- Konu Sahibi 1111010001
-
Yani şöyleki sizin gibi para yönetimi yapan insanlar için külfet bi durum olabilirYaaaa ben asla devlete güvenemiyorum. sanki benim paramı benden iyi kimse degerlendiremez gibi geliyor. İmkanım olsa kimse bana SSK yapmasın, ben o parayı kendim degerlendireyim,emekli falan da olmayayim isterim
Otomatik bes'ten de girdiğim ay çıkmıştım. Sizin dediğiniz bes'in nasıl bir kârı var? On sene de az değilmiş . On senede 6bin dolar olacak, peki BES üstüne ne koyacak? Az bilgi verebilir misin? Hiç bilmediğim bir alem çünkü:) belki yeni işe baslayinca daha küçük bir rakam için ben de denerim
Benim birikimimden harcamam için çok darda olmam lazım ya, hiç gözüme görünmez oradaki param (ama dara düşünce harcayacağım bir şey olması mutluluk verir. Napiim bankadaki birikimi,zor anda cekemeyeceksem)Yani şöyleki sizin gibi para yönetimi yapan insanlar için külfet bi durum olabilirbenim gibi birikim yapamayan(son 2 yıldır yapmaya karar verdim) insanlar için uygun. Para bana batıyor çünkü o nedenle bozdurursam cezalı olan bi işlem olsun istedim. O paraya tenezzül edemeyim diye :) mantıkta şöyle ; ben ilk başlarken 300 civarı falandı sanırım ödemelerim tl bazında. Ama şimdiki 50
Doların karşılığı 600 oldu nerdeyse. Mesela 6000 dolar ödiceksiniz ama her an doların fiyatı değişiyor. 10 yıl sonra 50 doların fiyatı atıyorum olcak 2000 tl. O 2000 tl üzerinden bozdurmuş olcaksınız. Bu mantıkta bişey. Birde şu avantajı var; ev alırken şu tırı vırı kesintiler var ya, ev kredisi çekersen o kesintilerden muafsın. Yüksek bi mebla çektiğinde 10 bin mesela kesinti oluosa onuda almıyolar. Ama dediğim gibi siz zaten bireysel 50 dolar biriktiriyosunuz zorlamaya ihtiyaç duymadan :) ilgi alanınıza girmiceğini düşünüyorum :))
Ben birikimimi hep borsa da yapıyorum artık . Evet batma ihtimalleri çok ama eğer borsayla ilgileniyorsan 2-3 şirket var uzun da hep kazandıran ve batması zor olan ben onlara yatıyorum. Ne olur bilinmez tabi ama borsa bilen için bile zor bir yer orası doğru.borsaya girmesin bu aralar.olan parası da elinden gider.temettü verenler bile batıyor uzun vadeye kalmıyor para eriyorr
Eğer arkadaşın bahsettiği şey dövize endeksli birikimli hayat sigortası ise (tam adı bu muydu emin değilim) çok mantıklı bir sistem. Yatırdığın dövizin %30’u kadar devlet katkı yapıyor, ek olarak da maaşa %30 gelir vergisi indirimi geliyor. Eşim yaptı bize tam rakamları bilmiyorum ama 100 dolar birikim için bizim cebimizden 50-60 dolar arası birşey çıkıyor şu an. 10 sene sonunda da 20 bin dolara yakın bir birikim olacak. Sistemden 8 sene çıkamıyorsun, çıkarsan kesinti çok yüksek. En fazla da 12 sene kalabiliyorsun. Bu süreçte başına bir şey gelirse allah korusun, mirasçıların vade sonunda hesaplanan miktarı alıyor sigorta gibi.Yaaaa ben asla devlete güvenemiyorum. sanki benim paramı benden iyi kimse degerlendiremez gibi geliyor. İmkanım olsa kimse bana SSK yapmasın, ben o parayı kendim degerlendireyim,emekli falan da olmayayim isterim
Otomatik bes'ten de girdiğim ay çıkmıştım. Sizin dediğiniz bes'in nasıl bir kârı var? On sene de az değilmiş . On senede 6bin dolar olacak, peki BES üstüne ne koyacak? Az bilgi verebilir misin? Hiç bilmediğim bir alem çünkü:) belki yeni işe baslayinca daha küçük bir rakam için ben de denerim
Sizinki daha iyiymiş. Aynı değil sanırım. İyi ihtimaller sigortası benimki. %15 ayrıca. Birde iş muhasebe yokuş yaptı. Her ay düzenli dilekçe verilmesi lazımmışta , her ay bizi uğraştırcakmısınızda, sizin için her ay muhasebete mi gidicezde de de de bla bla.. (3 kişi yaptırmıştık iş yerinde). Bide bize neden yaptırdınız diye akıl veriyor, atar yapıyor. Yaptığımız kişisel yatırımları size sormamız gerektiğini bilmiyordum ; birdahakine olurunuzu alırız dedimEğer arkadaşın bahsettiği şey dövize endeksli birikimli hayat sigortası ise (tam adı bu muydu emin değilim) çok mantıklı bir sistem. Yatırdığın dövizin %30’u kadar devlet katkı yapıyor, ek olarak da maaşa %30 gelir vergisi indirimi geliyor. Eşim yaptı bize tam rakamları bilmiyorum ama 100 dolar birikim için bizim cebimizden 50-60 dolar arası birşey çıkıyor şu an. 10 sene sonunda da 20 bin dolara yakın bir birikim olacak. Sistemden 8 sene çıkamıyorsun, çıkarsan kesinti çok yüksek. En fazla da 12 sene kalabiliyorsun. Bu süreçte başına bir şey gelirse allah korusun, mirasçıların vade sonunda hesaplanan miktarı alıyor sigorta gibi.
Borçlar batağı geldiiiii :) (Şaka bir yana azalıyor.)merhabalar,
birikim konusunda fikir almak istediğimde karşıma iki tipte insan çıktı: gençken birikimini yap, yaşlılığında rahat edersin; amaaann bir daha mı geleceğiz dünyaya. zaten her şey çok pahalı. ev almak için birikim yapacağına gençken gez dolaş. bir daha bu zamanlarını bulamazsın.
günümüzde ev almak bir mucize. ev için birikim yapsam garanti bir işim de yok. kredi işlerine iki sene kadar giremem. ben hem gezip tozmak ama bunu da uyguna yapmak hem de birikim yapmak istiyorum.
uygun fiyata nereden aktivite vs. kovalayabilirim? bildiğiniz siteler var mı internette ya da başka bir şey?
ailemle yaşıyorum. şu an için elimde aylık 4500 tl para geçiyor. işim garanti bir iş değil. özel sektörde çalışıyorum. bu parayı nasıl değerlendirebilirim? her ay elime bu meblağ geçtikçe birazını borsaya mı yatırayım yoksa eski usul altın, döviz vs. mi yapayım ya da başka nasıl değerlendirebilirim?
Bende yengecin söylediği gibi 50 dolar yapıyorum(BES ten) ama senin dediğin gibi bozdurmamak için 10 yıllık sözleşme yaptım. Bozdurursam parayı alamıcam gibi bişi( daha önce 2 kez bireysel yapmıştım. Dediğin gibi bozdurdum. Deneyimim var yani ) kredi kartından çekiolar. Sanki kıyafet parası ödüyorum gibi. Farkında olmadan 2 yılda nerdeyse 20 bin oldu. 10 yıl sonrasının dolarını alcağım için karlı bi yatırım oldu benim için. Onun dışında birikimlerimi borsaya atıp işletiyorum dolar bazlı. Hem işletmekten hemde dolar bazlı olmasından 2 türlüde kazanıyorum tl ye çevirince. Konu sahibine fikir olsun diye ayrıntıya girdim. Ev almaktan bahseden arkadaşlarım olmuş. İşi garanti değil , artı ön birikim yok sanırım. Hepsini kredi çekse yiceği faize girmiyorum bile :) araba diyen arkadaşım olmuş. Okadar masraflı bişeyki; aylık sadece 1000 tl yakıta gidiyor benim. Bu ay mesela 4 bin lastikler değişcek, 2 bin kasko.10 bin bakımı geldi yine. Ağır bakıma gircek 2 bin tutar sanırım. Durduğu yerde bile direk 8 bin masraf mesela Sakın araba olaylarına girme kardeşim küçümsemeden yapabildiğin tüm paranı dolar altın vs at gitsin :)
Yakala co var Grupanya var sehirfirsati var firsatbufirsat varmerhabalar,
birikim konusunda fikir almak istediğimde karşıma iki tipte insan çıktı: gençken birikimini yap, yaşlılığında rahat edersin; amaaann bir daha mı geleceğiz dünyaya. zaten her şey çok pahalı. ev almak için birikim yapacağına gençken gez dolaş. bir daha bu zamanlarını bulamazsın.
günümüzde ev almak bir mucize. ev için birikim yapsam garanti bir işim de yok. kredi işlerine iki sene kadar giremem. ben hem gezip tozmak ama bunu da uyguna yapmak hem de birikim yapmak istiyorum.
uygun fiyata nereden aktivite vs. kovalayabilirim? bildiğiniz siteler var mı internette ya da başka bir şey?
ailemle yaşıyorum. şu an için elimde aylık 4500 tl para geçiyor. işim garanti bir iş değil. özel sektörde çalışıyorum. bu parayı nasıl değerlendirebilirim? her ay elime bu meblağ geçtikçe birazını borsaya mı yatırayım yoksa eski usul altın, döviz vs. mi yapayım ya da başka nasıl değerlendirebilirim?
Aslinda çok doğru bir önerme değilŞu şartlarda birikim yapabilmek için ayda 20 bin üzeri kazanmak gerekiyor.Eskidendi o birikim yapmak…
Biz ev satın alırken yapıldı belki o yüzden farklıdır bilmiyorum. Bir sorayım eşime.Sizinki daha iyiymiş. Aynı değil sanırım. İyi ihtimaller sigortası benimki. %15 ayrıca. Birde iş muhasebe yokuş yaptı. Her ay düzenli dilekçe verilmesi lazımmışta , her ay bizi uğraştırcakmısınızda, sizin için her ay muhasebete mi gidicezde de de de bla bla.. (3 kişi yaptırmıştık iş yerinde). Bide bize neden yaptırdınız diye akıl veriyor, atar yapıyor. Yaptığımız kişisel yatırımları size sormamız gerektiğini bilmiyordum ; birdahakine olurunuzu alırız dedimsizinkinin tam adına bakarmısınız. Bi inceleyim güzel duruyor
Her aymı tekrarlıyor eşiniz bu işlemi? Ayrıntı alıp benide bilgilendirirseniz çok memnun olurumBiz ev satın alırken yapıldı belki o yüzden farklıdır bilmiyorum. Bir sorayım eşime.
Dilekçe değil de bankadan gelen dekontu muhasebeye ya da insan kaynaklarına gönderiyor sanırım eşim. Onlar da vergi iadesi yapıyorlar bir sonraki maaşta. Yapmak zorundalar yahu, üsteleyin.
1 sene sıkı bir sekilde memurluga calisana kadar , youtube da bir seyler yapmak icin cabalasa insan, daha cok kazanirYani aynen nebilim cidden para orada.
Memurlikta birşey yok.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?