- 4 Ekim 2012
- 16.992
- 33.532
- 798
- Konu Sahibi Migrenmagduru
-
Onu ikisinden de kısmak değil ikisine paylaştırmak olarak düşünmeniz daha doğru bence. İnsanlar sevdikleriyle “paylaşırlar” sahip olduklarını , ailenin bireyleridir kardeşler. Siz ilkini üniversiteye gönderdikten sonra bile doğurabilirsiniz ikinciyi o kadar gençsiniz yani. Ben 28 yaşında nişanlanmıştım :) sizin kararınız zaten kimse karışamaz.Uzun guzel ömrü olsun evladinizin, bende sizin gibi düşünüyorum eşimde hatta, şimdi şöyleki belki tek çocuk bırakmak bencillik ama kardeş yapıp ikisinden de kısmak sadece maddi değil manevi olarakta daha büyük bencillik.
Haklısınız belki ama şu an bu fikirden çok uzağım ha ilerde belki değişir fikrim Aynen yaşım müsait henüz neden acele edeyim kiOnu ikisinden de kısmak değil ikisine paylaştırmak olarak düşünmeniz daha doğru bence. İnsanlar sevdikleriyle “paylaşırlar” sahip olduklarını , ailenin bireyleridir kardeşler. Siz ilkini üniversiteye gönderdikten sonra bile doğurabilirsiniz ikinciyi o kadar gençsiniz yani. Ben 28 yaşında nişanlanmıştım :) sizin kararınız zaten kimse karışamaz.
Kesinlikle katılıyorum cocuguma Allah izin verirse her imkanı sağlamak istiyorum, ha şu an fazlaca imkanım olsa bile 2.yi düşünmem o ayrı.O soruların sonu gelmez ,ikinci bebeği yapsan üçüncüyü düşünüyor musunuz diye sorarlar .
Önemli olan sizin ne istediğiniz tek çocuk olmak tabi ki korkunç değil .Maddi imkanlarıniz el verdiğince çocuğunuzu en iyi şekilde yetistirirsiniz .Çocuk sayısı arttıkça sunulan imkanlar kisitlaniyor.
Hah gerçekten beni anlamışsınız, yani sanki beni tanımıyormuş gibi saçma sapan bir gazlama girisimine girmesi beni kızdıran zaten , milleti kıskanıp doğuracak olsam ohooooBen de 2. çocuğu yapmayacağım.
Soranlara da kesin bi dille istemediğimi söylüyorum. Gerek kv, gerek annem bu kadar kararlı olduğumu bildikleri için üstelemiyor. Diğer insanlara da "he he kısmet" deyip geçiyorum.
Bu hayat sizin, kimsenin dayatmalarıyla şekillendirmek zorunda değilsiniz. Kv'niz aklınca eltinizi takdir ederek sizi gaza getirmeye çalışmış. Oyuna gelmeyin.
Hayır bu aradan çıkarmayı ne kadar basite alıyorlar çok kızıyorum bu lafa sanki temizlik yapılıyor aman avizeleri de sil aradan çıksın der gibi:)) çocuk ya bu eğitimi psikolojisi yediği içtiği giydiği nolacak jay allahım ya .3 yaşıında oğlum ikinciyi de çıkar aradan diyorlar. düşünmüyorum diyorum geçiyorum çokta sallamıyorum önemli olan benim düşündüğüm. insanlar söyler durur boşver
var benim kayınvalidem. hiç karışmadı ya yapın ya yapmayın. sadece bir kez hatırlıyorum. bebek düşündüğümüzü söylemiştik. oda hemen olmazsa endise etmeyin sakın. benimde ilki geç oldu demişti.şu bebek meselesine burnunu sokmayan bir tane kv tanımıyorum :)
+1000Takma kardeşim boşver insanlar siz hamile kalana kadar verir de verir gazı dogurursunuz etrafinizda o akıl verenlerin birini bulamazsınız yardım falan hak getire yapayalnız iki çocukla kendinizi yemeye başlarsınız olan size olur ki siz bunun baya bilincindesiniz belli o.
Tek çocuk kardeşi olmadı ilerde yalnız kalacak gunahina girdiniz bile diyenler oluyor bu derece cehalet içinde olan insanların aklıyla çocuk mu yapılır ayrıca ne ayıp yahu sana ne kardeşim benim rahim bekcimmisin belki hastayım belki özel durumum var söyleyemiyorum bu neyin baskısı ..
Tek çocuk sahibiyim ikinci asla ve kesinlikle düşünmüyorum çocuk bile düşünmüyordum zaten başka gelinlere nasip ikinciyi yaşarsın inşallah deyip cevaplarını verdim . İnsanlar anlayışı bırakın anlatıyorsun uz hala diretiyorlar o daha vahim ne sizin sağlığınız ne maddi durumunuz gerçekten onemsenmiyor dogur dogur anca bunu biliyorlar.
O zaman o böyle şeyler söylediğinde siz de "Helal olsun ona aferin. Her sene bi tane doğursun ki siz de bebek sevmekten mahrum kalmamış olun. Ben başka yapmayacağım çünkü, benim yerime de doğursun" deyiverin :)Hah gerçekten beni anlamışsınız, yani sanki beni tanımıyormuş gibi saçma sapan bir gazlama girisimine girmesi beni kızdıran zaten , milleti kıskanıp doğuracak olsam ohoooo
Yaa değil mi bu aç çıplak çocukların kısmetini unutmuş sanırım, hem maddi hem manevi olarak zor evet ayrıca bu çocuk 3 yaşına gelince bitecek bir macera değil ki insan yetişecek ya insan..nasıl bu kadar cahil olabiliyorlar anlamıyorum.var benim kayınvalidem. hiç karışmadı ya yapın ya yapmayın. sadece bir kez hatırlıyorum. bebek düşündüğümüzü söylemiştik. oda hemen olmazsa endise etmeyin sakın. benimde ilki geç oldu demişti.konuya gelicek olursak. kardeş dünyanın en tatlı şeyi. bazen diyorum keşke bir tane daha olsaydı. ama maddi durum zorluyorsa bir bebekle daha bir çok sıkıntıya girecekseniz yapmayın. yani bu durum maddiyata çok bağlı bence. bebek kısmetiyle geliyor diyenler olcaktır şiimdi. ben sokaklarda bir sürü kısmetiyle gelememiş çocuk gösterebilirim.
Ahaha bu da iyiymiş, yani torunsa al torun doğuran var işte benden ne istiyorsunuz?O zaman o böyle şeyler söylediğinde siz de "Helal olsun ona aferin. Her sene bi tane doğursun ki siz de bebek sevmekten mahrum kalmamış olun. Ben başka yapmayacağım çünkü, benim yerime de doğursun" deyiverin :)
Kardeşim olmasaydı, eksik olurdum diyerek konuya gireyim.
Bu konuyu ben de çok düşünüyorum; kalabalık aileleri çok severim, imrenirim. Oğlum doğmadan önce, "En az 3 çocuk yaparım, hep beraber kudururuz, evde kızlar-oğlanlar çetesi kurarız ahahaha" derdim.
Nitekim 9 yaşına kadar tek çocuk olarak büyüdüm, annemler ikinciyi düşünmüyorlarmış. Ama kardeş konusunu takıntı gibi "Niye kardeşim yok?" diye ısrarla sorup "Benim de kardeşim olsun." diye mızıldadıkça, annemler ikinci çocuk fikrini sorgulamışlar. Ve kardeşim oldu 9 yaş farkla, iyi ki de oldu. Onsuz bir hayat düşünemiyorum. Oğlumun teyzesi var, benim kız kardeşim, annemin sağ kolu, kızlar çetesi...
İlave edeyim: Eşim tek çocuk.
Lafı nereye getireceğim toparlamaya çalışıyorum kafamda, düzgün anlatmak için;
Oğlum olduktan sonra çok zor bir alışma süreci yaşadım, hatta çoğu kez şunu söylemişimdir "Annelik bana göre değilmiş" ve benim kalabalık aile hayallerim kendiliğinden çöktü. Yani değil 3. çocuk, 2.yi bile düşünemiyorum şu an. Gerçi oğlan henüz küçük, yeni 1 yaşını doldurdu ama hamilelik artı bu bir sene, benden sanki 10 seneyi aldı götürdü. Çocuk, emek isteyen bir şey biliyorsunuz; herkes doğurur, herkes büyütür de nasıl büyütür, burada başlıyor işte mesele. Kimi çocuğu çocuğa emanet eder, karnı ne kadar tok, üşür mü terler mi sallamaz, gece bebek açlıktan ağlar soğuk mamayı dayar geçer, bilmem kaç haftada bir yıkar, çişli bezle gün bitirir, sevgi-ilgi yetersiz, tv 7-24 açık çocuk önünde, okula gönderir öğretmeni çocuğun anasını babasını yılda bir kez anca görür, Allah'a emanet öyle saldım çayıra mevlam kayıra büyütür gider. Öyleleri patır patır doğuruyor işte bir de üzerine "Aaa bi daha yap kız ne zorluğu var?" diyor.
Benim için zor... Sürekli takipte kalmak, sigarayı anıra anıra bıraktığım koca 2 sene, ilgilenmek, uykusu-yemesi düzenli olsun diye kendini paralamak, bir gün kakasını yapamasa onla beraber kabız olmak, bir şey yemek istemediği gün senin de bir şey yemek istememen vs vs... Psikolojik olarak acayip bir süreç. Hele doğum ve sonrası vücudumun o sancılı ve berbat dönemleri ile birleşince... Uykusuzluk, yıkanmaya bile vaktinin olmadığı zamanlar, kahve içmek için bir an oturduğunda tekrar başlayan ağlama sesi... Bir kez daha yapabilir miyim?? Kim için?? Oğlum için, o yalnız kalmasın diye...
Bencillik olarak yorumlamıyorum bunu, aslında bu ikinci çocuğu düşünmeyen vicdanlı ve ilgili bir anne için büyük fedakarlık, cesaret ve psikolojik kumar. İkinci çocuk için doğru ailede bir hayat-varlık şansı, ilk çocuk için ömürlük yoldaş, gelecek nesil için dayı,teyze,amca, hala... Aile demek...
Oğlumun bizden ve ömürde yarıyı geçmiş dede ve ninelerinden başka, sadece bir tane teyzesi var şu hayatta.
Dayısı yok, ikinci bir teyzesi yok, amcası yok, halası yok...
Ailem tek çocukta ısrar etseydi, teyzesi de olmayacaktı.
Onu tek çocuk bırakmalı mıyım şimdi?
Ben kardeşimsiz eksik olurmuşum derken hem de?
Ancak ben bu psikolojik kumardan layığıyla çıkabilir miyim ikinci kez, işte bu kısmı netleştirmek mesele.
Gerçekten öyle güzel yazmışsınız ki...benim çocuğa bakış açım şu; misal benim oğlum var diyelim evlendi 30 yaşında adam evde karısına yardım etmiyor bencillik ediyorsa işte orada en büyük suçlu ben ve babası, biz zamanın da bir şeyleri öğretememiş olacağız ki bu oğlan hoduk olmuş:)) ve ben cocuguma tüm evrensel değerleri uygulayarak öğretmeyi seçmiş bir anneyim bu durumda 2.çocuk zorlar ve itiraf da edeyim içinden gelmiyor.İşin kv tarafını bilemem; çok da önemli değil. Ama tek çocuk kısmını ben de çok düşünüyorum. Benzer bir konuya daha önce şöyle yazmışım:
Yani... Ne niyebilirim; olsa bi dert, olmasa bi dert.
Kiskandirma çabaları da tamamen yobazlık eskiden öyle görmüş onu yansıtıyor iyi madem eltiniz bol bol dogursun işte ne güzel torun seviyosunuz sayesinde bana lüzum kalmadı deyin geçin .+1000
Kesinlikle , çocuk ya bu sanki eşyadan bahsediyorlar koca bir insan hayatı , bu kadar basite indirmelerine mi kızayım salak kıskandırma çabalarıyla belki doğurur gayretlerine mi bilemedim .
Hayır kimsenin kimseden çocuk talebi olamaz, evet eltimden hazzetmiyorum haklı olarak..yine belirteyim benim kızdığım nokta bu konuda net olmama rağmen saçma muhabbettelerle aklınca beni s*dik yarışına sokup çocuk yaptıracak ki benim karakterimi biliyor.Kayınvalideniz yakın bir akrabanızın hamileliğini haber vermiş. Her ailenin muhakkak söyleyeceği gibide 2. torun talebinde bulunmuş. Absürt bir durum göremedim. Siz eltinizden haz etmediğiniz için sorun etmişsiniz.
Allah eğer sıralı ölüm verirse, elbetteki her çocuğun bi kardeşi olsun derim. Siz onun için her şeyi sağlayabilirsiniz ama kardeş samimiyetini ve sıcaklığını sağlayamazsınız.
Yapmak zorunda mısınız? Hayır. Bence çocuk eksik kalmış olur mu? Evet. Terazi sizin, siz ölçüp biçip karar vereceksiniz. Eleştiriye açık değil bu.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?