Popüler Konu Kan Pıhtılaşması nedeniyle düşük yaşayanların paylaşım alanı

evet canım ben de sezeryan konusunda aynı senin gibi düşünüyorum.eyvahedigeldismile

Çok geçmiş olsun dendencim. Taş olayı zor gerçektend e umarım eşin çabuk kurtulur ve bir daha da tekrar etmez bu illet.

Herkese merhaba, ben henuz forumda cok yeniyim.
ılk gebeliğim bebeğimin kalbinin durması sonucunda 9. haftasında sonlandı. Yaklaşık 1,5 ay oluyor. Daha sonra yapılan tetkikler uzerine MTHFR 677 ve MTHFR 1298 mutasyonu tespit edildi ve heterozigot oldugum belirtildi. Bunun uzerine kadın dogum doktorum bir sonraki hamilelik icin Coraspin 100 ve Clexane 0,2 (her gun) yapılmasını onerdi. Fakat ben profesor bir hematolog ile de gorustum, hematolog da hic bir surette boyle bir tedaviye gerek olmadıgını soyledi...
Bunun uzerine internette yaptıgım araştırmalar (hem Turk hem de yurt dışı kaynakları) neticesinde maalesef bu konuda bir gorus ayrılıgı oldugunu gordum...
Simdi ise dogal olarak bu konuda kafam tamamen karışmış durumda! Bir sonraki gebeligimde kan sulandırıcı kullanmak mı daha dogru kullanmamak mı hiç bilemiyorum ve sizin tecrubelerinizden yararlanmak istiyorum.
Sonuçta kan sullandırıcı da bir tur ilaç olduğu için bunun bebeğe (hemen veya daha ileriki yıllarda) bir zararı olur mu diye duşunmeden edemiyorum.
Benimle aynı veya benzer durumda olan arkadaşlardan görüşlerini benimle paylaşmalarını çok isterim, eminim ki yol gösterici olacaktır...

canım mutlaka kan sulandırıcı kullanman gerekir.benim de mthfr 677 heterezigor,ben 0,3 lük iğne kullanıyorum ve coraspin tabiki.dr.um kendiliğinden de doğum yapabileceğimi ama 2 düşükten sonra hiçbirşeyi riske atamayacağımızı söyleyerek verdi bu iğneyi.

canım hoşgeldin geçmiş olsun
bu konuda sadece kendi görüşümü söyleyebilirim ileriki hamileliğinde olabilecek en ufak sorunda acaba aspirin kullansaydım bu olmaz mıydı diye düşünmektense kullanmanı tavsiye ederim daha önce bir arkadaşımız makale göndermiştim ben yine göndereyim bir oku istersen ha bide şu var benim annemdede bu sorun varmış tabii 40 yıl önce nerden bilecek 5 bebeğini doğum haftasında kaybetmiş ama onun dışında 3 çocuğu sağlıklı ve hala yaşıyoruz yani diyeceğim o ki bellide olmaz ama sen tedbirini al canım

Aspirin tıpta çok uzun yıllardır kullanılan ve hergün yeni bir yararı ya da yan etkisi keşfedilen değişik bir ilaçtır. Herhalde tıp alanında aspirin kadar çok araştırılan bir başka ilaç yoktur. Son günlerde aspirini popüler yapan bir başka özelliği de gebelik kayıpları üzerinde olan etkisidir.

Aspirin sadece bir ağrı kesici, iltihap giderici ve ateş düşürücü değildir. Aynı zamanda kanın pıhtılaşma sistemi üzerinde de etkileri vardır. Halk arasında "kanı sulandırıcı" şeklinde tellaffuz edilen bu etki ağrı giderici dozundan çok daha düşük dozlarda da ortaya çıkmaktadır. Kanın pıhtılaşmasını engelleyen bu etkiyi sağlamak amacıyla piyasada bulunan ürünler genelde bebe aspirini olarak tanımlanmaktadır.

1970'li yılların sonuna kadar düşük doz aspirin sadece anjina, inme, kalp krizi, serebrovasküler olaylar (beyin damarları ile ilgili olaylar) ve bazı gebelik dışı hastalıkların tedavisinde kullanılmakta ve genelde gebelik sırasında kullanımından kaçınılması gereken bir ilaç olarak kabul edilmekteydi.

Gebelik ile ilgilenen tıp branşı olan obstetrik alanındaki gelişmeler özellikle tekrarlayan düşük olgularının bazılarında altta yatan nedenin antifosfolipid sendrom (aPL) olarak tanımlanan bir bozukluk olabileceğini ortaya koymuştur. Bu sendromda kanın pıhtılaşma mekanizması bozularak kılcal damarlar içinde mikroskopik pıhtılar oluşmakta ve gelişmekte olan bebeğe giden kan akımını azaltarak düşüğe neden olabilmektedir. Ayrıca gebelik toksemisi ya da zehirlenmesi olarak da bilinen prekelempsinin de oluş mekanizmalarından birisi antifosfolipid sendromdur.

Bu bulgunun ortaya konması acaba erken gebelikte kanın pıhtılaşmasını engelleyen ilaçların verilmesi düşükleri engelleyebilir mi sorusunu gündeme getirmiştir. Gerçekten de yapılan araştırmalar antifosfolipid sendrom varlığında düşük doz aspirin ve heparin gibi kanın pıhtılaşmasını önleyen ilaçların gebelikler üzerinde çok olumlu sonuç verdiğini ve %70'ler civarında canlı doğum oranlarının elde edildiğini oryaya koymuştur. Bu bilimsel kanıtların sonucunda günümüzde antifosfolipid sendromu ve gebelik varlığında klasik tedavi aspirin ve heparindir

Peki ya antifosfolipid sendrom yoksa? ışte bu noktada ilaç suistimali sorunu ortaya çıkmaktadır.

Daha önceden düşük yapmış kadınlara sonraki gebeliklerinde doktorlarının aspirin vermesi ve bu sayede kadının düşük yapmadan sağlıklı bir bebek doğurması kulaktan kulağa çok hızlı bir şekilde yayılmakta ve gebelikte aspirin tedavisi neredeyse rutin hale gelmektedir. Bu durum tüm dünyada söz konusu olmakla birlikte ülkemizde daha fazla suistimal edilmektedir. Bu suistmalde sadece doktorların değil onları bu uygulamaya iten kadınların da payı vardır.

Hatta durum o boyuta gelmiştir ki gebelik testi pozitif çıkan ya da adet gecikmesi ile doktora başvuran ve gebelik saptanan her hastaya vitamin gibi aspirin rutin olarak başlanmaktadır ve bu moda maalesef giderek yayılmaktadır.

Bu konu üzerinde dünyada yapılmış en geniş kapsamlı çalışma olan CLASP (Collaborative Low-dose Aspirin Study in Pregnancy) ve onu takip eden araştırmalardan çıkan sonuç bu tür bir uygulamanın gebeliğin seyri üzerinde herhangi bir olumlu etkisinin olmadığıdır. CLASP çalışması bilimsel alanda bu konudaki en güvenilir çalışma olarak kabul edilmektedir.

Günümüzde Amerika Birleşk Devleteri başta olmak üzere pekçok gelişmiş ülkedeki bilimsel ve resmi derneklerin bu konudaki ortak yorumu ve önerisi şu şekildedir:

"Düşüğü, preeklempsiyi ve rahim içi gelişme geriliğini engellemek amacıyla gebe kadınlara rutin aspirin kullanılmalarını önermeyi destekleyecek yeterli bilimsel kanıt yoktur."

Üstelik bu uygulamanın uzun dönem etkileri konusunda da elimizde yeterli veri yoktur. 2003 yılı Ağustos ayında British Medical Journal'de yayınlanan bir araştırmada gebeliğin erken dönemlerinde aralarında aspirinin de bulunduğu bazı ağrıkesicilerin kullanılması durumunda düşük riskinin arttığı ileri sürülmektedir.

Dahası Amerikan Hastalık Kontrol Merkezi (Centers for Disease Control and Prevention ) daha önceden düşük öyküsü olmayan ve aPL saptanmayan ve düşüğü önlemek amacı ile aspirin ve heparin kullanan 38 yaşında bir kadının 9. gebelik haftasında öldüğünü bildirmiştir. Merkez bu olayın gebelikte aspirin kullanımı ile ilgili ilk ölüm olgusu olduğunu belirtmektedir.

Bugüne kadar yapılmış 42 çalışmanın sonuçlarını birarada değerlendiren bir başka analizde ise preklempsinin önlenmesi amacı ile aspirin kullanımının hafif bir yarar sağlayabileceği ancak hangi kadınlarda bu yararın görüldüğü, tedaviye hangi dozda ve ne zaman başlanması gerektiği konusunda bir karar verebilmek için daha fazla araştırmaya gerek duyulduğu belirtilmektedir.

Benzer bir başka araştırmada da preeklemspi açısından orta derecede risk grubunda olan 583 kadına gebelikleri boyunca günde 50 miligram aspirin verilmiş, 523 hastaya ise herhangi bir tedavi uygulanmamıştır. Sonuçlar incelendiğinde aspirin kullanan ve kullanmayan kadınlarda düşük, ölü doğum, bebek ölümü, ortalama doğum ağırlığı, düşük doğum ağırlıklı bebek ve erken doğum oranları arasında hiçbir fark saptanmadığı ortaya konmuştur.

tşk ederim tulun. amin inşalah darısı herkeze olsun. seni de allah kavuştursun eşin askere gitmişti dimi? Önce eşine sonra bebişine kavuşman dileğiyle canım. :teytey:

amin amin:Saruboceq:.evet canım eşim askerde. inş. hepimizin duaları kabul olur.opuyorumnanaktan

kızlar geldim.
doktora gittim. karnımdan baktı ama göremedi keseyi. alttanda baktı göremedi. rahim duvarın kalın olduğundan görünmüyor olabilir dedi. am abüyük ihtimalle hamilesin dedi. ve kanda betahcg ye baktıralım dedi kanı verdim geldim. kanda çıksın hemen iğneye başlayalım dedi. saat 2.30 da çıakcak sonuçlar. ay ne bilim hiç ümitli değilim. moralim bozuk.

ya canım ne oluyo hemen moral bozmak yok benim 6.haftaya kese görünmemişti
Gayet normal böyle olması bak 2:30 test sonucunu alınca yüzün gülecek görürsün
Benimde doktorum ilk gittiğimde büşra rahim duvarın kalınlaşmış hamilesin ama kese daha yok buda gayet normal demişti 6.haftaya kadarda çıkmamıştı kese
Şimdi bozma moralini kuzu sen hamilesin işteeee:CüvCüv::CüvCüv:

aaaaaaaaaaaa olmadı şimdi moraller yüksek olmalı kıslar crawford canım helebi dur bismillah dr bile hamilesin demiş 2 ye ne kaldı hadi hemen sonuçları al hem kendi hemde bizim içimizi rahatlat

geç oldu ama günaydın canım. kaydirigubbakcemile3

Mrb kızlar nasılsınız?opuyorumnanaktan

Denden geçmiş olsun canım.rabbim acil şifalar versin.:Saruboceq:

Dinamiss canım bitmez görünen yolculuğun sonuna geldin hayırlısıyla. Hepimiz büyük bir heyecanla deniz kızımızı bekliyoruz. :teytey:

crawfordcum neden moralini bozuyn anlamadım reg 4 gun gectikten sonra kese gozukmezki min 10 gun geçmeli, ben keseyi 5+2 de gorebilmistim, 6+4 te de kalp atısını gorebilmistim

canım moralini bozma hemen. hayırlısı olsun. inşallah pozitif çıkar.iyi düşün iyi olsun.opuyorumnanaktan

kızlar bugün ilçe devlet hastanesinde test yaptırdım A PTT kanama zamanı 26 saniye çıktı (referans 29-39) ve fibrinojen 567 (referans 190-430) PT 1.18 çıktı. bir anormallik var. bulunduğum ilçede ve ilde hemotoloji bölümü yok.doktorumu aradım iğneyi bırakmamı söyledi ( 0.2 ilik iğne)ama bişey anlatmadan teli kapattı. PIHTILAŞMA ZAMANINI ÖLÇEN VE BıLGıSı OLAN LÜTFEN BENı AYDINLATSIN.iğneyi kesmek doğrumu buseferde kan çok mu cıvımış acaba. ben tüp bebek transferinin 6.günündeyim daha sonuç almadım

canım inan bu konuda bilgi sahibi değilim ben bu testi yaptırmadım çünkü preeklamsi oluşunca dr direkt pıhtılaşma dedi transfer olmasaydın diyarbakıra git orada tıp fakultesi vardı galiba ya üzgünüm ama Batman bazı konularda sana yetersiz kalacak imkanın olsa antepe gel dicem ama.... bilmiyorumkismile
eğer ki dr sana iğneyi bırakmanı söylüyor dinle bakalım en azından bi süre sonra yolculuk yapabilirsin dimi o zaman başka dra tekrar görünürsün

Sevgili SİMGE ve gulus27 verdiginiz bilgiler için teşekkur ederim.
Makaleyi de okudum daha onceki araştırmalarımda bu makaleye rastlamamıştım o yuzden faydalı bir bilgi oldu. Sonuç olarak aslında gerekmediği takdirde aspirin ve heparin tedavisi uygulamanın da aslında sakıncaları olabiliyor... Ama ote yandan bunları kullanmak hamileliğin sonuca ulaşmasını sağlama ihtimali de var... gerçekten karar vermek zor bir şey.

canım hiç önemli değil birbirimize destek olmak ve paylaşmak için burdayız sonuçta istanbuldasın ve bu konuda uzman bir çok dra ulaşman mümkün ben bir dr görüşü daha al derim hem için rahatlar daha kolay karar verirsin drunu değiştir demiyorum sadece bir görüş daha al

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…