şim SSK’lı olup, 20 Ocak’ta doğum yapacak. Şu an 32. haftada ve doktordan çalışabilir raporu aldık. Doğum parası için ne koşullar aranıyor? Merak ettiğim SSK alacağımız parayı aylık mı, yoksa 4 ay sonra SSK’dan mı alacağız? Süt parasını nasıl alırız? Koray Kaya
4-1/a kapsamındaki (SSK) sigortalı kadının gebeliğinin başladığı tarihten itibaren doğumdan önceki ilk sekiz haftalık (çoğul gebelik halinde ise ilk on haftalık) süreye kadar olan gebelik ve analık haliyle ilgili rahatsızlık ve özürlülük halleri analık hali kabul edilmektedir. Sigortalı kadının isteği ve hekimin onayı ile doğuma üç hafta kalıncaya kadar çalışılması halinde, doğum öncesi kullanılmayan bu süre doğum sonrası istirahat süresine eklenir.
Öncelikle doğuma 3 hafta kalınca, doktor raporuyla doğum izninin başlatılması gereklidir. Buna göre, 4-1/a bendi kapsamındaki (SSK) sigortalı kadının analığı halinde, doğumdan önceki bir yıl içinde en az doksan gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması şartıyla, doğumdan önceki ve sonraki sekizer haftalık sürede, çoğul gebelik halinde ise doğumdan önceki sekiz haftalık süreye iki haftalık süre ilave edilerek çalışmadığı her gün için geçici iş göremezlik ödeneği verilir.
Doğumla ilgili istirahat parasından yararlanmak için doğumdan bir yıl içinde en az doksan gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması yeterlidir. Doğum öncesi ve sonrasındaki çalışılmayan süreler için işverenlerin, İşveren Vizite Kağıdı ve Çalışamazlık Belgesi Girişi yapmaları gereklidir.
İlgili sağlık kuruluşunun düzenlediği raporun SGK müdürlüğüne ulaşmasını müteakip bir hafta içerisinde ödemeler PTT aracılığıyla gönderilecektir. Gecikme olması halinde raporun hastaneden SGK müdürlüğüne gönderilip gönderilmediğini araştırmanızda yarar var. Ayrıca her rapor için ayrı ayrı ödeme yapılacaktır. Analık sigortasından sigortalı kadına veya sigortalı olmayan karısının doğum yapması nedeniyle sigortalı erkeğe, 4/ (a) ve 4/(b) bentleri kapsamındaki sigortalılardan; kendi çalışmalarından dolayı gelir veya aylık alan kadına ya da gelir veya aylık alan erkeğin sigortalı olmayan eşine süt parası denilen emzirme yardımı verilmesi hükme bağlanmıştır.
Sosyal güvenlik reformu ile yaşaması şartıyla her çocuk için doğum tarihinde geçerli olan ve SGK Yönetim Kurulu’nca belirlenip Bakan tarafından onaylanan tarife üzerinden emzirme ödeneği verileceği hükme bağlanmıştır. Buna göre SGK tarafından verilmesi gereken emzirme ödeneği 2009 yılı için 70.00 TL olarak belirlenmiştir. Emzirme ödeneği verilebilmesi için, 4-1/a bendi kapsamında olanlar (SSK) için doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması şarttır.
aysun gördun dımı cnm bu yazıyı
Evet duanın gücüne yürekten inanan biri olduğum için dün ablamla konuşuyordum,o da ağzı dualı bi tiptir.Doğum anında hepinize dua görevi vericem dedim bana ve bebişime dua edin diye..
bak bu gönderdiğin linkteki de güzel..
aysunnn
canım merve haklı. yarın için rapor al... öyle ben hastaneye gidicem falan da deme. sabah git al raporunu. eşin götürsün olmazsa işyerine yada fakslayın.
kızlar dogru söyluyorsunuzz
yarın benn sabahtan izin alayım sağlık ocagından ve hamile oldugumu dair rapor alayım dimi sgk da lazım olacaktır :26:
müdüre ne diyeyim yarın gelemicem diyee:26:
bu linkide aysun atmıştı, sık kullanılanlara ekledim bende :)
sen bütün önemli duaları sureleri yaz ver ellerine, sen doğumdayken onları okusunlar sürekli.
yarın benn sabahtan izin alayım sağlık ocagından ve hamile oldugumu dair rapor alayım dimi sgk da lazım olacaktır :26:
sen doguma yakın ver canım dogum anı aklıan bısey gelmıyo ınsanın
benımde dogumum kolay olmustu hemsıre bıle dedı sen cok dua almıssın dıye ıns gene oyle olur
gordum şekercim ama kafam dondu ssk calısmaya devam etmesi gefekmıyor mu doğum izni ssk lı olup izne ayrılmaktan bahsedilmiyor mu :26:
kuzum sakın ol bak hersey daha ıyı olcak hem erkenden ızne cıkıcan hem haklarını fazlasıyla alıcan sağlık ocagından alabılecegın belgelerı al mudure hıc bır acıklama yapma.sabah anı rahatsızlandım dersın.esek degıllerse anlarlar tepkı oldugunu.
o paylastıgım yazıda 3-4 ay sıgortanın yatmıs olması yeterlı ılla doğuma kadr sskn devam etmek zorunda degıl tamammı
sımdı bıde ıskuru arasana ordan da maas alabılırsın bence.dekı bukadar zamandır calısıyorum 6 aylık hamıleyken ısten cıkarttıcaklar de işsizlık maasına basvurabılırmıyım de merak ettım
cnm bı arkadaşımın eşı cıkarıldı ışten 10 ay 740 tl sanırım ucret alıcak
Jelatin Gerçeği ve Helal Gıda : Sızıntı Dergisi
mervecik
maşallah kuzum sana... valla iyi yol göstericisin
ıste hem tazmınatını hem doğum parasını hemde ıssızlık maaslarının hepsını alabılırse super olur bebıs ıcın ee artık bı ıstanbul yaparsın aysunum okadar parayı bursada nasıl harcıcan:))
ayy esracım oldu mu yaa benım oglum yemez ama ben cok severım epeydırde yemıydoum oglen markette görünce aldım bı paket jelıbon yemıycem mı sımdı sıgır jelatını yazıyor :26:
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?