- 28 Nisan 2021
- 1.391
- 1.475
- 48
- 34
- Konu Sahibi Diyettenvzgctm-olmuyo
-
Bu harcamalarınızla cabuk bitecek gibi görünmüyor malesefMerhaba kızlar, eşim nerdeyse 8.500 TL maaş alıyor, ben de 4.500 civarı. Benim maasim ile yatırım yapıp, eşimin maaşı ile evi gecindiriyorduk.Ev kiramızın 750 TL olduğu bir yerde yaşıyoruz. Geçen ay, benden ev kirasını ve bir miktarda para istedi, yetmiyor diye ve banka hesabını gösterdi telefondan. Sadece bir önceki ay doğum hediyesi olarak 1 bilezik almıştı, bundan ötürü geçici zorlanmış olabilir. Hep mi böyle yapacak bilemiyorum. Çocuklarımız 2 aylık ve 2 yaş ve bebeğin kıyafet masrafı dahi yok, yeğenlerimden aldıklarımizla en az 2 sene idare eder, sigaram yok, marka düşkünlüğü m yok. Taksit,kredi yok, gezme tozma haftada 1 olurdu ama çocuklardan ötürü senelerdir yok zaten, bebeğim süt artı mama ile besleniyor,mama masrafı açısından yazdım. Dışarda yeme içme olayı da yok ki para gitsin, fırsat yok. Bezi de hesaba katalım yorumlardaBana söylediğinde pek yorum yapmadım, ekledi; sen birşeyin fiyatından anlamıyorsun gibi bir söylemde bulundu,pazar masrafı vb diyor. Kızlar ben hesap kitap kalemlerinden net anlamadığımdan yorum yapamadım ama hesap etmeden düşündüğümde her ay 8.500 harcanması ... Bilmiyorum hep dile getirecek gibi ....
e öyle bir hale getirildik ki, tiyatro kültürel çeşitli aktiviteler spor vs lüks sanılıyor. oysa bunlar da temel ihtiyaçlar.
insan hayatına kittabı, müziği, sinemayı katamıyorsa bunun adı sadece idare etmek bir şekilde.
yaşamakla geçinebilmek arasında çok fark var ve herkes yaşamayı hakediyor.
Uzun uzun yazmışsın teşekkürlerValla bende sizin mesajları hayretle takip ediyorumaçmayayım ama bir kaç yaptığım şeyden bahsedeyim;
Kışlık mutlaka hazırlanır gelir annem ve kayınvalidem tarafından. Bende yazdan ufak tefek yazlık sebzeleri hazırlar dondurucuya atarım. Fasulye, patlıcan kuruturum. Toplu alınan gıdaları toptan alırım paket paket almak yerine. Kuru fasulye, pirinç, un, toz şeker vs vs.
Eşimde, bende ekmek pek tüketmeyiz. Ekmekleri buzdolabında saklıyorum bu yüzden, tost makinesinde ısıtıp ısıtıp tüketiyoruz az az. Bu sebeple “ziyan.” etmemiş oluyorum ekmeği.
Kullanmadığım eşyaları, satarım genelde. Kıyafet olur, ev eşyası olur fark etmez. Küçük bir birikim gibi duruyor ama uygulama hesaplarıma bakınca güzel paralar gelmiş :)
Ara katta oturduğum için doğalgaz az geliyor, ev alırken buna özellikle dikkat edilmiş. :)
Elektrik, su zaten 100 TL’nin üstünde gelmiyor. İkimizde çalışıyoruz, gündüz evde değiliz.
Kişisel bakım ihtiyaçlarımı da sadece indirimdeyken alıyorum, sürekli de indirime giriyorlar. Şampuan, saç kremi, yüz serumu..
Fındık, fıstık gibi kuruyemişleri de asla marketten almam. Kuruyemişçiden kilo hesabı daha uyguna alıyorum. Küçük küçük dikkat edilen detaylar ay sonunda kocaman bir fark yaratıyor.
Kuaför masrafım da neredeyse sıfır, her şeyi kendim hallediyorum. Saç kesimi hariç :)
Ülkenin hali kötü ona bir şey demiyorum ama 12.000 TL ile geçinemiyorum diyene de GÜLERLER
Üzüldüm ödemeniz için, sağlık olsun.tesekkurler mesajınız için,orta halli harcıyorum bence de,gelire göre harcanıyor evetherşey bir anda anormal pahalılaştı ve artmaya da devam ediyor.
haklı olarak geliriniz iyi olduğu için de alabildiğiniz kadar kalitelisini almaya çalışıyorsunuz.
o kaliteden ödün verilmeyence de haliyle bu paralar yetmez hale geldi.
kıyas amaçlı yazmıyorum ancak herkes gelirine göre yaşıyor doğal olarak.
şöyle bir örnek vereyim, geliriniz azsa gidip macro'dan yemeye hazır avokadoyu tanesi 14 tl'den alamazsınız, daha azsa belki a101'deki avokadoyu bile alamazsınız. ama çoksa gözünüze gelmez alır geçersiniz.
hepsi çok normal ve insani.
eşinizin geliri çoğunluğa göre çok iyi ancak hayat gitgide zorlaşıyor. bir de altın almış.
ben bugün anneannemi özel hastaneye cilt doktoruna götürdüm, sgk emeklisine 200 tl muayene ücreti dedi.
aciller zaten allahlık.
bir de aklınızda olsun acilde ödemeden önce mutlaka fatura isteyin incelemek için. çünkü nasılsa acile geldik diyip şişirebiliyorlar. senelerce annemde bunu yaşadım, 5-6 sene evvel 500-600 tl çakıyorlardı bir seruma. fatura istedik bir gün fiyat 150 tl ye düşmüştü.
Son 2 yıldır çok pahalı ciddenYine birikim yapmak uğruna hayatı yaşamayan insanlar... üstelik iki küçük çocuk. 8500 lirayla gerçekten geçirebiliyor musunuz da bir de artanını eksilenini kovalıyorsunuz? Yetmiyordur tabiki, beyaz peynirin kilosu olmuş 70 lira, oturup tek tek hesaplayın bakalım ne yiyorsunuz ne içiyorsunuz, market fiyatlarına bir bakın aklınız durur.
Temizlik 500 tutuyor en azindan. Icinde sampuanda var. Kızin deterjani yumusaticisi sampuani ayri oglaninki ayri esimle benimki ayri marka. Hicbiri organik pahali urunler degil ortalama ucretlerde. Evde bebek oldugundan daha sağlikli urunler tercih ediyorum . (Organik degil onlari alsam başedemem) Zaten ortalama bulasik makinasi deterjani 50 tl oyüzden 500 ćok degil bence.kızım erken dogduğu icin ve birtakim saglik problemleri oldugundan her ay rutin kontrolumuz var. ayrica 6 ayda bir 800tl ye prof. ucreti veriyorum. Ben eşim ve oglum devlet hastanesine gidiyoruz
Çok doğruşu postun yanağı olsa öperim. çok doğru.
nedense hep ters anlanıyor ama burada maksat insanları rencide etmek değil. geçiniyor sandıkları paraları oturup eleştirmeleri.
o paraları verenler durup dururken "yaa şu insanlara daha fazlasını verelim" demez asla.
insanların itiraz bayrağını çekmesi ve daha fazlasını almak için baskı yapması lazım.
Bence debazı evliliklerde alışveriş ve fatura tek kişide olup diğeri ilgilenmeyince o kişiye rakamlar anlamsız gelebiliyor. konu sahibi 1 ay o parayla kendisi evi döndürmeye çalışsa ve fiyatları görse bence hak verir.
Benim de aklımdan çok az geçti , öyle al satla pek ilgili değil ama takip ediyor, 2 veya 3 tane aldığı kağıt var,ve ben borsayı hiç anlamam, gecen senenin başlarında çocuk için almıştı, 2.ooo TL lik,. devamını bilmiyorum, şimdi oturup borsa hesabina. Bakayım da denmez, güvensiz gibi .Borsada batırıyor olabilir parayı. O miktarda maaşın söylediğiniz şartlarda yetmemesi mümkün değil.
Öyle olsa gerek ki bu sorgulamaya girmiş. En temel gıdalar, kahvaltılıklar bile ulaşılmaz rakamlara satılıyor, hele bal kaymak tahin pekmez de yiyelim dersek dışarda poğaçayla karın doyurmak daha ekonomik oluyor. Ben artık ayda 20bin kazanan insanın da geçinemiyoruz demesini anormal bulmuyorum, her şey aşırı arttı.
2 sene önce ayda 1 2 yemege cikardık .1 2 kerede kahvaltiya giderdik. Artik disarda yiyecegimize 1 kg kiyma alip evde yeriz moduna gectik.yada 1 kutu peynir 1 kilo zeytin alır 10gün yeriz modundayız. Bende evde yeme taraftariyim ama arada rutinden çıkmak istiyor insan.
Ayda 1 sinemaya giderdik eşimle .oglumuz icin tiyatro bültenlerini kovalardik kaçirmayalim diye. simdi tek derdimiz kredi kartini daha az kullanarak ay sonunu getirmek.
Oğlum oyuncakla oynamadi bebekliginden beri ama lego aşığı.simdi oyuncak mağazalarinin önünden gecmemek için yolumuzu değiştiriyoruz. Oyuncak alana kadar giyim alırız diyoruz.
İşin kısasi 2 sene 3 sene önceki anı olsun diye çektiğimiz fotograflara bakınca bile herşey ortada.
Hani ben yetmiyor mu diye şaşırdım, yorumlar nerdeyse yarı yariya yetiyor/yetmiyorKonu sahibi eşine para verdiği için konuyu açmış bu mevzuyu desteklemiyorum. Ama bizim evde de ortak hesap yoktur, eşimin maaşı ile ev-tatil-seyahat vs döner, benim maaşımı biriktiririz benim hesabımda. Biriken para da bizim, onun harcadığı da.
alım gücü kazancı ne olursa olsun herkes için azaldı.
bizim dişçimiz bile geçen gün "yahu biz güya en iyi kazanan meslek gruplarındandık, bize bile artık hayat pahalı geliyor" dedi.
eskiden alışveriş yaptığım mağazalarda belli bir tutarda 5-6 kıyafet alırken şimdi aynı parayla bir elbiseyi zor alabilecek durumdayım.
benzin zaten su gibi akıyor. insan uygun bir yerde yese dahi yol parası yeter.
gerçekten hayat herkes için çok çok zorlaştı.
Ben de mutlaka haftada bir çıkardım,çalışan insanim,o gezmeden mahrum kalmazdim,uzunca süre pandemi oldu , sonra yine çocuğumuz biraz büyüdü, geziyorduk haftada/2 haftada bir,ama şimdi bebeğimiz 2 aylık ve havada soğuk, yoksa o isteğimden mahrum kalmak istemezdimya bir de insan alıştığı şeyden mümkün mertebe geri kalmak istemiyor. çok temel çok içgüdüsel birşey bu.
gene alabildiğin en iyi şeyi almak istiyorsun doğal olarak.
hele çocuk varsa kısmamak için daha da özenli oluyorsun.
e o da bir yerden sonra yetmiyor çünkü gıda ve diğer temel ihtiyaçlara gelen zamlar asla maaşlara gelmiyor.
ancak evin var ve maaş + kira alıyorsan rahatsın. yoksa zor.
tabi hayata bakış açısı da önemli.
eşşek gibi çalışınca kazancınla biraz da yaşamak istiyorsun haliyle.
mesela konu sahibinde gezme vs yokmuş.
ben ne kadar pahalı olsa da ayda en az 1 kere sevdiğim bir yerde hiç değilse kahve içmek isterim.
Aynen maalesefÇok haklısın. Kızım 11 yaşında sayılır, onu yıllar önce spor derslerine, müzik derslerine götürürdüm. Yaşadığımız yerde imkanlar kısıtlıydı, il dışına tiyatroya götürürdüm mesela ufku genişlesin diye. Oğlum 5 yaşında, aynı şeyleri ona yapamıyorum malesef ve bu benim zoruma gidiyor. Kazandığımla ancak belirli şeyleri yapabiliyorum diğer saydıklarım lükse giriyor benim için. Ve bana göre geçinemiyorum. Böyle dedik diye biz suçlu oluyoruz şükredin İşte daha ne olacak diye.
Cidden çok harcamıyoruz,eşimin zaten eli sıkı , bebeğimizden önce bile haftada/2 haftada 1 dışarda yemek yemek sadece aktivitemiz. Sigaramiz yok, spor ayakkabımi 5 senedir kullandım,yeni alıcam artık ,o da ertelemekten. 1 spor ayakkabim, 1 klasik,1 babet vardır anca, marka düşkünlüğü m yok ki olsa kıyarım harcarim,2 aylık oğlumun en az 2 senelik kiysfeti hazır dediğim gibi, almadık, yeğenimden. Kızım a zırt pırt oyuncak almıyorum, öyle oturup makyaj malzemesi bilmem ne, düşünüyorum neye çok harcıyor dediğiniz i, keşke çok harcasam ama yok. Peyniri peynirciden alıyorum ilçedeki, meyveleri pazardan alıyorum, manav değil, bakım makim malzemesi aldığım yok, robot süpürge de almadım, düşünüyorum cidden ne aldım?hayret bu konuya ya bız kırada oturuyoruz 700 tl ıle gecınıyoruz sız cok harcıyorsunuz dıyen cıkmamıs
hıc eksık olmazdı halbukı
neyse
evde yasayanlar olarak ne kadar gıderınız oldugunu bıle bılmıyorsunuz aslında her ay neye ne kadar harcadıgınızı yazın gelır zaten bellı ortaya cıkacak para bellı hesaba bakın tutarsızlık varsa o mıktar nereye ucuyor dıye sorgulamanız daha kolay olur aslında
ve esınızın kendı hesabını saklamaya calısırmıs gıbı tavrı da rahatsız edıcı acık ve net degıl sankı neden yanı
Valla LCW yi ben de farkettimlcw alırken bile düşünmek.. ki en ucuz markalardan biriydi.
konu sahibi 1-2 ay bu tip alışverişleri yapınca sorun kalmayacak bence.
Bence de , hani hesabıma bakamayinca o da mı bakmamı istemiyor diye düşündümHersey aşırı pahalı
Yetirememesi cok normal
Adam bilezik almış bilginiz dahilinde hemde
Bu tavır cok garip geldi bana ya
Bide ne iyiymis adamcağız
Hesaba bakalım ne kadar birikmiş bike demiyormuş
Harcatmak derken aklıma geldi, son 2 aydır küçük bir gelirim oldu . Asgari ücretin 3 te biri gibi . Eşim de para yetmiyor olayı yapınca , annem oradan baglanti kurdu , hani eşler istemezmi neymiş parasının kalmasını mi , kuramadım cümleyi, hatta dedi ki annem, o para yokmuş gibi davranın, onu direkt bı yatırım yap gibi gibi ...Çok komik bir kira ücreti vermenize rağmen
Nasıl yetmez 8,5 bin?
Eşiniz size de harcatmak istiyor bence
Bu arada madem ikinizde çalışıyorsunuz
Evin işlerini yarı yarıya bölmeniz gerek
Diğer türlüsü size haksızlık cunku
Hem ev hem iş
Güzel güzel yazıp son paragrafta güzel baglamamissiniz, parayı savurmuyorum ama kışlık yapacak mecalim ve alışkanlığım yok açıkçası, yapmadim diye de harcıyor profili çizmiş olmuyorum, saç boyama,bakım vb benim de yok, doğalgaz olayını yapamam çünkü merkezi sistem kömür kaloriferi.biz de gündüz çalışıp elektrik yakmıyoruz.ekmek ben de sevmem,çok yenmez evde. Ben gecinemiyorum demedigim için gulmenize gerek kalmadıValla bende sizin mesajları hayretle takip ediyorumaçmayayım ama bir kaç yaptığım şeyden bahsedeyim;
Kışlık mutlaka hazırlanır gelir annem ve kayınvalidem tarafından. Bende yazdan ufak tefek yazlık sebzeleri hazırlar dondurucuya atarım. Fasulye, patlıcan kuruturum. Toplu alınan gıdaları toptan alırım paket paket almak yerine. Kuru fasulye, pirinç, un, toz şeker vs vs.
Eşimde, bende ekmek pek tüketmeyiz. Ekmekleri buzdolabında saklıyorum bu yüzden, tost makinesinde ısıtıp ısıtıp tüketiyoruz az az. Bu sebeple “ziyan.” etmemiş oluyorum ekmeği.
Kullanmadığım eşyaları, satarım genelde. Kıyafet olur, ev eşyası olur fark etmez. Küçük bir birikim gibi duruyor ama uygulama hesaplarıma bakınca güzel paralar gelmiş :)
Ara katta oturduğum için doğalgaz az geliyor, ev alırken buna özellikle dikkat edilmiş. :)
Elektrik, su zaten 100 TL’nin üstünde gelmiyor. İkimizde çalışıyoruz, gündüz evde değiliz.
Kişisel bakım ihtiyaçlarımı da sadece indirimdeyken alıyorum, sürekli de indirime giriyorlar. Şampuan, saç kremi, yüz serumu..
Fındık, fıstık gibi kuruyemişleri de asla marketten almam. Kuruyemişçiden kilo hesabı daha uyguna alıyorum. Küçük küçük dikkat edilen detaylar ay sonunda kocaman bir fark yaratıyor.
Kuaför masrafım da neredeyse sıfır, her şeyi kendim hallediyorum. Saç kesimi hariç :)
Ülkenin hali kötü ona bir şey demiyorum ama 12.000 TL ile geçinemiyorum diyene de GÜLERLER
Teşekkür ettimAdam bilezik almış oyüzden bu ay yetmemis olabilir. Zira altının grami uzsya fırladı. 10gram alsa 5000 eder. Zaten konu sahibi geçinemiyorum dememiş ilk defa bu ay benden destek istedi neden yetiremedi acaba diye sormuş.
Benim maaşımla birikim yapıyorduk ondan8.500 tl maas alan adam bileziğe hic mi para atmamıs kenara bunca zaman da zorlanmıs?
Bana cok ütopik geldi.750 tl kira var ve siz nerdeyse asgari ücretle gecinir gibi yasıyormussunuz
Biyere borcu flaan mı var acaba?
Woooow sizin hesabınıza göre burdaki herkesin kocası ya kumarbaz yada aldatılıyorDevamlı değilse belki bilezikten dolayı diyeceğim ama 3500 maaş alıp 1500 kira ödemem var geri kalan 2000 tl ile kredi faturalar ev geçimi ve kızımın ihtiyaçlarını karşılayabiliyorum çok zorlanırsam arada 100-200 destek alıyorum ve gezip tozuyorum da garip geldi o kadar para ile gezme tozma yok ve kızım bezde kullanıyor bu arada hala bana garip geldi
Toplu almayı deneyin gerçekten mesela bizim toptan marketler var, orada biraz daha uygun oluyor toplu aldığında. İnternette de bu tarz videolar yazılar mevcut belki işinize yarar :)Uzun uzun yazmışsın teşekkürlergeçinemiyoruz demiyorum ben çok şükür hiç ailemizden destek almadan düğünümüz dahil bugünlere geldik. Aslında böyle bakınca daha ne yapalım diyorum ama giderlere bakınca da düşünüyorum yine de.
Şimdi bizde 2 çocuk var. Biri ilkokulda okul masrafları, ayrıca okul dışında gittiği kurslar var.
Biri de 2. Buçuk yaşında miniğimiz var
Tek çocuktan 2 çocuklu hayata geçiş bile çok farkettiriyor giderleri. Hesapladığın gibi olmuyor asla giderler. Şu kadar harcarız diyorsun ama asla öyle olmuyor.
Kuaföre gitmem bende Ama ailelerden hiç mutfak desteğimiz yok. Herşeyi dışardan alıyoruz kendimiz. Bir de iş yerlerimizde de yemek yok. 3 öğün evden yeniyor. Eşime kendime çocuğa evden hazırlıyorum öğlen için yanımıza alıyoruz.
Evin giderlerinin yarısı mutfak bizim.
Yazdıklarından bazı ipuçları çıkardım ama sağol. Mesela biz nerdeyse her gün markete giriyoruz. Öyle olunca fazla harcanıyor planlayıp haftalık yapmayı düşündüm en azından alışverişi.
Ama herhalde haftanın sonuna fare düşse kafası yarılır bizim dolapta☺
Bir ay önce doğum hediyesi olarak bilezik almış giden yer orası büyük ihtimalle. Birikmiş para yoksa bilezik bütçeyi sarsmaya yeter de artar bile.Adam bir sefer istemiş. Belli ki parayı bir yere harcamış ya da birine vermiş ve söylemek istemiyor. Gözlemlemeye devam edin.
Ama bileziği alalı 2 ay olmuş. Öyle yazmamış mı yaw.Bir ay önce doğum hediyesi olarak bilezik almış giden yer orası büyük ihtimalle. Birikmiş para yoksa bilezik bütçeyi sarsmaya yeter de artar bile.
8500 gelirin 750 si kiraya ?anlattıgınıza göre gezip tozmada yok.hadi cocuklar da 2-3 masraf cıkarsa yani bana abartı geldi bi bilezik aldı diye param kalmadı demesi.50 gr mı bu bilezikTeşekkür ettim
Benim maaşımla birikim yapıyorduk ondan
İşte hazırda para yoksa o bileziğin açığını kapatmak birkaç ayı bulur bence. Eksiye gideceğime eşimden alayım diye düşünmüş olabilir eşi.Ama bileziği alalı 2 ay olmuş. Öyle yazmamış mı yaw.
Konu sahibi bence onu cözmeye calısıyor.İşte hazırda para yoksa o bileziğin açığını kapatmak bir iki ayı bulur bence.
Ama ne bileyim 750 kira benim aidat param bile değil. Hiç mi 5 kuruş koyamamış. 750₺ kira olan bir yerde lüks harcama yapacağın yerde pek olmaz gibime geldi. Kaldı ki konu sahibi de çalışıyor. Bu işte bi tuhaflık seziyorum ben.İşte hazırda para yoksa o bileziğin açığını kapatmak birkaç ayı bulur bence. Eksiye gideceğime eşimden alayım diye düşünmüş olabilir eşi.
Gerçekten hergün markete girmek çok büyük masraf ben aylık alışveriş yapıyorum sırf markete girmeyeyim diye ama yine de hergün giriyoruz anlamadım hiç mi eksik bitmezUzun uzun yazmışsın teşekkürlergeçinemiyoruz demiyorum ben çok şükür hiç ailemizden destek almadan düğünümüz dahil bugünlere geldik. Aslında böyle bakınca daha ne yapalım diyorum ama giderlere bakınca da düşünüyorum yine de.
Şimdi bizde 2 çocuk var. Biri ilkokulda okul masrafları, ayrıca okul dışında gittiği kurslar var.
Biri de 2. Buçuk yaşında miniğimiz var
Tek çocuktan 2 çocuklu hayata geçiş bile çok farkettiriyor giderleri. Hesapladığın gibi olmuyor asla giderler. Şu kadar harcarız diyorsun ama asla öyle olmuyor.
Kuaföre gitmem bende Ama ailelerden hiç mutfak desteğimiz yok. Herşeyi dışardan alıyoruz kendimiz. Bir de iş yerlerimizde de yemek yok. 3 öğün evden yeniyor. Eşime kendime çocuğa evden hazırlıyorum öğlen için yanımıza alıyoruz.
Evin giderlerinin yarısı mutfak bizim.
Yazdıklarından bazı ipuçları çıkardım ama sağol. Mesela biz nerdeyse her gün markete giriyoruz. Öyle olunca fazla harcanıyor planlayıp haftalık yapmayı düşündüm en azından alışverişi.
Ama herhalde haftanın sonuna fare düşse kafası yarılır bizim dolapta☺
Bilmiyorum bizim her ay esktra birşey çıkıyor. Çocuklar daha büyük ama öyle 3 bin kenara koymak cok mümkün değil gibi. Birde konu sahibi maaşını birikime ayırdığı için eşi ayrıca birikim yapma çabasında olmayabilir. Öyle olmayınca zaten daha kolay harcanıyor para.Konu sahibi bence onu cözmeye calısıyor.
Gezip tozma yok,750 tl kira 5 bini harcasalar,3 bin hazırda olması lazım bu sartlarda.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?