Ben su yerine kola içer oldum(
Reaktif hipoglisemi nedir?
Düzensiz beslenen, öğün atlayan, aşırı ve hızlı kilo alıp veren, psikolojik sebeplerden dolayı doymak yerine mutlu olmak için yiyen, ailede şeker hastalığı hikayesi olan kişilerde görülme sıklığı çoktur.
Düzensiz beslenen, öğün atlayan, aşırı ve hızlı kilo alıp veren, psikolojik sebeplerden dolayı doymak yerine mutlu olmak için yiyen, ailede şeker hastalığı hikayesi olan kişilerde gözlenebilen reaktif hipoglisemi çağın hızla artan hastalıklarından biridir.
Özellikle karbonhidrat içeren(şeker ve unlu mamuller) zengin bir yemek yedikten 2-3 saat sonra veya uzun süren açlık sonrası kan şekerinin düşmesiyle yaşanan çarpıntı, aşırı terleme, konsantrasyon kaybı, ellerde titreme, sinirlilik, bulantı ve aşırı acıkma durumu oluşur. Bu şikayetler karbonhidrat alımından sonra düzeliyorsa, görünüşe göre durum reaktif hipoglisemi olarak adlandırılır.
Reaktif hipoglisemi nedenleri arasında en sık şeker ve insülin metabolizmasında bir düzensizlik olarak özetlenecek Tip 2 diyabetin erken dönemi gösterilebilir. Ancak sebep her zaman bu olmayabilir. Reaktif hipoglisemi belirtileri arasında tiroid ve böbreküstü bezleri başta olmak üzere bazı endokrin organların ürettiği hormonların fazlalığında veya yetersizliği de olabilir. Bu yüzden reaktif hipoglisemiden yakınan hasta ilk önce bu hastalıklar açısından da ayrıntılı bir şekilde değerlendirmeye alınmalıdır.
Gıdalarla aldığımız şeker hücre kapısına kadar taşınır, insülin adı verilen hormon sayesinde hücre içine girer, yanarak enerjiye dönüşür ve bu şekilde yaşam için gerekli enerji elde ederiz hayat devam eder. Ancak Tip 2 diyabetlerde egzersiz azlığı ve yanlış beslenme gibi durumlar da varsa, şekerin hücre içine girmesi zorlanır.
Sağlıklı yaşam ilkeleri ile düzene girebilen bu hastalık için bazı doğru alışkanlıklar şöyledir:
Yaş, boy ve cinsiyetine göre ideal kilo aralığında olmalı, zayıflamak gerekiyorsa mutlaka profesyonel bir yardım alınmalıdır.
Çay şekeri, bal, reçel, pekmez, pasta, tatlı ve kurabiye gibi kan şekerinin hızla yükselmesi ve ardından hızla düşmesine neden olan basit karbonhidratların tüketiminden kaçınılmalıdır.
Rafine edilmiş, glisemik indeksi yüksek besinler kan şekerinin hızla yükselmesini sağladığı için onun yerine posa içeren kompleks karbonhidratlar tüketilmelidir. Tercih edilmesi gereken; kepekli ekmek, esmer pirinç,kepekli makarna gibi posa içeriği yüksek karbonhidratlar olmalıdır.
Yemek yedikten 3 saat sonra kan şekeri düşmeye başlar. Bu sebepten dolayı mutlaka 3-4 saatte bir 3 ana öğün, 3 ara öğün olarak az az ama sık sık beslenmeye özen gösterilmelidir.
Ara öğünlerde prebiyotik yoğurt, kepekli tost veya sandviç, meyve + yağlı tohum, kepekli bisküvi+peynir, kuru meyve+ceviz veya fındık gibi besinler alınmalıdır Glisemik indeksi yüksek meyvelerin tüketiminden ise kaçınılmalıdır (kavun, incir, üzüm, muz, dut, hurma gibi).
Öğün atlamadan düzenli besin tüketimi sağlanmalı, öğünlerde her besin grubundan yeterli olarak tüketilmeye çalışılmalıdır.
Düzenli egzersiz, kan şekerini dengeler fakat aç yapılan egzersiz veya çok uzun süren yoğun egzersiz yapılması kan şekerinin düşmesine sebep olur. Egzersiz öncesi kepekli sandviç, kepekli makarna gibi dengeli karbonhidrat içeren besinler alınmalıdır öte yandan yanında ayran içilmelidir.
Alkol, kan şekerinde hızlı tren etkisi yapar yani önce yükselmesine daha sonrada düşmesine sebep olduğundan tüketiminden kaçınılmalıdır.
Meyve suyu, şeker içeren içecekler, aşırı çay ve kahve tüketiminden mümkün olduğunca kaçınılmalıdır.
Beyaz undan yapılmış besinler(börek, poğaça, mantı, kuru pasta vb.)yerine kepekli undan yapılmış besinler tercih edilmeli. Yani her şeyin esmer ve doğalını tüketmeye gayret etmelisiniz.
Şeker Amerika'nın keşfiyle yaygınlaşmıştır, yani kimsenin şekere ihtiyacı yoktur çünkü meyve ekmek, sebze, makarna gibi besinlerden doğal şeker alınarak şeker isteği giderilebilir.
Glisemik yükü düşük besinlerin tüketimine ağırlık verilmelisiniz.
Posa içeriği yüksek sebze ve salata tüketimi arttırılmalıdır.
Metabolizma için, düzenli yapılan egzersiz en büyük yardımcıdır. Beslenme programı ve egzersiz ile sorun çözülemediği durumlarda, ilaç tedavisi için hekiminize danışabilirsiniz.
Demir eksikliği varsa mutlaka tedavi yoluna gidilmelidir. Ayrıca kanda demir, krom, magnezyum ve kalsiyum eksikliği olup olmadığı araştırılıp; varsa tedavi edilmelidir.
Kaliteli uyku, düzenli yürüyüş şeker düşüklüğünde faydalı olmaktadır.
Şeker yükü fazla olan, tatlı, çikolata, şeker, reçel ve bal gibi gıdalardan uzak durulmalıdır. Şeker düşüklüğü olduğu zamanlarda bile şeker hastası gibi beslenmek gerekir.
Bende abur cubur delisi olaraktan söyle söyleyebilirim ki kesinlikle bagımlılık yapıyor..
Yemek yemez cips yerdim, sabaha kadar oturdugum da cola sisesi yanı basımda dururdu. O kadar fenaydım ben, hele de canım sıkıldıgı zaman midem bulansa bile birseyler yemek isterdim ama tabi ki abur cubur..
Ben cipsi bıraktım, cok nadir alıyorum arkadaslar vs. gelince, simdi yedigim zaman tuzlu geliyor, tuzu da kestim normalde cok fazla kullanıyordum. 1 sise kolayı icen ben, simdi 1 bardagı zar zor iciyorum.
İsteyince oluyor arkadasım, karnın acıktıgında da salatalık, domates tarzında atıstırabilirsin, meyve yiyebilirsin veya yogurt..
Kilo durumundan dolayı bırakmadım ama vücudumun yaglandıgını farketmistim, bunları kesmek zayıflamama neden oldu.
İste kendine meskale bul ki kafan sürekli '' ne yesem? '' de olmasın, zaten bir süreden sonra alısacaksın canın bile istemeyecek..
bende aynıyım canım hatta hala oyleyım ama bırakıyo gıbıyım aklıma geldıkce su ıcıyorum kolayıda kestım mı tam kg verıcem ıste ha sen 80 dıyosun ya benım kg vermıs halım 83 suan sen dusun gerısını
Bu yazılanlarda kendimi buluyorum.Düzensiz besleniyorum.Şeker hayatımda çok var.O yüzden çay bile içmiyorum doğru düzgün çünkü çay içersem yarısına şeker dolduruyorum.Beyaz ekmek yiyorum.Açıkcası bende bu sık sık acıkma konusunda şekerden şüpheleniyorum.Sağlık ocakları yapıyor mudur acaba şeker testini??
Bu yazılanlarda kendimi buluyorum.Düzensiz besleniyorum.Şeker hayatımda çok var.O yüzden çay bile içmiyorum doğru düzgün çünkü çay içersem yarısına şeker dolduruyorum.Beyaz ekmek yiyorum.Açıkcası bende bu sık sık acıkma konusunda şekerden şüpheleniyorum.Sağlık ocakları yapıyor mudur acaba şeker testini??
evet arkadaşım yaparlar benim annemde çok sık acıkırdı bazen tatlı krizleri olurdu sık sık idrara çıkardı agzında hep bir tat olurdu acı bir tat bazen de şekerli bir tat olurdu en sonunda doktora gitti derdini anlattı şekerden şüphelendi gerekli tahliller yapıldı açlık tokluk şekeri ölçüldü sonuçta gizli şeker çıktı ilaç kullanıyor artık annem kilolu degildi normal kilodaydı anne tarafımda şeker hastalıgı anneannem ve dedem hariç bütün kardeşlerde var genetik anlıyacagın
Canım bende seker kullanılan icecekleri cok sekerli, yemekleri de cok tuzlu yerdim.
Diyet yapan arkadaslarım vardı ve ilerde saglık sorunu olarak bana geri döner düsüncesiyle sekeri birden kestim, ben nescafe icerken 9 seker atıyordum icine hemde 3 1 arada olanlara.
Simdi aynısından sekersiz getiriyorlar, siz buna seker mi koydunuz? Serbet gibi diyorum ki koyulmamıs haline, yani o simdi bal gibi gelirken ben üzerine 9 seker atıyormusum..
Alışmaya mecburum canım kendi kendime karar verdim ya gerisinin geleceğini düşünüyorum.Abur cuburu yeme isteğimden vazgeçtimmi gerisi daha kolay.Bakalım nasıl kilo vericem.
Bende reflü var doktorum kesinlikle sofradan tok kalkma ögünlerini 6 ya böl, sık sık ve az ye demisti. Kepekli bisküvilerden al 2 saatte bir 1-2 tane at agzına demisti. Bastan kendimi buna alıstırmam zor oldu cünkü bende sıkıntıdan yemek yiyen cinstendim ama yavas yavas alıstım.. Biraz da yürüyüs yaparsan, cok güzel verirsin benden söylemesi..
Ne güzel 55 kilo yaa.Ben kendimi öyle zayıf düşünemiyorum ya.Bekarken tam gelişme çağında kingbox yapıyordum kahverengi kuşağa kadar gelmiştim ve o zaman zayıftım.Sonra bıraktım ve o zaman kilo almaya başladım.Evlendiğim zaman 63 lerdeyim.İlk hamileliğimde 75 e çıktım doğumla 72 ye düştüm.72 iken çok gözüme batmamıştı hiç zayıflama ihtiyacı duymadım ama ikinci hamilelikle 85 çıktım ve 79 küsüre düştüm.Sağlığım bozuldukça dur deme zamanımın geldiğini anladım.Tekrar 70 e düşsem çok iyi olacak benim için.
Canım bebeğin kaç aylık ...
Bende bu haldeyim canım.Herkes benle gırgır geçiyor,çay için şeker dağıtılırken biz şekeri alalım sen direk şekerliğe çayını dök öyle iç diyorlar( O yüzden çay da içmiyorum artık.Bitki çayı içiyorum mesela ona da bolca şeker hiçbir anlamı kalmıyor.Sen nasıl kestin şekeri??
Spordan sonra kilo alman doğal da.. ben doğumdan önceki kilomda olmamam rağmen bölgesel kalanlar oldu. Göbek bölgem mesela ya da pantolonlarımın kalça bölgesi nispeten daha dar oluyor. Bu durumda spor yapmam lazım ama olmuyor. Sen de emziriyorsun çok kısamazsın kendini ama çok kalorili şeyler yemek yerine yararlı ama kalorisi az şeyler yemelisin ve de spor yapmalısın çünkü diyet açığını oradan kapatmalısın.
8 aylık canım bebeğim
Yurtta kalıyordum diyet yapan arkadaslarım vardı sekersiz cay iciyorlardı zaten cayı pek sevmem, alınca da sekerli iciyordum. Onlarla bir kac defa denedim tadı berbat gelmisti ama zaten dedigim gibi sevmem, aramam da. Bu yüzden zorlanmadım. Bizde cay sadece kahvaltıda icilir. Seker alıskanlıgı da ailesel bir alıskanlık. Teyzelerim de öyle icmezler ama icince de cok sekerli ve acık icerler. Babam zaten diyabet hastası, Canan Karatay' dan diyabet hastalıgının genle degil, ailesel alıskanlıklarla, beslenme sekliyle ilgili oldugunu duymustum. Bunun da etkisi oldu.
Simdi cay iciyorum cok sık olmasa da genelde bitki caylarını iciyorum meyveli falan, bana tatlı geliyor vallahi :)
Hani dısarda iciyoruz bazen arkadaslarla ne kadar acık desem de yine demli geliyor ona bile koymuyorum alıstım.
Bende seninle aynı seyleri yasıyorum...
2. Doğumum ve ikiside üst üste 93 le doguma girdim
86 yla çıktım... 5 ay olucak şimdi 76 kiloyum 80-89 arasındakiler topigine gel..
Bi yiyorum bi dikkat ediyorum son bi ayda 3-4 kilo verdim böyle
Bi yerden başlamazsak hep mutsuz yek mutsuz olacağız
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?