- 14 Eylül 2018
- 207
- 379
- 18
- 39
Kişi tek başına yaşarken ev yükünden, yalnızlıktan sıkılmıyorsa sıcak yuvasında kalsın tabii. Ama sürekli sızlanan, yalnızlığın getirmiş olduğu sıkıntıyı evlatlarına sararak geçirmeye çalışan bir bireyse kendi ruh sağlığı ve evlatlarının mutluluğu için huzurevi gayet iyi bir seçenek bence.
Evde içtiği sıcak bir çorba , torunlarla geçireceği 2 3 saati çok görmem ben.
Beni küçükken yurda gondermemisler, sosyal hayatlarından kısıp beni buyutmusler , eşimi buyutmusler ; huysuz da olsa göndermem.
Ancak benim basedemiyecegim bir hastalığı olursa , beni , bizleri istemezse gidebilir.
Bunun dışında doğru bulmuyorum.
Özel olsa , tek kişilik odası, tek bakıcısı olsa ve yine kendi gitmek isterse evet belki bir nebze ama diğer huzur evlerini hiç ziyaret etmediniz herhalde.
Altına kaçırıyor diye kolları sıkılan, sıkıştırılan, azarlayan yaşlılar, yemeğini döküyor diye kizilan yaşlılarla dolu oralar.
Eğer haftada bir kez bile ziyaret ederseniz bunu soylemeyeceginize eminim
Kimsesiz değiller ki oraya terk edilsinler.
Haklısınız, ben de eğer yaşlanır ve yalnız kalırsam huzurevine giderim diyenlerdenim ama eski insanlar farklı düşünüyor ve onlar için huzurevine yatmak ayıp, bir de şu var ki hiç huzurevine gittiniz mi bilmiyorum, evet arkadaşları oluyor, birçok imkanları da oluyor ama hepsi cam kenarında çocukları torunları tarafından ziyaret edilmeyi bekliyor, terk edilmişlik psikolojisine giriyorlar, hiç tanımadıkları insanlar bile ziyaret edince gözleri doluyor mutlu oluyorlar, belki konu sahibesinin annesi de huzur evine yerleşirse veya diğer yaşlı insanlar unutulmaktan korkuyorlardır, yaşlılık psikolojisi gerçekten çok başka.
Büyükanneannem elinde olmadan altına kaçırınca bile ağlardı, hem azarlanırsam diye korkar hem de bakıma muhtaç hale geldiği için üzülürdü, evinde kimseye yük olmadan yaşamak istedi ama maalesef yalnız yaşamasın mümkün olmayacak kadar bakıma ihtiyacı olan bir hastalığı vardı.
Estağfurullah rica ederim bir derdiniz olursa ozelden mesaj atabilirsiniz bana. Evet aynen oyle yok ben soyle yapmam yok ben böyle yapmam yazmis herkes siz annenizi onemsediginiz icin konu aciyosunuz zaten annelerimiz bizim en değerlimiz fakat bi yastan sonra kendi ailemizi kuruyoruz kendi çocuklarımız oluyo o zaman onem annemizden cocuklarimiza geciyo hayatın doğal süreci bu.. burda konu acsa bi bayan kv'dem sağlık sorunu olmamasına rağmen hafta da 3-4 gün bizim eve geliyo isim gucum var vs. Der herkeste hak verirdiEmpati kokan yorumunuz icin tesekkurler..kesinlikle bir cogunun yardimci olmak yol göstermek gibi bir derdi yok her konu da oldugu gibi bu konu da da evlatliklarini yaristirmislar halbuki yasaninca olay cok farkli benim de annem canim basimin taci o yuzden buralardan bir yol yordam bulmaya calisiyorum onu mutlu edecek ama hayat sartlari denen bisey de var benim de kendi cocuklarim esim var onlardan da tamamen vazgecemem ki bir de dediginiz gibi bakima muhtac olmayinca da esimi devamli biz de kalmasina ikna etmek daha da zorlasiyor
Neden dayatma haline getirdiniz konuyu anlamadım. Ben ilerde çocuğuma kendimi baktırmak istemiyorum. Ben onu ilerde omuzlarına yük olayım diye doğurmadım. Yaşlılık sigortam değil. Kendi hikayesi olmalı, yapmak isteyeceği şeylere vakit ayırmalı. Kendi jenerasyonundan çok farklı bir bunak olan bana, babasına, kayınpederine ya da kayınvalidesine değil.
Siz çok istiyorsanız kendinize baktırırsınız yaşlanınca. O da sizin bileceğiniz iş. Ama kendi doğrunuzu genel doğru olarak dayatmaya bir son verin rica ederim.
Ben sosyoloji okuyorum da bu konu hakkında bilgim var bu anlattiginiz durum sadece ulkemizde ve geri kalmis ulkelerde var grlismis ulkeler de yaslilar kendisi gitmek istiyor huzur evlerine vs beni neden eve tikiyosunuz akranlarim arkadaşlarım cok guzel bakilacagim huzur evleri varken diyorlarÜlkedeki bir çok çocuk bu sebeple yapıldı işte. Yaşlanınca bana baksın...
Yahu çocuğun büyüyor, kendi yaşamı oluyor. Telaşları, sorumlulukları...
Mis gibi huzurevleri var. Neden hiç bir yaşlı bunu bir opsiyon olarak değerlendirmez anlamıyorum. Kendi yaşına yakın arkadaşların olur, sosyalleşirsin, yemeği temizliği düşünmezsin. Damat ya da gelininin 5 karış suratını çekmek daha mı zevkli gelir bilmem ki...
Eşinizin tutumu gerçekten gıpta edilir cinsten en azından hepten bakmam etmem deyip baştan savuşturmuyor olay sizden çıkmış aklansa kendine göre haklı durumları olabilir ama anneyi evden kovması kabul edilemez ve kovulduğunu bile bile akmadan beklentide bulunmakta annenizin anormal şekilde hiçbir şey olmamış gıbı kabullenmesi bence 5 kardeş toplanılması ve her hafta sonu 1 kardeşte anneyi misafir ederseniz sorun gider ama annede sıraya uyacak ve gittiği yere ayak uyduracak uyum sağlayacak kimseyi huzursuz etmeyecek evladlarıda aynı şekilde annelerine saygıda kusur etmeyecekler böyle olursa hayat hepinize kolay ve daha rahat olacak tekcüzülen vicdan yapan tek yükte sizde kalmayacak sıkıntılar paylastıkca gıder bıter bol şans dilerimSlm kadinlar kulübünün akilli kadinlari..sizden kafami sürekli mesgul eden beni çok da üzen bir konu da fikir almak icin actim bu konuyu..
Olay su ki annem 75 yasinda ve evde yalniz yasiyor kendi evi maasi var..saglik durumundan bahsedecek olursam seker hastaligi ve tansiyon hastaligi var ve bir kac yildir diz agrilari var baya abartili agrilar yasliliga bagli eklem yipranmasyla alakali.yani zorlarsa kendi isini gorecek gücte suan..
Ama gel gelelim ki annem 1 gün bile evde yalniz kalsa cok sıkılıyor hepimize sitem modunda gelmediniz sormadiniz diye ama asil beklentisi gitmemiz degil onu da alip gezdirmemiz bir yerlere yada evimize getirmemiz.
Biz 5 kardesiz 1 erkek 4 kiz erkek olan evli ve karisi dolayisi ile pek gorusmuyoruz annem evlerine gitmez geri kalan 4 kizdan 1 ablam ve ben vicdanen hic rahat degiliz onun yalnizliginin huzursuzlugu hep ustumuzde ama diger 2 ablam cok rahatlar ne var evi disarda kalmamis ya yatalak degil ya diyip gecisotiryorlar hatta haftada bir aksam evlerine cagirmayi bile problem ediyorlar.annemde onlardan cok bisey beklemiyor ablamla benden daha cok beklenti de ama ben de 6 yillik evliyim esimde biraz sert diye direk diger ablamdan beklenti icinde o alsin o gezdirsin orda kalayim beklentisi var hissettriyordq bir de o ablamin esi de cok iyi diye sanirim. Gel gelelim ki o ablamda cok duygularini cok ucta yasayan biri biran cok merhametlidir biran gelir niye sadece bana yuksun diye kovar evinden cunku ona gore annem en az onu sevdiginden ona yük olmak istiyormus digerleri gibi bu bakmasa annem onun yuzune bakmazmis surekli bunlari kuruyor kafasinda ve butun bu olaylar benim psikolojimi bozuyor esim tek bizim almamizi da istemiyor paylasirsaniz butun kardesler biz de ustumuze duseni yapariz diyor ama annemde dedigim gibi paylasilmaya hic yanasmiyor.
Öyle cozumsuz bir hal aliyor ki olay kafam da bu yuzden cok.mutsuzum ..sizce ben mi cok abartiyorum annem yalniz kalabilir mi diger 2 ablam mi daha hakli yoksa onlar cok vicdansiz ben mi hakliyim ne olur hayat tecrubelerinizden yol gosterin bana cildiracagim yoksa alsam olmuyor almasam cok huzursuzum
Haklısın mune,yaşlılar kendi yaşıtları için de mutlu olmuyor bence.Haklısınız, ben de eğer yaşlanır ve yalnız kalırsam huzurevine giderim diyenlerdenim ama eski insanlar farklı düşünüyor ve onlar için huzurevine yatmak ayıp, bir de şu var ki hiç huzurevine gittiniz mi bilmiyorum, evet arkadaşları oluyor, birçok imkanları da oluyor ama hepsi cam kenarında çocukları torunları tarafından ziyaret edilmeyi bekliyor, terk edilmişlik psikolojisine giriyorlar, hiç tanımadıkları insanlar bile ziyaret edince gözleri doluyor mutlu oluyorlar, belki konu sahibesinin annesi de huzur evine yerleşirse veya diğer yaşlı insanlar unutulmaktan korkuyorlardır, yaşlılık psikolojisi gerçekten çok başka.
Büyükanneannem elinde olmadan altına kaçırınca bile ağlardı, hem azarlanırsam diye korkar hem de bakıma muhtaç hale geldiği için üzülürdü, evinde kimseye yük olmadan yaşamak istedi ama maalesef yalnız yaşamasın mümkün olmayacak kadar bakıma ihtiyacı olan bir hastalığı vardı.
Öyle bir durumda eşimi kaale almam ben de doğrusu,diyorum şimdiden,herkes kendi anne babasına bakacak gerekirse.Ben eşimin anne babasının evlerinde yalnız kalmasına izin vermiyorum. Diğer kardeşleri de umurumda değil.
Benim anne babamda bir gün yalnız kalırsa yine yerleri benim yanimdir eğer isterlerse.
Kararı ne eşime bırakırım ne de diğer kardeşlere.
Herkesin evlatligi kendine. Bahane başkası ne yapmış yapmamış.
Yatalak olursa evet dönüşümlü bakmak haktır. Çünkü yatalak hastanın bakımı çok farklıdır.
Böyle olursa konuşsun evde ki sahislarda , eşime ne ki kim ne kadar anneme bakmış. ?
Anneler bizlere bakarken sırayla mi bakmış ?
Elden ayaktan düşünce bu laflar edilmiyor. Ben hayatımı verdiysem evladım için bana bakacak yüreği yoksa evladım yok derim.Ayrica sunu soylemek istiyorum
Iki oglum var ve yasadigim sıkintilari onlarin yasamasini istemem
Ben onları yaslilik garantim diye dogurmadim
Kendi hayatlari mesguliyetleri mutluluk cizgileri olmali
Yaslanirsak insallah esimle kendi evimizde birimiz gocup gidene kadar yasariz diyorum.birimiz kalirsak
Oglum sakin tutup kendi evine alma kalani
Birak evinde kalsin.guvenligi gad safhada tut ve ziyaretinizi sıraleyin yapin sahipsiz ve tek kalmayalim.kader alip hoturene kadar birakin evimizde kalalim.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?