Garson bizi kovmaktan beter etti.

1. Bize pide yapmak zorunda değiller.
2. herkes şaka kaldıramaz kısmı doğru ama onu güldürmek amacıyla yaptık zaten hani kendi dalgınlığımızla dalga geçtik. Ortada bir tek şaka var. Yanlış anlaşıldı özür diledik. Benim sorguladığım kısım ise ortada hakaret yok kötü niyet yok, yanlış anlama var, bunun için özür dilenmiş. Özür dilendikten sonra da uzatılması bana yanlış gelen kısmı.

Adamlar akşama kadar üç kuruş uğruna koşturup duruyorlar bir yandan patronun bir yandan müşterinin afrasini tafrasini cekiyorlar espiri çekecek hal kalmıyordur eminim. Neden gerekli gereksiz herkese espri yapma ihtiyacı duyuyorsunuzki insanlarin huyunu suyunu bilmeden.

İşte ben de onu dedim. Doktoruma da bana hizmet eden garsona da işinin başından aşkın olduğu bir vakitte ya da serbest olduğu vakitte kısacası hiçbir zaman gereksiz şakalar yapmam.
Yani ilişkilerin kuralları vardır. Mesela öğrencisi olduğun hocana, hocanın sana karşı uygulayacağı kurallar olur. Aynı şekilde hasta doktor, müşteri çalışan gibi. Tek taraflı bunu esnetmemeniz gerekir.

şakayla dalga geçmek arasında çok ince bir çizgi var, hele ki tanımadığınız birine yaparken.
ayrıca şaka yapmış olduğunuzu kabul edip özür dileseniz ne olacak mecbur mu insanlar sizin şakalarınızı anlayışla karşılamaya?

bence siz şakalarınızı sadece birbirinize yapın bundan sonra.

Mutlaka şikayet et bu iş sözleşmesinin haklı nedenle işveren tarafından feshi sebebidir aynı zamanda.
ay abartın. sokaklarda sürüklesinler garsonu hatta fotoğraflarını tüm işverenlere atsınlar kimse işe almasın.
komik bulmayabilir adam şakayı, mizahına uymayabilir, alay edildiğini hissedebilir. asıl insanı başarılı işveren yapan şey hem müşteriyi memnun edip hem de çalışanını korumak kollamaktır.
ay sen sinirlendin kovuldun, ay şu şöyle böyle ile patron olunmaz.

Sizin tek hatanız var; o da özür dilemek. Özür dilemenizi gerektirecek bişey yaşanmamış.

Bize pide yapmak zorunda değiller, kendileri yaptılar daha önce bu sefer yapamayacağını söyleyince hak verdim, istemedim pide falan, kalkıp gitmedik de meze söyledik. Ortada sadece bir şaka var. İlki dalgınlıktı ikincisi o dalgınlıkla ilgili bir şaka idi. Tamam beğenmedi şakayı, yanlış anladı özür diledik daha hala uzatıyor. İyi tamam zaten hepimizin canı burnunda şaka da yapmayalım somurtuk somurtuk oturup gidelim. Hizmet veren sonurtsun, hizmet alan da somurtsun. Herkes birbirine sinirlensin özür dileyeni de bin beter edelim.

Çok ayıp etmişsiniz bence. Adam orda sabahtan akşama kadar köpek gibi çalışıyordur siz de hala esori yapıp kahkaha falan atıyosunuz. Neyse ricanız sipariş edin de adamla dalga geçmişsiniz resmen, bence davranışlarınıza çeki düzen verin emekçi insanlarla düzgün konusun. Artı garson arkadası da sizi içten savunmuş falan değil, sorun çıkmasın arkadası ugrasmasın diye öyle demiş.

Espirilerine gulunmedi diye Adami zincire vurup aslanlara yem etsinler mi peki?

Iki tarafin da kötü gunune denk gelmis. Ortada bir sorun oldugunu dusunmuyorum.

Tekrar tekrar söylüyorum sektörün adı hizmet sektörü ve burada garsona yapılmış bir saygısızlık yok. Garson muhtemelen bu çift kibar buldu ondan böyle tepelerine bindi.
nasıl saygısızlık yok? siz adamın kafasının içinde misiniz de yorumluyorsunuz böyle? gayet ben de garsonluk yaparken abuk sabuk kendi arasında şaka yaparken gülerken bana da şaka yaptıklarında hoşlanmıyordum, bazı şakaları saygısızlık olarak alıyordum ve benim patronum bu noktalarda beni destekliyordu. çünkü nasıl hissettiğimize karar vermek kimsenin haddi değil, saygısızlık gibi hissettiysem saygısızlıktır.
garsonun sürekli arkadan bağırmaya devam etmesi de ayıp, onu da o konuda uyarmak lazım fakat müşteriler de günahsız zavallıcıklar değil. herkes sınırını korursa hizmet sektörü sorunsuz devam eder

Öğrenciliğimde uzun bir süre garsonluk yaptım. Okulum ağır bir okul, iş ayrıca yorucu. Haftasonu günlük 16 saat mesai yapardım. Böyle bir tempoda çalışırken kendini komik sanıp gereksiz espri yapan insanlara sinir olmuşluğum çoktur. Duruma göre tepki de göstermişimdir.

Ancak burada konu çok farklı. Konusahibinin eşi dalgınlıkla elinde kola varken yine kola istemiş. Sonrasında da bu durumun oluşturduğu mahcubiyetle ortam yumuşasın diye espri yapmışlar. Yani espri durduk yere hadi şaka olsun diye değil, diğer durumun devamı gibi yapılmış. Garson kendi yapısından dolayı bozulabilir tamam ama kesinlikle böyle tepki göstermemeliydi. Ki sonrasında gayet de niyetinizi mantıklı ve tutarlı bir şekilde açıklamışsınız.

Yani bence siz burda bir çok üyenin iddia ettiği gibi bencil, kibirli, düşüncesiz vs değil aksine sempatik ve anlayışlı geldiniz. Zira garson böyle bir tepki verdiğinde bırak açıklamayı olay çıkaracak insanlar var.

Bu tarz şakaları uygun bulmuyorum dalgınlıkla yapılan neyse özür dilenir ama garsonların işini çok değerli buluyorum. Aldıkları paraya göre inanılmaz hizmetleri var benim için garsonlar ve motorlu kuryeler en çok saygı duyduğum meslek gruplarındandır işleri çok yorucu şaka maka yapılmaz

ben de eşim de çok değer veririz. Ancak eşimin çok dışa dönük bir kişiliği var, herkese samimi ve sıcak davranır. Garsonları da küçük görmez asla. Kendi de gençliğinde bir dönem garsonluk yapmış, turizm okumuş biri. Eşim ayrıca espiri yapmayı ve şakaytı sever. Bazen yanlış anlaşılıyor. Bizim bir kaç gün bir yere gitmemiz gerekmişti bir arkadaş bizim kedimize baktı evimizin anahtarını verdik. Ancak bu kişi kendi hiç evinde hayvan bakmamış biri; sağolsun hatırımız için baktı . Eşim de hala şakasını yapar "kedi sizi özlemiş size verelim bu kediyi" diye. İlk şaka yaptığında kişi yanlış anladı ciddiye aldı "yok ben evime alamam ama sizin evinizde bakarım" dedi, sonra şaka olduğunu anladı ama eşim hala yapar bu espriyi. Böyle şeyler yaşadık yani.

Eşiniz elindeki kolayı unutup tekrar istediğinde dalgınlığı yüzünden gülüşmelerinizi üzerine alınmış garson, siz espri yapınca da dalga geçtiğinizi düşünüp kırılmış, bazı insanlar esprili bir yapıya sahip değildir, ciddiye alır şaka yaptığınızı anlatsanız da alınır, özür dilemenize rağmen alınganlık yapması bu nedenledir.

Daha önce başkalarına da espri yapmışsınız küsmüşler, olabiliyor bazı insanlar şaka yapmak bir kenara dursun kurduğunuz cümlelerden bile sonuç çıkarıp kırılabiliyor, o yüzden şakalar çok iyi tanıdığınız kişilere veya size şakayla yaklaşanlara yapılmalı ve bence dozu da iyi ayarlanmalı, sizin için demiyorum yanlış anlamayın genel olarak şakanın da bir sınırı çizgisi olmalı, kimi insan şaka yapıyorum diye sululuk yapıyor

Hanımefendi teknoloji çağındayız. Hemen hemen mekanın menüsü internette var artık. Böyle bir hassasiyetiniz varsa bakıp gitmek zor olmasa gerek. Ayrıca benim yazdığımda sizin yazdığınız ne alaka? Bana kendinizi anlatmayın hiç merak etmiyorum, konuya yorum yapın. Et, balık yemeyen birinin sürekli gittiği yerde önüne gündüz gelen pideyi akşam koymadılar diye bozulmasının nesi normal? Alkollü meze ağırlıklı bir restoranın menüsünde ne olacağı üç aşağı beş yukarı zaten bellidir. Bozulmalık bir durum olması saçma. Garsona doğru düzgün davranılırsa kimse azar da işitmez. Siz aklınızı kendinize saklayın bence

İki tarafında haksız yanları var düşünceme göre.
Bir insanın şakadan hoşlanıp hoşlanmadığı ilk tepkisinden, mimiklerinden bile belli olur. İlk gülüşmeden sonra baktınız ki garson gülmüyor, ikincisini yapmasaydınız keşke. Alay ettiğinizi düşünmüş olabilir. Siz yine kendi aranızda gülüşün, şakalaşın ama garsonu dahil etmeden veya bir başkasını.

Garsonun ise bu kadar yükselmesi yanlış. Araya başka garson arkadaşı girdikten sonra hala daha bağırıp çağırması da hoş bir davranış değil. Ve profesyonel olduğunu da düşünmüyorum. Derdini bağırıp çağırarak anlatan insanlardan hiç hoşlanmıyorum ya. Ne kadar sinir bozucu şartlar altında çalıştıklarını biliyorum ama tepkisi çok abartılı. Kaldı ki özür dilemişsiniz. Evet, ilk anda özür dilerseniz daha iyi olabilirdi ama sonuçta özür dilenmiş. Hiç özür dilemeyip yükseldikçe yükselen müşteriler var bu ülkede. Garsonu ağlatan, başından aşağı yemek-içecek döken, kaba saba müşteriler var.

Gereksiz şakalar ve abartılı tepki.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…