Hiç takma canm geçen yaz akşam seansyla otobüs yolculuğu yapmıştım 7 saatlik yol bari gece uyurum dedim üniformalı bi güvenlikçi gelip arapçadan biseyler söyledi soru sorar gibi. 'Pardon?' dedim şöyle bi süzdü geçti öküz. (üzerimdede lacivert ferace, spor ayakkabı, koyu renk şal var ama gayet marka ve modern giyinirim)
Hiç takmadım bile ırkçıdan farkı yok böylelerinin.
Beni de tesettürlü oluşumdan ötürü tezgahından kovan, kötü kötü süzen insanlar oluyor. Mesela bir kere yolda yürürken bi teyse 70 yaşlarında çantasıyla böğrüme bir geçirdi neye uğradığımı şaşırdım döndüm baktım arkasını dönmüş tip tip bakarak gidiyordu. Ama hiç ağrıma gitmedi acıdım sadece.. Zihniyetine acıdım. Tezgah olayından birini bahsedeyim yabancı bayanlar vardı fiyat sorup duruyorlardı ben bi tane sordum alacaktım bi tane daha alayım diye düşündüm ve diğer beğendiğim parçanında fiyatını sordum adam bana eeh kalabalık yapma gibi bir laf söyledi. Alacaklarımı bıraktım çektim gittim. Neden aşağınlanmış hissedeyim ki mesela? Kimin aşağılık olduğu sizcede ortada değil mi? Bu hakaretleri, eziyetleri Rabbimin emrini yerine getirdiğimiz için çekiyorsak ne mutlu bize. Karşılıksız kalmayacak ki. Çekende çektirende hak ettiğini alacak. Hiç kafaya takma..aslında doğrudan söylemek istememiştim tartışmalara yanlış anlaşılmalara yol açar diye.. belirtmek isterim ki o hüloğğğcu, bizim bacılarımızı aşağılıyorlar kesiminden değilim, nefret de ederim.. ben de dediğim gibi 19 yaşındayım ilk defa karşılaştım.. siyah feracem kot pantolonum sırt çantamla gitmiştim, ki bu halle üniversiteye de staj yaptığım devlet dairesinde de gayet rahattım.. o çalışanın nesine kötü gözüktüm bilemedim açıkçası..
Marka ve modern ? Modern olmayan nasıl oluyor ?
Diye sordum bende okurken.Marka ve modern ? Modern olmayan nasıl oluyor ?
Arkadaşım insanın üzerinde kara çarşaf olunca ne oluyor ki?Kıyafetinde bir acayiplik yokmuş. Kapalılara kimse garip bakmıyor artık. Kara çarşaf da yokmuş üzerinde. Bence sorun giyimde değil çalışanın cinsliği...
Bende anlamadım ..Arkadaşım insanın üzerinde kara çarşaf olunca ne oluyor ki?
NolursunuzArkadaşım insanın üzerinde kara çarşaf olunca ne oluyor ki?
Evet cok sinir bozucu bi durum bende evlenirken gelinlik bakmaya gittigim yerde boyle bisey yasadim. Bi gelinlik begendigim bunu deneyebilir miyim dedim. Alacaksaniz deneyin yasak dedi. Bu nasil bi esnaflik ya ben denemeden nerden bileyim alip almayacagimi. Belki olmayacak belki yakismayacak fizigime... hem alicam deyip denesem sonrada almasam nolacak dava felan mi acacaksin dedim. Yok kirleniyor dedi. Allahim Ya Rabbim dedim ve hizla uzaklastim ordanmerhaba..
yaklaşık 5 ay önce oldu bu olay öncelikle.. öğrenciyim, çok fazla okunacak makale oluyor, dizüstü bilgisayarım çok ağır şöyle hafif bi iPad alayım dedim.. teknoloji marketlerine güvenmiyorum garanti konusunda sıkıntı çıkarıyorlar diye apple'ın internet sitesinden alacaktım ama almadan bi teknosa ya uğrayayım inceleyeyim öyle sipariş veririm diye düşündüm. stajdaydım zaten öğle arasında gittim.
zaten girdim tabletlere bakıyorum kimse ilgilenmedi, artık bakar mısınız diyince baktı bi görevli.. incelemek istiyorum dedim, senli benli laubali bi şekilde konuşarak "alacaksan kutuyu açarım bakarsın" dedi. air2 modeli aklımdaydı ama pro modelini de bi sorayım fiyatı nedir burada yok sanırım diyince "o pahalı" dedi. ben de sinirlendim orada fiyatından size ne pahalı ucuz ne demek diyince önce air 2 modelini sordun uzatma o pahalı dedi.. ben de daha da sinirlenince müdürünüzü çağırır mısınız dedim, adam da bekle bekle gelir diye söylendi.. benimle böyle konuşamazsınız dedim ama sakin olmaya çalışıyorum, adam "akıllı ol bana bağırma sen kimsin" diye bağırdı durdu güvenliği çağırın diye kendi aralarında konuştular, zaten içkili gibiydi... elim ayağım titreye titreye sizi şikayet edeceğim diye çıktım mağazadan arkamdan "sizin gibiler hep böyle kalın kafalı defol" diye bağırdı...
tabi gerekli yere şikayette bulundum uyarı aldığını söylediler ama ben etkisinden kurtulamadım sanırım...
ben hiçbir zaman giyimim kuşamımdan ötürü yargılanmadım, üniversite öğrencisiyim hocalarım çevrem her zaman zihnime, bilgi ve becerilerime göre değerlendirdi, beni BEN olduğum sevip sayarken bu tip insan müsveddesi bir tipin hadsizce orada müşteriyken beni böyle aşağılaması çok ağrıma gitti...
o "sizin gibiler" lafını söylerken giyimime imada bulundu farkındayım.. ve bu yüzden bu zamana kadar gururla taşıdığım, boynum her zaman dik ne modanın ne de başka bir şeyin etkileyemediği giyimim beni aşağılık bir haldeymişim gibi hissettiriyor.. o kadar eğitimimin, okuduğum kitapların, sevdiğim müziklerin bir kenara itilmiş sadece giyimim bazılarına göre "çağdışı" diye cahil, okumamış bilinçsiz olarak görülüyormuşum hissine kapılıyorum.. -bunu yazarken tartışma çıkarmak değil amacım..- bende fena etki yaptı bu olay, başta farkında değildim ama düşününce bu olaydan sonra bu eziklik aşağılık hissi başladı.. elimde değil, yardımınızı bekliyorum...
Valla dünyada tesettürlüye de hala kötü davranan var, tesettürlü olmayana. Bu hep böylr olmaya devam da edecek zaten. Neden? Çünkü esas sorun kadına kötü davranılması. Adamlar ve hatta kadınlar, bir kadına kötü davranılmayı normal karşılıyorlar. Bu böyle gittiği sürece de aşağılayan öteleyen cok olucak zaten kadınları.
Ben biliyorum hala tesettürlü diye isleri daha da zorlastiran laf sokan hocalar var. Ya da kıyafeti açık diye de değersiz görenler..
Burdaki asıl konu kadına sözlü şiddet olması. Eminim basrolümüz bir erkek olsaydı bu kadar cesaret edemezdi kimse. Neden? Çünkü o bir erkek, hatta Errrrrrrrrkkkekk !
Aynen.. Ve kendisini de doğuranın, kendisiyle evlenenin ve toplumdaki diğer cinsin kadın olduğunu bilmeyen bir Erkekler dünyasında yaşıyoruz gerçekten..
Ben tartışma çıkarmak istememiştim ki. Ancak şu kurduğunuz cümle dikketimi çekti ’’toplumun örfüne uygun giyinmek gerebiliyor islami kurallar şaşmadan’’ şahsen toplumun görüşü demiyelim de bazı dış görünüşle yargılayan sığ düşüncelilerin görüşü beni ilgilendirmiyor. O kişilerin görüşü için Allah’ın emrini riske atamam. ikisini bir arada götürmeye çalışsam birinden biri illaki gider iki kuma bir arada gitmez hesabı. Kaldı ki Allah ın en hoşnut olduğunu yapmaya çalıştığım sıra bazılarının düşüncesine, beğenisine de yer verip kararımdan vaz geçsem Hak teala gücenmez mi? Önemli olan budur benim için.NolursunuzTartışma olmasın bu postun altında.. :| Anladığım kadarıyla arkadaşın kastettiği şey şu,bazı kesimlerce garip karşılanan bir şey çarşaf, daha doğrusu alışılmamış ve ilginçlerine gidiyor insanların.. Daha da doğrusu Türk toplumu için çarşaf takvadan çok farklı anlamlara kayabiliyor, örtünürken İslami kurallar şaşmadan toplumun örfüne de uygun giyinmek gerekebiliyor bazen, siz beni anladınız...
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?