Kurtulamadık şu tortikollis durumundan

Doktor değil fizyoterapist bulmalısınız. Bizim gittiğimiz iki ortopedi doktoru _ki birisi pediatrik ortopedist_ egzersizi hatalı verdi. Yapmamız gerekenin tam tersini verdi. Sonra İstanbul da Gönül Acar a gittik. Doçent fizyoterapist kendisi. O da çok söylendi bh duruma. Türk kaynaklarda bir hata var hep hatalı ters egzersiz veriyorlar dedi. Kendisiyle devam ettik. Yabancı kaynaklardan da teyir ettim. Gönül hanım doğru yaptırıyor. Tortikollis yazınca çıkan öncül isimlerden birisi zaten. Bizim tamamen bitti. Kurtulduk çok şükür. Hematom için hiç röntgen çektirmedik ama elle muayene de sertlik var demişti Gönül Hanım.

Bebeğiniz çok küçük. Merak etmeyin düzeliyor.

Bizimde düzeldi çok şükür

Ben Ankarada'yım,burada özel bir hastanede çocuk cerrahına götürdüm fakat yaklaşımı hoşuma gitmedi. Çok genel hareketler bunlar rotasyon sayısı eşit olması tuhafıma gitti sol daha ince bizde.200 şer hareket yaptırın 15 gün sonra gelin duruma göre MR ile bakarız dedi.
Gönül Acar'ın tortikolis videosunu izlemiştim ona göre şuanki egzersiz yanlış.Sol tortikolis kasına odaklanmamız gerek.
Ankarada pediatrik fizyoterapist araştırayım bulamazsam artık ilk fırsatta Gönül Acar'a gideyim diye düşündüm.
Asimetriden bahsetmiştiniz o durum düzeldi mi peki ?Bir de hematom sertliği nasıldı ?Kemik gibi sert bizimki belirgin.

Bizim o kdr sert değilsi. Bir tek gönül hanım anlıyordu elle. Evet gönül hanıma göre sizinki hatalı. Tortikollis neredeyse diğer tarafa doğru germeniz lazım. Yurtdışı kaynaklarda da bu böyle. Türkiye de niye hatalı anlamıyorum. Mantıken de aslında sol kas kısa olduğunu için sağa çekip uzatmanjz lazım

Rica etsem egzersizleri biraz anlatir misin

Rica etsem egzersizleri biraz anlatir misin
Şimdi 2 tane temel egzersiz var. Bir tanesi germe. Diğeri döndürme
Germe: kısa olan kası uzatmak için ters tarafa çocuğun başını çekiyoruz. Şöyle düşünün bebek düz tavana bakıyor. Tortikollis de solda diyelim. Siz sağ eliniz ile çocuğun başını (çocuk hala tavana bakıyor) sağa doğru eğiyorsunuz. Yani çocuğun sağ kulağını sağ omzuna yaklaştırıyorsunuz. Germe hareketi Tortikollis olan kısmın tersi olacak.
Döndürme: biz bu hareketi sadece bir ay yaptık. Çünkü sağa sola dönmesinde sıkıntı yoktu. Ama yaparken şöyleydi. Bebek yine tavana bakıyor. Bu kez Tortikollis ne taragtaysa o tarafa doğru kafasını çeviriyoruz. Solda ise Tortikollis, kafayı sola tam çevireceğiz. Bebeğin gözleri sola bakacak.

Bunlar iki temel hareket. Türkiyede tam tersini söyleyenler var. Ben araştırırken kafayı yemiştim. Çünkü yabancı kaynak ne diyorsa türk kaynak tam tersini söylüyordu.

Bunun dışında oyunlar var hep.örneğin Tortikollis soldaysa bebeğin sola dönüp bakmasını sağlayacak oyunlar. Sol taraftan oyuncaj uzatmak gibi.

Duruş pozisyonu da önemli. Bebeği taşırken tutma şekli de önemli. Ay tutuşu var mesela. C tutuşu. Bunları buradan anlatmam çom zor. Bizim anlamamız da zor olmuştu Gönül hanım anlatırken.

Reactions: JES
Yazdıklarının hepsini anladim desem resmen gözümde canlandi. Benim de bebişin sol boynu daha kisa gibi. 10 aylik oldu doktorlar ciddiye almadi bile. Kafa sekli de hafif yamuk. Bende yapayim en iyisi bu iki temel egzersizi. Ve gariptir ki bana tam tersini dedi fizyoterapist memorialdeki. Gercekten mantigim kabul etmemisti zaten. Kisa olan sol ise ben niye surekli sola yatiriyorum cocugu. Saga yatirmam gerek akil var mantik var. Neyse en azindan bu konu netlesti kafamda. Sadece sunu merak ettim oğlan nasil izin verdi benimki kurtlu egzersizi nasil yapariz bilmiyorum

Biz hep 2 kişi yaptık kurtlu cidden izin vermiyor size şimdi resim atacağım

Jes bu sol tortikollis için tutuş pozisyonu. Bebeğin sol tarafı geriliyor yine. Sağ kulağı sağ omzuna yanaşmış. Eşim ebde böyle dolaştırıyordu günde birkaç kez 5 dk.

JES Bunlar da sol tortikollis için germe ve döndürme egzersizleri

En önemlisi germe. Günde 3 defa 15kez yapıyorduk. Yani sağa çekip 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 deiyp bırakıp hemen bir daha çekiyordum.her çeşit 1 adet. Toplam 15 kez sabah öğle akşam. Döndürmeyi de germenin peşine 10 kez yapıyorduk.

Yine de ditim ben yatırım tavsiyesi değildir
Yine en iyisini uzmanlar bilir

Aynı sorunu bizde yaşadık. doğum sırasında omuz kasları zedelendiği için bu şekilde bir durum yaşadık.bize söylenen 8 aya kadar bu masajlara devam etmemizdi. Aynı şekilde masajlara rağmen yüzünde asimetrik bozukluk ve kafa arkasında bir yumru vardı. Gel zaman git zaman yürümeye başladı tabi biz masajlara devam ettik ve günden güne büyüdükçe torticollis ve simetri sorunları bitti. Yani bir nevi bizde büyüdükçe azalarak bitti.

Bize germe hareketi verilmedi mesela.Videolarda da sıkça görüyorum bu egzersizi.Biz bu arada kasık fıtığı ameliyatı ve sünnet olduk ,hareketleri yapamadık ağlamasın fıtık yeri zorlanmasın diye.Başka bir çocuk cerrahına yaptırdık ameliyatı bu arada ona da danıştım tortikolis için.O da sağ yukarı sol yukarı geri ve ileri olarak gösterdi hareketi.Cidden kafa karışıklığı.
Kasım ayı gibi Gönül Hanım için İstanbula gideceğiz.
Bu arada cerrahın verdiği hareketleri yapayım dedim ama sizin attığınız resim tek taraf olarak çok mantıklı.
Asimetriler düzeldi mi acaba çocuğunuzda? Bu asimetri olayı beni çok tedirgin ediyor

Evet düzeldi. Gönül Hanımınki doğru. Bizde cerraha sormuştuk. O da farklı gösterdi. Germe olmadan olmaz. Germe mutlaka olmalı. Oradaki kas kısa olduğu için kafası yamul duruyor. Kası çekmeden nasıl uzatacaklar ki germeyi vermiyorlar. Saçma.

Merhaba, biz Gönül Hanımla online olarak görüştük 4 egzersiz gösterdi fakat bebeğim izin vermiyor hepsine.Başka bir pediatrik fizyoterapiste gittik Ankara’da .Tutuş şekli ,emzirme şekli ,yatırma gibi tavsiyelerde bulundu bebeği asla zorla germememiz gerektiğini söyledi.Hepsini yapamıyorum izin vermediği için.Gönül Hanımın bahsettiği kulağı omza doğru germe hareketi yapıyorum 10 15 kez günde ,kolumuzu boynuna koyup gezdiriyoruz.Çıngırakla sağa sola bakmasını boynunu çevirmesini sağlıyorum.4 ay olacak bazen daha düzgün duruyor boynu bazen çok eğiyor.Sizin gibi günde 3 tur yaptıramıyorum mesela .Çok üzülüyorum düzelmezse diye.
Gaz sancılarımız da olduğu için huysuz olunca yaptıramıyorum malesef günde maximum 2 tur germe yaptırabiliyorum.Gönül Hanım 15 şerden 5 tur demişti günlük.Ama ne mümkün

Bizimkide ağlıyordu ama 2 kişi yapıyordul. Birimiz ce ee vs vs gibi oyunlarla dikkatini dağıtıyordu. Diğeri de yaptırıyordu. Ağlasa da ağlamasa da yapılacak. Başka çaresi yok ki. Ben tek yaptırırken ağzıma oyuncaj falan alıyordum

Şuan ben de annemle yaptırıyorum tek denedim de hemen mızırdanıyor kolik bebek akşamlarımız iptal zaten gündüz ne yaptırırsam o oluyor.Boyun rotasyon hareketinde elinizle zorluyor musunuz? Ben çıngırakla sola baktırıyorum geri ortaya geri sola bunu yaparken hafifçe elimle tam sol yan olsun diye bastırıyorum yoksa hiç durmuyor.
Bir de siz Masaj yaptınız mı kitleye? Sık bırak şeklinde kitle için?

Bizde kitle yoktu
Hangi tarafta tortikollis varsa o tarafa tam baktırıyordum. Bakarken elimle yanağından hafiföe bastırıp 5e kadar sayıp bırakıyordum. 10 kez yapıyordum. Bunu yaparken tam tersi omzuna da elimle bastırıyordum ki omzundan dönmesin diğer tarafa.

Örneğin, tortikollis solda diyelim. Elimle sağ omzuna hatta tüm üst gövdesine hafif bastırıyorum ki sırtı yere tam gelsin. Başını da sola dönderiyordum

Çok teşekkür ederim.Doğru yapıyor muyum teyitlemek istedim.Benim umudumsunuz ben de oğlumu iyileştirebilirim umarım sizin gibi.

Merhaba bebeğiniz nasıl oldu? İlk ne zaman nasıl fark ettiniz nasıl egzersiz yaptınız

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…