2012 Kasım Anneleri

Bizim .....


  • Ankete Katılan
    370

canım benim mesajımın altında han çizelge var bak onun en alt satırında "Hamilelik Günlüğünü İmza alanına eklemek için tıklayın" yazısı var pembe onu tıkla acılan pencerede anlatıyor sonra oradaki linki tıkla doğması muhtemel olan tarihi yaz ve kaydet bu kadar fıstık
 
Son düzenleme:
merhaba kızlar bu hafta çok yoğundu işlerim derken dün gece kasık agrım basladı bu sabahda bel agrısı ve kasık agrısı olunca bizim hastanedeki uzmana göründüm o da kan ve idrar tahlili yaptı hepsi temiz çıktı içimiz rahat etsin dedi ultrasonla bakalım dedi..7+4 de bir hafta geriden gelen miniğim bugün ultrasonda bir gün ilerde çıktı 9+2 çıktı...arayı kapatmış çok şükür 7+4 de 7 mm boyu şimdi 20 mm olmuş...dr da bu hafta hep aykta kaldıysan o yüzden agrıların olmuş olabilir dedi bide bu haftadan itibaren rahim yukarı çıkmaya baslıyormuş ve rahimini büyümesi arttığı için bel agrıları artabilirmiş kızlar bilgilerinize...bende artık bir an önce mesainin bitipte eve gitmeyi bekliyrum :)
 

benimde 16:30 randavum var hadi hayırlısı... ne diyecek bize bakalım aynı bel ağrısı bende de var sol yanım özellikle
 
Son düzenleme:

ohh çok şükür canım. senin pıtırcık hızlı büyüyüp yetişmiş haftasına benim de ağrılarım vardı biraz ama psikolojimden kaynaklanıyordu sanırım. şuan çok iyiyim mesela
ahh bugün mesai bitse de valla ben de eve gitmek istiyorummm. gerçi yarın da öğlene kadar mesai var
 
sanırsam benim bebeişim en büyükkk (abla yazıcaktım nedense) :26:

sen bizden dee büyüksünnnnn
ayy evet ya heyecanlandim simdi bak senin altta dokuz hafta gorunuyo ben 10 haftalik oldum bgun bu durumda ilk ben mi dogaracagim bu durumda ayyy annecimmmm:18:
cok saol canim yapayim hemen
bu arada benim muhtemel dogum tarihi bazi hesaplayicilarda 1kasim bazilarinda 2 kasim cikiyo hangisini dikkate almaliyim sizce??:26:
 
Bugün bir çoğumuzun eşleri tersinden kalkmışlar herhalde,bir tane de bende var..:113:Tartıştığımız konu ise "sinema"
Biz 2 haftada bir mutlaka sinemaya gideriz,kuzenlerle,genç yengelerle falan..

Benim de ne zamandır istediğim bi film var(titanların öfkesi)ona gitmek istiyorum.Ama yok yengesi başka filme gitmek istiyomuş ta kendisi de o filme gitmek istiyomuş ta muş,muş,muş.....Ben 1 haftadır söylüyorum bari başbaşa şu filme gidelim"gideriz,bakarız vs"

Ama yengesinin istediği film için bana danışma gereği bile duymadı,bende tek başıma gidip izlicem o filmi,o da gitsin yengesiyle izlesin...

Ay içimi döktüm kusura bakmayın,bu da sorun mu dersiniz şimdi tabi ki değil,ama iş başka işte.Sinir oldum bi kere....
 

canım gözün aydın. bebeğinin hemencecik büyümesine sevindim. inşallah hep yolunda gider herşey. bel ağrılarıyla ilgili yazdıkların iyi oldu. birçok arkadaşımızın ağrıyor. benim 2 gün ağırdı geçti çok şükür.
 
KIZLAR ÇALIŞANLAR İÇİN BU YÖNETMELİĞİ OKUMALARINI TAVSİYE EDERİM

gebe ve emzikli kadınlar ile ilgili yönetmelik kısacası bizim haklarımızdan bahsediyor


GEBE VEYA EMZİREN KADINLARIN ÇALIŞTIRILMA ŞARTLARIYLA
EMZİRME ODALARI VE ÇOCUK BAKIM YURTLARINA
DAİR YÖNETMELİK

BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç
Madde 1 - Bu Yönetmeliğin amacı, işyerlerindeki gebe, yeni doğum yapmış veya emziren işçilerin işteki güvenlik ve sağlığının sağlanması ve geliştirilmesini destekleyecek önlemler uygulamak ve bu işçilerin hangi dönemlerde ne gibi işlerde çalıştırılmalarının yasak olduğunu, çalıştırılabileceği işlerde hangi şart ve usullere uyulacağını, emzirme odalarının veya çocuk bakım yurtlarının (kreş) nasıl kurulacağını ve hangi şartları taşıyacağını belirlemektir.

Kapsam
Madde 2 - Bu Yönetmelik, 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanunu kapsamındaki kadın işçi çalıştıran işyerlerine uygulanır.

Dayanak
Madde 3 - Bu Yönetmelik, 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununun 88 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar
Madde 4 - Bu Yönetmelikte geçen;
Gebe işçi: İşverenini, durumu hakkında herhangi bir sağlık kurumundan alacağı belge ile bilgilendiren gebe işçiyi,
Yeni doğum yapmış işçi: Yeni doğum yapmış ve işverenini durumu hakkında bilgilendiren işçiyi,
Emziren işçi: 0-1 yaş arası çocuğunu emzirmekte olan ve işverenini durumu hakkında bilgilendiren işçiyi,
Emzirme odaları: Bir yaşından küçük çocukların bırakılması, bakılması ve işçilerin çocuklarını emzirmeleri için ayrılan odaları,
Yurt/Çocuk bakım yurdu/Kreş: 0-6 yaş (6 yaşını tamamlamayan) arasındaki çocukların bakım ve eğitimlerinin yapıldığı yerleri
ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM
Genel Hükümler

Genel Değerlendirme
Madde 5 - Gebe, yeni doğum yapmış ve emziren işçilerin güvenlik ve sağlığı için tehlikeli sayılan kimyasal, fiziksel ve biyolojik etkenlerin ve sanayi proseslerinin - süreçlerinin işçiler üzerindeki etkileri değerlendirilerek bunlar için alınacak önlemler aşağıda belirtilmiştir.
Bu önlemler, işçilerin yaptıkları işle bağlantılı hareketleri, duruşları, zihinsel ve bedensel yorgunluğu da kapsar.
a) Fiziksel ve zihinsel yorgunluk ile ilgili olarak; gebe, yeni doğum yapmış ve emziren işçilerin çalışma saatleri ve ara dinlenmeleri geçici olarak yeniden düzenlenir, söz konusu işçilerin çalışma saatlerinin gece süresine ve gebe işçilerin çalışmalarının günün erken saatlerine rastlamaması için gereken önlemler alınır.
b) Postüral problemler ile ilgili olarak; çalışma mahalli ve çalışma düzeni, gebe, yeni doğum yapmış ve emziren işçilerin postüral (duruş) problemlerini ve kaza riskini azaltacak şekilde yeniden düzenlenir, mümkün olduğu durumlarda oturarak çalışmaları sağlanır.
Gebeliğin durumuna göre yorgunluğun ve diğer postüral problemlerin azaltılması veya ortadan kaldırılması için dinlenme araları ihtiyaca göre daha sık ve uzun olarak düzenlenir.
c) Yüksekte çalışmalarda, gebe işçinin çalışma yerlerinin platform, merdiven gibi yüksek ve düşme tehlikesi olan yerlerde olmaması için gerekli düzenlemeler yapılır.
d) Çalışma saatleri ve çalışma hızı ile ilgili olarak; çalışma hızının, saatlerinin ve işteki yoğunluğun işçinin önerileri dikkate alınarak mümkün olduğunca uygun hale getirilmesi için gerekli şartlar sağlanır.
e) Gebe ve yeni doğum yapmış işçinin yalnız çalıştırılmaması esastır. Ancak zorunluluk halinde gebe ve yeni doğum yapmış işçinin yalnız çalıştırılması gerektiğinde işyerinde bulunan diğer çalışanlarla kolayca iletişim sağlayabilmeleri için gerekli önlemler alınır.
Ayrıca işçinin uygun tıbbi ve diğer destekleri alabilmesi için gerekli düzenlemeler yapılır, acil yardım prosedürlerinde bu durum göz önüne alınır.
f) İş stresi ile ilgili olarak; gebe, yeni doğum yapmış ve emziren işçiyi, çalışma koşulları, çalışma saatleri, müşterilerle ve üçüncü kişilerle ilişkiler, iş yükü, işini kaybetme korkusu gibi stres faktörlerinden koruyucu önlemler alınır.
Düşük veya ölü doğum yapmış veya doğumdan sonra bebeğini kaybetmiş işçiyi stresten korumak için özel itina gösterilir.
g) Gebe işçinin, ayakta çalışması gereken işlerde, mümkün olan durumlarda oturması sağlanır, sürekli oturarak veya ayakta çalışma engellenir, çalışmanın böyle düzenlenmesinin mümkün olmadığı durumlarda dinlenme araları artırılır, ayrıca hamileliğin gelişimine göre gerekli önlemler alınır.
h) Dinlenme ve diğer iyileştirici olanakların sağlanması ile ilgili olarak; gebe işçinin sigarasız ve dumansız bir ortamda gerekli aralıklarla oturarak veya rahatça uzanacak şekilde fiziksel ve zihinsel olarak dinlenmesini sağlayacak şartlar temin edilir. Gebe, yeni doğum yapmış ve emziren işçinin sık tuvalete gitme ihtiyacı göz önüne alınarak uzun süreli çalışmalar ve ekip çalışmaları bu gereksinime uygun olarak düzenlenir, ayrıca enfeksiyon ve diğer hastalıklara karşı gerekli hijyen şartları sağlanır. Gebe ve yeni doğum yapmış işçinin, kişisel ihtiyaçları göz önüne alınarak, beslenme molasının, temiz içme suyu temininin ve diğer ihtiyaçlarının kendileriyle de istişare edilerek karşılanması sağlanır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Özel Hükümler

Özel Riskler
Madde 6 - Gebe, yeni doğum yapmış ve emziren işçinin güvenlik ve sağlığı için tehlikeli sayılan kimyasal, fiziksel ve biyolojik etkenlerin ve sanayi proseslerinin işçinin üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi sonucu, bunlar için alınacak genel önlemlerle birlikte aşağıda belirtilen durumlarla ilgili riskler ve alınacak özel önlemler belirtilmiştir;
a) Fiziksel etkenlerden;
1) Şok ve titreşim ile ilgili olarak; gebe işçinin, ani darbelere, sarsıntıya, uzun süreli titreşime maruz kalacağı işlerde ve iş makinelerinde, delicilerde çalıştırılmaları yasaktır.
Vücudun alt kısmını, bilhassa karın bölgesini etkileyen düşük frekanslı uzun süreli titreşime ve sürekli sarsıntıya maruziyeti de önleyecek tedbirler alınır.
2) Gürültü ile ilgili olarak; gebe işçinin çalıştığı yerdeki gürültü seviyesinin, en düşük maruziyet etkin değeri olan 80 dB(A) yı geçmemesi sağlanır. Eğer gürültü seviyesi düşürülemiyorsa işçinin yeri değiştirilir.
Kişisel koruyucularla da olsa limitleri aşan gürültülü ortamda gebe işçilerin çalıştırılmaları yasaktır.
3) İyonize radyasyon ile ilgili olarak; gebe işçi iyonize radyasyon kaynaklarının bulunduğu yerlerde çalıştırılmaz, bu gibi yerlere girmemesi uyarı levhaları ile belirtilir.
Emziren işçi radyasyonla kirlenmiş olan yerlerde ve işlerde çalıştırılmaz.
4) İyonizasyona neden olmayan radyasyon ile ilgili olarak; gebe, yeni doğum yapmış ve emziren işçinin iyonize olmayan radyasyon kaynaklarından etkilenmesini önleyecek tedbirler alınır.
5) Soğuk, sıcak ve yüksek basınç ile ilgili olarak; gebe, yeni doğum yapmış ve emziren işçinin yaptığı işin niteliği göz önünde bulundurularak çalıştığı yerlerin sıcaklığının ve basıncının sağlık riski yaratmayacak düzeyde olması sağlanır.
b) Biyolojik etkenler ile ilgili olarak; gebe, yeni doğum yapmış ve emziren işçinin, 10/6/2004 tarihli ve 25488 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Biyolojik Etkenlere Maruziyet Risklerinin Önlenmesi Hakkında Yönetmelikte tanımlanan grup 2, grup 3 ve grup 4 biyolojik etkenlerin risk teşkil ettiği yerlerde ve işlerde çalıştırılmaları yasaktır.
Ancak işçinin bağışıklığı varsa durum değerlendirilmesi yapılarak çalışmasına izin verilebilir.
c) Kimyasal etkenler ile ilgili olarak; kanserojen, mutajen, çok toksik, toksik, zararlı, alerjik, üreme için toksik ve emzirilen çocuğa zararlı olabilen kimyasalların üretildiği, işlendiği, kullanıldığı işlerde gebe, yeni doğum yapmış ve emziren işçinin çalıştırılması esas olarak yasaktır.
Ancak, işçinin çalıştırılmasında zorunluluk varsa ve teknik olarak bu maddeler daha az zararlı olanlarla değiştirilemiyorsa, gebe işçi, mutajen ve üreme için toksik maddelerle, emziren ve yeni doğum yapmış işçi, emzirilen çocuğa zararlı olabilen kimyasalların dışındaki maddelerle, ancak her türlü önlem alınarak ve sağlık durumları ile maruziyet düzeyleri sürekli kontrol altında tutularak çalıştırılabilir.
d) Çalışma koşulları ile ilgili olarak;
1) Gebe ve yeni doğum yapmış işçinin kendilerinin ve bebeklerinin sağlığını olumsuz etkileyecek şekilde elle yükleme ve araçsız taşıma işlerinde çalıştırılmaları yasaktır. Bu tür işlerde risk değerlendirmesi yapılır, gerektiğinde iş değişikliği sağlanır.
Gebelik süresi boyunca hiçbir surette elle taşıma işi yaptırılmaz.
2) Kişisel koruyucular gebe, yeni doğum yapmış ve emziren işçiyi tam koruyacak şekilde vücuduna uygun olmalı, bu kişilerin hareketlerine engel olmamalı ve vücut ölçüleri değiştikçe yenileri temin edilmelidir. Uygun koruyucu sağlanamadığı durumlarda işçi bu işlerde çalıştırılamaz.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Değerlendirme ve Bilgilendirme

Değerlendirme
Madde 7 - İşçi gebelik ve emzirmeye başlama halinde işvereni bilgilendirir.
İşveren, gebe, yeni doğum yapmış ve emziren işçi ile ilgili olarak, işyerindeki maruziyetin şeklini, düzeyini ve süresini EK-I, II, III de verilen etkenler, prosesler, çalışma koşulları veya özel bir riske maruz kalma olasılığı bulunan işler için koruyucu veya önleyici önlemler aracılığıyla aşağıdaki kapsamda değerlendirir;
a) Olası güvenlik ve sağlık risklerinin, gebe, yeni doğum yapmış ve emziren işçilerin gebelikleri ve emzirmeleri üzerindeki olası etkilerinin değerlendirilmesi,
b) Alınacak önlemlerin kararlaştırılması.
İşveren, işten kaynaklanan vardiyalı çalışma, işini kaybetme korkusu, iş yükü ve benzeri stres faktörlerini ve kişisel olarak işçiyi etkileyen psikososyal ve tıbbi faktörleri de dikkate almak zorundadır.
İşyerindeki gebe, yeni doğum yapmış ve emziren işçi, yapılan değerlendirmenin sonuçları ve işte güvenlik ve sağlık amacıyla alınması gereken önlemler hakkında bilgilendirilir.

Değerlendirme Sonuçlarını İzleyen Eylem
Madde 8 - İşveren, değerlendirme sonuçları, gebe, yeni doğum yapmış ve emziren işçi için bir güvenlik veya sağlık riskini veya işçinin gebeliği veya emzirmesi üzerindeki bir etkiyi ortaya çıkardığında, ilgili işçinin çalışma koşullarını ve/veya çalışma saatlerini, bu işçinin bu risklere maruz kalmasını önleyecek bir biçimde, geçici olarak değiştirir.
Çalışma koşullarının ve/veya çalışma saatlerinin uyarlanması teknik veya nesnel anlamda olanaklı değilse, işveren ilgili işçiyi başka bir işe aktarmak için gerekli önlemleri alır.
Hekim raporu ile gerekli görüldüğü takdirde, gebe işçi sağlığına uygun daha hafif işlerde çalıştırılır. Bu halde işçinin ücretinde bir indirim yapılmaz. Başka bir işe aktarılması teknik ve makul olarak mümkün değilse, işçinin güvenlik ve sağlığının korunması için gerekli süre içinde, işçinin isteği halinde ücretsiz izinli sayılması sağlanır. Bu süre, yıllık ücretli izin hakkının hesabında dikkate alınmaz.


BEŞİNCİ BÖLÜM
Çalışma Koşulları ve İzinler

Gece Çalışması
Madde 9 - Emziren işçinin doğumu izleyen 6 ay boyunca gece çalıştırılması yasaktır.
Yeni doğum yapmış işçinin doğumu izleyen sekiz haftalık süre sonunda, emziren işçinin ise, 6 aylık süreden sonra gece çalışması yapmasının güvenlik ve sağlık açısından sakıncalı olduğunun hekim raporu ile belirlendiği dönem boyunca, gece çalıştırılması yasaktır.
Kadın işçiler, gebe olduklarının hekim raporuyla tespitinden itibaren doğuma kadar geçen sürede gece çalışmaya zorlanamazlar.

Çalışma Saatleri
Madde 10 - Gebe, yeni doğum yapmış ve emziren işçi günde yedi buçuk saatten fazla çalıştırılamaz.

Analık İzni
Madde 11 - Gebe işçinin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı haftalık süre için çalıştırılmaması esastır. Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak sekiz haftalık süreye iki hafta süre eklenir. Ancak, sağlık durumu uygun olduğu takdirde, hekimin onayı ile gebe işçi isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Ancak bu durumda gece çalışması yaptırılmaz ve gebe işçinin çalıştığı süreler doğum sonrası sürelere eklenir.
Yukarıda öngörülen süreler, işçinin sağlık durumuna ve işin özelliğine göre doğumdan önce ve sonra gerekirse artırılabilir. Bu süreler hekim raporu ile belirtilir.
İsteği halinde kadın işçiye, onaltı haftalık sürenin tamamlanmasından veya çoğul gebelik halinde onsekiz haftalık süreden sonra altı aya kadar ücretsiz izin verilir. Bu süre yıllık ücretli izin hesabında dikkate alınmaz.

Gebe İşçinin Muayene İzni
Madde 12 - Gebe işçilere gebelikleri süresince, periyodik kontrolleri için ücretli izin verilir.

Emziren İşçinin Çalıştırılması
Madde 13 - Emziren işçilerin, 16/6/2004 tarihli ve 25494 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Ağır ve Tehlikeli İşler Yönetmeliğinde kadınların çalıştırılabilecekleri belirtilmiş olan işlerde çalıştırılabilmeleri için, doğumdan sonraki sekiz haftanın bitiminde ve işe başlamalarından önce, işyeri hekimi, işyeri ortak sağlık birimi, işçi sağlığı dispanserleri, bunların bulunmadığı yerlerde sırasıyla en yakın Sosyal Sigortalar Kurumu, Sağlık Ocağı, Hükümet veya belediye hekimlerine muayene ettirilerek çalışmalarına engel durumları olmadığının raporla belirlenmesi gerekir.
Muayene sonunda ağır ve tehlikeli işlerde çalışmasının sakıncalı olduğu hekim raporuyla belirlenen işçi, doğumdan sonra ilk altı ay içinde bu işlerde çalıştırılamaz.

Emzirme İzni
Madde 14 - Kadın işçilere bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilir. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağını işçi kendisi belirler. Bu süre günlük çalışma süresinden sayılır.

günde 7.5 saatten fazla çalıştırılamaz deniliyor ama işverenler buna uymuyor maaleseeeffffff
 

Allahım yaaa yengesi için mii seni kırıyor? benimkinin annesi içindi, şükretmem gerek sanırım Yok erkekler gerçekten anlamıyor, destek olduklarını sanıyorlar kendi çaplarında...
 

belki beraber doğururuz canım. 15 kasım benim. ama sezaryen olacam 15 gün önceden...yani 1-2 kasım beklenen doğum...(bi akksilik olmazsa.)bayrama denk gelmeyelimdeee
 

oo maşallahh kuzuyaa canımm sağlıkla büyüsün inş.... Ahh bel ağrılarıı şimdiden böyle son aylarda nasıl olucaz kimbilir...
 
Moonsun bu eski sanırım. 6 aydan küçük bebeler için 3 saat; 6ay-1 yaş arası içide 1,5 saat süt izni veriliyor artık.
 
Moonsun bu eski sanırım. 6 aydan küçük bebeler için 3 saat; 6ay-1 yaş arası içide 1,5 saat süt izni veriliyor artık.

hayır canım yönetmelikleri takip ediyorum yasal sartlardan sorumluyum firmada yönetmelik değiştirilmedi daha canım şimdilik geçerli olan bu tatlım Resmi gazetede ve lebib yalkında da bu yönetmelik geçerli görunuyor
 
Allahım yaaa yengesi için mii seni kırıyor? benimkinin annesi içindi, şükretmem gerek sanırım Yok erkekler gerçekten anlamıyor, destek olduklarını sanıyorlar kendi çaplarında...

Ay sorma neymiş efendim kendisi de o filme gitmek istiyormuş.
Gerçekten yaa dediğin gibi destek olduklarını sanıyorlar ama yok nafile...İşte yengesini de çok severim sevmediğim biri de değil ama kendisi bilir,akşama görür beyefendi..
 

canım bu iş kanununa tabii olanlar için mi? ben 657 ye tabiyim ve 6 aya kadar 3 saat süt iznimiz var.
 
belki beraber doğururuz canım. 15 kasım benim. ama sezaryen olacam 15 gün önceden...yani 1-2 kasım beklenen doğum...(bi akksilik olmazsa.)bayrama denk gelmeyelimdeee

canım senin 2.bebek mi neden sezeryan olucaksın ve neden 15 gun oncesınden olucaksın canım ben bilemiyorumda ondan soruyorum tatlım:44:
 

ahh canım şu erkeklerrr sanıırm bizi hiçbir zaman anlamayacaklar....ne kusuru canım yaaa tabikide burda deşarj oluyoruz biz..sen yine çok takma canım yaa bebişin canı ne izlemek istiyorsa sen onu izel ..biletler alındı mı bilmiyorum ama her an film değişebilir..
 
ben 10+1'im :) 1 kasım muhtemeln doğum tarihi :)

ayy sağlıklı doğsunlar da istedikleri zaman gelsinler minişlerimizzzz


canım sıkma canını. onun istediği filme de senin istediğin filme de gidin. Olmaz mı?
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…