- 16 Ekim 2021
- 229
- 652
- 18
- Konu Sahibi Diyettenvzgctm-olmuyo
-
Bizde mi bir tuhaflık var diyordum Nihayet bizimle aynı giderleri olan biri:)
Bu yazdıklarınız standart giderler. Bizim geçen yıldan beri çok ekstra masraflar çıktı birde çoğu sağlık.
İşte ben kışlık falan yapamıyorum bilmem o işleri. O yüzden mutfak masrafımız daha çok bizim.Haftada 1000 gidiyor market, pazar, süt, kasap derken. Hesaplıyorum bir süredir. Öyle fazla fazla da almıyorum üstelik.Bende bazen marstami yaşiyorum diye düsünmüyor değilim. Üstelik bende tutumluyumdur. kışligımi yazliğımı yaparım .dışardan yemek vs de yok giderlerde ama oluruda bu.
Merhaba kızlar, eşim nerdeyse 8.500 TL maaş alıyor, ben de 4.500 civarı. Benim maasim ile yatırım yapıp, eşimin maaşı ile evi gecindiriyorduk.Ev kiramızın 750 TL olduğu bir yerde yaşıyoruz. Geçen ay, benden ev kirasını ve bir miktarda para istedi, yetmiyor diye ve banka hesabını gösterdi telefondan. Sadece bir önceki ay doğum hediyesi olarak 1 bilezik almıştı, bundan ötürü geçici zorlanmış olabilir. Hep mi böyle yapacak bilemiyorum. Çocuklarımız 2 aylık ve 2 yaş ve bebeğin kıyafet masrafı dahi yok, yeğenlerimden aldıklarımizla en az 2 sene idare eder, sigaram yok, marka düşkünlüğü m yok. Taksit,kredi yok, gezme tozma haftada 1 olurdu ama çocuklardan ötürü senelerdir yok zaten, bebeğim süt artı mama ile besleniyor,mama masrafı açısından yazdım. Dışarda yeme içme olayı da yok ki para gitsin, fırsat yok. Bezi de hesaba katalım yorumlardaBana söylediğinde pek yorum yapmadım, ekledi; sen birşeyin fiyatından anlamıyorsun gibi bir söylemde bulundu,pazar masrafı vb diyor. Kızlar ben hesap kitap kalemlerinden net anlamadığımdan yorum yapamadım ama hesap etmeden düşündüğümde her ay 8.500 harcanması ... Bilmiyorum hep dile getirecek gibi ....
Hayretle okuyorum böyle mesajları. Lütfen bir ev ekonomisi topiği açın da takip edelim. Nerde yanlış yapıyoruz öğrenelim. Böyle yazıp geçiyorsunuz☺Evde bir haftada biriken fiş 1000 tl sadece yeme içme.Aylık eve giren para miktarı hemen hemen aynı bizimde, biz sadece kira ödemiyoruz ama kiranızda çok bir şey değilmiş. 2 arabanın benzin parası, sürekli gezme tozma ile üzerine para bile biriktiriyoruz biz. Mutfak desen ondan da kıstığım yok. Yani evet hayat pahalı ama bu gelirle de sıkışması imkansız. Yani asgari ücretle geçinenler napsın. Kesin altında bir şey var. Bence oturun giderleri yazmayı teklif edin, marketin bile fişini getirsin
+1Ben bu gelirle birikimde yaparım tatilde yaparım çocuk da bakarım
Bana da bu tuhaf geldi.. Erkekler bunu genelde yalan söylediği zaman yapar.. Baştan söyleyim de sonra sorun olmasın mahiyetinde ama içini eşelesen yalanı ortaya çıkar.. Bence altın falan değil başka bir şey var.. Altın duruyor mu yerinde acaba? Ne yazılar okuyoruz bileziği alıp yerine yenisini koymak için yeniden borçlananlar falan! Çok mu güvensiz olduk bu koca milletineŞöyle bi söyledi. Gösterdi.guvensiz gibi oturup hadi bakalım demedim tabi
İşte ben kışlık falan yapamıyorum bilmem o işleri. O yüzden mutfak masrafımız daha çok bizim.Haftada 1000 gidiyor market, pazar, süt, kasap derken. Hesaplıyorum bir süredir. Öyle fazla fazla da almıyorum üstelik.
Hayretle okuyorum böyle mesajları. Lütfen bir ev ekonomisi topiği açın da takip edelim. Nerde yanlış yapıyoruz öğrenelim. Böyle yazıp geçiyorsunuz☺Evde bir haftada biriken fiş 1000 tl sadece yeme içme.
Evet son 2 yıldır pahalandi cidden, markete tek girdiğimde bile bir poşet her defasında 100 TL gibi ki bir şey yok gibi , o da çikolata, meyveli süt falan. Daha net bilgim olsun,daha ayrıntılı bakicamAdam evin her ihtiyacını karşılıyorsa 2 de çocuk var yetmemesi normal bence.Ben maaşımdan kredimi ödüyorum eşim sormaz ne kaldı ne etti.Bu ay kiraya para yetmedi benden destek istedi gönderdim.Ama bizde hesap kitap maaş yatınca yapılır kalem kalem yazarız.Kredi kartları,faturalar,krediler,kira,aidatlar Hersey hesaplanır borç bukadar şeklinde.Birikim yapılacaksa eşim bana atar parayı ona göre altın dolar ne karar verirsek alırım oda nekadar birikti bilir.Sizde böyle yapabilirsiniz ne nereye gitti ne harcandı hem piyasadan haberdar olursunjz hemde harcanan kalemlerden.İçiniz rahat eder hesabınızı ona göre yaparsınız.Yanı eşiniz hesabınıza bakmıyor siz bakmıyorsunuz bu ne gurur anlamadım ben.Kese ortaktır herkes bilmeli neye ne kadar harcanıyor.İleride çocukların okul masrafı kursları olacak para dahada yetmeyecek hayat çok pahalı bir kaç kez markete gitseniz anlarsınız sürekli zam herseye.Maaşlar eridi kuş kadar kaldı.
Allah sağlıkla kucağınıza almayı nasip etsin.tesekkurlerHaklısınız demeye geldim. Herkes gelirine göre yaşar. 8500 maaşı olan, 2 çocuğuna iyi yedirmek isteyen insannın evinde öğlen sebze yemeği varsa akşam etli yemek olur. Haftada 1 balığı olur, 2 gün tavuğu olur. Meyvesi, kuru yemişi, balı, kahvaltılıkları derken mutfağa 4000 rahat gider. Asgari ücretli tabi ki bunları istese de alamayacağı için makarna yapar, pilav yapar, bol sebze yapar.
Bizim gelirimiz işi bırakmamla düştü 2 kişiyiz yaklaşık bu kadar alıyoruz ve bğrikime artık neredeyse bir şey kalmıyor ki gezme, tozma yok (düşük tehditinden gidemiyoruz, yasak) alkol, sigara, kumar, borç yok. Daha çocuk da doğmadı ama özel hastane, tüp bebek masrafı, her şey çok çok pahalı. Yani Türkiyede 4 kişilik aileysen gelirin 20.000 in altındaysa öyle krallar gibi falan geçinemez kimse. Asgari ücretli aile sadece ‘hayatta kalır’ ona yaşamak denmez.
Konu sahibi eşin haklı. 6000 bileziğe gittiyse zaten ona ne kalacak ki? 2500 ün içinden kira, fatura çıkınca mutfak masrafına yetmez. Zaten adam istersen bak da demiş. Sorgulamak da ayıp bence. Ver gitsin elbette.
Hersey ates pahasi kimisi mutfagi 1 bin lira ile döndürmeye calisirken kimisine 5 bin liranin yetmediği bi donemdeyiz bilezikten dolayı sorun yasamis olabilir bunu bize degil kocaniza sorsaniz boyle kafanizi kemiren sorularla bas basa kalmazsiniz
AynenÖnümüzdeki ay bak bakalım ne gidiyor
Ben de düşündüm alıcam daha sonraMadem ortak hesabınız. Siz alın maaşını o kendine harcayacağını alsın. Bütçeyi 2 ay siz takip edin. Bana fazla geldi
Anlıyorum.Bizim de bez aynı gibi ama mama organik değil,S ile başlayan mama, benim aklıma gelen başlıca masrafimiz bez ve mama.Bizimki mama icerken ayda 1200 tl lik mama alıyorduk (organik olanlardan),300 tl bez ,ıslak mendil +yenidogN pamuk vs derken 2000 tl masrafi vardı:) Otomobilin mtv si(kredi kartına bolunuyor) yakıtı vs ayda 500 oraya. Kira 1800.Faturalara da 5000.mutfak masrafi 2000 den aşağı değil. 5 bin oldu zaten kalani kartlar,ani çıkan masraflar vs ancak yeter 8 bin
Sağol, eşime eli sıkı derler ,cidden de ekstra harcamaları çok yoktur. Maaşını almayı denicem8500 ülke genelinde oldukça şuan için yüksek bir rakam hayat pahalılığı var ama şuan için insanlar bunun çok çok altında yaşıyor sizin kiranizda çok düşükmus buna rağmen nasıl yetmiyor anlamadım çocuk da bir masraf evet ama bence yüksek bir rakam bir de hiç sosyal hayatınızın olmamasina rağmen kendimden örnek verirsem ben çalışmıyorum eşimde o düzeyde bazen biraz daha yüksek bir ücret alıyor ve kiradayiz ama deli gibi harcıyorum bu pandemi de azittik hatta birikim de yapıyorum çok şükür baya gönlümce hem harcayıp hem de biriktiriyorum ama bizde parayı ben yönettiğim için belkide bence sende sorumluluğu eline al çünkü erkekler daha savurgan da olabiliyor plan program yönünden kadınlar cok daha iyi bence
Evet,bezi de takip edip en uygununu araştırıyorum,yani kullandığımız bezin. Her şey pahalaniyorBir kac aydir inanilmaz bir hiz var artik takip edemiyorum
Mama ve mutfak masrafi ztn cok agir bir kalem
Bezide takip edip indirimli almiyorsaniz oda her defasinda zam goruyor.
Bir kac ay takip edin gurur yapacak birsey yokki kesin giderleri hesaplayin mutfaga ne ayirabilirsiniz bakin
Ozel hastahanelerde ciddi harcama kalemi, oda etkilemistir.
Mesajı begensem amin der gibi olur ,tövbe tövbeBiz ölek
Sesli güldümeşiniz ben galibaben değilse sizden gizli birikim yapıyor ya da birine borç verdi. kötü düşünmemekte fayda var bıde devamlı olam bişey değilmiş
Hamileligimin anca 3 te 1 özel hastanede geçti , doğumum da devlette oldu .bizim hamilelikle ilgili masraflar çok yoktu ,öyle emzirme sütyeni, tişörtü,lohusa kıyafeti,oda,kapı süsleme yoktu mesela.olsun yine görünmeyen masraf lar illa oluyorBüyütüyorsunuz yeni doğum yapmışsınız. Biz her doğumda bir maaş içeri giriyoruz hediye falan da olmadığı halde.
Eşimin yüzünü gorsen anlarsın harcamaz tıp olduğunu,duruşu falan anlaşılır ya,eli sıkıdir,ben aksine birikim mi yapıyor diye düşündüm ama onu da bir iki maaşa görürüzTatlım şöyle diyeyim ben çalışmıyorum benim esimde 8.500 alıyor ayrıca 1800 ev kredisi ödüyoruz.
Bende senin gibiyim illa marka olacak diye almam kaliteli olmasi yeterli benim için.
Elbette hayat çok pahali oldu neye elimizi atsak yakıyor mübarek☹
Ama biz ucu ucuna yetiriyoruz arada yetmedigi oluyor elbette.
Acaba esinin senden habersiz harcama yapiyor olabilir mi yada senin maaştan bu sekilde istiyor?
EvetKredi kartı kullanıyor mu eşiniz?
Aynen,market harcamasını bilirim,tek başıma öğlen arası bile giderim çalıştığım zaman,iş yerindenYazdığınızda göre hiç gezmeyi kıyafet filan almıyorsunuz o yüzden yetmesi lazım
Ama çok da yüksek bir rakam değil marketler el yakıyor artık 2 poşet 200 TL içinde düzgün bişey de yok
Allah bağışlasın,biz de rutin aylık kontrol yok,bı kere gittik,bence her aya gerek yok, parasından diil,özel hastanede kızımın doktoru bile 4-5 ay sonra çağırmıştı,sindi de oğlum 2 aylık oluyor,bir kere gittik,bikac kere daha gideriz. Oğlunuz daha büyük,masraf çoktur, mutfak masrafı 3 olsa da şaşmam ama temizlik 500 fazla diil mi , organik yüzey temizleyici dermişimKendi giderlerimi yaziyim belki fikir olur size . Lütfen linćlemeyin musrif diyeBenimde 4 aylik kızim var.
Kira 950
Elektrik su 250tl
Dogalgaz 300tl (bebek oldugundan 15 20 gündür açıyorum yani tam 1 aylik değil)
Eşim ve benim telefonlarimiz 150tl
Internet 100tl
Dabacana su 150tl
Kizimın standart gideri en az 1200tl (bez mama ıslak mendil pisik kremi vitamin vs)
Kızımın rutin aylik kontrolü 150tl
Mutfak masrafı 2000tl
Arac akaryakit 300tl
Temizlik gideri ortalama 500tl
Sadece bunlar 5550 civarı tutuyor.
Eee rutin dısında çocugu hastaneye götürsek helede özel hastaneye ,muayene kan tahlili ilaç derken 500 600 tl gitgel 1000tl gidiyor.(ilaćlar ćok pahalandı)
Tabiki benim olmasa eşimin eşimin olmasa çocukların giyim ayakkabı vs gideri oluyor bu hesapta giyim giderleri yok.
Ayrica eşimle benim saģlik giderimiz yokmus gibide hesap yaptim.
Araba oldumu illa bir masrafi oluyor yakiti yaği bakımi kaskosu derken onlarda para tutuyor o da yok hesapta
Bu arada bir tanede oğlum var onun okul kitap oyuncak giderlerini hesaba katmadım hiç.
Eşiniz bilezikte almıs oyüzden hesap şaşırmistir oyüzden yüklenmeyin adama.
Geçim cok zorlaştı.
Evet cidden gelire göre gidiyorbilezik aldıysa eğer o ay için yetmemesi normal, zaten her ay bu durumu yaşamıyormuşsunuz. ama bence gelir ve giderlerinizi birbirinizle paylaşırsanız ne harcandığını görürseniz sizin de içiniz daha rahat eder, birlikte idare etmiş olursunuz. biz her ay oturup nereye ne kadar gitmiş bakarız.
herkes kendiyle ister istemez kıyas yapıyor evet fakat ne kadar geliri varsa insanın yaşam standartından dolayı o kadar harcaması oluyor. benim eşim ticaret yapıyor net maaşı belli değil, evimiz kira değil. çocuğumuz da yok ama bizden her ay daha çok para gidiyor.
4 gelse ona göre, 15 gelse ona göre yaşarsın çünkü ister istemez standartların değişiyor. ben böyle düşünüyorum. bu yüzden de net kıyaslamalar doğru olmaz. maaşının yetip yetmediğini en iyi eşiniz ve siz bilirsiniz.
4 kişilik aileye 8,5 bin TL yetmesi normal. Paranın adı var. Biz markete her gidişimizde biri etiketleri değiştiriyor.
Ev ekonomisinde sizde yer alın. Giderlerinize bakın. Kafanızda soru işareti kalmaz.
Yettiği için koymuyordum,tek tüktúr, benim Parama ne olduğunu yazmıştım,. Gözünüzden kaçmış olabilir, birikim yapıyordumBen anlayamadım siz evin giderlerini bilmiyor musunuzGenel olarak çok acaip geldi adamın parası adamda sizin para sizde ev bütçesi diye bir şey yok. Evin tüm giderlerini zaten adam karşılıyor anladığım kadarıyla sizin paraya ne oluyor? Ben de bu evde yaşıyorum masrafa ben de para koyayım diyor musunuz hiç??
Cidden saçmalık,ben de ilgilenicem artıkÜstelik yetmeyince de büyük bir şaşkınlık yaşıyor konu sahibi. İnsan nasıl bu kadar habersiz olur evinin giderlerinden?
Iste adam bir kere istemiş ya 2. Olursa diye korkuyoröyle bir şey dediğini sanmıyorum yani
Mesajınıza şaşırdım, gecinemeyip yakınmadim, acaba esim maaşı yetiyor mu diye konu açtım .yatırım yapıyorsunuz derken, iki maaşı harcayacak degiliz ya, hazır okul masrafları da yok, küçükken çocuklar biriktiricez, imkan olduğu ölçüde .yarın öbür gün iki maaş da gider , kibirli değilim çok şükür. Alaysı şekilde davranmayınEve giren para 13bin tl kiranız 750 tl. Yatırım yapıp ağlamanız cok ayıp cok. Bolluk içindesiniz ki bir de yatırım yapıyorsunuz.
Bunlar hep kibirden allah daha cok versin kardesim vah vah gecinmeniz pek zor.
KatılıyorumDaha 1 kere istemiş adam yıllardır. Eğer 2.ye veya 3.ye isterse art arda bunları düşünürsünüz. Anlamadım ki hiç mı güvenmiyorsunuz eşinize bir kere para istedi diye konu açıyorsunuz.
Bence de, cidden gezme tozma yokBizim eve toplamda 8500 giriyordur
Bizim kiramiz da size yakın hatta 650 kiramiz var
Ama inanın hiçbir ay birikim olmuyor
Belki de bilezikten olmuştur
Yok yok, bilezik duruyor, Allah korusun,sağlık sorunu ve ev alma dışında boş yere bozdurmam,daha yeni zatenBana da bu tuhaf geldi.. Erkekler bunu genelde yalan söylediği zaman yapar.. Baştan söyleyim de sonra sorun olmasın mahiyetinde ama içini eşelesen yalanı ortaya çıkar.. Bence altın falan değil başka bir şey var.. Altın duruyor mu yerinde acaba? Ne yazılar okuyoruz bileziği alıp yerine yenisini koymak için yeniden borçlananlar falan! Çok mu güvensiz olduk bu koca milletine
Acayip araştırarak alıyorum.tesekkurler,hatta onları ben karttan internette n araştırıp alıyorum. Banka hesaplari da bölüşülür tabiki,hatta bir kişi evi gecindirip diğeri evi odediyse vb hepsi ispatlanir,basit işler bunlar,ben uzatmak istemediğinden kısa kestim o konuyu .Alakasız olacak ama bezi, ıslak mendili vs internetten indirim takip ederek alın. Bütün hesabı kocanızın tutuyor olması sizin ister istemez fiyat karşılaştırması vs yapmadan almanıza sebep oluyordur. Yani faturalari bilmezse insan nasıl çok mu elektrik harcıyorum vs diye kontrol edebilir ki. Mutfak masrafları zaten kuruyemis, meyve, et vs tüketiliyorsa çok fazla oluyor. Mama da eğer alerji maması filansa rapor çıkarıp ucretsiz alabilirsiniz. Özel doktorlar bunu söylemiyor bazen. Bazi kisiler "boşanınca butun biriktirdiğin sana mı kalacak " vs diye bakmış olaya da benim bildiğim banka hesapları da bölüşülüyor bosanınca. Yanlış mı biliyorum acaba?
Denicem8500 liraya geçim falan yok artık. Sıkışması normal.
Bir ay rol değiştirseniz tüm alışverişi yapsanız her gideri ödeseniz anlarsınız.
Normalde geçinilir hatta artar derdim ama geçen markete gittim, elma, armut, mandalina, kızıma birkaç abur-cubur, yumurta, gazoz, yoğurt ve ayran aldım. Birde yarım kilo kıyma( indirim vardı), 250tl verdim. 3 poşet tam dolmadı. Bizim gelirimiz çok şükür iyi ama her ay daha fazla harcadığımı fark ediyorum. 8500 geçinilebilecek bir maaş sizin harcamalarınıza bakınca. Kiranız düşük, krediniz taksidiniz yok. Bu ay ekstralar olmuş yetmemiş. Ama evin ekonomisini eşinizle konuşmamanız garip geldi bana.
Ne kadar güzel bir mesaj , şiir gibi olmuşAlıntı yaptığınız kişi nezdinde yazmıyorum baştan söyleyeyim de sataşıyor gibi olmasın.
İnsanlar millet bahçesine termos götürüp çocuk parkta koşunca gezdim sanmaya başladı son zamanlarda.
Ay sonu elindeki 50 lirayı kumbaraya atmayı birikim sanmaya başladı.
Kaşar almak yerine tost peyniri almayı alışverişten saymaya başladı.
Mangal eğlencesi bitti alt gelir grubu için, o masraf kalemi eksildi. Tavuk kanat önemli masraf kalemlerindendi.
Kuruyemiş/kuru meyve makbul gibi yerlerden düz çekirdek alınmaya başlandı. Ağız oyalanıyor, görev tamamlandı.
Milletin köydeki ailesi kışlık salça erişte vs gönderdi mutfaklar dolu şu an.
Genelde bunlar var o geçiniyoruz, para biriktiriyoruz, rahatımız yerindelerin altında. Her böyle konuya yazdığım bir mesaj var, hayatta kalmak geçinmek değildir.
50 TL yi ben de sorgulamam, kira ve bir miktar daha para demiştim, 750+yaklaşık 1.500 .yani 50 olsa o an yoktur , çıkışmamistir, eşim paranın yetmediğini dile getirdiKatılıyorum
Konu bana çok çiğ geldi
Eşim dün benden 50 lira su faturası parası istedi. Hiç aklıma bile gelmedi endişelenmek...
Çok garipsedim konuyu. Evliliğim böyle olsun istemezdin
Kızlar; benim sorunum bu maaşla geçinilir mi değil
Şu şu harcamalarla eşimin maaşı yetiyor mu? Şeklinde .
Herkese teşekkür ederim, az çok şekillendi kafamda bazı şeyler .
5 bin lira istede de endişelenmem hep mi isteyecek diye50 TL yi ben de sorgulamam, kira ve bir miktar daha para demiştim, 750+yaklaşık 1.500 .yani 50 olsa o an yoktur , çıkışmamistir, eşim paranın yetmediğini dile getirdi
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?