Soya_Sosu :Karar verdim, Zayıflayacağım )) Hedef yeniden 60 !

selam yasemin
ben dün sanki tatlı krizine doğru gidiyordum ki aklıma muz kakao geldi
hem doydum
hem krizim o anda bitti
hemde çikolata yemiş gibi hissettim kendimi
dene istersen tokta tutabilir.

Dostlar atışır da yiğitler susar mi

Elma armut püftek yerin tutar mi

Adem olan light mamul yutar mi

Er kişi hazzetmez kepekten liften

Doymuş ile doymamış yağ bir olur mu

Sıratta kaloriden sual olur mu

Hiç nutrasweet baklava olur mu

Coşar su deli gönül börek, manti, pizzayla

Ürkütme gözünü hiç hacimle boyla

Elastik bir hayvandır mide olur yayla

Çiçek dalda güzeldir kuzu şişte

Beyaz kırmızı tartışmak bos bu işte

Fikirler değişir her yiyişte

Verdiğin pehrize budur gayratım
Bundan başka uyamayon doktor bey
3 sepet yumurta sabah kahvaltım
Teker teker sayamayon doktor bey

2 legen pilav bir yayık ayran
İster yaglı olsun ister yavan
Yanına kesiyom beş kilo sovon
Yeyom yeyom yeyom doyamayon doktor bey

3 tencere bamya yirim bişince
20 tas su içip biraz koşunca
Her yanım sökülüp garnım şişince
Sağlam göynek giyemeyom doktor bey

Bazı az geliyo 5 kasa hurma
7 lahana olan yapıyoruz sorma
Onudamı yedin hiç sorma
Utanıyom diyemeyom doktor bey

Günde 2 çuval unum gidiyor
Avradım her sabah ekmek ediyor
Bir gazan fasulye gönül deyo
Artırmaya gıyamayon doktor bey

Şimdiye acımdan çoktan öldüydüm
Sag olsun komşular yardım ediyor
Bir kuzudan başka yemem söz verdim
Ayıp olur cayamam doktor bey

Yılda 40 dönüm bostan ekerim
Bende başka kimse yemesin derim
Kavunu karbuzu kabuklu yİrim
Acelemden soyamayon doktor bey

Bilmem gara memed garı nider
Buymuş gısmetim buymuş kader
Bi günde yediğim işte bu kadar
daha fazla yeyemeyon doktor beey

alıntıdır...

yoğurt ve pre-probiotikler
Süt ürünlerinin ana gıda gruplarından olan yoğurt en besleyici, sağlıklı ve yüksek miktarda protein , kalsiyum, fosfor, iyod, flor ve çeşitli vitaminleri de içermektedir.

Yoğurt bağışıklık sistemini güçlendirerek bir çok hastalığı önleyici etkiye sahiptir. Yoğurdun ve yoğurt üretiminde kullanılan laktik asit bakterilerinin kanser, enfeksiyonlar, gastro intestinal hastalıklar ve astım gibi hastalıkları önleyici etkilerinin olduğu yapılan araştırmalarda bulunmuştur. Tüm bu hastalıkların oluşmasında en önemli nedenin bağışıklık sistemi olduğu saptanmıştır.

Yoğurdun bağışıklık sistemine uyarıcı etkisinden dolayı çeşitli hastalıkların önlenmesinde önemli bir etkendir. Yoğurdu sofralarından eksik etmeyen kişiler ve özellikle yaşlılar gibi bağışıklık sistemi baskılanmış gruplarda bağışıklık sistemi ile ilgili hastalıklara karşı direnç de artmaktadır.

Ve yoğurt hakkında bilmemiz gerekenler:

-Zararlı bakterilerin üremesini durdurarak bağırsakların düzenli olarak çalışmasını sağlar.

-Sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına yardımcı etkisi bulunmaktadır, mide rahatsızlıklarını önler.

-Şeker hastaları için yararlı bir besindir,kan şekerini düzenleyici etkisi bulunmaktadır. Kaymağı alınmış ve ekşimemiş yoğurt tercih edilmelidir.

-Bağırsak düzensizliklerinin giderilmesine, özellikle çocuk ve yetişkinlerde karşılaşılan ishallerin tedavisine yardımcı olur.

-Bağırsaklarda bulunan tehlikeli ve zararlı mikropların çoğalmalarına ve hatta yaşamalarına engel olur.

-Kanser riskini azaltır, özellikle kolon kanserine karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır.

-Vücuttaki kolesterol miktarının azalmasına yardımcı olur, LDL-kolesterolü azaltır.

-Kanda sağlıklı asit baz dengesi sağlar.

-Süt ve süt ürünlerini tükettikten sonra laktoz intolerans nedeniyle bağırsaklarda gaz problemi yaşayan kişilerde laktozu parçalanması nedeniyle gaz oluşumu azaltır.

-Bağırsakları temizlediği, zararlı bakterileri önleyerek ishal oluşumunu engellediği için gıda zehirlenmelerine karşı koruyucudur.

-Bağırsaklarda B vitaminlerinin üretilmesini sağlar.

-Suyuyla birlikte yenmelidir, suyu vitamin içerir. Süzme yoğurtta B vitamini kalmaz.

-Rahatlatıcı etkisi bulunmaktadır, bu nedenle iyi bir uyku için idealdir.

-Kalsiyumun daha fazla emilmesini ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesini sağlamaktadır.

-Antibiyotik kullananlar, ilacın etkisiyle zarar görebilecek yararlı bakterilerin korunması amacıyla, yoğurt yemelidirler.

-Midesi çok duyarlı olanlar, oniki parmak bağırsağı ülseri olanlara dokunabilir.Bu durumda dikkatli tüketilmelidir.

-Yoğurt, ayrıca inulin adıyla bilinen, alt sindirim sistemindeki sağlığı geliştirici bakterilerin üremelerini ve canlı kalmalarını sağlayan prebiotik bir madde içermektedir. Yoğurt gibi fermente süt ürünlerinin üretiminde kullanılan geleneksel laktik asit bakterileri gastrointestinal sistemde canlı kalamaz.

Probiyotik gıdalar 'yeterli sayıda alındığı zaman bağırsak mikroflorasının dengesini geliştirerek katkıda bulunan canlı bakteriler içeren gıdalar' olarak tanımlanmaktadır. Probiyotiklerin bağışıklık sistemini geliştirdiği ve kolon kanseri riskini de düşürdüğü belirtilmektedir. Geleneksel olarak probiyotikler yoğurt ve diğer fermente gıdalara eklenirken, son yıllarda içeceklere ve tablet, kapsül veya dondurularak kurutulmuş formdaki preparatlara da ilave edilmiştir.

Sindirim sisteminde bulunan bu yararlı bakterilerin etkileri, onların canlı olmasına ve metabolik aktivitelerine bağlıdır.Probiyotikler yutuldukları zaman mide ve safra asitleri tarafından elimine olabilirler,ancak bir kısmı kalın barsağa ulaşır ve orada yerleşir. Üremeleri oligosakkarit olarak bilinen kompleks karbonhidratların varlığına bağlıdır. Belirli oligosakkaritler prebiyotikler olarak düşünülür. Bunlar sindirilemeyen gıdalardır, ancak kolondaki bir veya sınırlı sayıdaki bakterinin aktivitesi ve üremesini destekleyerek yarar sağlar. Probiyotik gıdalardan maksimum yararın sağlanabilmasi için, prebiyotikler kullanılır. Fermente olabilen lif türleri, zararlı bakterilerin gelişimini engelleyerek probiyotik etki gösterir. Barsak içindeki ortamın pH'sını değiştirerek aside dönüştürür ve zararlı bakteri enzimlerinin çalışmasını engeller. Böylece sağlık üzerinde koruyucu etkiye sahiptir.

Probiotikler ve prebiotikler, daha etkili olmaları için bir arada kullanılmakta ve buna da sinbiyotikler adı verilmektedir.

Yoğurdun içerdiği probiotik ve prebiotik maddelerin kabızlık, ishal, kalp hastalıkları, şeker, kemik erimesi, oburluk ve kalın bağırsak kanseri gibi çeşitli rahatsızlıklara iyi geldiği,bağışıklık sistemini güçlendirdiği özellikle immunoglobulin A'dan zengin olduğu, B grubu vitaminler ve Folik asit sentezinde yer aldığı, laktozun sindirimini kolaylaştırdığı ve ishali önleyici etkisinin bulunduğu bilinmektedir.

Deyim yerindeyse, yoğurt 7'den 70'e herkese lazım. Hatta en çok 7'sindekine ve 70'indekine lazım. Bu yüzden çocuk yaşlı herkesin günlük beslenmelerinde muhakkak yoğurda yer vermesi gerekmektedir.

Formda kalmak için egzersiz yapmanın önemli olduğunu hep söylüyorum ancak egzersizden beklediğiniz en iyi sonucu alabilmek için sağlıklı beslenmeniz de gerekiyor.

Vücudunuzu doğru beslerseniz egzersiz sonrasındaki gücünüz daha da artar ve kas yapımında hızlı yol alabilirsiniz;

1-Yulaf: Antrenman sırasında kaslarınızı verimli çalıştırmak ama çabuk yorulmamak istiyorsanız, karbonhidratlar en yakın arkadaşlarınız olacaktır. Karbonhidratlar, vücudumuza glikoz sağlar. Bunları kaslarınızın akaryakıtı gibi düşünebilirsiniz. Fakat nasıl farklı benzin sınıflandırması varsa karbonhidratlarda da durum aynı, tüm karbonhidratlar eşit etki göstermez. Yavaş sindirilen gruptakiler (tam tahıllardan gelen kompleks karbonhidratlar) kan şekerini belli bir dengede tutup enerjinizi yüksek tutar. Yulaf, bu anlamda en iyi besin. Yulafta betaglukan isimli suda çözünebilen lif var. Bu lif, yavaş sindirildiği için antrenman sırasında kan şekerini kontrol etmenize yardımcı olur. Maksimum fayda için tam yulafı tercih etmenizi öneriyorum. Basit karbonhidratlarsa egzersiz öncesi iyi seçimler değil.

2-Kahve: Spordan bir saat önce içilen 350 ml. kahve, antrenmanın daha uzun sürmesini ve dayanıklılığı artırıyor, ayrıca egzersiz bağlı ağrıları da azaltıyor. Erkekler üzerinde, 2009 yılında küçük çapta yapılan bir çalışmaya göre, bisiklete binmeden bir saat önce yüksek kafein alan erkekler, almayanlara oranla daha az kas ağrısı çekti. Kafeinin, vücudunuzdan su kaybettireceğinizi düşünüyorsanız, kaygılanmanıza gerek yok, beraberinde su içerseniz sorun olmaz.

3-İstiridye: Demir yüklü bu besin, tüm vücudumuza oksijen taşıyan hemoglobinin yapımında görev alır. Antrenman sırasında enerjinizi yüksek tutmak istiyorsanız yeterli demir alımına çok dikkat etmelisiniz. Kaslarınız çalışırken yeterli oksijen alamazsa laktik asit ortaya çıkar, böylece çok çabuk yorulursunuz ve fiziksel aktivitelerde maksimum performansa ulaşmanız mümkün olmaz. Sadece altı orta boy istiridye, kadınların günlük demir ihtiyacının yüzde 20'sini, erkeklerinse demir ihtiyacının yüzde 50'sini karşılar.

4-Badem: Çok iyi bir antioksidan kaynağı olmakla birlikte flavonoidler, fenolik asit ve immün sistemi destekleyen E vitamini bakımından zengin. Bu öğelerin hepsi vücudu serbest radikallere karşı korur. Bir araştırmaya göre, yemek öncesinde günde 60 adet badem tüketen bisikletçilerin antioksidan alımları yüzde 43 daha yüksek.

5-Kuru Erik: Enerji barlarını bir süre kenara koyup, elinize küçük bir paket doğal kuru erik alın.Ara Ögünlerinize 4 adet kuru erik , en pratik enerji sağlayıcınız olacaktır. Spor sırasında enerjiyi yükseltici karbonhidrat, potasyum ve demir içerir. Potasyum, doğal olarak sıvı dengesini sağlayıp, dehidratasyonu (su kaybını) engeller ve böylece kas kramplarını da ortadan kaldırır.

6-Su: Bir saat ya da daha uzun süre egzersiz yapacaksanız veya fazla terliyorsanız, su vücudunuz için muhteşem bir içecektir. Vücudunuz için yeterli sıvı alınıp alınmadığını bilmenin en kolay yolu; egzersiz öncesi ve sonrası tartılmak. Kaybettiğiniz her yarım kilo için 2-3 bardak su içmeniz gerekir.

7-Lor peyniri ve Dogal Bal: Egzersiz sonrası kaslarınız, onarım ve yeniden yapım için proteine ihtiyaç duyar. Süt kesiği olarak da adlandırılan lor peyniri, oldukça zengin protein içeriğiyle size çok uygun. Yanına birazcık da çabuk sindirilen karbonhidrat olan balı eklerseniz kaslarınız bu harika ara öğünler karşısında daha çabuk kendini toparlayacaktır. Bir çalışmaya göre, ağır egzersizlerden sonra bal tüketilmesi, yorgun kasların daha hızlı çalışmasına sağlıyor. Ve kasların daha hızlı toparlanmasına yardımcı oluyor.

8-Somon/Hamsi: 85 gr. somon tüketerek, 22 gr. yüksek kalitede protein ve daha da önemlisi omega-3 elde edebilirsiniz. Somon aynı zamanda doğal D vitamini kaynağı. D vitamini özellikle kas yapımı için oldukça önemli. Vücuttaki düşük D vitamin seviyeleri, kasların dayanıklılığını azaltır.

9-Domates suyu: Eğer bir saat veya üzerinde spor yapıyor ya da koşuyorsanız, sadece sıvı kaybetmiyorsunuz aynı zamanda terle birlikte vücudunuzdan sodyum ve potasyum gibi elektrolitlerde gidiyor. Bu elektrolitleri, sporcu içecekleriyle veya bir bardak domates suyuyla yerine koyabilirsiniz. 240 ml. domates suyuyla standart sporcu içeceklerinden alacağınız sodyumu 6.5, potasyumuysa 15 kez daha fazla alabilirsiniz.

10-Zencefil: Tüm egzersiz çalışmalarınız kas ağrısıyla mı sonuçlanıyor? Bu durumda ilaçlara başvurmak yerine zencefili kullanmayı deneyin. 2010 yılında ağrı üzerine yapılan bir çalışmanın sonuçlarına göre zencefil tüketimi, güçlü anti-enflamatuvar etkisiyle egzersiz sonrası kas ağrılarını azaltıcı etki gösteriyor. Eklemlerdeki katılığı ve şişkinliği azaltıyor. Baskın bir tada sahip olduğu için taze zencefili havuç ve elmayla katı presten geçirip içine tarçın, pekmez ekleyerek de tüketebilirsiniz.

Önemi
Süt, insan beslenmesinde çok önemli gıda maddelerindendir. Yeni doğan bebeğin besin gereksinmeleri anne sütü tarafından karşılanmaktadır.
1)
Yeni doğmuş bebeğin anne sütü ile beslenmesi, büyümesi, gelişmesi ve zeka gelişiminde çok önemlidir. Doğumdan sonra salgılanan ilk sütün (kolostrum) bebeğe verilmesi çok önemlidir. Bağışıklık sistemini güçlendiren kolostrum, normal sütten daha koyu ve daha sarı renktedir. İçindeki besin öğeleri konsantrasyonu daha yüksektir. Doğumdan 4-5 gün sonra süt normal kıvamını alır.
Sütünden yararlanılan hayvanların başında inek gelir. Bunun yanı sıra manda, koyun, keçi, deve gibi pek çok hayvanın sütleri de kullanılmaktadır.
2)
Isıl İşlemler
Pastörizasyon: Süt, fabrikalarda süzüldükten sonra 80-85°C ‘de 15-20 saniye ısıtılıp süratle soğutulur ve ambalajlanır. Pastörize edilmiş süt, buzdolabında yazın 24 saat, kışın 3-4 gün saklanabilir.Sterilizasyon: Süt, 140-150°C ‘de 2-4 saniye ısıtılıp hızla soğutulur ve özel kutularda ambalajlanır. Uzun ömürlü süt (UHT) olarak bilinen bu sütlerin raf ömrü 3-6 ay arasında değişmektedir. Açıldıktan sonra buzdolabında saklanmalı ve 1-2 gün içinde tüketilmelidir.
3)
Çeşitleri
Tereyağı: Süt, yoğurt ve kremanın çeşitli şekillerde işlenmesiyle elde edilen yağca zengin, aromalı bir süt ürünüdür.

Krema: Süt yağının çekilmesi ve işlenmesiyle elde edilir. Yemek pişirmede ve servislerinde kullanımı artmıştır.
Dondurma: Sütün şeker, harç ve aroma maddeleriyle karışımından hazırlanan dondurma, iyi bir enerji ve protein kaynağıdır.

Ayran:Yoğurt içerisine belirli oranda su ve tuz katılması ile elde edilen, yalnız ülkemize özgü, hoş ve kıvamlı bir içecektir
4)
Besin Değeri
Süt; su, yağ, protein, karbonhidrat, mineraller ve vitaminlerden oluşmuştur.Ortalama olarak sütün %87.3’ü su, %5’i karbonhidrat, %3.5’i yağ, %3.4’ü protein, %0.7’si mineral maddelerdir. Sütün bileşimi; hayvanın cinsi, beslenme şekli ve mevsimlere göre farklılık gösterebilmektedir.

Süt proteinleri;kazein, laktolbumin ve laktoglobülindir.
Hayvansal kaynaklı olan süt ve türevleri iyi kalitede protein içerir.
Minerallerden kalsiyum ve fosforun en iyi kaynağıdır.
Süt ve türevleri C vitamini ve demir yönünden en fakir besinlerdir.
5)
Günlük Alınması Gereken Porsiyon Miktarları
Günde en az 2-3 porsiyon tüketilmesi uygundur.

Süt/yoğurt: 1 orta boy su bardağı = (230-250g.)

Ayran: 2 orta boy su bardağı= (230-250g.’dır.)

Peynir/çökelek:2 kibrit kutusu büyüklüğünde = (50- 60g.)

Muhallebi/sütlaç:2 küçük kase veya 1 büyük kase=(150-250g.)

bunlar taylan kümelini sitesinden okudum ve paylaşmak istedim

neymiş hepsinin belli bir ölçüsü varmış

kızlar işlerim yoğun yazdıklarınızı akşam evde okuyacağım
öğlen
1 yk dan az zeytinyağı kuru soğan biraz ıspanak 1 yk kaşığı lor peyniri 1 yumurta ve baharatla kendime omlet yaptım
1 dilim çavdar ekmeği 3 kaşık yoğurt

yaz geldi iyice artık yaptığımız sporda daha fazla terleyeceğiz daha fazla sıvı kaybedeceğiz...bende bu konuda bir bilgi paylaşmak istedim.

ben mesela terlediğimde 1 koca bardak su içer bırakırdım bu miktarı 2 bardak şeklinde yapmamız gerekiyormuş.

yürüyüş yada spor sonrası kana kana içtiğimiz su miktarını 2 katına çıkarırsak tam olarak kaybettiğimiz suyu geri almış oluyoruz.

KiZlar öğle daha yiyemedim gundeyim..
Ama yanımda karanabahar getirdim
2 dilim cavdar ekmegi getirdim onu yiycem... 1litre su ictim şimdi buraya yeşil çay getirdim
Suyla yeşil çay icicem...
GorusuruZ kiZlar

Soyayi merak ettim ... Yazık ne yapiyorki??? Kiyamam!!!

insan nerde olursa olsun gezmede sokakta aklı burda oluyor demi alışkanlık yaptı bu topik hepimizde

bende şimdi şekersiz türk kahvesi içtim sevmedim zor içtim nasıl bunu bilemem
:26:

çok begendim bunu yaaaaaaaaaaaa

Dağ tepesinde bir çam olamazsan
Vâdide bir çalı ol,
Fakat, oradaki en iyi küçük çalı sen olmalısın.
Çalı olamazsan bir ot parçası ol,
Bir yola neşe ver.
Bir misk çiçeği olamazsan bir saz ol,
Fakat gölün içindeki en canlı saz sen olmalısın.
Hepimiz kaptan olamayız, tayfa olmağa mecburuz.
Dünyada hepimiz için birer şey var,
... Yapılacak büyük işler, küçük işler var.
Yapacağınız iş, size en yakın olan iştir.
Cadde olamazsan patika ol,
Güneş olamazsan yıldız ol;
Kazanmak ya da kaybetmek ölçü ile değildir.
Sen her neysen, onun en iyisi olmalısın!

~Douglas Malloch~

qwertybaby seni azminden dolayı yürekten tebrik ederim arkadaşım
güne gidip karnıbaharını ve yeşil çayını yanında götüren bu arkadaşımıza kocamaaaaaaaaan alkışşşşşşşş

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…