2012 Nisan Anneleri

Bebeğimin cinsiyeti ....

• Ankete Katılan
    181

ben de et ve kemik sularını buz kalıplarına döküp dondurmayı planlıyorum. sen de öyle mi yaptın??? ben henüz hiç et suyu tavuk suyu vermedim ama dr um 2-3 hafta sonra başlayabilirsin demişti 6.ay kontrolünde ama ben şu ek gıda işini bir türlü bir düzene oturtamadım. kızımla çok fazla dışarı çıkıyoruz hazır birşey kullanmak istemiyorum eee kendi yaptıklarımı da bekletmek istemiyorum bir de üstüne başına çok dökülüyo püskürtüyo falan dışarıda cesaret edemiyorum yani. ceviz de ben 1 kere verdim birşey olmadı.

ben bayağı iyileştim dunden beri öksürüyordum meyve ve ıhlamurla geçiştirmeye çalııştım ama demın baktım oğlumun burnu akmaya başlamış yarım kaşık calpol versem nasıl olur acaba dedıklerınıde denıycem yarında değişmezse durumum

aynı sebepten ek gıdada ıstıkrarlı olamıyorum bende ama sabahları kahvaltı konusunda artık neredeyse her sabah yumurta peynır şeklinde dvm edıyorum aslında sabahtan plan yapıyorum kahvaltı öğle çorba akşam üzeri meyve akşamda muhallebı dıye aralardada yoğurt yada mama diye 2 .3 gün dışında pekte uyamadık bu plana ya dışarı çıkıyoruz ya çok uykusu gelıyo kaşıkla verene kadar sabredemıyo ben kemık suyunu poşet buzluklara koydum cnm

Son düzenleme:

bu arada sormak istediğim birşey var. ben bebeğimin aylık takibini özel dr da yaptırıyorum. sağlık ocağındaki dr umdan da hemşiremden de memnun değilim malesef. neyse 6.ay aşılarını özelde yaptırdım ama çocuk felci kalmadığı için onu sağlık ocağında yaptırdım. sağlık ocağı beni bir daha 9.ayda boy kilo izlemi için çağırdı. ama özel dr. 1 yaşına kadar her ay gelin dedi. şimdi ben gidicem her ay inşallah bir hastalık olmazsa adam sadece boyuna kilosuna bakacak sonuçta. bence biraz ticari bir durum gibi geldi. siz ne düşünüyorsunuz her ay götürücek misiniz???

ben her ay götürüyorum cnm özele değil ama çokşükür şimdiye kadar bır hastalığı olmadı olsa sanırım özelede götürürüm sadece aylık takip içi devlete gıdıyorum ordakı doktor 1 yasına kadar her ay getir dedı özel değil ama sanırım 1 yasına kadar götürmek doğru olanı boyuna kılosuna bakıyor bezını açıyo kulaklarına bakıyo bakılmadık bır yerı kalmıyo mama yapmama için kitapçıklar falan verıyo devletede götürebılırsın yanı aylık kontrol için her ay para vermektense sonuçta sadecekontrol

Biz en son 4 aylıkken doktor kontrolüne gittik sanırım. İlk iki ay özele, sonra devlete gittik 2 kere. En son da sağlık ocağı hemşireleri gördü o kadar. Sağlık ocağı doktoru çok ilgisizdi, ilk aylarda isilik gibi bir şeyler olmuştu. Sıcaktan mı acaba isilik mi dedik. Adam bize demez mi bak kendiniz bulmuşsunuz işte isiliktir o diye. Gittiğime pişman oldum. Şu ek gıda olayını iyice bir düzene oturtmak için gitmeyi düşünüyorum bu aralar. Onun haricinde 9 aylıkta bizim de sağlık ocağında izlemimiz var. Yani diyeceğim o ki her ay götürmenin şart olduğunu düşünmüyorum bir sorun olmadığı sürece ama için rahat etmezse tabi götür derim.

canım bebeğin nisan doğumlu değil mi nasıl ayaktaduruyor???

Benim kızım da nisan doğumlu canım. Artık koltuğa tutunup ilerliyor, ayakta kendisi duruyor tutunarak. Sehpadan, koltuktan kendisi inebiliyor tabi popo üstü çakılıyor genelde. Oturduğu yerden tutunarak ayağa kalkabiliyor. Son bir iki haftadır bunları yapabiliyor. Elinden tuttuğumda da yürüyebiliyor.

Uyku tutmadı gene beni birazcık makale okuyayım dedim. Sizlerle de paylaşayım.

7. ay için gelişim tablosu.

KIZLAR ERKEKLER

En az : 5800g / 60,2 cm 5950g / 61 cm

Ortalama: 7900g / 67,2cm 8250g / 68,1 cm

En fazla: 9800g / 73,3 cm 10200g / 74,8 cm

Ek gıda için :

KAHVALTI

Kahvaltılara 6. ayda başlanmalıdır. Altı ya da yedi ayını bitiren çocuğa kahvaltı başlanabilir. Bebeğin kahvaltıda verilecek her şeyin tadına tek tek alışması sağlanmalıdır. Karışım veya paparalar yapılarak beslenen bebekler, çocukluk çağında peynir, yumurta veya reçelin tadına tamamen yabancı kaldığı için kahvaltı ettirilememektedir.

Peynirin tuzunu almak için 1 kâse içme suyuna peyniri koyup buzdolabına kaldırın. Peynir sabaha kadar tuzunu salacaktır.

Tuzu alınmış 1–2 küp şeker boyunda beyaz peynir, reçel, pekmez, ekmek (Uno Büyümek tost ekmeği gibi vitamin katkılı bebek ekmekleri) veya bebek bisküvisi, tahin+pekmez karışımı verilebilir. Bisküvi, az miktar süt, mama veya ıhlamur gibi bir sıvı ile ezilir. Önce 1—2 tatlı kaşığı ile başlanıp miktarı günler içinde arttırılır. Karışıma tahıllı kaşık mamaları eklenmesi hem lezzetini hem besin değerini son derece arttırır.

Reçel olarak çilek ve böğürtlen vs ‘den ziyade ayva, kayısı gibi alerji yapmayan reçeller tercih edilmelidir.

Beyaz peynir, reçel, pekmez, ekmek, yumurtanın tadına tek tek alışması sağlanmalı, kesinlikle karıştırılarak bulamaç yapılmamalıdır.

Kolesterolden zengin olan yumurta sarısı haftada 3–4 ‘ten fazla verilmemelidir Yumurta iyice haşlandıktan sonra sarısından 1 nohut kadar verilir, azar azar arttırılarak 8–10 günde tam yumurta sarısına erişilir. İyi pişmiş yumurta sarısı ezilince kuru ve bebeğin yutması güç bir hale gelir. Kolay yutması için peynir veya reçelle karıştırılabilir. Haftada 3–4 yumurtadan fazla verilmemelidir.

Bal, alerji riski ve Botulismus adı verilen bal zehirlenmesi tehlikesi nedeniyle1 yaşından önce hiç verilmemelidir.

Yumurta beyazı da 1 yaşından önce çok ciddi alerji yapabileceği için verilmez.

BAKLİYAT

7. aydan itibaren nohut, soya fasulyesi, bakla, mercimek, fasulye gibi bitkisel protein içeren kuru bakliyattan da vermek gerekir. Ayrıca kuru bakliyat demirden de çok zengindir. Fasulye ve nohut vs. pişirilmeden önce 8–12 saat suda ıslatılıp yumuşatılarak gazı alınır. Islama suyu dökülüp ağzı kapalı tencerede iyice haşlanır ama haşlama suyu dökülmez. Piştikten sonra kabuğu ayrılırsa gaz yapıcı etkisi çok azalır. Ezilip püre haline getirildikten sonra 1–2 tatlı kaşığı zeytinyağı eklenir. 1–2 çay kaşığı ile başlanıp giderek arttırılmalıdır.

KIRMIZI ET VE TAVUK

Yedinci ayda çorbalarına pişme sırasında yağsız parça dana eti katılır daha sonra et çorbadan çıkarılır ki bu sayede bebekler et tadı ve kokusuna alışırlar. Sekizinci aydan itibaren sebze pürelerine 3–4 kez çekilmiş yağsız dana kıyma veya ezilmiş tavuk eti katılmalıdır. İlk kıyma deneyimi 1–2 çay kaşığı ile olmalı, miktar yavaş yavaş arttırılmalıdır. Bir öğün sebze püresine 1 çorba kaşığı kıyma yeterlidir. Kıyma yerine parça dana incik de pişirilip mikserden geçirilerek verilebilir. İncik eti yağsız, damarsız ama jelâtinden zengin hazmı kolaydır.

BALIK

Sekiz-dokuzuncu aydan itibaren başlanabilir. Mezgit başta olmak üzere palamut, çupra, levrek gibi iri kılçıksız balıklar tercih edilmelidir. Haşlama veya ızgara yapılan balığın derisi ve kılçığı ayıklanıp beyaz eti ezilip çorbasına da katılabilir, doğrudan beyaz eti de verilebilir. Balık beyin ve göz gelişimi için önemli yeri olan omega yağ asitlerinin tek kaynağıdır. A, D vitamini, kalsiyum ve proteinden zengindir.

SEBZELER VE SEBZE ÇORBALARI:

Sebzelere de 4. aydan itibaren başlanabilir. Sebzelerde vitamin, karbonhidrat ve bağırsakları çalıştıran lifler bulunur. Bebeklere mevsimine göre havuç, patates, kereviz ve yaprağı, semizotu, karalâhana, ıspanak, brokoli, karnabahar, bürüksel lahanası, taze kırmızı ve yeşilbiber (çarliston), enginar, taze bezelye, maydanoz ve taze nane verilebilir. Domates alerjiye neden olabileceğinde 7–8 aydan önce önerilmez. Patlıcanın ise bebek için hiçbir besleyici değeri olmayıp içinde nikotin bulunduğundan bebek beslenmesinde pek yeri yoktur. Lahana, pırasa, soğan ve sarımsak da gaz yapabileceğinden 9 aya kadar önerilmez. Ispanak, karalâhana, pazı, semizotu, taze fasulye, pancar gibi sebzeler bekletildiklerinde, nitrit adlı maddeler açığa çıkar. Nitrit de bebeklerde kansızlık ve büyüme geriliğine neden olabilir. Bunun için bu sebzeler piştikten sonra 24 saatte tüketilmelidir.

Çalışan veya çok çocuklu annelerin zaman sorunu olduğundan sebze pürelerini dondurmayı önerebiliriz. Sebze püreleri derin dondurucuda 2 ay bozulmadan kalabilir.

Sebzelerin besin değerini ve vitamin içeriğini korumak için mümkün olduğu kadar buharlı pişirici kullanılması veya az su kullanarak kapaklı tencerede pişirme önerilmektedir. Zeytinyağı yemek piştikten sonra soğumaya bırakılırken katılır, yemek pişerken zeytinyağı koyulursa yağ özelliğini ve beyin için önemli olan kimyasal yapısını kaybeder.

İlk 3-4 gün (Sebze suyu): 3-4 su bardağı su, 2 orta boy havuç, 1 orta boy patates, 1 küçük kabak 1-2 çay kaşığı irmik eklenip 45 dakika pişirilir. Hiç ezmeden süzülür. En fazla 200 ml. miktar verilebilir. Bu sebze suyunun pek fazla besin değeri yoktur, sadece sebze tatlarına alışması içindir.

İkinci 3-4 gün (Basit sebze püresi): Yukarıdaki gibi pişirilir. Havuç, patates ve kabak tam olarak ezilip püre haline getirilir. Zeytinyağı eklenerek mama tamamlanır. 400cc’ye 2 çorba kaşığı z.yağı konur.

Üçüncü 3-4 gün (Karışık sebze püresi): Yukarıdaki karışıma 2-3 çay kaşığı pirinç ve her gün yeni bir sebze eklenmelidir. Örnek: ilk gün 5–6 yaprak maydanoz, ikinci gün maydanoz + birkaç yaprak ıspanak, üçüncü enginar vs, vs, vs. (Elde edilen püreye yine 1–2 çay kaşığı irmik eklenmelidir).

Sadece sebze yiterek yeterli demir almak mümkün müdür?

Prensip olarak bitkisel kaynaklı demir hayvansal gıdalardaki demire oranla vücut tarafından daha zor emilir. Bunun nedeni ise bitkisel gıdalarda bulunan ve demir alımını önleyen asit oksaliktir. Yani bu maddeler vasıtasıyla demir vücut tarafından emilemez olmaktadır. Buna karşın hayvansal gıdalardaki demir çok rahat alınabilir. Kaşık maması yaşındaki bebek ve küçük çocukların beslenmesi yönündeki tavsiyeler, sebze yanı sıra et de içeren karışık belenme şeklidir. Bu nedenle sebze- patates püresini püre haline getirilmiş et ile sunmalıdır.7

YOĞURT

Yoğurt, diyete 5. ayda girmelidir. Mümkünse ev yoğurdu yapılmalıdır. Ev yoğurdu yapmak için tam yağlı günlük pastörize süt kullanın. Açık süt güvenilirse kullanılabilir (Dedesinin ineği olan bie hastam vardı; onun gibi). Üstelik pastörize sütü kaynatmak da gerekmez. Süt ısıtılır ve elin dayanabileceği sıcaklığa kadar (yaklaşık 40 ºC) soğumaya bırakılır. 100 ml site 1 tatlı kaşığı ılık sütle sulandırılmış yoğurt eklenip yavaş yavaş karıştırılır. Yoğurdu mayalarken 100 ml. süte 2–3 mercimek kadar toz şeker eklerseniz daha koyu olur. Ancak sütün tadını değiştirebileceğinden şeker kesinlikle fazla katılmamalı ve yoğurdun saf tadına alıştırılmalıdır. Ayrıca yoğurt mayalamada kullandığınız kabın kapağının altına kâğıt havlu da koyarsanız buharını emer ve yoğurdun koyulaşmasını sağlar. Bazı bebekler ev yoğurdunu sevmediği için içine mevsim meyvelerinden özellikle elma ve şeftali katılabilir ama çilek veya böğürtlen gibi meyveler ciddi alerji yapabileceği için 7–8 aydan önce tavsiye edilmez.

MAKARNA VE PİLAV

Yedinci ayda çok hareketlenen bebeğin beslenmesine mutlaka makarna ve pilavı da eklemek gerekir. Kompleks karbonhidrat yapısındaki bu gıdalar kan şekerini yavaş yükselttikleri için çocukların enerji ihtiyaçlarını karşılamada çok önemli yer tutarlar. Ancak beyaz pirinç pilavının besin değeri bulgurdan çok daha düşük olduğunu unutmayın. Yavrunuza hiç pirinç pilavı vermeden baştan itibaren sadece bulgur pilavına alıştırırsanız ileride daha sağlıklı beslendiği için anemi, obezite benzeri beslenme sorunu kökenli hastalıklarla uğraşmamış olursunuz.

Son düzenleme:
canım bebeğin nisan doğumlu değil mi nasıl ayaktaduruyor???

evet canım nisan dogumlu farketiysen ablası elinden tutuyor saniyelik cektikten sonra devrildi zaten dura bilirde 6 ayları bitti normal bazı bebekler tembel oluyor eltimin kızı 1 yaş 1 aylık daha yeni yeni basıyo uyumayı seviyo halen desteksiz oturamıyo yani bu çocuktan çocuga degişiyor kıyas yapmamak lazım her çocugun gelişimi farklı

canım ben her ay bazen ayda 2 3 götürüyorum hem çocuk doktoruna hemde saglık oçagına saglık oçagı 9 ayınızda ocak ayında aşınız var dedi yanlış anlamadıysam muhakkak gelin diye not aldı aşı kartına bizim ahsende hem hamileligim hemde yeni dogdugunda problem çok oldugu için biz biraz eşimle çok üstüne düşüyoruz galiba ama devam ederiz götürmeye

Gunayfin bayanlar benim cokkkk uykum var yas.bu gece pek uyutmadi sizlerindde pek iyi gecmedi herhalde ki bol bol yszismidiz.bu arada onceleti sayfalar ilerlemiodu bu aralar paylasim artti gibiu

Gunayfin bayanlar benim cokkkk uykum var yas.bu gece pek uyutmadi sizlerindde pek iyi gecmedi herhalde ki bol bol yszismidiz.bu arada onceleti sayfalar ilerlemiodu bu aralar paylasim artti gibiu

sizede günaydın alışmışşız ereken kalkmaya ne bayram ne tatil aynı saatte uyandı gene ahsen akşam 1 saat erken yatmış gibi oldu sevindik ama sabah 1 saat erken kalkmış olduuçok hoş bi hevesle acıyorum pc bakayım ne yazmışlar herzaman böyle olur inşallah

ben gidip kızlarıma kahvaltı yaptırayım bol uykulu iştahlı birgün geciririz inallah bebişlerimizle bi umut işte

Aslında sende haklısın, bakabileceğimiz tek yer üzerindeki yaş etiketi...
Eşim el örgüsü oyuncakları öneriyor, resim pek kaliteli dğeil ama bizimkinin bunun gibi el örgüsü epeyce oyuncağı var...
(Resim eklemeyi bilmiyorum, eklenmezse diye yazıyla da tarif edeyim, iç içe geçen oyuncaklar varya, büyükten küçüğe, bu oyuncağın el örgüsünden yapılanı)

nerdeymiş ahsen:101: günaydın demek istedi sizlere güzel nisan anişleri ve bebişleiri

doktorumuz bana bir sıkıntı ya da hastalık olmazsa 2-3 ay sonra getir dedi,ilk aylarda her ay götürdüm de son 2 keredir 2 ayı geçiyo kontrolümüz,dediğin gibi rutin muayene

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…