- 16 Ekim 2021
- 229
- 652
- 18
- Konu Sahibi Diyettenvzgctm-olmuyo
-
Evet son 2 yıldır pahalandi cidden, markete tek girdiğimde bile bir poşet her defasında 100 TL gibi ki bir şey yok gibi , o da çikolata, meyveli süt falan. Daha net bilgim olsun,daha ayrıntılı bakicam
Allah sağlıkla kucağınıza almayı nasip etsin.tesekkurler
Aynen
Ben de düşündüm alıcam daha sonra
Anlıyorum.Bizim de bez aynı gibi ama mama organik değil,S ile başlayan mama, benim aklıma gelen başlıca masrafimiz bez ve mama.
Sağol, eşime eli sıkı derler ,cidden de ekstra harcamaları çok yoktur. Maaşını almayı denicem
Evet,bezi de takip edip en uygununu araştırıyorum,yani kullandığımız bezin. Her şey pahalaniyor
Mesajı begensem amin der gibi olur ,tövbe tövbecevapsiz kalmasın dedim
Sesli güldüm
Hamileligimin anca 3 te 1 özel hastanede geçti , doğumum da devlette oldu .bizim hamilelikle ilgili masraflar çok yoktu ,öyle emzirme sütyeni, tişörtü,lohusa kıyafeti,oda,kapı süsleme yoktu mesela.olsun yine görünmeyen masraf lar illa oluyor
Eşimin yüzünü gorsen anlarsın harcamaz tıp olduğunu,duruşu falan anlaşılır ya,eli sıkıdir,ben aksine birikim mi yapıyor diye düşündüm ama onu da bir iki maaşa görürüz
Evet
Aynen,market harcamasını bilirim,tek başıma öğlen arası bile giderim çalıştığım zaman,iş yerinden
Allah bağışlasın,biz de rutin aylık kontrol yok,bı kere gittik,bence her aya gerek yok, parasından diil,özel hastanede kızımın doktoru bile 4-5 ay sonra çağırmıştı,sindi de oğlum 2 aylık oluyor,bir kere gittik,bikac kere daha gideriz. Oğlunuz daha büyük,masraf çoktur, mutfak masrafı 3 olsa da şaşmam ama temizlik 500 fazla diil mi , organik yüzey temizleyici dermişim
Evet cidden gelire göre gidiyor
Yettiği için koymuyordum,tek tüktúr, benim Parama ne olduğunu yazmıştım,. Gözünüzden kaçmış olabilir, birikim yapıyordum
Cidden saçmalık,ben de ilgilenicem artık
Mesajınıza şaşırdım, gecinemeyip yakınmadim, acaba esim maaşı yetiyor mu diye konu açtım .yatırım yapıyorsunuz derken, iki maaşı harcayacak degiliz ya, hazır okul masrafları da yok, küçükken çocuklar biriktiricez, imkan olduğu ölçüde .yarın öbür gün iki maaş da gider , kibirli değilim çok şükür. Alaysı şekilde davranmayın
Alıntı yaptığınız kişi nezdinde yazmıyorum baştan söyleyeyim de sataşıyor gibi olmasın.
İnsanlar millet bahçesine termos götürüp çocuk parkta koşunca gezdim sanmaya başladı son zamanlarda.
Ay sonu elindeki 50 lirayı kumbaraya atmayı birikim sanmaya başladı.
Kaşar almak yerine tost peyniri almayı alışverişten saymaya başladı.
Mangal eğlencesi bitti alt gelir grubu için, o masraf kalemi eksildi. Tavuk kanat önemli masraf kalemlerindendi.
Kuruyemiş/kuru meyve makbul gibi yerlerden düz çekirdek alınmaya başlandı. Ağız oyalanıyor, görev tamamlandı.
Milletin köydeki ailesi kışlık salça erişte vs gönderdi mutfaklar dolu şu an.
Genelde bunlar var o geçiniyoruz, para biriktiriyoruz, rahatımız yerindelerin altında. Her böyle konuya yazdığım bir mesaj var, hayatta kalmak geçinmek değildir.
Yine birikim yapmak uğruna hayatı yaşamayan insanlar... üstelik iki küçük çocuk. 8500 lirayla gerçekten geçirebiliyor musunuz da bir de artanını eksilenini kovalıyorsunuz? Yetmiyordur tabiki, beyaz peynirin kilosu olmuş 70 lira, oturup tek tek hesaplayın bakalım ne yiyorsunuz ne içiyorsunuz, market fiyatlarına bir bakın aklınız durur.
Borsada batırıyor olabilir parayı. O miktarda maaşın söylediğiniz şartlarda yetmemesi mümkün değil.Şöyle, arada bir "şu kadar olmuş kredi kartımiz" diye dile getiriyordu. Bir kere bile meraktan da olsa hesaplarıma girip bakmıyor, ben de ona bakmayayim diye mi yapıyor bilemedim. Kızımız için borsadan kağıt aldı , yani ona takılan paralarla,5 yıldır toplasam 6-7 kere sormusumdur, hevesle,ne kadar oldu vb diye,konuyu değiştirip pek oralı olmadı ,yani en basitinden heveslenip mutlulukla HESabima bakıp AA ne güzel biriktirmisiz demiyor
Öyle olsa gerek ki bu sorgulamaya girmiş. En temel gıdalar, kahvaltılıklar bile ulaşılmaz rakamlara satılıyor, hele bal kaymak tahin pekmez de yiyelim dersek dışarda poğaçayla karın doyurmak daha ekonomik oluyor. Ben artık ayda 20bin kazanan insanın da geçinemiyoruz demesini anormal bulmuyorum, her şey aşırı arttı.bazı evliliklerde alışveriş ve fatura tek kişide olup diğeri ilgilenmeyince o kişiye rakamlar anlamsız gelebiliyor. konu sahibi 1 ay o parayla kendisi evi döndürmeye çalışsa ve fiyatları görse bence hak verir.
Alıntı yaptığınız kişi nezdinde yazmıyorum baştan söyleyeyim de sataşıyor gibi olmasın.
İnsanlar millet bahçesine termos götürüp çocuk parkta koşunca gezdim sanmaya başladı son zamanlarda.
Ay sonu elindeki 50 lirayı kumbaraya atmayı birikim sanmaya başladı.
Kaşar almak yerine tost peyniri almayı alışverişten saymaya başladı.
Mangal eğlencesi bitti alt gelir grubu için, o masraf kalemi eksildi. Tavuk kanat önemli masraf kalemlerindendi.
Kuruyemiş/kuru meyve makbul gibi yerlerden düz çekirdek alınmaya başlandı. Ağız oyalanıyor, görev tamamlandı.
Milletin köydeki ailesi kışlık salça erişte vs gönderdi mutfaklar dolu şu an.
Genelde bunlar var o geçiniyoruz, para biriktiriyoruz, rahatımız yerindelerin altında. Her böyle konuya yazdığım bir mesaj var, hayatta kalmak geçinmek değildir.
Konu sahibi eşine para verdiği için konuyu açmış bu mevzuyu desteklemiyorum. Ama bizim evde de ortak hesap yoktur, eşimin maaşı ile ev-tatil-seyahat vs döner, benim maaşımı biriktiririz benim hesabımda. Biriken para da bizim, onun harcadığı da.Ben anlayamadım siz evin giderlerini bilmiyor musunuzGenel olarak çok acaip geldi adamın parası adamda sizin para sizde ev bütçesi diye bir şey yok. Evin tüm giderlerini zaten adam karşılıyor anladığım kadarıyla sizin paraya ne oluyor? Ben de bu evde yaşıyorum masrafa ben de para koyayım diyor musunuz hiç??
Aaaa hiç böyle düşünmemiştimKatılıyorum
Konu bana çok çiğ geldi
Eşim dün benden 50 lira su faturası parası istedi. Hiç aklıma bile gelmedi endişelenmek...
Çok garipsedim konuyu. Evliliğim böyle olsun istemezdin
2 sene önce ayda 1 2 yemege cikardık .1 2 kerede kahvaltiya giderdik. Artik disarda yiyecegimize 1 kg kiyma alip evde yeriz moduna gectik.yada 1 kutu peynir 1 kilo zeytin alır 10gün yeriz modundayız. Bende evde yeme taraftariyim ama arada rutinden çıkmak istiyor insan.
Ayda 1 sinemaya giderdik eşimle .oglumuz icin tiyatro bültenlerini kovalardik kaçirmayalim diye. simdi tek derdimiz kredi kartini daha az kullanarak ay sonunu getirmek.
Oğlum oyuncakla oynamadi bebekliginden beri ama lego aşığı.simdi oyuncak mağazalarinin önünden gecmemek için yolumuzu değiştiriyoruz. Oyuncak alana kadar giyim alırız diyoruz.
İşin kısasi 2 sene 3 sene önceki anı olsun diye çektiğimiz fotograflara bakınca bile herşey ortada.
Öyle olsa gerek ki bu sorgulamaya girmiş. En temel gıdalar, kahvaltılıklar bile ulaşılmaz rakamlara satılıyor, hele bal kaymak tahin pekmez de yiyelim dersek dışarda poğaçayla karın doyurmak daha ekonomik oluyor. Ben artık ayda 20bin kazanan insanın da geçinemiyoruz demesini anormal bulmuyorum, her şey aşırı arttı.
Çok haklısın. Kızım 11 yaşında sayılır, onu yıllar önce spor derslerine, müzik derslerine götürürdüm. Yaşadığımız yerde imkanlar kısıtlıydı, il dışına tiyatroya götürürdüm mesela ufku genişlesin diye. Oğlum 5 yaşında, aynı şeyleri ona yapamıyorum malesef ve bu benim zoruma gidiyor. Kazandığımla ancak belirli şeyleri yapabiliyorum diğer saydıklarım lükse giriyor benim için. Ve bana göre geçinemiyorum. Böyle dedik diye biz suçlu oluyoruz şükredin İşte daha ne olacak diye.ya bir de insan alıştığı şeyden mümkün mertebe geri kalmak istemiyor. çok temel çok içgüdüsel birşey bu.
gene alabildiğin en iyi şeyi almak istiyorsun doğal olarak.
hele çocuk varsa kısmamak için daha da özenli oluyorsun.
e o da bir yerden sonra yetmiyor çünkü gıda ve diğer temel ihtiyaçlara gelen zamlar asla maaşlara gelmiyor.
ancak evin var ve maaş + kira alıyorsan rahatsın. yoksa zor.
tabi hayata bakış açısı da önemli.
eşşek gibi çalışınca kazancınla biraz da yaşamak istiyorsun haliyle.
mesela konu sahibinde gezme vs yokmuş.
ben ne kadar pahalı olsa da ayda en az 1 kere sevdiğim bir yerde hiç değilse kahve içmek isterim.
Çok haklısın. Kızım 11 yaşında sayılır, onu yıllar önce spor derslerine, müzik derslerine götürürdüm. Yaşadığımız yerde imkanlar kısıtlıydı, il dışına tiyatroya götürürdüm mesela ufku genişlesin diye. Oğlum 5 yaşında, aynı şeyleri ona yapamıyorum malesef ve bu benim zoruma gidiyor. Kazandığımla ancak belirli şeyleri yapabiliyorum diğer saydıklarım lükse giriyor benim için. Ve bana göre geçinemiyorum. Böyle dedik diye biz suçlu oluyoruz şükredin İşte daha ne olacak diye.
alım gücü kazancı ne olursa olsun herkes için azaldı.
bizim dişçimiz bile geçen gün "yahu biz güya en iyi kazanan meslek gruplarındandık, bize bile artık hayat pahalı geliyor" dedi.
eskiden alışveriş yaptığım mağazalarda belli bir tutarda 5-6 kıyafet alırken şimdi aynı parayla bir elbiseyi zor alabilecek durumdayım.
benzin zaten su gibi akıyor. insan uygun bir yerde yese dahi yol parası yeter.
gerçekten hayat herkes için çok çok zorlaştı.
Aynen en basitinden ogluma lcw den aliyorduk 5 6 parça batmıyordu . bugün 5 takim aldim oglumla kızıma (2 kıza 3 oğlana) 530 tl tuttu. onuda alirken fiyata göre siralayipta aldim
Valla 750 lira kira veren bı adam GEriye kalan 7.750 yi dört duvar arasında yaşamasina rağmen yetistiremiyorsa derim kiMerhaba kızlar, eşim nerdeyse 8.500 TL maaş alıyor, ben de 4.500 civarı. Benim maasim ile yatırım yapıp, eşimin maaşı ile evi gecindiriyorduk.Ev kiramızın 750 TL olduğu bir yerde yaşıyoruz. Geçen ay, benden ev kirasını ve bir miktarda para istedi, yetmiyor diye ve banka hesabını gösterdi telefondan. Sadece bir önceki ay doğum hediyesi olarak 1 bilezik almıştı, bundan ötürü geçici zorlanmış olabilir. Hep mi böyle yapacak bilemiyorum. Çocuklarımız 2 aylık ve 2 yaş ve bebeğin kıyafet masrafı dahi yok, yeğenlerimden aldıklarımizla en az 2 sene idare eder, sigaram yok, marka düşkünlüğü m yok. Taksit,kredi yok, gezme tozma haftada 1 olurdu ama çocuklardan ötürü senelerdir yok zaten, bebeğim süt artı mama ile besleniyor,mama masrafı açısından yazdım. Dışarda yeme içme olayı da yok ki para gitsin, fırsat yok. Bezi de hesaba katalım yorumlardaBana söylediğinde pek yorum yapmadım, ekledi; sen birşeyin fiyatından anlamıyorsun gibi bir söylemde bulundu,pazar masrafı vb diyor. Kızlar ben hesap kitap kalemlerinden net anlamadığımdan yorum yapamadım ama hesap etmeden düşündüğümde her ay 8.500 harcanması ... Bilmiyorum hep dile getirecek gibi ....
Valla bende sizin mesajları hayretle takip ediyorumHayretle okuyorum böyle mesajları. Lütfen bir ev ekonomisi topiği açın da takip edelim. Nerde yanlış yapıyoruz öğrenelim. Böyle yazıp geçiyorsunuz☺Evde bir haftada biriken fiş 1000 tl sadece yeme içme.
Valla bende sizin mesajları hayretle takip ediyorumaçmayayım ama bir kaç yaptığım şeyden bahsedeyim;
Kışlık mutlaka hazırlanır gelir annem ve kayınvalidem tarafından. Bende yazdan ufak tefek yazlık sebzeleri hazırlar dondurucuya atarım. Fasulye, patlıcan kuruturum. Toplu alınan gıdaları toptan alırım paket paket almak yerine. Kuru fasulye, pirinç, un, toz şeker vs vs.
Eşimde, bende ekmek pek tüketmeyiz. Ekmekleri buzdolabında saklıyorum bu yüzden, tost makinesinde ısıtıp ısıtıp tüketiyoruz az az. Bu sebeple “ziyan.” etmemiş oluyorum ekmeği.
Kullanmadığım eşyaları, satarım genelde. Kıyafet olur, ev eşyası olur fark etmez. Küçük bir birikim gibi duruyor ama uygulama hesaplarıma bakınca güzel paralar gelmiş :)
Ara katta oturduğum için doğalgaz az geliyor, ev alırken buna özellikle dikkat edilmiş. :)
Elektrik, su zaten 100 TL’nin üstünde gelmiyor. İkimizde çalışıyoruz, gündüz evde değiliz.
Kişisel bakım ihtiyaçlarımı da sadece indirimdeyken alıyorum, sürekli de indirime giriyorlar. Şampuan, saç kremi, yüz serumu..
Fındık, fıstık gibi kuruyemişleri de asla marketten almam. Kuruyemişçiden kilo hesabı daha uyguna alıyorum. Küçük küçük dikkat edilen detaylar ay sonunda kocaman bir fark yaratıyor.
Kuaför masrafım da neredeyse sıfır, her şeyi kendim hallediyorum. Saç kesimi hariç :)
Ülkenin hali kötü ona bir şey demiyorum ama 12.000 TL ile geçinemiyorum diyene de GÜLERLER
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?