Hassasiyetlere duyarlı mısınız ?

Bu alerji dönemlerinde yapılan diyetler öyle oruç tutmaya ya da normal zayıflamak için yapılan diyetlere benzemiyor. Ramazan da oruç tutarken belli bir aralıkta yemiyorsun ama sonra istediğin her şey serbest. Ya da normal diyetlerde biraz kaçamak yapsan bile diğer öğün telafi etmen yeterli olabilir. Ya da şeker hastasını örnek vermişler. Ben sanmıyorum ki bütün şeker hastaları ağızlarına şeker vurmuyorlar. İnsülin vurup vurup tıka basa yemek yiyen şeker hastalarının sayılarıda hiç az değil.

Ama alerji diyeti öyle mi? Öncellikle anneyi çok yoran (fiziksel ve ruhsal olarak) ve vegan beslenmeyi bilmeyenler için çok sınırlı sayıda besinin olduğu bir diyet. Kaçamak yapma şansınız yok. Ha yaparsanız da bebek ağlama krizlerine girer uyumaz sadece ağlar ağlar ağlar ve annenin psikolojisi biter. Eğer bir evde anne bebeği için bir şeylerden fedakarlık yapıyorsa buna bütün ailenin de hatta çevresininde uyması gerekir. Uymayacaklarsa da kimse gelmesin. Evde sırf tereyağlı yemek yapıldığı için anafilaksiye giren alerjilir çocuklar var sadece kokusundan dolayı yani. Yiyecekse bile gözünün önünde değilde gitsin başka yerde yesin. O annenin canının ne kadar o pastadan çektiğini bu diyeti yapmayan kimse bilemez.

sızde yeterınce hassas degılsınız su salgında evınıze mısafır almıssınız
ben dıkkat ederım ama ınsan dalgınlıkla unutabılır canım kusura bakma der gecer yanınızda bır dılım pasta yedı dıye bırsey olmaz 5 yasında seker hastası cocugun yanında şapır şupur cıkolata yememıs sonucta dıye dusunurum
yanı ben anlayıs gosterırdım ben yemıyorum dıye yememezlık yapma derdım ama ben kendım baskasının yanında yemem cunku bu benım o da o, ınsanlar turlu turlu sonucta
bende vardı dıkkat edıyordum yemıyordum ama gelen mısafırlerıme pasta yaptım ...yanımda yemesınler dıye dusunemem kı

Oglumda coklu gida alerjisi var. Halihazirda tum yiyebildigim seyler zeytinyagli pirinc pilavi, kuzu izgara + firin patates. Tatli olarak da sekerli cay. Kati diyetteyim. Yanimda balli borek yense umurumda olmaz. Orucluyken de yanimda yenen-icilen seyler umurumda olmaz.

Ben daha cok “Versene mamayi, sen yiyecegini ye” diyenlere sinir oluyorum.

Bebeğinde süt alerjisi olup bebeği için sütlü yoğurtlu şeylerden diyete giren hiç süt ürünü tüketmeyen bir annenin yanına durumu bilerek pasta götürüp onun yanında yer misiniz ? Yoksa yok yiyemiyor canı çekmesin biraz saygı duyayım evimde yapar yerim mi dersiniz ?
Yapmam sanıyor insan ama sanırım yapıyoruz. Şöyle ki arkadaşlarla oturduğumuzda aramızda biri diyabetliyim ben yiyemem dediğinde aa geçmiş olsun diyip pastalarımızı yiyoruz karşısında. Ya da böbrek hastasıyım bu ikramlar tuzlu ben yiyemem diyenin karşısında geçmiş olsun diyip tabağımıza yumuluyoruz. Vs. Götürdüğümüz pasta, börek vs bize ikram edilince de öyle.. Anlıyorum yasaklı, diyetli kişiye zor bir durum ama herkesin diyeti ile diyet yapmak mümkün olmuyor işte. Bunu duyarsızlıktan söylemiyorum, bana da yasak olan ürünler var ama insanlar karşımda bunları yiyorlar diye onları duyarsızlıkla suçlayamam. Bana yasak olan ona serbest ona serbest olan ötekine yasak oluyor çoğu kez. Çok ağır bir durum olmadıkça. Allah korusun ağır hasta olup hiç bir şey yiyemeyen insanın karşısında en sevdiği yiyeceği yemek elbette insanlık dışıdır ama diğer türlü zaten yaş ilerledikçe herkese bir şeyler yasak oluyor ve genel bir uyum pek mümkün olmuyor. Böyle durumlarda o an size yasak olmayan sevdiğiniz bir gıdayı yemenizi tavsiye ederim.

Şöyle topluca cevap vereyim bu dönemde tabii ki misafir kabul etmiyorum o kadar da değil.Gelen kişi her ne kadar kendisiyle pek konuşmasak da aynı sokakta yakın oturduğum k.validem adı k.valide olunca baştan bir önyargı olmasın diye bahsetmedim.Zira burada onun hakkında çok post açtım kâh beni haklı bulan kâh iyilikten kötülükten dem vuran oldu artık kendisini çok da umursamıyorum onu dedi bu dedi olayına çol girmek istemiyorum.Benden çekindiği için hiç yalnız gelmiyor görümcemle geliyor ben sadece görümcemle muhatap oluyorum.Duruma gayet hakim kendisi alerjimiz olduğunu biliyor farkında neleri yiyip yiyemediğimin hatta görümceme leyloş yiyemiyor diye 3 dilim getirdik abininkini ayır dedi oradan biliyorum.Arkadaşlar bu ne tutulan oruca ne de başka bir diyete benzemiyor evlat için katlanıyorsun eyvallah ama kahvaltı etmek sorun akşam yemeği sorun çapraz etki yapmasın diye dana tavuk eti kuruyemiş her şey yasak artık depresyona girme evresindeyim haşlanmış patates yemekten midem bulanıyor.İnsanız hani canım çikolata çekiyor pasta çekiyor ben hamileyken de pasta türü şeyler yemedim açlık şekerim yüksek diye dikkat ediyordum o zaman da eşim olsun annemler olsun yanımda yiyordu bu kadar rahatsız olmuyordum hamileliği atlatınca yerim diyordum.Bu durum çok bilinmeyenli denklem gibi ne kadar süreceği belirsiz hadi nefsime hakim olamadım yedim diyelim çocuğum ateşe düşmüş gibi ağlıyor mukusku kanlı kaka gürültülü kaka deri döküntüsü derken mahvoluyor Rabbim başa vermesin,öyle zor ki Allah beteriyle imtihan etmesin. Yiyemedim diye küstüm oynamıyorum der gibi çocukluk etmiyorum kesinlikle öyle anlaşılmasın.

Oglumda coklu gida alerjisi var. Halihazirda tum yiyebildigim seyler zeytinyagli pirinc pilavi, kuzu izgara + firin patates. Tatli olarak da sekerli cay. Kati diyetteyim. Yanimda balli borek yense umurumda olmaz. Orucluyken de yanimda yenen-icilen seyler umurumda olmaz.

Ben daha cok “Versene mamayi, sen yiyecegini ye” diyenlere sinir oluyorum.
Onu da çok duydum 😭 Nefsine hakim olamıyorsan mama verelim işkence çekme böyle sana da yazık dedi eşim.Ama nasıl bir mucizeden mahrum bırakabilirim ki yavrumu

Onu da çok duydum 😭 Nefsine hakim olamıyorsan mama verelim işkence çekme böyle sana da yazık dedi eşim.Ama nasıl bir mucizeden mahrum bırakabilirim ki yavrumu
Bu cok kisisel bir karar. Cikolata yememeye dayanamadigi icin yavrusunu sutten kesen de var, gerekirse sadece su icerim ama yavrumu emziririm diyen de. Bunun bir surec oldugunu ve yakin zamanda diyet aca aca kademeli olarak ekleme yapilacagini bilerek hareket etmek muhim. Oglumun sifasi benden geciyorsa basimin ustunde yeri var. Onun icin de kimin ne yediginin ya da ne dediginin zerre onemi yok benim icin.

Hic hoş degil evet😑
Ben de kızım 1,5 yaşına gelene kadar diyet yaptim inek sütü alerjisi vardı..1,5 yaşında iyileşti umarım sizinki de tez zamanda iyileşir annesi..
Beni zorlayan şey; benim yanımda birinin bisey yemesi değil çocuğumun yanında yemeleriydi, ya da akrabalarla bir araya geldigimizde çocuklarinin eline bi dünya abur cubur vermeleriydi kızımın durumunu bildikleri halde..çikolata vs
Ya da parkta falan bilmeden eline bisküvi kraker tutuşturanlar oluyordu iyi niyetle..kızımın elinden onları almak zorunda kalıyordum..bunlar beni üzüyordu ..

Eger bu durumdan haberim varsa götürmezdim ama bilmeden goturduysem de kusura bakma derim. Veya anneninde yiyebilecegi seyler alir onu da sevindirirdim. Yoksa bile bile yapmak cok ayip. Esimim annesi ve teyzesi colyak hastasi ben onlar gelince onlarinda yiyecekleri seyleri yapiyorum. Bazen kaynanama kizsam bile dikkat ederim 🤣

Umarım KV yapmamıştır 😝 bilerek yapılmaz ama pastanın içindeki sütte pek akla gelmez. bende gebelik şekeri çıktı mesala diyet yapmıştım herkez herşeyi yedi yanımda.ilk zaman zor olsada alışıyor insan çoğu şey yasaktı..
Bu beni biraz üzüyordu ya. İki gebeliğimde de vardı. İnsanlar sizde diyabet var diye canınızın da istemediğini sanıyorlar, hamilelik bu oysa. Akraba arkadaş vs pastalı börekli gündüz oturmalarına çağırırlardı, gitmeyince küserlerdi. Gidince aç kalırdım zaten, tok da gitsen acıkıyorsun sonuçta. Kayınvalide vs gürühu beni çok yormuştu o dönem. Bir defa arkadaşım davet etti, gelmeyeyim sıkıntı oluyor sonra bana dedim, çok ısrar etti. Gittim ki diyete uygun bir sürü şey hazırlamış bana, ah canım ya ne güzel kalpli insan 💓

Şöyle topluca cevap vereyim bu dönemde tabii ki misafir kabul etmiyorum o kadar da değil.Gelen kişi her ne kadar kendisiyle pek konuşmasak da aynı sokakta yakın oturduğum k.validem adı k.valide olunca baştan bir önyargı olmasın diye bahsetmedim.Zira burada onun hakkında çok post açtım kâh beni haklı bulan kâh iyilikten kötülükten dem vuran oldu artık kendisini çok da umursamıyorum onu dedi bu dedi olayına çol girmek istemiyorum.Benden çekindiği için hiç yalnız gelmiyor görümcemle geliyor ben sadece görümcemle muhatap oluyorum.Duruma gayet hakim kendisi alerjimiz olduğunu biliyor farkında neleri yiyip yiyemediğimin hatta görümceme leyloş yiyemiyor diye 3 dilim getirdik abininkini ayır dedi oradan biliyorum.Arkadaşlar bu ne tutulan oruca ne de başka bir diyete benzemiyor evlat için katlanıyorsun eyvallah ama kahvaltı etmek sorun akşam yemeği sorun çapraz etki yapmasın diye dana tavuk eti kuruyemiş her şey yasak artık depresyona girme evresindeyim haşlanmış patates yemekten midem bulanıyor.İnsanız hani canım çikolata çekiyor pasta çekiyor ben hamileyken de pasta türü şeyler yemedim açlık şekerim yüksek diye dikkat ediyordum o zaman da eşim olsun annemler olsun yanımda yiyordu bu kadar rahatsız olmuyordum hamileliği atlatınca yerim diyordum.Bu durum çok bilinmeyenli denklem gibi ne kadar süreceği belirsiz hadi nefsime hakim olamadım yedim diyelim çocuğum ateşe düşmüş gibi ağlıyor mukusku kanlı kaka gürültülü kaka deri döküntüsü derken mahvoluyor Rabbim başa vermesin,öyle zor ki Allah beteriyle imtihan etmesin. Yiyemedim diye küstüm oynamıyorum der gibi çocukluk etmiyorum kesinlikle öyle anlaşılmasın.
sızın kayınvalıde zaten sorunlu genel olarak dusuncesız kaba hadsız yerını bılmeyen durmak bılmeyen bır kadın
dıger kayınvalıdelerden ayırıp degerlendırıyoruz sızınkını
zaten anladıkda kvalıdenız oldugunu :)

sız mesafe koyamıyorsunuz aslında kadın bu sızın net tavır cızmenız gerek ,ıstedıgı gıbı ıstedıgı saatde ıstedıgı sekılde evınıze rahat gırıp cıkabılen bırı bunun yanında dıkkat etmesı gereken konularda cokca haddını asan bırı kayınvalıdenız ,pasta konusu en basıt konu

ya bu deveyı gudeceksınız ya bu dıyardan gıdeceksınız sureklı kayınvalıdenızden haklı olarak sıkayet edıp sonra da ona katlanmak zorunda degılsınız
eger sartlarınız katlanmanızı gerektırıyorsa o zaman bazı seylerı gormezden gelmek zorunda altdan almak zorundasınız

kararı sız verın :) bız sızın ıcınızı rahatlatamayız kayınvalıdenız genel olarak sıkıntılı burada hepımız hemfıkırız ama sızde de hatalar var dedıgım gıbı bı karar verın durusunuzu bellı edın ıstedıgınız kadar sadece gorumceyle konusun kayınvalıde yıne borusunu otturuyor saygı duymuyor bu pasta konusuna gelene kadar...

Bu beni biraz üzüyordu ya. İki gebeliğimde de vardı. İnsanlar sizde diyabet var diye canınızın da istemediğini sanıyorlar, hamilelik bu oysa. Akraba arkadaş vs pastalı börekli gündüz oturmalarına çağırırlardı, gitmeyince küserlerdi. Gidince aç kalırdım zaten, tok da gitsen acıkıyorsun sonuçta. Kayınvalide vs gürühu beni çok yormuştu o dönem. Bir defa arkadaşım davet etti, gelmeyeyim sıkıntı oluyor sonra bana dedim, çok ısrar etti. Gittim ki diyete uygun bir sürü şey hazırlamış bana, ah canım ya ne güzel kalpli insan 💓
Benim hamileliğim de ramazana denk gelmişti eltim yemeğe almıştı çok az sık yemem gerekiyordu şekerden ve mide yanması vardı yiyemiyorum zaten .çok az yedim diye birde Trip yemiştim eltiden😂 sanki keyfinden yemiyorum insanın en yakınları bazen yoruyor ben bu ince düşüncenin herkezde olduğunu düşünmüyorum bu yüzden de çok takılmıyorum. ne güzel arkadaş edinmişsiniz oda insan hiç bir bağıniz yok ama en yakınınız dan daha düşünceli..

Herkez bu evreden geçiyor malesef kimi hamilelikte kimi çocuğunda 9 ay diyabetle uğraştım .. hayatımda şekerim hiç çıkmazken.. Ramazan'dı her gün bir akraba davet etti 30 gün boyunca gözümün önünde ne tatlılar ne hamur işleri yendi hepside biliyordu benim şekerinin olduğunu hiç te sizin gibi niye yiyorlar diye düşünmedim rejimde olan benim çocuğumun sağlığı için. İnsan oğlu bencildir yüzüme bakıp ye biraz ne olucak diyenler bile oldu. Sizin. Yine mama verme imkanınız var hadi dayanamadım yedim diye benim elimde liste o listeden dışarı dokuz ay boyunca hiç çıkmadım irade meselesi yani bu hamilelikten önce sigara içiyordum hayatta bırakamam derdim, öğrendiğim gün bıraktım sigarayı günlerce elimde öylece tuttum kokladım ama içmedim üstelik eşim içiyordu ne yapalım şimdi hamileyiz diye kimseye yeme içme diye kizamamki gitti iki gün sakakta içti eee bu bir günlük değilki 9 ay kendim söyledim yine geç balkonda iç diye.. haaa düşünceli olsalar çok güzel olur ama sizin kaynanada düşünce aramak denizde toplu iğne aramak gibi bir şey konularınıza bakılırsa biz bunu buradan farkederken sizin bunu kafaya takmanız sadece size zarar KV ne olucak onda dediğini duyar gibiyim.. benim KV ve aileside gamsizdir ben onları öyle kabul ettim hiç te sizin gibi ince düşünceler beklemiyorum gayette mutluyum sizede tavsiye KV eş ailesine çok anlam yüklemeyin o zaman bu sorunlarınız biter..

Allah yardimcin olsun bebegin daha cok da kücükmüs.
Konuna gelecek olursak es ailesinden anlayis bekleme, anlamazlar.

Valla niye ya siz birine oturmaya giderken şöyle ımm yeriz diye almıyonuz mu ya bi manyak ben miymişim 😂
Yoo ben de alırım :) ama merak ettiğimiz şeyleri almayalım ,bir kere yeni çıkan bir tatlıyı merak ettiğim için almıştım . Maalesef kötü çıkmıştı:)

Hassasiyetiniz sizi bağlar bence başkasını değil. Benim bebeğimin de süt alerjisi vardı. Arkadaşlarım bana sürpriz yapıp doğum günü pastası alıp geldiler, sadece saf süt içemiyorum sanıyorlarmış. Herkes bu konuda çok bilgili değil, size afiyet olsun siz yiyin ama dedim zerre aklımın ucundan geçmedi ben yiyemiyorken neden yesinler diye düşünmek. Kendi pastamı onlar yesinler diye servis yaptım hatta :)

Bunun çeşitleri çok bu tarz bir durumu olan beklentiye girmemeli bence.

Bu biraz kisisel bir konu. Ben boyle seylere cok dikkat ederim, karsimdakilerden de beklerim ama hassasiyetlere gore davranan insan sayisi cok az.

Bebeğinde süt alerjisi olup bebeği için sütlü yoğurtlu şeylerden diyete giren hiç süt ürünü tüketmeyen bir annenin yanına durumu bilerek pasta götürüp onun yanında yer misiniz ? Yoksa yok yiyemiyor canı çekmesin biraz saygı duyayım evimde yapar yerim mi dersiniz ?
Eski iş yerimizde öyle bir durum oldu. İlk başlarda çok dikkat ettik ki o zaman daha 40 yeni çıkıp işe dönmüştü arkadaşımız. Sonra kendisi dedi benim yüzümden siz de sıkışıyorsnuz rahat olun filan diy. gözüne sokarsk değil ama biz iş yerinde çikolata filan yedik. Ona da sütsüz yumurtasız tatlı yapıp götürdüm çok sevinmişti hatta

Back
X