• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Hamileyim ve çalışma konusunda baskıya maruz kalıyorum

70 km yolu her gün servisle git gel yapıyprum. Hamile değilim yalnız yaşıyorum. Akşam kolumu kaldıramıyorum. Hamile halinle otobüsle 2,5 saat. Bu insanlar vicdansız mı? Çok istiyosa görümcen çalışsın size versin.

Canım.çok mu zorlanicaksiniz sen çalışmasan idare edemeyecek gibi misiniz

Çok zorlanmayacağız belki ama arabamız yok. Çocuk olunca araba da lazım olacak ve ben çalışmadan araba almamız mümkün değil. Ay sonunu da zor getireceğiz. Aileler yardım etmek zorunda kalabilir arada sırada

Hayır başlama bence,kv görümce halt etmiş,ama onlara da bağımlı olmayın laf vermeyin ağızlarına, para yetmez de onlardan alırsanız gidip çalışsaydı deme hakları doğar

İşte benim sıkıntım da bu. Şimdiden 3-5 yardım ediyor görümcem arada bir. Doğumdan sonra da yardımlarını istemel zorunda kalabiliriz. Şimdiden bir bebeğin masraflarını ön göremiyorum. Ya onlardan istediğimizde sana da iş beğendiremedik tavrı takınırlarsa diye çekiniyorum.

Canım eşinin ne diyor peki bu duruma? Gorümce ve kayınvalidenin bu kadar ısrar etmesi anlamsız. Sonuçta bi bebeğin olacak ve onun zarar görmesi seni daha çok üzer. Nisana kadar alacagin parayı idareli kullanıp doğuma kadar idare etmelisiniz bence. Kendi ailesine karşı da esin devreye girmeli diye düşünüyorum. Ama esin de ailesiyle aynı fikirdeyse Allah yardimcin olsun diyelim

Canım, eşimle konuştum. İşi anlattım. O iş şu anda sana göre değil dedi. Sen gerçekten çalışmak istiyor musun? Kendini bu konuda zorunlu hissetme dedi. Kimse seni bu konuda zorlayamaz dedi. Ailesinin tavrından bahsettim biraz, sinirlendi. Kime ne, ister çalışırsın ister çalışmazsın dedi. Allahtan eşim arkamda. Yine de ilerde onlardan maddi yardım talep etmek zorunda kalmaktan korkuyorum. Bu iş mevzusunu ilerde koz olarak kullanırlar diye...

Ben hala eşinle evli olmana şaşırdım. Çok iyi hatırlıyorum seni. Eşin çalışmıyordu ve eve sen bakıyordun. O zaman da böyle konuştu mu kv. görümce sen eve tek başına bakıp borçları tek başına öderken ?

Evet canım, çok zor mücadeleler verdim, buradaki konularımdan hatırlarsın. Ama sonrasında eşim kendini toparladı. 1 yıldır bir firmada çalışıyor, kendini de sevdirdi orda. Kendi işimi kuracağım inadından da vazgeçti. Şimdi tek derdi çalışıp didinip bana ve bebeğimize iyi bir gelecek sağlamak. Eşimle çok yol kar ettik, çok şükür.

Çalışacağınız kuruma yalan söyleyerek işe başlayacaksınız ve siz doğum iznine ayrıldığınız zaman mağdur edeceksiniz..
Bunu yapmaya hakkınız yok..
Açıkça söylemek zorundasınız hamile olduğunuzu..

Ben de aynı fikirdeyim. Ama söylersem zaten beni kabul etmezler. Bu da ayrı bir çelişki aslında.

Eşiniz arkanızda madem neden bu kadar korkuyorsunuz.Olmayacak bi işe başvurmuşsun.Hem yalan söylemen gerekecek hem şartları normal insan için bile düşündürücü ki sen hamilesin.Bel ağrıları ile nasıl gideceksin onca yolu acaba?Eşiniz bi zahmet ek işe girsin.Siz böyle herşeyin altına girerseniz , böcek gibi ezer herkes sizi.Yardım ediyolarsa ederler kafana kakılmasına izin verme.

Canım eşin ne diyor ki? Eşine havale et muhatap bile olma.

Nedir bu yani, bu ısrar bizim oğlan çalışsın da elalemin kızı yemesin diye mi? Gerçekten sizi düşünüyorlarsa bir sene maddi destek olmazlar mı?
Ararlarsa eşim gece taksiye başlayacak, merak etmeyin siz de, kudursunlar iyice yaa..

Aslında tutuşmaları da biraz şu sebeple oldu; Eşim dün akşam ailesine, bana maddi destek verin, kredi çekip araba alayım, bebek olunca arabasız çok zor dedi. Onlar da oluruz tabi dediler. Sonra bana sordular, senin ailen destek olmaz mı diye. Benim ailemin maddi durumu onlarınkinden çok daha iyi. Ama evlenirken ailemin tüm maddi sıkıntı yaşayacaksın ihtarlarına kulak tıkayıp evlendiğim için babam kendi düşen ağlamaz, ilerde maddi zorluk yaşarsan bana gelip ağlama demişti. Bu yüzden benim ailemden 1 kuruş bile istemeye yüzüm yok.

Ben de ailem bu konuda asla destek olmaz bize dedim. Sanırım bu yüzden benim işe girmem eşimin ailesi için bu kadar önemli. Bugün telefonda bana, "Bu işi kabul et, sonra hemen gider kredi çeker araba alırsınız. Arabayla gider gelirsin işe, hem arabanız da olmuş olur" dediler. Buradan da anlaşılıyor zaten konu.

Eşin ayarlasın ailesini, topu kendine alıp "ben istemiyorum çalışmasını" desin herkes istiklal marşını okusun ve dağılınsın.

Siz eve para getirmeden nasil gecinceksiniz, esiniz sizin sirtinizdan gecinmiyor muydu?
Bu evlilige bir de cocuk dunyaya getirdiniz, yurek yemissiniz.

İşte şimdi artık durum tersine döndü. Ben işsiz kaldım, eşim çalışıyor. Borçları da kapattım tazminatımla.
Eşim artık düzenli bi şekilde çalışıyor yaklaşık bir yıldır. Kendini düzeltti. O sorunlar çözüldü çok şükür. Yoksa zaten bebek işine hiç kalkışmazdım.

adams sizin hamile olduğunuzu öğrenince işinizi fesh edecek, daha alışma döneminde olacağınız için hiç bir hak talep edemeyeceksiniz ve de işsiszlik maaşından olacaksınız. bence bu yönüyle bile çok riskli.

Aynı şeyi ben de düşündüm. Çok haklısınız...

adams sizin hamile olduğunuzu öğrenince işinizi fesh edecek, daha alışma döneminde olacağınız için hiç bir hak talep edemeyeceksiniz ve de işsiszlik maaşından olacaksınız. bence bu yönüyle bile çok riskli.

Aynı şeyi ben de düşündüm. Çok haklı
Eşin bu konunun neresinde ?

Canım, eşime konudan 1 saat önce filan bahsettim. Benim tarafımda. Ama ailesine gerekli cevabı verir mi yoksa cevabı benim vermemi mi bekler, onu bilemiyorum. Ben eşimin ailesine sert çıkıp, doğumdan sonra da, biraz yardımcı olur musunuz maddi olarak demek de istemiyorum. Sana iş bulduk ama beğendiremedik tavırlarına girerlerse ben sinirden kendimi kaybederim.

Borcunuz, harcınız yoksa. Ay sonunu getirebiliyorsanız, çalışmaya da bilirsiniz.. Yahutta daha iyi şartları olan, sizin evinize yakın bir yerden iş baksanız daha iyi olur..
Bu arada da biz bayanlar her şeyi de yüklenmemek gerekiyor. Eşin bir erkek ve aile reisi ise.. Evine bakmak zorundadır.. Kayınvaliden ve görümcen de halt etmiş. Onlara neymiş senin çalışıp çalışmaman..
Bu arada da araba almak istiyormuşsunuz.. Tamam olabilir.. bazılarına göre ihtiyaçtır. Ama bana göre de lüks. Araba da aynı çocuk gibi bakım istiyor.. Ayriyetten masrafı da çok oluyor.. Madem durumunuz iyi değil, arabanızda olmayı versin.. Toplu ulaşım araçlarını kullanın, bebekle de taksi kullanırsınız..
Hiçbir şey senin ve bebeğinin sağlığından daha kıymetli değil. Kendinize iyi davranın.

Merhaba,

İşsizlik maaşı alırken bildiğiniz gibi bir işe girip çalışmaya başladığınızda artık işsizlik maaşı alamıyorsunuz. Ancak bu işten de ayrılmanız halinde işsizlik maaşınıza kaldığınız yerden aynen devam edebilirsiniz. Üstelik ille de çıkarılmış olmanız gerekmiyor, yani yeni işinizden kendi isteğinizle de ayrılmış olabilirsiniz, fark etmez.

Ben kendimden biliyorum. İşsizlik maaşı alırken iş buldum, çalışmaya başladım. 3 ay çalışıp, işi beğenmediğim için ayrıldım. Ayrıldığımı İşkur'a bildirdim ve işsizlik maaşım kaldığı yerden bitene kadar devam etti.

Bu süreci böyle de değerlendirebilirsiniz diye düşünüyorum.

Gerçekten mi?

Ben isteğim dışında işten çıkarılırsam almaya devam ederim maaşı sanıyordum. Bu beni rahatlattı biraz. Çok sevindim. Teşekkür ederim.

Aynı şeyi ben de düşündüm. Çok haklı

Canım, eşime konudan 1 saat önce filan bahsettim. Benim tarafımda. Ama ailesine gerekli cevabı verir mi yoksa cevabı benim vermemi mi bekler, onu bilemiyorum. Ben eşimin ailesine sert çıkıp, doğumdan sonra da, biraz yardımcı olur musunuz maddi olarak demek de istemiyorum. Sana iş bulduk ama beğendiremedik tavırlarına girerlerse ben sinirden kendimi kaybederim.

İyide desinler diyeceklerini o zaman.. Eşimizle sizin düşünceniz önemli olan.
Bazen duymamayı öğrenmek hayat kurtarır

sorun çalışıp çalışmamanız değil, size bu kadar baskı yapılması çok yanlış.
araba kullansan bile, (bende şu an günde toplam 30 dk. kullanıyorum -30 haftalık gebe:KK66: hamile halinle zor oluyor. tedirgin oluyorsun. senin dediğin yol da uzun. bunun kar yağışı var. trafiği var. kışın günler kısacık. hava soğuk. ayrıca ne kadar saklamaya çalışsan da rutin kontrollerin olucak, sürekli izin alacaksın. işyerinden gidip gelmek sorun olacak mı? acil durumda hastaneye yetişmen yakın olman lazım vs..

tabii bu durumda çalışan hamile arkadaşlarım vardır, ama senin durumun istisna.
Şu an işe girsen işsizlik maaşının yerine maaş alıcaksın zaten. fark yok.
doğumdan sonra da zaten toplu para almak için 4 ay beklemen gerekiyor. o sürede boş.
ben şu durumda bebeğimi 6-7 ay büyütüp işe başlamayı tercih ederdim.
olmadı biraz daha borçlanıp, çalışmaya başladıktan sonra ödersiniz.

tabii en önemlisi, Allah sağlıkla kucağınıza almayı nasip etsin tebrik ederim .

Amin canım, çok teşekkür ederim. Allah hepimize sağlıklı bebişler nasip etsin.

İşte şimdi artık durum tersine döndü. Ben işsiz kaldım, eşim çalışıyor. Borçları da kapattım tazminatımla.
Eşim artık düzenli bi şekilde çalışıyor yaklaşık bir yıldır. Kendini düzeltti. O sorunlar çözüldü çok şükür. Yoksa zaten bebek işine hiç kalkışmazdım.

Sevindim, eşiniz düzenli bir işe girince akıllanmış zannımca:)

Hamile kalmadan en az 6 ay önce işe girmiş olmanız gerekiyor yoksa ne doğum izni ne de tazminat alamazsınız. o yüzden girseniz de çıkmak zorunda kalacaksınız.

Gerçekten mi? Buna çok şaşırdım. Tazminatı geçtim ama doğum izni alamazsam çok kötü olur...

Ben yerinizde olsam, kayınvalideme ve görümceme bu konuda kararı bana ve eşime bırakırsanız sevinirim der kestirip atardım. İçinizi karartmak gibi olmasın ama bu halinizle iş bulmanız çok ama çok zor. eğer çok sıkışık bir durumdaysanız, doğumunuza doğru iş bakar, bebeğinizin 40 ı çıkınca başlarsınız bakacak birileri varsa. ya da kıt kanaat geçineceksiniz bir süre.

Hamileyken çalışabilirsiniz tabii ki ancak halihazırda bir işiniz olduğu zaman geçerli bu. Ben de son ayıma kadar çalıştım ancak firmamda 5 yılımı doldurmuştum. Siz yeni bir iş arıyorsunuz hamile halinizle.

Evet, ben de bu halimle iş bulmamın bir hayal olduğunu biliyorum aslında ama bile bile bir umut işte...
Sanırım doğuma kadar evden ek gelir elde edebileceğim ufak tefek şeyler yapıp, doğumdan sonra iş aramaya başlamak ve kalıcı, iyi bir işe girip kariyerime devam etmek en mantıklısı olacak.

mesleğiniz nedir?evden iş yapamaz mısınız bu süreçte ?

Ben mühendisim. Şimdiye kadar hiç incik boncuk filan uğraşmadım, erkek gibi büyüdüm ailemin evinde. Keşke bir el becerim olsaydı. Ama sanırım bu gidişle evden bir şeyler yapma araştırmalarına başlayacağım.

Back
X