Önce kendi günahlarını temizle diyen yakın arkadaş

Evet haklısınız. Bu tarz herhangi bir özel durumu da olmadığından emin olduğu kısıtlı bir çevreyle paylaşıyor olabilir bunu demek istedim.

Mesele arkadaşınızın dini hassasiyetleri değil. Mesele kendi hassasiyetlerinizle hareket edip karşınızdaki insanı yargılamanız.
Tamam belki burada haklısınız. Söylememem gerekiyordu . Peki aldığım tepki normal mi sizce ? Objektif olarak gördüğüm için burada sizlere soruyorum . Bir de ilk defa dediğim bir şey olduğunu tekrar belirteyim sürekli yaptığım bir şey değil yani

Oruç tutmayanlarla ilgili bir şey demedim.
Sonuçta mübarek ay olarak bahsettim

Bu sizi ilgilendiren bir alan değil. Arkadaşınız da onu belirtmiş . Mübarek ay evet. Hoşgörü ayı. Halden anlama ayı. Oruç tutanlar inananlar için. Yemek paylasilamaz ayı değil.

Bu yıl böyle bir şey olmadı evde olduğumdan ama önceki yıllarda çalışırken insanlar nezaketen oruçlu olduğumu duyunca yediğini ya da içtiğini önünden kaldırıyordu ve ben rahatsız oluyordum mesela yemeği ya da ictigi şeyi soğuyor diye.

Ben böyle dusunmuyorum mesela. Önceki yıllarda su içtiği için dövülen onlarca kişi çıkıyordu haberlerde. Mubarekse tutana mübarek sonuçta.

Dediğim gibi bende rahatsız oluyorum sürekli uyaranlardan

Yemek fotoğrafı paylaşımları ile ilgili bir sürü eleştiri videosu çekildi sitcom dizilerinde yer verildi anlamayan anlamıyor ! Din,dil,ırkla ilgili olmayıp görgü ile alakalı olduğunu düşünüyorum ve bu tip insanları itici buluyorum. Her insan sizin gibi on yıllık arkadaşına eleştiri getirebilmeli ve her arkadaşta eleştirinin dozajında tepki verebilmeli.Kendinizi üzmeyiniz lütfen

Şimdi siz ona böyle dedinizde elinize ne geçti. Amacınız neydi ? Herkesin size göre davranmasını bekleyemezsiniz. Abes bir uyarı olmuş. Bide ağzına terlikle vursaydınız sus bakim yaramaz diye tam olurdu. Bazen ilişkilerimizde farkında olmadan rollerimiz değişebiliyor... buda sizi itici yapıyor. Banada sevimsiz gelir böyle arkadaş. Bence arkadaşlık, dostluk bu değil çok daha başka bir şey.

Herkesin tepki verme biçimi farklı. Bana yakın arkadaşım böyle bir şey söylese “sana ne lan mok kafa” der geçerim. Ama arkadaşınız çok kızmış belli ki. Etki karşılığı bir tepki almışsınız, bu tepki arkadaşınızın karakteriyle uyumlu anladığım kadarıyla. Size ağır geldiyse ona karşılık siz de kendi karakterinize göre bir tepki vermelisiniz.

Herkesin şahsi görüşü madem rahatsız oldu o an tepki verseydi ben paylaşmayı seviyorum diye sonradan içinde tutup ortak grupta kusmamalı kinini.

Onlar arkadaşlar birbirleriyle ben degil. 10 yıllık arkadaşlığına dayanarak uyardığını söylemiş konu sahibi. Belki arkadaşı da 10 yıllık oldukları için rahatça kusmustur

Amacım onu abes bir yanlıştan döndürmekti ve dediğim gibi ilk defa bir eleştiride bulundum ona karsi. Bana göre davranmasını beklemedigim için günah benim dedikten sonra peki o zaman dedim zaten

Amacım onu abes bir yanlıştan döndürmekti ve dediğim gibi ilk defa bir eleştiride bulundum ona karsi. Bana göre davranmasını beklemedigim için günah benim dedikten sonra peki o zaman dedim zaten
Abes yanlış size göre abes yanlış, belli ki arkadaşınıza göre değil. Kaçırdığınız nokta o ve halen aynı şeyi söylüyorsunuz. Bana göre mesela yemek fotoğrafı ya da içkili fotoğraf paylaşmak yanlış değil, demek ki arkadaşınıza göre de değilmiş.

Verdiği tepkinin şiddeti konusunda size hak veriyorum, o ayrı.

Yanlıştan döndürmek ne allah aşkına? Size göre yanlış olan her şey genel geçer yanlış mı? Ne beklediniz gerçekten? “Ah evet arkadaşım, yıllardır bu konuda yazılır çizilir ama ben mağarada yaşadığım için haberdar olmamışım, senin uyarınla silkelendim kendime geliyorum. Bundan sonra asla yemek paylaşmam” falan demesini mi?
Uyarının sonucunda ufak ya da büyük bir tartışma çıkacağını biliyordunuz eminim. Paylaşımlara uyuz oldunuz ve bir şekilde dile getirmek istediniz. Karşınızdaki sizden daha dişli olduğu için de geri adım atıp alttan aldınız.

Arkadaş arkadaşı uyarır, uyarabilmelidir de zaten. Sadece bu konu için değil, her şey için geçerli. O kadar bananeci olduk ki, bana dokunmayan yılan bin yaşasın kafasındayız. Dinimizde bile emri bil maruf nehyi anil münker hepimize farz. O yüzden ben bu konuda sizi haklı buldum, pekala da uyarırsınız bi yanlış görünce. Yeterki uslup düzgün olsun, toplulukta yapılmasın uyarılar.

Yetişkin bir insanın sosyal paylaşımlarına karışmak pek hoş olmamış bence. Ben olsam ben de kızardım. Ama bu kadar sert tepki de veremezdim kaç yıllık arkadaşıma. Bence aranızda konu hakkında bir geyik yapıp işi çözün. Kaç yıllık arkadaşlık bu kadar basit bir şey yüzünden bitmesin.

Mesafe koymak mı? Direk çıkarın hayatınızdan. Sizin yaptığınız hoş değil ama onun da yazdıkları ağır olmuş.

Siz ilk defa diyorsunuz da belki de ilk değildir. Gayri ihtiyari ağzınızdan kaçmıştır Bi kaç kez uyarmışsinizdir onun da içinde birikmiştir.

Bu ramazan evdeyiz diye oruç tutmaya çalıştım. Baya da tuttum belki 1 hafta fire verdim. Regl olup tutmadığım bir gün köpeğimi tuvalete çıkardım sitenin karşısındaki parka. Tam o sırada ezan okunuyordu. Balkondan Bi komşu görmüş, ertesi gün başka bir komşuya Lucy'yi gördüm ezan saatinde köpeği gezdiriyordu, oruç tutmuyor galiba demiş. Şimdi bu cümlede size göre belki bir şey yoktur ama ben çok iyi biliyorum onun ne demek istediğini. Öyle bir tepem attı ki. O arkadaşıma da cemkirdim. Bana neden anlatıyorsun sen bunu şimdi dedim? Siz ikiniz de oruç tuttunuz ama beni cekistirdiniz dedikodu günah değil miydi dedim? Ya canım işte kötü niyetle demedi oyle laf arasında dedi diye savunuyor hala.

Bu aynı kişi bi kere instagram gonderim ile ilgili de yorum yapmısti. Eşinin bi arkadaşı beni görmüş çok beğenmiş falan. Instagramimi soruyormus. Benim de Şortlu fotoğraflarim var ama hesabım gizli, bana diyor ki kuzum şortlu fotoğraflari kaldırsan mi acaba belki farklı düşünebilir ek: çok gezmeyen, aile kızı arıyormuş adam diye de laf arasına soktu. Zaten gezen biri değilim de sort var ya öyle düşünürmus. Bak şimdi ona sorsan ne var bunda, iyiliğim için söylemiştir kesin. Ben kazık kadar kadınım. Tüm arkadaş çevrem ailem ne kadar güzel göründüğümu söylerken, bir kişi böyle çıkıntı yapıyor işte. yanlış bir şey olsa ailem zsten uyarır kızım bu çok hoş olmamış der ama ona bile gerek yok ben kazık kadar kadınım tekrar üstünü çizeyim.

Neyin günah olduğuna neyin olmadığına bırakın Allah karar versin. Ben arkadaşınızi çok iyi anladım. Ben de onun gibi o arkadaşa, siz çok mu masumsunuz dedim. Yahu ben sort giyiyorum evet, ezan saatinde köpeğimi gezdiriyorum, kendi yaptığım pidenin fotoğrafını da koyuyorum falan bazen. Ama dedikodu yapmıyorum. Kimsenin kötülüğünü istemiyorum. Hayvanları çok seviyorum, mesela bu bahsettiğim günah munah diyen şahıslar kedi köpek görünce öcü gibi bakarlar. Kul hakkından korkuyorum, bu kadın ikea'ya giderken yanında evden bardak falan götürüyormus misal.

Yani siz iyi niyet diyorsunuz ama ben ve benim gibiler bu konularda son zamanlarda fazlasıyla dolduk. Arkadaşınız size sorsaydı şu fotoğrafı atsam uygun olur mu diye o zaman yorum yapardınız ama kadın kendi iradesiyle koymuş kimseye laf düşmüyor lütfen kusura bakmayın

Sizin yaptığınızda hoş değil, onun yaptığıda. Sizi kibar bir şekilde uyardıktan sonra ve siz peki o zaman dedikten sonra tekrar tekrar hıncını alamayıpta üstünüze gelmesi, grupta konuyu açması yanlış. Bu noktada kendinizi ezdirmeyin. Dediysem dedim iyi ettim canımımı alacaksın git işine benle muhattap olma diyin. Arkadaşınızın yerinde olsam cevabınızı bir kere veririm sonra istersem muhattap olmam olur biter, grupta rezil etmeye çalışmak falan nedir. Bu ikiniz arasında bir mesele. Sizi ortak arkadaşlarınıza karşı küçük düşürmeye çalışmakla, ara bozmaya çalışmakla ayıp etmiş. Gerçi şöyle tekrar tekrar düşündüğümde kız zaten bu konuyu arkadaşlarınızın arasında illaki konuşacaktı arkanızdan söylemek yerine direk pat pat ulu orta dökmüş her şeyi buda kabul edilebilir sanki gibi geldi farklı bir yandan baktığımda bilemedim arafta kaldım ilk defa bir konuda

Son düzenleme:
Öyle insanlar tam bir görgüsüz başka açıklaması yok aynen böyle yaz arkadaşna susma altında kalma

Şu yemek paylaşma modası bir bitmedi ya ne gereksiz şey alttada bir sürü samimiyetsiz yorumlar eline sağlık canımlar, afiyet olsun canımlar havada uçuşuyor çoğuda, eminim ki yemek paylaşmasını kınıyor bencede yanlış birşey insan yok, bir manzara yok bir tabak yemek resimde tok karnına bakınca güzel bile gözükmüyor nesini beğeneyim :)) paylaşanada birşey demem ne kadar yakınım olursa, olsun paylaşmış artık banane yetişkin insan aklı var, fikri var uygun görmüş paylaşmış.

Arkadaşınız haklı.
Günah sevap bilmem ne karışmayacaktınız.
Eğer birinin iyiliği için uyarıda bulunmak istiyorsanız ‘ben doğru bulmadığım için paylaşmıyorum, canı çeken imkanı olmayan erişemeyen olabilir’ cümleniz yeterliydi.
Hayatımda kimse bana ‘yapma, etme’ diyemez, ağzına terlikle vururum.

İnsan çok samimi arkadaşını herhangi bir konuda uyarabilir, uyardığım da uyarıldığımda olmuştur. Ama sevap- günah muhabbetini herkesle yapmam. Karşınızdaki insan için günah kelimesi birşey ifade etmeyebilir ki bu konuda uyarı için gereksiz olmuş zaten.

Arkadaşınızin 4 gün sonra insanların yanında verdiği tepki ise ağır olmuş.
Sürekli bir tarz uyarılarınız mi oluyor, arkadaşınıza değilse bile başkalarının hayatı, yaptıkları hakkında çok yorum yapar mısınız? Yargı dağıtıyorsun,ben başkalarına benzemem lafı birtek bu konu için söylenmemistir diye düşündüm açıkçası.
Böyle bir durum yoksa eğer bu tepkiden sonra birşey yokmuş gibi davranmazdim ben.

Son düzenleme:
Yanlış anlamadıysam size başkalarının olduğu grupta tepki gösteriyor arkadaşınız. Olayın başında haklı dahi olsa bu yaptığıyla haksız duruma düşer. Bu olay benim başıma gelseydi bir daha konuşmamak üzere hayatımdan çıkarırdım büyük ihtimalle o arkadaşı. Zira arkadaşlık böyle bir şey değil. Karşısındaki nazik bir şekilde uyarmaya çalışırken ona çamur atmak, çirkeflik yapmak çok çok çirkin bir şey. Verdiği tepki sebebiyle sizden özür dilemedikçe uzak durmanız bence daha iyi olur kırılmamanız adına. Umarım hakkınızda hayırlısı olur.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…