Farklı kültürde yetişmek...

Konu sahibi sinyalleri önemsememekten ziyade fark etmemiştir bence. İnsan kendisine yabancı gelen şeyi fark eder, sorgular.
Kendisi de benzer düşünce yapısında olduğu için bize sinyal gibi gelen şeyler ona öyle gelmemiş.
Zaten mümkün mü bu kadar ataerkil bir adamın eşitlikçi, kendisini asla ezdirmeyecek bir kadınla evlenmesi?

Şu an eşinin ailesine bu kadar takmasının sebebi de yine gördüğü, bildiği bu olduğu için bence. "Eş ailesi kötüdür" kodlamasından yola çıkıyor.
Açtığı hiçbir konuda eşinin ailesinden kendi şahsına yapılmış bir şey yok.
Ama eş ailesi kötüdür diye kalıplaşmış bir düşünce var ya, arayıp tarayıp dert buluyor kendine.
Yoksa bana ne eşimin anneannesi gelinlerine nasıl davranmış, gelinler kendini nasıl ezdirmiş? Ben eşimi bilirim, kendimi bilirim. Niye kendimi torun torba sahibi olacak yaşa gelmiş 50-60 yaşındaki kadınlarla kıyaslayıp kendime dert yaratayım?

Valla ben daha sevgiliyken sırf tanıyayım diye evlerine yemeğe gittim . Ama bu durumlarda insanlar böyle cahil gibi davranmıyorlardı nişanlıyken de yemin ederim görmedim . Sonradan meydana çıktı daha annem inanmıyordu bana bir olay oldu ben kv de büyük kavga çıkarttım annemle babamı aradım gelin beni alın diye o zaman annem anladı sonunda .

Soyadın değişince tamamen o ailenin ikinci sınıf vatandaşı oluyorsun , neden hala anlamamakta direniyorsun.
Kayınvaliden otur demeden sofraya oturamazsın, az yemelisin , az konuşmalısın , çocuklarına sahip çıkmamalısın , çünkü o çocuklar onların soyunu devam ettirecek ulu zatlar .
Sen de çok farklı bir kültürden olsan aaaaa ben bunu kendime yakıştıramam der sınırını çizersin . Sınırın zorlandığında insanlar senin ne tepki vereceğini bilmeli . Boş yere küçümseme eş tarafını . Sen de evde sessiz kalan gelinlerden farksız değilsin . Tek farkın burda üyeliğin olması . Onlar da çözüm bulamamış , döngüye ayak uydurmuş , sen de zamanla ayak uyduracaksın .
Burda defalarca söylendi size ama . Hala şok oluyorsunuz . Ya bu deveyi güdeceksin ya da bu diyardan gideceksin başka seçeneğin yok , çünkü değiştirebileceğin tek şey kendinsin . Koskoca bir sülalenin değişmesini bekleyemezsin. Daha ne deyim bilmiyorum ki .

Her ailenin kendine ait bir tutumu oluyor. Evlenilen ailelerde bir şekilde birbirine adapte oluyor ama burada esas mesele kendinden ödün verip vermemek ve karşı tarafın senin iyi niyetini suistimal edip etmemesi. Sonuçta hepimiz farklı farklı kültürlerden geliyoruz. Evlilikte de eşlerin birbirinin kültürüne uyum sağlaması kadın olsun erkek olsun farketmeksizin önemli ve zaman alan birşey. Sadece gelin olmakla ilgisi yok, eve gelen damatta yeni aileye uyum sağlamak zorunda
Gelinin boğazı dar olur ne demek şimdi Google dan bakcam ilk kez duydum birşey de anlamadım :))

Beni de bu evlenmeden önce tanımadı mi olayı bitiriyor.
Sanki tüm bosananlar hiç tanımadan evlendi.
Öyle olsa çoğu anket görücü usulü evliliğin daha uzun sürdüğünü kanitlamazdi
Hadi şunu gectim bir erkek bir kadın aynı evde kalmadan asla taninmaz benimeb çok şaşırdigim aynı evde yaşayıp ama yine ayrılanlar çünkü sonradan aile mudahil olabiliyor.
Bir de şu var mesela herkes aynı görüştü değil kimisi kültürü kimisi inancı gereği bir erkekle aynı evde yaşayamaz uzun süre sevgililik dönemi geciremeyebilir.
Çoğu erkek de eğer o kadınla kafayı koymussa evliliği çok da güzel numara yapar
Dışarda çay iç cafede garson gelsin hizmeti o yapsın adamla kadın istediği kadar saatlerce konuşsun ne taniyacak ki
Aynı evde insan yemeye içmeye dökülmeye çorap atmaya herşeye gıcık kapar.yada o gün yemek olmadı diye takan adamlar var ki evlilik uzun maraton bunun negatif aşaması daha çok.
Hiç bir eş aileside baştan biz manyagiz demiyor.
Yada efendi efendi geliyor gidiyor o süreçte ama sonradan bakıyorsun gelin aldık diye değişik bir algı olusturuyorlar
Eşe gelince o sevgi pitiricigi adam ailemde ailem oluyor birçoğu
Çünkü zaten artık evlenildi onun kit kafasında kadına nikah basildi artık kök ailesi devrede.
İnsan evlenince çok degisk hareketlere yaşamlara maruz kalabiliyor.
Çünkü ayda bir gidecegiz aileme diyen adam evlenince zırt birt biten bir eş ailesi gorebiliyorsun.
Bu durumda tepki verirsin ama buda ileriki devrede eşinle arani açar riske gireceksin
Burada iş senin neleri göze alıp almadığına bakar.
Şahsen benim esimin ailesi cidden görüp görebileceğim en anormal insanlarmis.
Mesafe koymasam saçma sapan bitebilirler.
Düşün birkere kaynanam da kaldım kadın sabah namazına kaldırmak için kapıyı nasıl vuruyor gormen lazim.
İlk defa hayatımda böyle gorgusuzce yaklaşım gördüm
Benim.babam bir vakit namazını ihmal etmemiş adam.asla evimde böyle birşey görmedim.ibadet eden insanı sogutur o tavrı.
Mesela ilerde evime gelip uzun süre kalsa evliliğin dinamiti hazır yani öyle adamı istediğin kadar sev anlaş aile olayı çok çok onemli
Sizin konunuza gelince matem diye üye vardı ona benzettim yasadiklarinizi.
Ve naçizane tavsiyem mesafeli olun ve sizi kendi fikirleriyle ezmelerine izin vemeyin.
Sessiz durmayın kadını küçümseyen birşey deyince hemen yapistirin lafı.
İstemediğiniz birşeyi de yapmayın.

Yani bir de anlam veremiyorum, şimdi iki çocuğum var ; cinsiyetleri aynı , babaları aynı , yetiştirilme tarzları aynı hatta giydikleri çoğu kıyafet aynı ama büyük oğlum bildiğin yabani , soğuk , dünyada tek kalsa bir kere arkadaşım demez . Kimseyle bir şeyini paylaşmaz . Küçük oğlumsa minnoş bir kedi gibi . Sevgi arsızı eşek sıpası. Öptükçe öpesi geliyor insanın . Hani farklı kültür deniliyor ya , aynı evin içinde bile dağlar kadar fark var .
Kültür konusu çok geniş bir konu , dediğim gibi ya alışacaksın ya da çantanı alıp çıkacaksın o evden .

Mesela kaynanam evlendiğim gün bana siz mutlu olun bizi düşünmeyin demisti
Bende ne iyi insan diyorum.
Daha eve yerleşmeden iki gün sonra gelmek istediler halı getirme bahanesiyle o zaman halılar daha gelmemisti
Sonra gelin görme kafasıyla tüm köyü toplayip getirmek istedi sonra evdeki gelinler için biz gelinlerimizi çalıştırmayın dediler gelinler canları cikarcasina çalışıyor tarlada.
Ve evlerine gittigimde ilkgunden bana Emirler yağdırdi daha oturmadan gel şunu yap gel bunu yap aklıma geldikçe delleniyorum sonra eşime dedim annesine dedi birşey söyleme bana soyle dedi ben yaparım dedi kadın yine devamm ediyor
Aklıma geldikçe korku filmi senaryosu canlanıyor gozumde.
Kadın resmen kendi eyaletini kurmuş ki baştan konuşmalarda esimede dedim ben o tarz işlerle meşgul değilim diye.
Yani herkes değiştiririm kafasına giriyor
Sağlam durun yapmayin ayrılmak zorunda kalırsanız dahi yapmayın çünkü onların kölelik sistemi bitmez.

Anladığınız için çok teşekkür ederim. Benim de çözüm yolum olduğum gibi olmak. Ben biraz fazla alttan aldım, iyi olmak isteyen her kadın gibi. Ama şu durumda gücümü göstermem gerek.

Sizin konularınız bana hep nedense hiç görmemiş tanımamış biriyle evlenmişsiniz hissini veriyor.
Bir sabah kalkmış kendinizi biriyle evli bulmusunuz gibi.
Aile yapılarınız, kafalarınız bukadar zıt bir adam ve ailesiyle diğer tülü evlenmenizin başka açıklaması olamaz çünkü.
Desenizki eşim çok farklı ailesi gibi değil, öyle bir durumda yok. Gayet kafa yapısı belli ki tartışmalarınız oluyor.
Yaşınız çokmu küçük ki bunların hiç birini göremediniz yada görmezden geldiniz? Evlenince düzeltirim diyede düşünmüş olabilirsiniz tabii, ama o öyle olmuyor.

Bariz bir zıtlık yok aslında. Çocuk olursa gelecekte bakımı konusunda, aile ile görüşme konusunda sıkıntı yaşıyorum ki bunlar da nişanlılıkta sevgililikte öne çıkan konular değil.
Evliliğimde yaşadıklarımı daha önce yaşamadan nasıl tanıyabilirim? Evet zorlanıyorum ama tanımaz olaydım desem buraya yazmam. Benim burada beklediğim, bu başıma gelen zorlukla mücadele fikirleri. Çok yaşayan var, yaşayanlardan öneriler.
Teşekkür ederim.

hiç mi tanımadınız diyemem, bende hiç tanımadan evlendim. eşimin ailesinden çoğu kişiyi nikahta gördüm sadece. ondan sonrada eşimin ablasının düğününde 2 sene sonra karşılaştım tekrar. sadece kayınvalidem ve kayınpederimle görüşmüştüm. sonra yavaş yavaş içlerine girdikçe geri çıkmak için çok uğraştım ve başarıyorum bunu. benim eşimin yetiştiği çevreyle çok alakası olmadığı için ciddi sorunlar yaşamadım. abuk sabuk atasözleri vs konuşulduğunda da lafımı hiç esirgemeden cevabımı verdim. ben kimsenin hizmetçisi değilim, rica etmeyi bilmeyen benden birşey istemesin demiştim çoğunluğun olduğu bir buluşmada sonra hadlerini bildiler zaten. eşime şikayet etmişler, haklı kimsenin hizmetçisi değil benim karım, rica etmeyi öğrenin demiş, konu kapandı. sizin bahsettiğiniz gibi bu durumu kanıksamış yengeler var, bana akıl veriyorlar alışıyor insan bizede garip gelmişti diye. kusura bakmasın kimse, beni annem-babam böyle yetiştirmedi, saçma bulduğum bir düzene ayak uydurup alışamam ben dedim. bana özellikle yapılmış bir şey yok, alıştıkları ataerkil düzen mutlu ediyor onları. ama bu kadarından bile rahatsız oluyorum çoğu zaman. 9 yaşındaki kızım bile laf yetiştiriyor onlara; çok kaba davranıyor, bence düzgün istemezse dediğini yapmamalısın diyor büyük yengesine. ağaç yaşken eğilir, öğretelim birşeyler diyoruz.

Daha çocuk olmadan bakımı konusunda sıkıntı çekeceğinizi biliyorsunuz mesela?
biz bu tarz şeyleri evlenmeden önce hep konuşmuştuk eşimle. Kaç çocuk istiyoruz, doğumu nerde olacak, kim gelecek kim kalacak. Sonrası hiç sürpriz olmadı o yüzden. Ki ben 15 senedir evliyim 16-17 sene önce bunları düşünebilmişim çünkü etrafımda örnekleri olmuştu onların tecrübesinden faydalanmıştım. Siz daha çok yeni evlisiniz, şimdiki zaman benimkiyle bir değil. Sizin daha çok bunları konuşmuş olmanız gerekirdi. Bazı şeyleri bilmek için evlenmek gerekmiyor, çevredeki evlilerden gözlemlemek yetiyor. Ki siz şimdi onu yapiyorsunuz. Evlilerden tecrübelerini öğrenmek istiyorsunuz. Evet ama bayağı geç kalmışsınız. Çünkü bir yaştan sonra kimse kimse için değişmez, nişanlılık bunun için vardır kısa yoldan yolları ayırmak için. Evlenince zor oluyor ve sizin gibi herşey için mücadale vermek gerekiyor işte.

Haklısınız. Nişanlılıkta pandemi vs derken, çok vakit geçirememek, görüşememek etkiledi süreci. İnşaallah aşacağıma inanıyorum. Daha zor ama mümkün

Eşimin çekirdek ailesini canım gibi severim onları dışarıda tutarak yazıyorum. Çünkü onlar cidden benim canım. Ama uzak akrabalarından arada bir görüştüklerimizden patavatsız olanlar var, çok yüksek kazanmama rağmen yeğenimin evi nasıl güzel, yeğenimin arabası var gibi benim değilmiş gibi söylemler, şaka yaptı sanıp el kızı ya demeler vs hepsine tepki gösteriyorum. Ben el kızı değilim, siz eşinizi öyle görüyor olabilirsiniz, bu ev eşim iyi kazandığı için değil beraber kazandığımız için var, eşinizde çalışsın bence gibi vs liste uzar gider. Ama benim eşim ve kıymet verdiğim aile bireylerile aram cidden iyi. Bunları söylediğimde tepki verdiğimde sevdiğim başka biri gelip canımı sıkmıyor. Sende tepki veriyorsun dediler, benim ailemde böyle seyler yok, münasebetsiz konuşmalara gelemiyorum diyip konuyu kapattım. Biraz ezdirmemek gerekiyor ama başkalarının kalbini kırmadan.

Mesajını görünce ciddi olarak ironi yaptı dedim.
Aaa uçamayan tavuk mağdurları ban bitti ha
Neyse yeri burası degil

Bende sonradan okudum baya ciddi olmuş ama az çok bilimiyorum artık tavrım tepkim belli anlaşılır demistim ironiyi anlıyan zaten anladı anlamayana açıkladım

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…