar daha umursamaz pervasız yaşayıp kredi kartları limitlerini sonuna kadar dolduruyorlar

Haklılık payınızda var ama hiçbir örnek diğerine çok bir fayda sağlamaz. Hangi şehirde yaşadığına dek harcamalar değişiyor çünkü. 2 milyona lüks ev alınabilen ilçeler var. Ona kredi çek al kira ödeme denebilir . İstanbul Ankara da 5 milyondan başlıyor. 2 maaşlı için bile çok zor çocuk da varsa gibi gibi. Kimine kök aileler destek oluyor , kiminin kök ailesi tam tersi para bekliyor. Sağlık sorunları olanlar var extra masrafları var. Eski yıllarda burada, asgari ücretle 3 çocuk geçiniyor herşeyi alıyoruz üstüne birikim bile yapıyoruz diyenler vardı. Onlar da yokoldu yazmıyorlar artık

İnsanlar daha umursamaz pervasız yaşayıp kredi kartları limitlerini sonuna kadar dolduruyorlar
Aynen öyle . Kendimize ev araba zor aldık. Çocukları düşünmüyoruz zaten alamayız ev onlara extra . E napıyoruz ? İyi eğitim vermeye çalışıyoruz kalan parayı da yiyoruz artık. Çok az birikim yapıyoruz. Çocuk da kendisi kazansın alsın diyor çoğu aile.

sanırım en mantıklı yorumlardan biri bu

dedikodu istesem o kişileri tanıyan insanlarla cafede 2 saat oturup bunun dedikodusunu yapabilirim. çok daha fazla detay da yazabilirim çünkü yakınen tanıyorum. öküz altında buzağı aranmasın diye buraya yazıyorum ve yatırım taktikleri istediğimi de belirtmişim. her konuya etik yargı dağıtanlar da bana garip geliyor. insan beyni durmadan çalışıyor gördüğü şeyi de yorumluyor benim hakkımda da içinden düşünen insanlar vardır yapacak bi şey yok yani.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…