- Konu Sahibi BarbunyaPilaki
-
Ben şeftalileri dilim dilim yapıp,üzerine biraz toz şeker serpip buzdolabı poşetinde saklıyorum..Yemek istediğimizde çıkarıp,suyla şekerle güzel bir komposto yapıyorum..Özellikle Ramazan ayında güzel oluyor..
Berşulem,hamaratım fazla oluyorum artık farkındayım ama yemek konusundaki cahilliğime ver lütfen.Sefkafalarımızı soyup,şekerleyip,poşetleyip attık dondurucumuza derken yeme vakti geldi;şekerli suya buzlu buzlu atıp,cekirdeksiz kuru üzüm ve elma ilave edip kaynatıyoruz degilmi şekerciğimfisfisfis
Yazını şimdi gördüğüm için geç cevaplıyorum kusura bakma. Biz evde iki kişiyiz ve bütün kış tarhana eksik olmaz fakat tarifim 2-3 katta 4 kişilik bir aile için yeterlidir. İsterseniz bu listenin yarısı kadar yapıp deneyebilirsiniz. Uzun uzun yazdığıma bakma yapılışı kolay, ben detaylı anlattığım için uzun oldu, yapanlara afiyet olsun.a.s.
Malzemeler:
1 kg yoğurt (lezzetli iyi bir yoğurt olsun ama)
2 kg. domates
1 kg. kırmızı biber
2 demet dereotu
2 tane soğan
Yarım pkt. tuz
Biraz acı seviyorsanız 3-5 tane acı biber
1/2 taze nane
3-4 kaşık kuru nane
yarım paket yaş maya
Yapılışı
Yoğurdu büyük bir tencereye alıp içine iyice yıkadığınız 2 demet dereotunu, 2 tane elma gibi gelişi güzel doğranmış soğanı, 2 tane iri domates, 2 yemek kaşığı tuz, acı istiyorsanız acı biberleride yine gelişi güzel kesip yoğurdun içinde bunları bir güzelkarıştırın ve bu yoğurt aromalansın diye çok sıcak olmayan bir odada 2 gün bekletiyorum. Günde 3-4 kere karıştırıyorum ben ve o muhteşem kokusuna dayanamayıp arada kaşıklarımda :)
İki günün sonunda önce domateslerimizi soyup robota atıyoruz, taze naneyi, (yazmadım ama ben yarım demette maydanozda ilave ediyroum), ardından biberleri közleyip soyduktan sonra domateslere ilave ediyor ve robottan geçiriyorum. Mümkün olduğunca pürüzsüz olsun. Tencerede bekleyen yoğurdumuzuda makarna süzgeçinde süzüp, süzgeçin üstüne kalan malzemeyide elimizle iyice sıkarak alıyoruz. Büyüükçe bir kap (ki benim tarhana leğenim vardır, bulaşık leğenlerinin daha büyüğü bir leğen aldım) içine domatesli biberli püremizi, yoğurdumuzu, yarım paket tuzu, mayayı karıştırıp unla karmaya başlıyoruz. Bu karışık 3 kilo civarı un alır ama yoğrdunuzun, domatesinizin ne kadar sulu olduğuna bağlı. Bu işlemi yere bir sofra örtüsü serip yerde yaparsanız daha kolay olur. Kulak memesi denilen kıvamından daha kıvamlı makarna hamuru gibi sert bir hamur yapıp temiz bir masa örtüsü ile sarıp 3 gün kadar ara sıra karıştırarak mayalanması ve lezzetlenmesi için bekletip büyük kavanoz, borcam yada yoğurt kaplarına koyarak buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Buzlukta değil normal bölümünde bekliyor. Ama tuz çok önemli tarhanamızı küften koruyacak olan tuzdur, sakın çok diye korkmayın pişerken eklemeniz bile gerekecek. Dolaba koyduktan sonra 2 hafta kadar beklerseniz tarhana tadını anca alır.
Kısaca
1- yoğurdu dereotuyla bekletip lezzetlendiriyoruz
2- Kırmızı biber, domates, naneyi robottan geçiriyoruz
3- Yoğurdu güzelce süzüp içine roobottaki malzemeleri, tuz, maya ve aldığı kadar unu ilave edip katı bir hamur elde ediyoruz
4- Malzemeyi 2-3 gün mayalayıp dolabın alt tarafında muhafaza ediyoruz
5- Kış günlerinde afiyetle yapıp yiyoruz.
bence kızartarak bısey koymayın deepfreeze tadları cok agır oluyor ben yapmıyorum saglıklıda degıl seyı merak ettım patlıcanları nasıl yapıyoruz onlarıda şokluyormuyuz
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?