KIRMADAN "YETMEZ Mİ ARTIK?" DEMEK

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Valla ciddi herkesde ne tatliş bugün aferinler havada uçuşuyor benim 50 60 yaşında param olacaksa napim hem zaten ailenle yaşayıp eve destek olmamak ne demek anlamadım 🤔 ayrı eve çık baban para istemez o zaman ama babandan sakındığının fazlasını harcarsın tabi ki o ev konforuda olur mu bilmem
Biliyor musun bibibella, en cok istedigim seylerden biri kendi evime - duzenime cikmak.
bu yaz eski erkek arkadasim yanıma turkiyeye geldi. Ona ev bulduk, derledik toparladik,yemekler yaptik, bahcesinde cay içtik... orada yasamasam da cok zamanim geçti ve ben ayrildiktan sonra cocugu degil evi ozluyorum. Bazen yakınından geciyorum, sanki hala benim evimmiş gibi geliyor 🤐
Duygusal baglanmami ev ile kurdum resmen :)
O kadar cok istiyorum ki tamami bana ait olan , faturalarini benim odeyecegim, misafir agirlayacagim, buzdolabini soguk birayla dolduracagim bir evimin olmasini. Zaten bir odasini airbnb'den turistlere kiralarim, bir sekilde yasarim:) gercekten ev ev ustunde olmuyor,bir yastan sonra.

Bir de sakinmiyorum aslinda. Daha bir kere lafini etmedim ya da agzimi yüzümü buzmedim. Bugun de mesela bu sekilde bir para çektim (dun konuyu acmaya bu sekilde karar almistim) is çıkışı cekip hemen buluşup verdim, hic boyle birsey yasanmamis gibi güldük sohbet ettik.
Rahatsiz olmaya baslamam bile bir senemi aldi. Ama artik gerçekten rahatsiz olunca konu acmaya karar verdim.
Gercekten de guzel oneriler geldi.
KYK yapilandirmasi gelene kadar bu sekilde devam etmeye, gelince de oraya borclanmaya karar verdim :)
 
Tamamini okuyanlara ve emek verip mesaj atanlara cok teşekkür ederim öncelikle :)
Genel kani olarak 'araba al' denmiş ama ben uzun yillar boyu araba almak istemiyorum. Hele de zaten arabasi olan bir eve keyfi olarak ikinci araba almaya karsiyim. Hem dogaya zarar vermesi yuzunden-hem de insanlar toplu tasima kullansa ya da araba paylasim uygulamalari yaygınlaşsa herşeyin daha guzel olacagini düşündügüm icin.
Hani belki denk gelmissinizdir,yollarda kalabik bisiklet gruplari "arabadan iiiin bisiklete biiiin" diye slogan atıyorlar ya. Iste ben onlardanim :)
İsyerim evime,evim metroya uzak degil. Ve bir bisikletim var. Ulasimimi hep bu şekilde sagliyorum. Hatta baharda yetiskin scootheri almak istiyorum ulasim icin :)
Benim gibi biri icin gereksiz bir hamle olur araba almak. Bir de durdugu yerde masraf cikaran seyleri sevmiyorum. O da var :))

@benlacivert Kyk odemesi konusunda hakli olabilirsiniz ama dedigim gibi 4 yilim zaten bana anca yeter sekilde gecti. Tatile yurtdisina falan ciktim ama hepsini toplasan 3 kyk parasi eder. Bir de devlet borcu. Elbet almadan birakmaz. "Elbet oderim ama okuduguma degecek daha iyi bir para kazandığımda" diye diye bugunlere geldi. Simdi de odemek icin hevesliyim, gecenlerde cumhur baskani kyk odemelerinde yapılanmaya gidecegini açıkladi. Hevesle onun gelmesini bekliyorum (gerci gecen sene de rusya ile vizelerin kaldirilabilecegini aciklamisti ama hala bekliyoruz😁) bir umut iste...

@greengirll - @captain price ben onu cimriligimi belirtmek icin kullanmistim :confused:
Tatilde konfor istemek insanin en dogal hakki. Butun senenin yorgunlugunu atacak neticede. Zaten benim tatil anlayisim sevmeyene eziyet gibi gelir. Bazen yagmur yagiyor cadirimi kurdugum yer camur icinde kaliyor mesela. Bazen sicak su bulamiyorum-tatil donusu sacim düğüm oluyor😂 ama ben mutlu oluyorum. Mesela kendinizi cannes'da sahilde düşünün. Acikikinca ne yaparsiniz? Bir soguk icecek bir yemek alirsiniz di mi? Ama ben "sandvice o kadar para veremem" diye dusunup cantamdan çıkarttığım şok yaprak sarmayi yerim 😂
Eki Görüntüle 2577846
Şekil A😂
lokanta yerine pazar falan gezerim biryere gidince...
Biraz cimri oldugumu biliyorum ama ben de bundan zevk aliyorum. Daha luks bir yere gitsem bu kadar memnun kalmam. Ya da kisa zamanli organizasyon islerimde bazen luks otelde konakladigim zamanlar olurdu. Sefaletten aldigim tadi alamadim :)))

Siyahperi35 Siyahperi35 @eylulcmre umarim disaridan bakinca oyle gormuyordur ev arkadaslarim ama ben de mesela camasir makinasi aldirmamistim ogrenci evime. O zamanlar 5 liraydı sehirdeki laundry larda camasir yikatmak. Biriktikce git 5 liraya yikayip kurutup göndersinler yani. Gercekten gerek yoktu bence :))

@Atlantistebiranka konumu sabote etmeyeyim,sen bana ozelden yaz. Ben uzuuun uzuuun cevap atarim zaten ^^

@burcak86 ah o kadar cok istiyorum ki kendi evime cikmayi. En son bir olay sonrasi cok yaklaşmıştim, ama babamin hatri icin biraz daha kalmistim evde...

@berlin8982 aslinda cok dogru birsey soyledin. En büyük cekingem saglik konulari. Belki tum aileyi sigortalasam kendimi daha rahat hissedebilirim... hic de bir bilgim yok ama bu konularda. Cok pahalli birsey degildir inşallah 😂

@otur SIFIR burc yengec yetmezmis gibi yukselen de oglak :)) neyse ki ay burcum yay da,hayata karismaya da biraz enerjim var:))
sizin bulunduğunuz ortama göre değişir , benim bulunduğum ilde kışın deli gibi yağmur yağardı , alt yapı yoktu her taraf çamur içindeydi , yazında deli gibi kavurucu bir sıcağı vardı illaki terliyorsun ki ben bu konuda çok hassasım. Haftada bir gün çamaşırhaneye vermek gibi bir lüksüm yoktu yani en az haftada 3 kere falan gönderirdim. Anlattığım kızda ayda 1 kere gönderirdi , yani ya onda sorun var ya bende bilemiyorum. ve 5 lira falan değildi , 8-9 lira civarıydı bizde. işin içine çarşaf vs girince daha da çok artıyordu. Kendi 3 krş kar yapacak diye olan bize oluyordu ben buna karşıyım.
 
bu düşünce tarzı yormuyor mu seni?
herkes tatlış tatlış yazmış ta bildiğin cimrisin.
birde ha bilezik almışsın ha nakit vermişsin sonuçta bileziği ailen için yapacaksan nasıl kullanacaklarına bırak onlar karar versin. sen kendin gibi olsunlar istiyorsun ama değiller.
Seviyorum yenGEnC yenGEnC i ama evet azıcık cimri. Sizi kral çıplak diyen küçük çocuk gibi gördüm. Cesaret aldım. Neyse yengenç kırılma ne olur. Tutumlu tatlı bir insansınız.
 
Ben de tutumlu sayilirim ve paraya acımadığımız kalemler sizinle aynı, ayrıca ailenizin geleceğiyle ilgili endişenizi ve amacınızı da çok iyi anlıyorum ama konunuzu okurken yoruldum.

Anladığım kadarıyla eve katkıda bulunmakla sorununuz yok ama aşırı kontrolcüsünüz. Sizin ilgi alanlarınız ve para harcadığınız yerler ailenizden farklı ve nasıl onlar size bugune kadar saygı duymuşsa bence siz de onlara saygı duyup vereceğiniz parayı nasıl harcadıklarına takılmayın.

Ben de asıl mesleğime başlamadan önce part time işlerle harçlığımı çıkarıyordum, sonra 3-4 ay asgari ücretli bir işte çalistim ve maaşımın 3te 2sini o istemeden babama verdim, vermeseydim de hiçbir sey demezdi ama bir işe yarayabilmek, eve katkı sağlıyor olabilmek de çok büyük mutluluk neyse sonra hedefim olan işe başladım ve başka bir yere taşınmam gerekti, 1-2 ay maaşım yeni ev düzenine gitti sonra kredi kartı ve kyk borçlarım için, kira, faturalar ve diğer ihtiyaclar icin maasimin bir kismini ayirdim. Maasimin 4te 1inden fazlasini aileme göndermeye basladim, bazi aylar daha da fazla gönderiyordum, 1-2 defa gönderemediğim zamanlar oldu. Ama olsa da olmasa da neden diye sormadilar. Benim göndereceğim paraya muhtaç miydilar, hayir ama o parayla biraz daha iyi nefes alabildiklerini biliyordum. Bu arada hiç birikim yapamadim tabi ama bence gelecekle ilgili bu kadar korkmayın. Sizin gibi bilincli biri bence düğün-çeyiz konularında da gereksiz harcamalarla açılmaz bütçesine göre mantıklı ve kaliteli bir organizasyon tercih eder. Ancak şunu da soyleyeyim konunuzda bana şu ilginç geldi, bilezik alırken ilerde kendi düğününüzü düşünmeniz. Yani asıl amaç aileye katkı değil mi?

Bence borçlarınızı öncelik yapın, yediğinizden içtiğinizden kesinlikle bu kadar abartılı kısmayın, aileye her ay belirli bir miktar ayırıp onlar sormadan verin, şanslısınız anlayışlı bir babanız varmış, onlar sormadan verdiğiniz paranın zaten sizin verebildiğiniz en yüksek miktar olduğunu anlarlar ve fazlasini isteyemezler diye tahmin ediyorum. Ve bu parayı unutun nasıl harcarlarsa harcasınlar. Gerçekten ailelerimizin bizlere yaptiği fedakarliklarin yaninda bu paralarin lafi olmaz. Baba borcunu hic ödüyor mu falan diye soranlar olmuş mesajlarda, çok çok şaşırdım. Bence bu düşünce sizin aile yapınızla da uyuşmuyor. Paralarım boşa gitti,uçtu, yok oldu halbuki bilezik alacaktık vs. düşünceleri çok uzatmıyım ama inanin çok gereksiz, dedigim gibi belli bir miktar verin ve nereye harcadiklarina karışmayın.
 
yengenc parayı idareli kullanmayı, gerek gördüğün yerlere harcamayı seviyorsun ama kendi kontrol edemedğin durumlarda zoruna gidiyor, rahatsız oluyorsun galiba:/ yani babana verdiğin para havaya uçuyor gibi değerlendiriyorsun ama adamın hatrı var eşsiz sevgisinin yanında öncelikle bunu düşün. Bir de yardım ediyorsan(aynı evde yaşadığın için bence de yardım etmelisin) verdiğin para nereye gidiyorun arka planını kurcalayıp kendini mutsuz etme.
Bak ben de mesela anneme harçlık veririm bazen, direkt erkek kardeşime verir(adam evli iki çocuk babası, durumu da iyi) , annem kızlarından alıp oğluna yedirmeyi çok sever. O da öyle deyip geçiyorum, aksi türlü sinir harbi.
Senin yardım etmeme gibi bir alternatifin yok şu durumda bence. Telefon çalacak, babam para isteyecek diye de kendini şartlama, iyice gerilirsin. Bi şekilde gidecek demek ki o para, anlattığın gibi bir baba da sırf kızımın parasını yemek, tüketmek hakkım diye el koymuyordur herhalde parana.
bu arada ben de yengeç burcuyum, cimrilik sınırına yakınım:) ama aşırı müsrif bir kocayla imtihan oluyorum şu hayatta:)
 
Merhaba KK
Konum cok basit ve net bir konu ama "isim anketi" konusuna bile 3 paragraf yazan biri olarak kisa kesemeyecegim...
Çok onemli ya da cay cekirdek ile okunacak KK konularindan degil , harcayacak bos vakti olmayanlari uyarayim onceden^^

Oncelikle birkaç küçük bir bilgi vereyim; Dunyanin en harika babalarindan birine sahibim. Küçukken kişin zaature oldum kar oynayamadim diye kaç kat kar tasiyip balkona kardan adam yapmisti. Annem ne zaman bağırıp kalbimi kirsa mutlaka babam odama gelir, guldurene kadar da gitmezdi.
"Ben ailem icin calisiyorum. Sizin tek goreviniz okumak. Yarin bir gün kimseye muhtac olmayin ayaklariniz ustunde durun" cümlesini bir milyon kez soylemistir belki de. Ergenken bizi gezmeye cikartip "bir insanla ne yasarsan yasa, eger emin degilsen - nikah masasinda bile olsan - icinden bir ses hayir diyorsa birak gitsin" ogutlerinde falan bulunurdu:) turkiye standartlarinda böyle bir baba tahayyül edin :KK36:
Herneyse kendim hakkinda da birkac bilgi verecegim.
kendimi bildim bileli hep tutumlu bir cocuk oldum. Okuldan aidat parasi isterlerdi "ne sacma. Artik yasak ki" der ailemden istemezdim :) sonra öğretmen annemi arardi, annem "beni rezil ettin" der öderdi :confused:
"sunu isterim bunu isterim" cocuklarindan olmadim hic.
Tam tersiydi hatta. Misal ailem pahalli dersaneye yazdirmak isterdi ben tanidik ogretmeni olan anlasmali ve yarisindan da ucuz dersaneye gitmek icin diretirdim,unide annem pahalli bir ev icin israr etmisti, ben annemle kavga etme pahasina onu tutmayip yarisindan da ucuza daha guzelini bulup tutmustum:) Butcemi yapip Kredimle evden payıma dusen kirayi-faturalari oderdim. Kucuk bir bursum vardi,onunla gecinirdim, Palyaçoluk yapar o parayla şehir şehir gezer tozardim. Ailemden cok zorda kalmadikca gercekten para istememeye ozen gosterdim. Ne zaman "kizim paran var mi?" Deseler "tabii ki tabii ki var" dedim :) ellerine geçtikce harclik gönderdiler.

sonra mezun oldum bir ise girdim,kendi aldigimi kendim harcadım. Eve birkac alisveris disinda birsey almadim.
Zaten hep para verdikleri cocuk ise girince ailenin bir beklentisi de olmuyor:confused:
Bir sene calistiktan sonra işten canım sıkıldı (haftasonu bayram tatili vs olmayan cok yorucu bir isti) part time sistemine gectim. Haftanin yarisinda gidiyordum -kendimi gecindirecek kadar para kazaniyordum. Arada kendi paramla kalan vaktimde tatillere falan çıkıyordum. Aldigim zaten bana anca yettiği icin o donem de eve bir yardimda bulunmadim (buradan bakınca sorumsuzluk gibi gorunebilir ama iyi ki de yapmışım. Herkese de tavsiye ederim. Hayatımın en guzel zamanlariydi. Sirtimda cadir,cebimde kendi param,koy koy ülkemin güzelliklerini kesfettigim bir zaman dilimiydi).
Sonra ondan da istifa edip yaklasik bir aylik bir yurtdisina tatile ciktim bir turla . Ne tur icin, ne oradaki harcamalarım icin de ailemden bir kurus istemedim (toplu para lazim olur diye kredi cektim hatta). Döndüm, uzun bir sure issiz kalip bana yetecek kadar para kazandiran parttime islerde calistim ,bir sekilde-kimseden kurus istemeden yuvarladim kendimi .Hatta o arada masraflarimi karsilayan bir kurulustan davet alip yurtdisina bile ciktim yine kendi paramla:)
Yani kisa kesmem gerekirse evde kendi halimde, eve bir kurus katkisi olmayan ama bir zarari da olmayan,öyle yasadigim bir 5 senem oldu...
ve bir sene once nihayet bir is buldum ve karar aldim,artik eve de katkida bulunayim diye.
Yeni bir bilgi gireyim,bu seferki vallahi kisa :) ,
Benim ailemde birikim aliskanligi sifirdir. Varsa harcarlar, yoksa gelince harcamak uzere beklerler. Birseyin ucuzunu aramak- tutumlu olmak falan asla sahip olduklari bir aliskanlik degildir (anneme 'anne gram altin 5 lira düştü bak' demistim alsin diye, 'ben sana 5 lira vereyim sus lutfen' demisti😂) Gunde her biri birer paket de sigara icer ustelik.
Ben de düşündüm ki; eve verdiğim para kuş olup ucar gider. En iyisi her ay bin liralik işlemesiz ince bir bilezik alayim anneme (bilezik elbet zarar ama ceyrek alsam ilk dugunde ona buna takarlar. Kesinlikle tutumlu insan degiller. En azindan bunu ben kizarim diye saklarlar diye düşündüm) annem bilezik takacak insan degildir bu arada. Alyans bile takmaz. Iste kendimce dedim ki her ay bin liralik bilezik alsam hem beni zorlamaz ,hem eve yaptigim gozle gorulur bir katki olur (cunku eve verdigim para buhar olur ucar. Buhar dedim de annem ütüyü bile buharli - kazanli ucu bilmemneli en pahalli ütüden alir. Eline 5 lira ver 5 lirayla gun geçirir, 5 bin ver tamamini o gün harcar. Boyle bir insan),hem de en azindan bir birikimleri olur. Yarin bir gün hastalik olur-acil durum olur kenarda bozduracaklari birsey olur. En iyi ihtimalle de yarin bir gun ben evlenecegim zaman masraflarini oradan karsilarlar diye dusundum.

Nihayet konuya giriyorum, okudugunuz icin tesekkurler. Vallahi dunya kadar da kirpmis halim bu:KK33:
Neyse, Ise basladigim ay onca issizlik zamanindan kalma kredi karti borcumu vs vs kapattim,eve hediye vs aldim.
Ikinci ay anneme bilezik aldim.
Ucuncu aya girerken babam telefonla benden maasimin yarisina tekabul eden bir rakam istedi. Alacaklarini alamiyor bazen ,calistirdigi da isciler var. Tabii ki verdim zorda kalmasin diye. Alacağı geldiginde odeyecek gibiydi isterken ama odemedi.
Dorduncu ay maas doneminde yine calan bir telefon,bu sefer maasimin 3te birini istedi,yine boyle bir durum oldu diye.
besinci ay daha dusuk bir rakam istedi,
Yedinci ay sonra maasimin yarisindan da fazlasi...
Böyle böyle is yerinde bir yilim doldu ve 3 bucuk tam maaşim kadar bir parayi havaya saçmış oldum.
Tabii ki ona boyle odemeler yapinca anneme altin da alamadim. Tamamen uçtu gitti yani o para.
Benim verdigim para onun bize verdiği emeklerden elbet cok degil ama nereye kadar havaya ucacak ki paralarim?
Bir de ben kendime de birikim yapiyorum. Her ay maasimi alir almaz birkac gram altin -doviz aliyorum mutlaka,kumbarama atiyorum. Sacma sapan Alisverisler yapmıyorum,birsey almadan once on kere düşünüp indirim kovaliyorum,hatta bazen ikinci el tercih ediyorum... gecen aylarda ogle yemeklerine yaptigim harcamayi hesapladim ve ogle yemegi almayi biraktim mesela. Ya evden getiriyorum ya da o günü corba ile gecistiriyorum. Yani ben böyle sinekten yağ cikarip üçün beşin hesabini yaparken, sık kullanilanlarimda "gram altin bugun kac para" sayfasi acikken birden telefon calip pat diye bir asgari ucret parasi verince mesela tasarruftan da soğuyorum.
Birikim yapmayı seviyorum çünkü;
1)yarin bir gün yeniden issiz kalirsam uzun sure beni kimseye muhtac etmeyecek bir guvencem olsun istiyorum
2)hem annem hem babam yuzyillardir sigara kullaniyor. Saglikli yasamiyorlar, kapsamli saglik sigortalari yok... yarin bir gün eve bir hastalık gelirse şaşkin şaşkin para bulmaya calismak,kredi icin bankaya kosmak istemiyorum. Birikim beni guvende hissettiriyor.
3)gezmeyi görmeyi cok seviyorum. Siradan bir beyaz yakalinin antalyada 7 gunde harcadigi para ile ben ucak biletleri dahil 3 ulkede tatil yapiyorum. Parami sevmedigim insanlarla sirf laf olsun diye kafelerde san sebastiyan yiyerek harcanacagina yedim sayip dolar aliyorum. Tatilde harcarim diye kumbarama atiyorum.
4)yakin gelecekte gerceklestirmek istedigim bir hayalim var, bir gun başarır da boyle bir yola cikarsam zorda darda kaldigimda guvenecegim bir param olsun istiyorum.
5)ogrenciyken çektiğim KYK kredi borcum var. Yapilandirma geldigi gibi odemek, kurtulmak istiyorum (babama verdigim paralari kredime verseydim hic yoktan anaparam bitmisti)
6) kendi evime cikmak istiyorum :) hatta ilk firsatta yapmak istiyorum.
7) şimdi degil tabii ama yasim cok ilerlemeden kucuk de olsa bir yatırım yapmak istiyorum...
Ama bunlari yapabilmek icin bu ani gelen telefon ve bir anda giden yuklu miktar para olayina bir son vermem lazim:KK43:
Aslinda konu acmadan once kendimce cozumler urettim. Mesela gecen ay paramı ceker cekmez birazini ayirip kalanin tamamini doviz ve altin yaptim -yok diyebilmek icin.
Gecen ay yine bir anda maasimin yarısına gelen bir rakam istediginde "o kadar nakitim yok ama altin euro var kumbaramda. Biriktirmek icin cevirmistim. Lazimsa kumbarayi kirariz" falan dedim ve kendimi coooooooook kötü hissettim. Normalde 'tabii ki' der aradigi aksam hemen parayi ceker, evde caktirmadan kitapliga koyar öyle bir olay hic yasanmamis gibi davranirdim.
Ben oyle deyince "neyse,dur o zaman halletmeye calisayim" dedi ama sonra tüm dovizlerimi aldi :KK43: nasil da deger kazanmislardi, cok uzuldum gercekten.
Ve bugün... bugün direkt altin istedi benden! Ben de "hic altin bozdurulur mu? Birikim o bozdurulmaz ki. Ne kadar lazim?nakit vereyim" dedim :KK43:

Bir de mahcup hissedip istiyor, alacağını alamadigi icin vs diye. Eminim is icin kullandığına. Ve o asla aileden biri para isteyince "ne kadar?" Diye bile sormadi bunca sene. Birsey isteyene daha lafini bitirmeden "karttan alirsin" derdi hep.
O yüzden bende ona herhangi bir olumsuz sey söylemek- onu mahcup etmek istemiyorum. Tam tersi beni biraz biraksa ben onlar icin duzenli bilezik birikimi yapmak istiyorum.

Ayrica öte yandan da az para degil yani istedigi. Ama az , ama cok her ay bir sekilde veriyorum. Ve zamansiz, boyle birden telefonla istiyor. Her telefon calisinda bir stres oluyorum.
Ne kadar isteyeceği de belli degil. Oysa ben parami yonetmeyi seviyorum. Hatta unideyken cocuklara para yonetimiyle ilgili gonullu ders bile vermis birisiyim :) maasi alinca kendimce bir plan olusturuyorum: "4te biri kumbaraya- 4te 1i kart borcu (tiyatro-kiyafet-hediye-yemek icmek vs herseyim karttan harcanıyor ). Seklinde. Kalan 4te ikisi icin bir plan yapamiyorum çünkü gidici oldugunu biliyorum :)
Babami hiiic rencide etmeden bu para olayini nasil kesebilirim?
Ilk basladigim yol cok guzeldi. Ona duzensiz para vermeye baslamasaydim simdi evde onlara ait, yillar icinde degeri artacak 12 tane bilezik olacakti...
Yine bu sekle dönmek istiyorum. Sizce ne yapmam lazim? Çünkü birsey yapmaya baslamazsam bir senedir devam ettigi gibi ilerleyen senelerde de devam edecek.
Okuduğunuz icin tesekkur ederim
Akilli mantikli yorumlari bekliyorum:)
Sorununuzu okuyamadım kusura bakmayın ama söylemeden geçemiyeceğim böyle babaya can kurban. Keşke benimde böyle bir babam olsaydı 😔
 
Hay ağzına sağlık. Okurken fenalık geldi, öğle yemeğimden kısacaksam çorba ile geciktirip sinekten yağ çıkartacaksam neden okudum neden çalışıyorum ? Bu tutumluluk değil, harislik resmen.
Valla bana da cannes sahilinde konserve sarma yemek ucnokta pintilik geldi. Bir daha mi geleceğiz sanki dünyaya. Ben güneşin altında sezlongda uzanırken, bira mi ya da limonata mi yudumlayamacaksam, karnım acıkınca oranın nesi meşhur tadına bakamayacaksam ne anlamı var yeni yer ve kültürün. Sonuçta türkiye de de deniz, güneş bina vs var.
 
Merhaba KK
Konum cok basit ve net bir konu ama "isim anketi" konusuna bile 3 paragraf yazan biri olarak kisa kesemeyecegim...
Çok onemli ya da cay cekirdek ile okunacak KK konularindan degil , harcayacak bos vakti olmayanlari uyarayim onceden^^

Oncelikle birkaç küçük bir bilgi vereyim; Dunyanin en harika babalarindan birine sahibim. Küçukken kişin zaature oldum kar oynayamadim diye kaç kat kar tasiyip balkona kardan adam yapmisti. Annem ne zaman bağırıp kalbimi kirsa mutlaka babam odama gelir, guldurene kadar da gitmezdi.
"Ben ailem icin calisiyorum. Sizin tek goreviniz okumak. Yarin bir gün kimseye muhtac olmayin ayaklariniz ustunde durun" cümlesini bir milyon kez soylemistir belki de. Ergenken bizi gezmeye cikartip "bir insanla ne yasarsan yasa, eger emin degilsen - nikah masasinda bile olsan - icinden bir ses hayir diyorsa birak gitsin" ogutlerinde falan bulunurdu:) turkiye standartlarinda böyle bir baba tahayyül edin :KK36:
Herneyse kendim hakkinda da birkac bilgi verecegim.
kendimi bildim bileli hep tutumlu bir cocuk oldum. Okuldan aidat parasi isterlerdi "ne sacma. Artik yasak ki" der ailemden istemezdim :) sonra öğretmen annemi arardi, annem "beni rezil ettin" der öderdi :confused:
"sunu isterim bunu isterim" cocuklarindan olmadim hic.
Tam tersiydi hatta. Misal ailem pahalli dersaneye yazdirmak isterdi ben tanidik ogretmeni olan anlasmali ve yarisindan da ucuz dersaneye gitmek icin diretirdim,unide annem pahalli bir ev icin israr etmisti, ben annemle kavga etme pahasina onu tutmayip yarisindan da ucuza daha guzelini bulup tutmustum:) Butcemi yapip Kredimle evden payıma dusen kirayi-faturalari oderdim. Kucuk bir bursum vardi,onunla gecinirdim, Palyaçoluk yapar o parayla şehir şehir gezer tozardim. Ailemden cok zorda kalmadikca gercekten para istememeye ozen gosterdim. Ne zaman "kizim paran var mi?" Deseler "tabii ki tabii ki var" dedim :) ellerine geçtikce harclik gönderdiler.

sonra mezun oldum bir ise girdim,kendi aldigimi kendim harcadım. Eve birkac alisveris disinda birsey almadim.
Zaten hep para verdikleri cocuk ise girince ailenin bir beklentisi de olmuyor:confused:
Bir sene calistiktan sonra işten canım sıkıldı (haftasonu bayram tatili vs olmayan cok yorucu bir isti) part time sistemine gectim. Haftanin yarisinda gidiyordum -kendimi gecindirecek kadar para kazaniyordum. Arada kendi paramla kalan vaktimde tatillere falan çıkıyordum. Aldigim zaten bana anca yettiği icin o donem de eve bir yardimda bulunmadim (buradan bakınca sorumsuzluk gibi gorunebilir ama iyi ki de yapmışım. Herkese de tavsiye ederim. Hayatımın en guzel zamanlariydi. Sirtimda cadir,cebimde kendi param,koy koy ülkemin güzelliklerini kesfettigim bir zaman dilimiydi).
Sonra ondan da istifa edip yaklasik bir aylik bir yurtdisina tatile ciktim bir turla . Ne tur icin, ne oradaki harcamalarım icin de ailemden bir kurus istemedim (toplu para lazim olur diye kredi cektim hatta). Döndüm, uzun bir sure issiz kalip bana yetecek kadar para kazandiran parttime islerde calistim ,bir sekilde-kimseden kurus istemeden yuvarladim kendimi .Hatta o arada masraflarimi karsilayan bir kurulustan davet alip yurtdisina bile ciktim yine kendi paramla:)
Yani kisa kesmem gerekirse evde kendi halimde, eve bir kurus katkisi olmayan ama bir zarari da olmayan,öyle yasadigim bir 5 senem oldu...
ve bir sene once nihayet bir is buldum ve karar aldim,artik eve de katkida bulunayim diye.
Yeni bir bilgi gireyim,bu seferki vallahi kisa :) ,
Benim ailemde birikim aliskanligi sifirdir. Varsa harcarlar, yoksa gelince harcamak uzere beklerler. Birseyin ucuzunu aramak- tutumlu olmak falan asla sahip olduklari bir aliskanlik degildir (anneme 'anne gram altin 5 lira düştü bak' demistim alsin diye, 'ben sana 5 lira vereyim sus lutfen' demisti😂) Gunde her biri birer paket de sigara icer ustelik.
Ben de düşündüm ki; eve verdiğim para kuş olup ucar gider. En iyisi her ay bin liralik işlemesiz ince bir bilezik alayim anneme (bilezik elbet zarar ama ceyrek alsam ilk dugunde ona buna takarlar. Kesinlikle tutumlu insan degiller. En azindan bunu ben kizarim diye saklarlar diye düşündüm) annem bilezik takacak insan degildir bu arada. Alyans bile takmaz. Iste kendimce dedim ki her ay bin liralik bilezik alsam hem beni zorlamaz ,hem eve yaptigim gozle gorulur bir katki olur (cunku eve verdigim para buhar olur ucar. Buhar dedim de annem ütüyü bile buharli - kazanli ucu bilmemneli en pahalli ütüden alir. Eline 5 lira ver 5 lirayla gun geçirir, 5 bin ver tamamini o gün harcar. Boyle bir insan),hem de en azindan bir birikimleri olur. Yarin bir gün hastalik olur-acil durum olur kenarda bozduracaklari birsey olur. En iyi ihtimalle de yarin bir gun ben evlenecegim zaman masraflarini oradan karsilarlar diye dusundum.

Nihayet konuya giriyorum, okudugunuz icin tesekkurler. Vallahi dunya kadar da kirpmis halim bu:KK33:
Neyse, Ise basladigim ay onca issizlik zamanindan kalma kredi karti borcumu vs vs kapattim,eve hediye vs aldim.
Ikinci ay anneme bilezik aldim.
Ucuncu aya girerken babam telefonla benden maasimin yarisina tekabul eden bir rakam istedi. Alacaklarini alamiyor bazen ,calistirdigi da isciler var. Tabii ki verdim zorda kalmasin diye. Alacağı geldiginde odeyecek gibiydi isterken ama odemedi.
Dorduncu ay maas doneminde yine calan bir telefon,bu sefer maasimin 3te birini istedi,yine boyle bir durum oldu diye.
besinci ay daha dusuk bir rakam istedi,
Yedinci ay sonra maasimin yarisindan da fazlasi...
Böyle böyle is yerinde bir yilim doldu ve 3 bucuk tam maaşim kadar bir parayi havaya saçmış oldum.
Tabii ki ona boyle odemeler yapinca anneme altin da alamadim. Tamamen uçtu gitti yani o para.
Benim verdigim para onun bize verdiği emeklerden elbet cok degil ama nereye kadar havaya ucacak ki paralarim?
Bir de ben kendime de birikim yapiyorum. Her ay maasimi alir almaz birkac gram altin -doviz aliyorum mutlaka,kumbarama atiyorum. Sacma sapan Alisverisler yapmıyorum,birsey almadan once on kere düşünüp indirim kovaliyorum,hatta bazen ikinci el tercih ediyorum... gecen aylarda ogle yemeklerine yaptigim harcamayi hesapladim ve ogle yemegi almayi biraktim mesela. Ya evden getiriyorum ya da o günü corba ile gecistiriyorum. Yani ben böyle sinekten yağ cikarip üçün beşin hesabini yaparken, sık kullanilanlarimda "gram altin bugun kac para" sayfasi acikken birden telefon calip pat diye bir asgari ucret parasi verince mesela tasarruftan da soğuyorum.
Birikim yapmayı seviyorum çünkü;
1)yarin bir gün yeniden issiz kalirsam uzun sure beni kimseye muhtac etmeyecek bir guvencem olsun istiyorum
2)hem annem hem babam yuzyillardir sigara kullaniyor. Saglikli yasamiyorlar, kapsamli saglik sigortalari yok... yarin bir gün eve bir hastalık gelirse şaşkin şaşkin para bulmaya calismak,kredi icin bankaya kosmak istemiyorum. Birikim beni guvende hissettiriyor.
3)gezmeyi görmeyi cok seviyorum. Siradan bir beyaz yakalinin antalyada 7 gunde harcadigi para ile ben ucak biletleri dahil 3 ulkede tatil yapiyorum. Parami sevmedigim insanlarla sirf laf olsun diye kafelerde san sebastiyan yiyerek harcanacagina yedim sayip dolar aliyorum. Tatilde harcarim diye kumbarama atiyorum.
4)yakin gelecekte gerceklestirmek istedigim bir hayalim var, bir gun başarır da boyle bir yola cikarsam zorda darda kaldigimda guvenecegim bir param olsun istiyorum.
5)ogrenciyken çektiğim KYK kredi borcum var. Yapilandirma geldigi gibi odemek, kurtulmak istiyorum (babama verdigim paralari kredime verseydim hic yoktan anaparam bitmisti)
6) kendi evime cikmak istiyorum :) hatta ilk firsatta yapmak istiyorum.
7) şimdi degil tabii ama yasim cok ilerlemeden kucuk de olsa bir yatırım yapmak istiyorum...
Ama bunlari yapabilmek icin bu ani gelen telefon ve bir anda giden yuklu miktar para olayina bir son vermem lazim:KK43:
Aslinda konu acmadan once kendimce cozumler urettim. Mesela gecen ay paramı ceker cekmez birazini ayirip kalanin tamamini doviz ve altin yaptim -yok diyebilmek icin.
Gecen ay yine bir anda maasimin yarısına gelen bir rakam istediginde "o kadar nakitim yok ama altin euro var kumbaramda. Biriktirmek icin cevirmistim. Lazimsa kumbarayi kirariz" falan dedim ve kendimi coooooooook kötü hissettim. Normalde 'tabii ki' der aradigi aksam hemen parayi ceker, evde caktirmadan kitapliga koyar öyle bir olay hic yasanmamis gibi davranirdim.
Ben oyle deyince "neyse,dur o zaman halletmeye calisayim" dedi ama sonra tüm dovizlerimi aldi :KK43: nasil da deger kazanmislardi, cok uzuldum gercekten.
Ve bugün... bugün direkt altin istedi benden! Ben de "hic altin bozdurulur mu? Birikim o bozdurulmaz ki. Ne kadar lazim?nakit vereyim" dedim :KK43:

Bir de mahcup hissedip istiyor, alacağını alamadigi icin vs diye. Eminim is icin kullandığına. Ve o asla aileden biri para isteyince "ne kadar?" Diye bile sormadi bunca sene. Birsey isteyene daha lafini bitirmeden "karttan alirsin" derdi hep.
O yüzden bende ona herhangi bir olumsuz sey söylemek- onu mahcup etmek istemiyorum. Tam tersi beni biraz biraksa ben onlar icin duzenli bilezik birikimi yapmak istiyorum.

Ayrica öte yandan da az para degil yani istedigi. Ama az , ama cok her ay bir sekilde veriyorum. Ve zamansiz, boyle birden telefonla istiyor. Her telefon calisinda bir stres oluyorum.
Ne kadar isteyeceği de belli degil. Oysa ben parami yonetmeyi seviyorum. Hatta unideyken cocuklara para yonetimiyle ilgili gonullu ders bile vermis birisiyim :) maasi alinca kendimce bir plan olusturuyorum: "4te biri kumbaraya- 4te 1i kart borcu (tiyatro-kiyafet-hediye-yemek icmek vs herseyim karttan harcanıyor ). Seklinde. Kalan 4te ikisi icin bir plan yapamiyorum çünkü gidici oldugunu biliyorum :)
Babami hiiic rencide etmeden bu para olayini nasil kesebilirim?
Ilk basladigim yol cok guzeldi. Ona duzensiz para vermeye baslamasaydim simdi evde onlara ait, yillar icinde degeri artacak 12 tane bilezik olacakti...
Yine bu sekle dönmek istiyorum. Sizce ne yapmam lazim? Çünkü birsey yapmaya baslamazsam bir senedir devam ettigi gibi ilerleyen senelerde de devam edecek.
Okuduğunuz icin tesekkur ederim
Akilli mantikli yorumlari bekliyorum:)
Gözümden uyku aka aka zevkle okudum vallahi😂 kar zarar ortakligi var bazı bankalarda . Oraya yatırdığınızı kara geçmeden cekemeyeceginizi söyleyin sizin niyetinize yatırdım zaten diyede ekleyin belki çözüm olur. Babanızın ellerinden öperim bu arada benim babam gibi🥰
 
Merhaba KK
Konum cok basit ve net bir konu ama "isim anketi" konusuna bile 3 paragraf yazan biri olarak kisa kesemeyecegim...
Çok onemli ya da cay cekirdek ile okunacak KK konularindan degil , harcayacak bos vakti olmayanlari uyarayim onceden^^

Oncelikle birkaç küçük bir bilgi vereyim; Dunyanin en harika babalarindan birine sahibim. Küçukken kişin zaature oldum kar oynayamadim diye kaç kat kar tasiyip balkona kardan adam yapmisti. Annem ne zaman bağırıp kalbimi kirsa mutlaka babam odama gelir, guldurene kadar da gitmezdi.
"Ben ailem icin calisiyorum. Sizin tek goreviniz okumak. Yarin bir gün kimseye muhtac olmayin ayaklariniz ustunde durun" cümlesini bir milyon kez soylemistir belki de. Ergenken bizi gezmeye cikartip "bir insanla ne yasarsan yasa, eger emin degilsen - nikah masasinda bile olsan - icinden bir ses hayir diyorsa birak gitsin" ogutlerinde falan bulunurdu:) turkiye standartlarinda böyle bir baba tahayyül edin :KK36:
Herneyse kendim hakkinda da birkac bilgi verecegim.
kendimi bildim bileli hep tutumlu bir cocuk oldum. Okuldan aidat parasi isterlerdi "ne sacma. Artik yasak ki" der ailemden istemezdim :) sonra öğretmen annemi arardi, annem "beni rezil ettin" der öderdi :confused:
"sunu isterim bunu isterim" cocuklarindan olmadim hic.
Tam tersiydi hatta. Misal ailem pahalli dersaneye yazdirmak isterdi ben tanidik ogretmeni olan anlasmali ve yarisindan da ucuz dersaneye gitmek icin diretirdim,unide annem pahalli bir ev icin israr etmisti, ben annemle kavga etme pahasina onu tutmayip yarisindan da ucuza daha guzelini bulup tutmustum:) Butcemi yapip Kredimle evden payıma dusen kirayi-faturalari oderdim. Kucuk bir bursum vardi,onunla gecinirdim, Palyaçoluk yapar o parayla şehir şehir gezer tozardim. Ailemden cok zorda kalmadikca gercekten para istememeye ozen gosterdim. Ne zaman "kizim paran var mi?" Deseler "tabii ki tabii ki var" dedim :) ellerine geçtikce harclik gönderdiler.

sonra mezun oldum bir ise girdim,kendi aldigimi kendim harcadım. Eve birkac alisveris disinda birsey almadim.
Zaten hep para verdikleri cocuk ise girince ailenin bir beklentisi de olmuyor:confused:
Bir sene calistiktan sonra işten canım sıkıldı (haftasonu bayram tatili vs olmayan cok yorucu bir isti) part time sistemine gectim. Haftanin yarisinda gidiyordum -kendimi gecindirecek kadar para kazaniyordum. Arada kendi paramla kalan vaktimde tatillere falan çıkıyordum. Aldigim zaten bana anca yettiği icin o donem de eve bir yardimda bulunmadim (buradan bakınca sorumsuzluk gibi gorunebilir ama iyi ki de yapmışım. Herkese de tavsiye ederim. Hayatımın en guzel zamanlariydi. Sirtimda cadir,cebimde kendi param,koy koy ülkemin güzelliklerini kesfettigim bir zaman dilimiydi).
Sonra ondan da istifa edip yaklasik bir aylik bir yurtdisina tatile ciktim bir turla . Ne tur icin, ne oradaki harcamalarım icin de ailemden bir kurus istemedim (toplu para lazim olur diye kredi cektim hatta). Döndüm, uzun bir sure issiz kalip bana yetecek kadar para kazandiran parttime islerde calistim ,bir sekilde-kimseden kurus istemeden yuvarladim kendimi .Hatta o arada masraflarimi karsilayan bir kurulustan davet alip yurtdisina bile ciktim yine kendi paramla:)
Yani kisa kesmem gerekirse evde kendi halimde, eve bir kurus katkisi olmayan ama bir zarari da olmayan,öyle yasadigim bir 5 senem oldu...
ve bir sene once nihayet bir is buldum ve karar aldim,artik eve de katkida bulunayim diye.
Yeni bir bilgi gireyim,bu seferki vallahi kisa :) ,
Benim ailemde birikim aliskanligi sifirdir. Varsa harcarlar, yoksa gelince harcamak uzere beklerler. Birseyin ucuzunu aramak- tutumlu olmak falan asla sahip olduklari bir aliskanlik degildir (anneme 'anne gram altin 5 lira düştü bak' demistim alsin diye, 'ben sana 5 lira vereyim sus lutfen' demisti😂) Gunde her biri birer paket de sigara icer ustelik.
Ben de düşündüm ki; eve verdiğim para kuş olup ucar gider. En iyisi her ay bin liralik işlemesiz ince bir bilezik alayim anneme (bilezik elbet zarar ama ceyrek alsam ilk dugunde ona buna takarlar. Kesinlikle tutumlu insan degiller. En azindan bunu ben kizarim diye saklarlar diye düşündüm) annem bilezik takacak insan degildir bu arada. Alyans bile takmaz. Iste kendimce dedim ki her ay bin liralik bilezik alsam hem beni zorlamaz ,hem eve yaptigim gozle gorulur bir katki olur (cunku eve verdigim para buhar olur ucar. Buhar dedim de annem ütüyü bile buharli - kazanli ucu bilmemneli en pahalli ütüden alir. Eline 5 lira ver 5 lirayla gun geçirir, 5 bin ver tamamini o gün harcar. Boyle bir insan),hem de en azindan bir birikimleri olur. Yarin bir gün hastalik olur-acil durum olur kenarda bozduracaklari birsey olur. En iyi ihtimalle de yarin bir gun ben evlenecegim zaman masraflarini oradan karsilarlar diye dusundum.

Nihayet konuya giriyorum, okudugunuz icin tesekkurler. Vallahi dunya kadar da kirpmis halim bu:KK33:
Neyse, Ise basladigim ay onca issizlik zamanindan kalma kredi karti borcumu vs vs kapattim,eve hediye vs aldim.
Ikinci ay anneme bilezik aldim.
Ucuncu aya girerken babam telefonla benden maasimin yarisina tekabul eden bir rakam istedi. Alacaklarini alamiyor bazen ,calistirdigi da isciler var. Tabii ki verdim zorda kalmasin diye. Alacağı geldiginde odeyecek gibiydi isterken ama odemedi.
Dorduncu ay maas doneminde yine calan bir telefon,bu sefer maasimin 3te birini istedi,yine boyle bir durum oldu diye.
besinci ay daha dusuk bir rakam istedi,
Yedinci ay sonra maasimin yarisindan da fazlasi...
Böyle böyle is yerinde bir yilim doldu ve 3 bucuk tam maaşim kadar bir parayi havaya saçmış oldum.
Tabii ki ona boyle odemeler yapinca anneme altin da alamadim. Tamamen uçtu gitti yani o para.
Benim verdigim para onun bize verdiği emeklerden elbet cok degil ama nereye kadar havaya ucacak ki paralarim?
Bir de ben kendime de birikim yapiyorum. Her ay maasimi alir almaz birkac gram altin -doviz aliyorum mutlaka,kumbarama atiyorum. Sacma sapan Alisverisler yapmıyorum,birsey almadan once on kere düşünüp indirim kovaliyorum,hatta bazen ikinci el tercih ediyorum... gecen aylarda ogle yemeklerine yaptigim harcamayi hesapladim ve ogle yemegi almayi biraktim mesela. Ya evden getiriyorum ya da o günü corba ile gecistiriyorum. Yani ben böyle sinekten yağ cikarip üçün beşin hesabini yaparken, sık kullanilanlarimda "gram altin bugun kac para" sayfasi acikken birden telefon calip pat diye bir asgari ucret parasi verince mesela tasarruftan da soğuyorum.
Birikim yapmayı seviyorum çünkü;
1)yarin bir gün yeniden issiz kalirsam uzun sure beni kimseye muhtac etmeyecek bir guvencem olsun istiyorum
2)hem annem hem babam yuzyillardir sigara kullaniyor. Saglikli yasamiyorlar, kapsamli saglik sigortalari yok... yarin bir gün eve bir hastalık gelirse şaşkin şaşkin para bulmaya calismak,kredi icin bankaya kosmak istemiyorum. Birikim beni guvende hissettiriyor.
3)gezmeyi görmeyi cok seviyorum. Siradan bir beyaz yakalinin antalyada 7 gunde harcadigi para ile ben ucak biletleri dahil 3 ulkede tatil yapiyorum. Parami sevmedigim insanlarla sirf laf olsun diye kafelerde san sebastiyan yiyerek harcanacagina yedim sayip dolar aliyorum. Tatilde harcarim diye kumbarama atiyorum.
4)yakin gelecekte gerceklestirmek istedigim bir hayalim var, bir gun başarır da boyle bir yola cikarsam zorda darda kaldigimda guvenecegim bir param olsun istiyorum.
5)ogrenciyken çektiğim KYK kredi borcum var. Yapilandirma geldigi gibi odemek, kurtulmak istiyorum (babama verdigim paralari kredime verseydim hic yoktan anaparam bitmisti)
6) kendi evime cikmak istiyorum :) hatta ilk firsatta yapmak istiyorum.
7) şimdi degil tabii ama yasim cok ilerlemeden kucuk de olsa bir yatırım yapmak istiyorum...
Ama bunlari yapabilmek icin bu ani gelen telefon ve bir anda giden yuklu miktar para olayina bir son vermem lazim:KK43:
Aslinda konu acmadan once kendimce cozumler urettim. Mesela gecen ay paramı ceker cekmez birazini ayirip kalanin tamamini doviz ve altin yaptim -yok diyebilmek icin.
Gecen ay yine bir anda maasimin yarısına gelen bir rakam istediginde "o kadar nakitim yok ama altin euro var kumbaramda. Biriktirmek icin cevirmistim. Lazimsa kumbarayi kirariz" falan dedim ve kendimi coooooooook kötü hissettim. Normalde 'tabii ki' der aradigi aksam hemen parayi ceker, evde caktirmadan kitapliga koyar öyle bir olay hic yasanmamis gibi davranirdim.
Ben oyle deyince "neyse,dur o zaman halletmeye calisayim" dedi ama sonra tüm dovizlerimi aldi :KK43: nasil da deger kazanmislardi, cok uzuldum gercekten.
Ve bugün... bugün direkt altin istedi benden! Ben de "hic altin bozdurulur mu? Birikim o bozdurulmaz ki. Ne kadar lazim?nakit vereyim" dedim :KK43:

Bir de mahcup hissedip istiyor, alacağını alamadigi icin vs diye. Eminim is icin kullandığına. Ve o asla aileden biri para isteyince "ne kadar?" Diye bile sormadi bunca sene. Birsey isteyene daha lafini bitirmeden "karttan alirsin" derdi hep.
O yüzden bende ona herhangi bir olumsuz sey söylemek- onu mahcup etmek istemiyorum. Tam tersi beni biraz biraksa ben onlar icin duzenli bilezik birikimi yapmak istiyorum.

Ayrica öte yandan da az para degil yani istedigi. Ama az , ama cok her ay bir sekilde veriyorum. Ve zamansiz, boyle birden telefonla istiyor. Her telefon calisinda bir stres oluyorum.
Ne kadar isteyeceği de belli degil. Oysa ben parami yonetmeyi seviyorum. Hatta unideyken cocuklara para yonetimiyle ilgili gonullu ders bile vermis birisiyim :) maasi alinca kendimce bir plan olusturuyorum: "4te biri kumbaraya- 4te 1i kart borcu (tiyatro-kiyafet-hediye-yemek icmek vs herseyim karttan harcanıyor ). Seklinde. Kalan 4te ikisi icin bir plan yapamiyorum çünkü gidici oldugunu biliyorum :)
Babami hiiic rencide etmeden bu para olayini nasil kesebilirim?
Ilk basladigim yol cok guzeldi. Ona duzensiz para vermeye baslamasaydim simdi evde onlara ait, yillar icinde degeri artacak 12 tane bilezik olacakti...
Yine bu sekle dönmek istiyorum. Sizce ne yapmam lazim? Çünkü birsey yapmaya baslamazsam bir senedir devam ettigi gibi ilerleyen senelerde de devam edecek.
Okuduğunuz icin tesekkur ederim
Akilli mantikli yorumlari bekliyorum:)
Bu kadr uzun yazmaya ne gerek var cidden ya🤷🏻‍♀️💆🏻‍♀️
İnsan okuyacak bunu🤦🏻‍♀️
Aileniz sıkısıkken birikim yapmak bana biraz ayıp geldi.
Babanız sizden esirgememis.
İstediği rakamı degil,verebileceğiniz rakamı söylersiniz birdahaki sefere olur biter.
 
Ay çok tatlısınız bence parayı vadeli hesaba yatirdim cekemiyorum deyin
 
Forumdan taniyorum seni,takdir ediyorum ama bence hafife alma bu kadar sosyalleşmeyi. Hani şu an cafede oturup gereksiz lakırdı yapıp birde üstüne para ödemek istemiyorum minvalinde yazdıkların var ya,inan bana yaşının lafları değil bunlar. Biraz rahat mı olsan acaba?
Genç kızsın,tabi ki indirim takip et,uygun fiyata al alabiliyorsan ihtiyaçlarını,hepimiz yapıyoruz bunu ama arkadaşlarınla vakit geçirmek kötü birşey değil,bundan kısma. Abla tavsiyesi olarak almanı isterim,hayat kısa,ileride sorumlulukların artınca pişman olabilirsin.
Baban konusunda da şunu söyleyebilirim,otur açıkça konuş,durumunu öğren ki inan bana piyasa kötü,kendi işiyse cidden döndüremiyor olabilir,savurganlık olmayabilir. Emin ol nereye ne ödüyor,durumu nasıl,ona göre bir planlama yap. Mesela "kyk borcumu ödemem gerekiyor baba ,hazır kazanıyorken onu aradan çıkarmak istiyorum ,senin durumlar nasıl,bu ara zorlanıyormusun?nasıl yapalim"vb bir cümle ile girebilirsin.
Öte yandan annende,babanda bu standartta yaşamaktan mutlular diye eleştirme bence. Bak o ütü diye hafife aldığın şey benim elim kolum,inan bana tam 2 saat kazandırıyor bana. 3 saatte biten ütüyü onu aldığimdan beri 1 saatte bitiriyorum,hem zamandan,hem elektrikten tasarruf ediyorum,konforu da çabası. Bak bu zamana kadar seni desteklemişler her konuda,sende biraz onların tarafından bakmayı dene. Zaten annen için bilezik alacakmışsın,aldın varsay,nereye nasıl harcadıkları ile ilgilenme zira bu yaştan sonra öğretemezsin ,değiştiremezsin.
Ha ben vermek istemiyorum artık diyorsan da o zaman ona göre bir konuşma yap çekil ama unutma o evde yaşadığın sürece kendi paramı yönetiyorum durumu olmuyor. Ne zaman kendi evine geçer,faturalarını öder,alısverişini yaparsın o zaman tam anlamıyla kendi paranı kendi giderlerin doğrultusunda yönetirsin.
 
Herkese yorumlari icin çok tesekkur ederim.
KYK kredi odemelerinin yapilandirmasi gelecek zaten kisa zaman sonra (diye umid ediyorum). O zamana kadar bu sekilde devam edip sonra KYK borcu ödemeye verecegim maasimin yarisini. Ev icin de faturalara otomatik odeme talimati vermeyi dusundum (normalde interneti ben oduyorum sadece)
Gerci kendimi taniyorum. Gereksiz ışık yakanla - zamansiz makine calistiranla dalaşirmişim 😂
Herkese tesekkur edip konuyu kapatabiliriz Mune Mune
Zaten uzun, tekrar yorum gelip yukarilara tasinmasin...

Bu arada insanin kendini tanimasi guzel birsey. Ben zaten farkindayim pinti tarafimin olduğunu. Hele benimki gibi savurgan bir ailenin icinde yasayan biri bu etiketle sık sık biraraya gelir zaten :)
Ama iyi ve kötü yonlerimle kendimi seviyorum. O yuzden bu tarafimi da seviyorum :) bu tarafim sayesinde ulkenin neredeyse yarisini gezdim. Bu pintiligim sayesinde ankaraya gider gibi yurtdisina cikabiliyorum (ucuz bilet bulma hobim var) . Sevmedigim seylere para harcamiyorum. Mesela laf olsun diye beni cagiran kimseyle bulusmuyorum :) ne bileyim,cok artısını gördüm. Elbet eksisini de yasamisimdir...
Kontrolcü bir insan oldugum soylenmis,o da dogrudur. Mesela ben tiyatroyu seviyorum diye herkese bunu asilamaya calisiyorum. Insanlar bilet acilis gününü yakalayamaz diye ben guzel oyunlarin bilet saati acilacakken is yerindekileri - telefonla sevdigim arkadaslari falan ariyorum "bak bilet buldum iki hafta sonra su oyun. Coook guzel. Gidersin di mi?" Diye aliyorum hemen :) boylece benim zevk aldigim birseyi onlara da yaptiriyorum.
ya da belediyenin olimpik havuzuna kaydolacaktim. Hemen, zamaninda yuzmek istedigini soyleyen arkadasimi aradim tcsini istedim kaydettirecegimi soyledim. Once sevindi en son vazgecti ama kendi bilir :) ya da ucuz bilet bulma hikayesi... ben bundan zevk aldigim icin cevremdeki herkesi ekonomik yoldan biryerlere gondermeye calisiyorum. Mesela su "turkiyede her yer 99 tl" kampanyasindan 6 kisiyi daha gaza getirtip bilet aldirtttim (benle beraber gitmek icin degil)
Tatile cikmayi dusunenlere cadirimi vermeyi teklif ediyorum. Belki zevk alirlar da onlar da kamp yapmaya baslarlar diye. Yazin cadirim elden ele gezer...
Misyoner gibi kendi sevdigim seyleri yaymaya calisiyorum. Çünkü cevremdeki insanların isten kafeye/kafeden eve (bana gore) bos bir yasam yasamasi beni rahatsiz ediyor :)
ha, bana ne?
Hic...
O da ayri bir hikaye :)
Kaldi ki benim zevk aldigim seylerden herkes zevk alacak diye birsey yok. Bunu da farkindayim.
yine de bu huyumu da biraz torpuledim. Eskiden daha uyuzdum. Simdi cogu seye "bana ne, onun hayati" diyebiliyorum...
Amaaan dediğim gibi , ben de böyle bir insanim. Hangimiz cok mukemmeliz ki sanki :confused:
 
Ticaretle uğraşıyorsa öyle olması mümkün ama bir şekilde geri ödeme çabası da olmalı.
Ben çalışırken babam da isterdi ben de bir iki defadan sonra avans alıp vereceğim derdim.
Ticarette alacaklar verecekler derken bir şekilde dönmediğini biliyorum aslında ama yine de....
Halbuki birikimimden verirdim avans yada borç olunca bir şekilde geri öderdi. Sonrasında da borçlandım ve ödemem var deyip bir şekilde vermedim. Asgari ücretle düğünümde neredeyse hiç para harcatmadım. Kınam eşyalarım her şeyi kendi birikimine aldım. Hem de neredeyse her şey orta halli markaları indirimde denk getirerek aldım. Öğrenci iken de kredi burs derken hiç harcatmadım hep kendi çabamla ödedim. Bizim zamanımızda harç da vardı. Onu dahil kendim ödedim. Telefonlar, bilgisayarlar hatta anneme bulaşık makinesi gibi de pek çok desteğimiz de oldu. Elde olunca destek olmak lazım ama insan daha görünür şekilde olsun istiyor. Birikiminizden bahsetmeyin. Yok sayın. Yok saysınlar. Harcadım lazım oldu ödemem var. Alışveriş yaptım. Borcum var. Gibi gibi...
 
Vala sana bayıldım konu kapanmadan söylemeye geldim. Ha senin gibi olabilir miyim olamam ama hayata bakışın enerjin çok hoşuma gitti. Böyle kendine has ve kimseye yük olmadan, kendi ideallerini, hayallerini gerçekleştiren, bunun planını en güzel şekilde yapan insandan daha güzeli olamaz.
 
Bende hayat tarzını yorumlarından biliyorum ve çok takdir ediyorum seni. Kafelerde oturup lak lak yaparak vakit geçirmektense farklı ülkeler görmen tiyatrolara gitmen çeşitli etkinliklere katılman muhteşem bir şey... aileye yardım konusuna gelince evet onlar bizi büyüten karşılıksız emek veren insanlar. Biz de elimizden geldiğince onların zor zamanlarında yanında olmalı destek olmalıyız ancak bu sürekli hale gelince can sıkıcı olabiliyor o konuda da seni haklı buldum. Biz evlat olarak yetişkin duruma geldiğimizde çalışmasak evde oturup hala anne babamızdan para almaya kalksak bu onları da rahatsız ederdi seni de rahatsız etmesi normal. Paranın tasarrufu sende olsun istiyorsun paranı kendin yönetmek istiyosun ve bu en doğal hakkın. Ailene de yük olmamışsın bencil evlatlar gibi. Burda bir sürü tavsiye verilmiş aynılarını sıralamayacağım. Uygun bir şekilde paranın kontrolünü eline alırsın umarım ve söylemeden geçmeyeyim Harika bir babaya sahipsin evlat için en değerli hazine. Bunun eksikliğini yaşamış biri olarak söylüyorum 😞 babanı incitme sakın
 
Kiz valla aklima donanimhaber oluculerini getirdin. Insan Cannes'a gidip sok market konserve yaprak sarmasi yer mi? :))))) Ama bir yandan da guzel bisey aslinda. Baban zor durumda diye dusunuyorum. Normalde istemeyen bir adam su an istiyorsa bir sebebi vardir ya. Sonrasinda da kyk borcu ve ayri ev derim cunku ayri eve cikmayi cok istiyorsun.
 
Herkese yorumlari icin çok tesekkur ederim.
KYK kredi odemelerinin yapilandirmasi gelecek zaten kisa zaman sonra (diye umid ediyorum). O zamana kadar bu sekilde devam edip sonra KYK borcu ödemeye verecegim maasimin yarisini. Ev icin de faturalara otomatik odeme talimati vermeyi dusundum (normalde interneti ben oduyorum sadece)
Gerci kendimi taniyorum. Gereksiz ışık yakanla - zamansiz makine calistiranla dalaşirmişim 😂
Herkese tesekkur edip konuyu kapatabiliriz Mune Mune
Zaten uzun, tekrar yorum gelip yukarilara tasinmasin...

Bu arada insanin kendini tanimasi guzel birsey. Ben zaten farkindayim pinti tarafimin olduğunu. Hele benimki gibi savurgan bir ailenin icinde yasayan biri bu etiketle sık sık biraraya gelir zaten :)
Ama iyi ve kötü yonlerimle kendimi seviyorum. O yuzden bu tarafimi da seviyorum :) bu tarafim sayesinde ulkenin neredeyse yarisini gezdim. Bu pintiligim sayesinde ankaraya gider gibi yurtdisina cikabiliyorum (ucuz bilet bulma hobim var) . Sevmedigim seylere para harcamiyorum. Mesela laf olsun diye beni cagiran kimseyle bulusmuyorum :) ne bileyim,cok artısını gördüm. Elbet eksisini de yasamisimdir...
Kontrolcü bir insan oldugum soylenmis,o da dogrudur. Mesela ben tiyatroyu seviyorum diye herkese bunu asilamaya calisiyorum. Insanlar bilet acilis gününü yakalayamaz diye ben guzel oyunlarin bilet saati acilacakken is yerindekileri - telefonla sevdigim arkadaslari falan ariyorum "bak bilet buldum iki hafta sonra su oyun. Coook guzel. Gidersin di mi?" Diye aliyorum hemen :) boylece benim zevk aldigim birseyi onlara da yaptiriyorum.
ya da belediyenin olimpik havuzuna kaydolacaktim. Hemen, zamaninda yuzmek istedigini soyleyen arkadasimi aradim tcsini istedim kaydettirecegimi soyledim. Once sevindi en son vazgecti ama kendi bilir :) ya da ucuz bilet bulma hikayesi... ben bundan zevk aldigim icin cevremdeki herkesi ekonomik yoldan biryerlere gondermeye calisiyorum. Mesela su "turkiyede her yer 99 tl" kampanyasindan 6 kisiyi daha gaza getirtip bilet aldirtttim (benle beraber gitmek icin degil)
Tatile cikmayi dusunenlere cadirimi vermeyi teklif ediyorum. Belki zevk alirlar da onlar da kamp yapmaya baslarlar diye. Yazin cadirim elden ele gezer...
Misyoner gibi kendi sevdigim seyleri yaymaya calisiyorum. Çünkü cevremdeki insanların isten kafeye/kafeden eve (bana gore) bos bir yasam yasamasi beni rahatsiz ediyor :)
ha, bana ne?
Hic...
O da ayri bir hikaye :)
Kaldi ki benim zevk aldigim seylerden herkes zevk alacak diye birsey yok. Bunu da farkindayim.
yine de bu huyumu da biraz torpuledim. Eskiden daha uyuzdum. Simdi cogu seye "bana ne, onun hayati" diyebiliyorum...
Amaaan dediğim gibi , ben de böyle bir insanim. Hangimiz cok mukemmeliz ki sanki :confused:

Konunun bir başını bir sonunu okuyup geldim:)
Arada yazıldıysa affola.
Kendine göre güzel yada vaktini, paranı kaliteli harcadığın şeyleri nihayetinde kişilere dayatıyorsun :)
Tiyatro, güzel, kişiye değer katar vs ama Tiyatronun güzel olması senin ya dışarıda kahveye 15 lira vereceğine bilet al, diye insanları minicik bir miktar asagilayip kendi tercihini dayattigini değiştirmiyor.
Bu anlamda zor birisin bence.
Hatta şu an acaba baban bilerek mi geri odeme yapmıyor diye düşünmeye başladım
Hani biraz bu konularda esnekliğini arttırmak için falan :)
Sen sorunu çözmüşsün zaten.

Bu arada daha genç olsam şu yazdıklarını vay be kiz yapıyor diye hayran hayran okurdum.
Yas aldıkça burjuva kısmım ağır basmaya başladı :)
Cünkü her şeyin yeri ayrı.
Ben 19 yaşında work and travel ile, 1 ay amerika da 11 eyalet gezdim araba ile, büyük bir kısımda arabada yattım.
Bugün yapar miyim?
Hayır.
Kesinlikle bulunmaz bir tecrübeydi. Ama zamanında güzeldi :)
He yine de senin tutumlulugundan bir miktar isterdim kendime.
Asiri savurgan yay burcuyum :)
 
Babanız neye kullandı çar çur mu etti bilmiyorum ama babama vereceğim hiç bi para için “daha ne kadar havaya gidecek ki param” diyemezdim sanırım.
Siz şimdiye kadar onlardan hiç yardım almadığınız için onlarda size karşı maddi beklentiye girmesin istiyorsunuz anladığım kadarı ile ama onlar da sizden hiç esirgemediği için sizdende o inceliği bekliyorlar sanırım. Yatırım için de arsa falan alın madem. O zaman isteselerde verecek paranız olmaz, borca gider. Ama bana hoş gelmedi bu durum. 🤗🤗
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
X