2014 Mart Anneleri Paylaşım Alanı

Bebeğinizin cinsiyeti nedir?

• Ankete Katılan
    463
Hamilelikte ultrasonografi incelemesinde bakılanlar

Ultrasonografi incelemesi yapılırken gördüklerinizi daha iyi anlayabilmeniz için bazı kavramlardan haberdar olmalısınız. Doktorunuz karnında gezdirdiği probun açısını değiştirerek, pozisyonunu değiştirerek bebeğinizi çeşitli açılardan inceleyebilir. Probun konumu değişirken ekrandaki görüntü değişikliği bebeğinizin hareketi değildir. Bebeğinizin hareketi ancak prob sabit pozisyondayken gözlemlenebilir.

Bu haftalardan itibaren yapılan her ultrasonografide dört standart ölçüm alınır: Bunlardan biri anne ve baba adaylarının bazen yanlışlıkla bebeğin yüzü zannettikleri AC (karın çevresi) ölçümü (soldan ikinci resim), ikincisi bebeğin üst bacak kemiği olan FL (uyluk kemiği) ölçümü (soldan üçüncü resim), üçüncüsü ve dördüncüsü ise BPD (şakaklar arası mesafe) ve HC (başçevresi) ölçümleridir (soldan dördüncü resim).

Ultrason içindeki bilgisayar yapılan ölçümleri gebelik haftasına çevirir ve bu hesaplanan hafta ortalama bir haftadır.
Sizin gerçek gebelik haftanızla bilgisayarın hesapladığı bu ölçümler her zaman tam olarak birbirinle uyuşması gerekmez ve çoğu durumda uyuşmaz da.

Her bir ölçümün alt ve üst sınırı vardır ve bu sınırların dışında yer almadıkça bu "farklılık" bir anlam ifade etmez.
Yine bebeğin bir ölçümü başka bir haftaya, diğer bir ölçümü de başka bir haftaya tekabül edebilir, bu da normal kabul edilir.

Ultrasonografi bu dört ölçüm yardımıyla tahmini bir kilo belirler ve bu belirlenen kilo gerçek kilodan +/- %15 kadar farklı olabilir.

Ultrasonografi ölçümlerinde boy ölçümü yapmak zordur ve gerekli olmadığından çoğu doktor boy ölçüm sonucu bildirmez.

Bazı doktorlar uyluk kemiğinin uzunluğuna göre bebeğin tahmini bir boyunu anne adayına bildirilebilir.

Ultrasonografi cihazı kemikleri beyaz (soldan beşinci resim), içi sıvı dolu yapıları siyah (soldan son resim) gösterir. Bebeğin tüm vücut kemikleri beyaz görünür, mide, idrar torbası, kalp, amniyos sıvısı ise siyah görünür. Diğer yapılar bu iki renk spektrumu arasında yer alırlar.

Günümüz teknolojisinde bebeği gerçek renkleriyle gösteren ultrason yoktur. Yalnız damarları renkli gösteren renkli Doppler teknolojisi bazı ultrason cihazlarında vardır.

BU HAFTA BEBEĞİNİZDE OLUŞAN DEĞİŞİKLİKLER

Bebeğinizin kemik ve kas dokusu bu gebelik haftasından itibaren biraz daha hızlı gelişmeye başlar. Cildi bu haftada çok ince ve şeffaftır ve cilt yüzeyinde belirgin damar yapıları izlenir. Lanugo adı verilen ipeksi cilt tüyleri de bu haftadan itibaren gelişmeye başlar. Bu tüyler 26. haftaya kadar varlığını sürdürür.

Bu gebelik haftasının sonuna doğru yapılan bir ultrasonda erkek bebeklerin testis ve penislerinin görülmesiyle %100 doğrulukla cinsiyet belirlenebilir (resim). Ancak elbette daha ileri haftalara kadar ve hatta bebek doğana kadar cinsiyeti belirlenemeyen bebekler de olabilir. Bu, bir yandan bebeğin pozisyonuyla, öte yandan cinsiyetiyle (kız bebekler daha geç tanınır), yine ultrason cihazının ve ultrasonu yapan kişinin özellikleriyle ilgilidir.

Bu hafta sonunda bebeğinizin boyu 12 cm. ve ağırlığı tam 74 gram!

hiç merak etme canım benimde kayınvalidemler ve görümcemler yeni gitti.Bende çok stres oldum ama hamile olduğun için kimse senden bişey beklemiyor zaten.Sen dört dörtlük ağırlamak istiyorsun tabi ama bu durumda önce bebişlerimizi düşünmeliyiz canım kendini sakın yorma bu özel bir durum eşinde yardımcı olur

Ruhsal Değişiklik
Hamilelikte birçok ruhsal değişiklik meydana gelir ve bunların birçoğu göz ardı edilir. Hamileliğin özellikle ilk 3 ayında değişken ruh halı oluşabilir. Sıklıkla nedensiz ağlama nöbetleri görülür. Bazen çok arzu edilen hamileliklerde bile. ilk aylarda hamileliği kabullenememe, içe dönüklük ve pasiflik yaşanabilir. İlerleyen aylarda ise vücut imajında meydana gelen değişimlerden dolayı utanma duygusu gelişebilir. Gerek vücuttaki değişimler, gerekse bebeğe zarar verileceği endişesi nedeniyle cinsel istek azalabilir. Son aylarda ise hamileler genellikle doğum korkusu ve sağlıklı bir bebek dünyaya getirebilme endişesini yoğun bir şekilde hissedebilirler.

Hamileliğiniz süresince “Acaba fazla mı kilo aldım? Bu yüzümdeki lekeler de nereden çıktı? Off neden geceleri uyuyamıyorum?” gibi sorular kafanızı kurcalar durur. Ama bu kafa karışıklığından kurtulmak için. yaşayabileceğiniz değişimlere önceden hazırlıklı olmanızda ve bunun normal bir süreç olduğunu kabullenmenizde yarar vardır. Peki, 40 hafta boyunca sizi hangi değişimler bekliyor ve nelere hazırlıklı olmalısınız? İşte anne adaylarını bekleyen 10 önemli değişimle ilgili bakın neler anlatılıyor…

Değişimlere Hazır Olun

Hamilelik, yaklaşık 9 aylık bir süreçte birçok değişimin yaşandığı fizyolojik bir dönemdir. Bu değişim, yumurta ve spermin birleştiği hamileliğin ilk günlerinden doğuma kadar devam eder ve bu dönemde anne adayım bazı zorluklar bekleyebilir. Yumurta ve spermin birleşmesi ile oluşan zigot döllenmeden sonraki 6-7. günlerde embriyo anne rahmine tutunur ve bu dönemden sonra, hücreler programlı bir şekilde bölünüp çoğalarak, fetu-su oluşturur. Gelişen embriyo anne karnında yerini alarak gelişimini tamamlamak için daha ilk günlerden çeşitli hormonlar sentezfemeye başlar. Gerek anne adayının yabancı olduğu bu hormonlar ve hamileliğin idamesi için vücutta oluşan adaptasyon mekanizmaları, gerekse ilerleyen haftalarda rahim içinde büyüyen fetusun meydana getirdiği fiziksel değişimler sonucu, anne adayının vücudunda ve ruh halinde birçok değişikliğin meydana gelmesi doğaldır.

Kilo Artışı

Hamilelikte meydana gelen değişimlerin en başında kilo artışı gelir. Bu durum hamileliğin sürdürülebilmesi ve sağlıklı bir bebeğin dünyaya getirilmesi için gereklidir. Tabii ki kilo alımının normalden az veya fazla olması, anne adayı ve bebek için birtakım olumsuzlukları da beraberinde getirir. Anne adayının hamile kalmadan önceki vücut kitle indeksine göre 9-16 kilo alması beklenir. Bu rakamın normal vücut kitle indeksinin, kadınlar için ortalama 10-12 kilo olduğu söylenebilir. Genellikle ilk 12 hafta 1.8-2 kilo arasında, takip eden 3 ayda haftada 500 gram. bundan sonra da doğuma kadar yaklaşık 4.5-5 kilo artış olması beklenir.

Cilt Yapısı

Ciltte, saç ve tırnaklarda, diş ve diş etlerinde birçok değişim meydana gelir. En dikkat çekici değişikler ise ciltte meydana gelenlerdir. Anne adaylrının cildinde kuruluk, meme ve karında çatlaklar, yüzde hamilelik maskesi denilen lekeler, kamın ortasında cilt renginin koyulaşması, sivilcelerin artması gibi sorunlar meydana gelebilir. Bir anne adayının vücudunu iyi koruması için. hamileliği boyunca hijyene ve vücut bakımına dikkat etmesi önemlidir. Cildinde kuruluk yaşayan bir anne adayı, normal sabun kullanmak yerine cildin nemlenmesini sağlayacak gliserin bazlı sabunlar kullanabilir. Banyo esnasında vücut yağlannın kullanılması ve çıktıktan sonra mutlaka nemlendirici krem sürülmesi önerilir.

Hormonal Denge

Hamilelikte en çok şikayet edilen konulardan biri de vajinal akıntılardır. Hamilelik sürecinde vajinanın doğal florasında ve pH değerinde meydana gelen değişiklikler sonucu akıntı fazlalaşır, enfeksiyona meyil artar. Vajen asiditesinin artmasına bağlı olarak hamilelikte vajinal mantar enfeksiyonları sıklıkla gelişebilir. Fazla miktarda san-yeşil renkli, kötü kokusu olan bir akıntı veya vajinal kaşıntı meydana gelirse bunun mutlaka kontrol edilmesi ve gerekli görülürse ağızdan ilaç alınması veya vajinal fitiller kullanılması gerekebilir. Hamileliğin özellikle son dönemlerinde meme bezleri çalışmaya başlar ve meme başından “kotostrum” dediğimiz beyaz-sarı renkli sütün geldiği gözlenebilir. Bunun anne adayının sağlığı açısından herhangi bir zararı yoktur. Meme başındaki kotostrum, ılık sabunlu bir bezle temizlenebilir. eğer gün içinde rahatsızlık verecek şekilde çok geliyorsa günlük göğüs ped-leri kullanılabilir. Memeyi alttan destekleyecek çok fazla sıkmayan, pamuklu çamaşırlar tercih edilmelidir.

Uyku Düzeni

Yapılan çalışmalar, anne adaylannın neredeyse yüzde 80′inin hamileliklerinin belirli bir döneminde uyku problemi yaşadığını ortaya koyuyor. Hamileliğin ilk aylarında hormonal değişikliklere bağlı olarak anne adaylarında gün içinde uyku hali, konsantrasyon bozukluğu ve sürekli uyuma isteği gelişebilir. Bu tamamen kanda yükselen progesteron honnonuna bağlı normal bir olaydır. İlk aylardaki progesteron hormonunun yükselişi aynı hızla devam etmeyeceği için hamileliğin ilerleyen dönemlerinde çoğunlukla bu sorun kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Hormonal değişimlere ek olarak ilerleyen hamilelik haftalarında kamın büyümesi ile bel ve sırt ağntannın olması, anne adayının kik) aldıkça yatakta kendine rahat bir pozisyon sağlayamaması gibi nedenler yüzünden uyku sorunları meydana gelir. Bunların dışında bebek hareketlerinin gece boyunca çok fazla hissedilmesi de uykuyu böler.

Vücut Postürü

Hamilelik boyunca anne karnında büyüyen bebekle birlikte vücut postüründe değişiklik meydana gelir. Hamileliğe bağlı hormonlar vücuttaki bağları ve eklemleri de etkileyerek vücut dengesinde değişikliğe neden olur. Bu yüzden düşme, yaralanma ve travmalar daha sık görülür. Dolayısıyla anne adaylarının kış aylarında dışarı çıkarken yüksek topuklu olmayan, altı kaymayacak ayakkabıları tercih etmeleri Önerilir.

Kalp ve Dolaşım Sistemi

Hamilelikte sayılamayacak kadar birçok değişikliğin meydana gelmesi ile beraber, anne adayının kalp ve dolaşım sistemi. sindirim, solunum ve üriner sistemi gibi tüm vücudunda gözle görülemeyen değişiklikler meydana gelir. Bunların en başında kalp ve dolaşım sistemindekiler yer alır. Hamileliğin kendisi kalp ve dolaşım sistemini zorlayan bir durumdur. Fetus’un gelişmesi ile birlikte de rahme giden kan miktannın artması, büyüyen rahmin diyaframı yukan iterek kalbi yukarı-öne ve sola doğru döndürmesi, kan damarlarındaki plazmanın artmasına bağlı olarak hamileliğin ikinci yarısından sonra fizyolojik bir kansızlık durumunun meydana gelmesi, bu sistemdeki önemli değişikliklerdir. Hamilelik öncesi sağlıklı bir kadında bu değişimler problem yaratmazken, henüz semptom vermemiş gizli kalp hastalıklan belirginleşebilir veya var olan kalp hastalıkları daha kötüye gidebilir

Solunum Sistemi

Diyaframın yukarı itilmesine ve progesteron hormonunun artışına bağlı olarak solunum sayısında artma meydana gelebilir. Yine bu dönemde kılcal damarlarda kan akımının artmasıyla, burun kanamalan sık olabilir, ses tellenndeki ödeme bağlı olarak nadir de olsa ses kısıklığı gelişebilir.

Üriner Sistem

Hamileliğin ilk dönemlerinde hormonal değişimlere, daha sonra da anne kamında bebeğin idrar torbasına baskı yapmasına bağlı olarak sık idrara çıkma problemleri gelişebilir. Ayrıca üreter dediğimiz idrar yollarındaki baskıya bağlı ve idrarın böbrekten mesaneye gelişinin yavaşlamasıyla böbreklerde genişleme gelişebilir, idrar yolu enfeksiyonları sıklıkla görülebilir

Sindirim Sistemi

Sindirim sistemi ile ilgili olarak özellikle ilk 3 ayda bulantı ve kusma gelişebilir. Hamilelikte tükürük salınımı artar. Midenin yukarı itilmesi ve hormonal nedenlerden dolayı mide boşaltım hızının azalması sonucuyla, mide içeriği kolayca yemek borusuna geri dönerek mide yanmalarına neden olur. Ayrıca bağırsak hareketlerinin de yavaşlamasına bağlı olarak kabızlık hamilelikte oldukça sık görülen bir sorundur.

canım tebrikler çooook sevindim iki yaramaz allah kolaylık versin

canımmm benim seninde mi ikizbenimde ikiz biri kız biri erkek dedi dr.%90.Maşallah Allah analı babalı büyütmeyi nasip etsin.Değişebiliyor canım kontrollerde endişelenme benimkilerde 5 gün biri 6 gün biri haftalarından büyük gidiyor 2li tarama sonucu BDT 13 MART çıktı normalde 19 mart olmalıydı adet tarihine göre.Dr.a sordum sorun yok hele ikizlerde erken doğum ihtimaline karşın gelişimlerinin ileri olması iyidir dedi:))Tekrar hayırlı olsun.Göbeğin çıktı mı,kilo aldın mı bilmiyorum ikizlerde ilk aylar daha fazla alınıyormuş ben 14.haftadayım 4 aldım bile:18:

canımmm benim seninde mi ikizbenimde ikiz biri kız biri erkek dedi dr.%90.Maşallah Allah analı babalı büyütmeyi nasip etsin.Değişebiliyor canım kontrollerde endişelenme benimkilerde 5 gün biri 6 gün biri haftalarından büyük gidiyor 2li tarama sonucu BDT 13 MART çıktı normalde 19 mart olmalıydı adet tarihine göre.Dr.a sordum sorun yok hele ikizlerde erken doğum ihtimaline karşın gelişimlerinin ileri olması iyidir dedi:))Tekrar hayırlı olsun.Göbeğin çıktı mı,kilo aldın mı bilmiyorum ikizlerde ilk aylar daha fazla alınıyormuş ben 14.haftadayım 4 aldım bile

bi alıntıyı beceremedim mesaj tekrarlandı kusura bakmayın kızlar

Çok heyecanlı bir şey, benim eşimde oğluşum diye seviyo karnımı, diyorum bu kadar kaptırma kendini kızsa hayal kırıklığı olur sende, benim için farketmez zaten sağlıklı olsun yeter. Öğreneyim ona göre hazırlıklar yapayım yavaş yavaş.

hoşgeldinnnnnnn canımmm:))

Hoşbulduk canımmm. Ben bir görünüyorum bir kayboluyorum ama bu sefer kazık çakmayı planlıyorum topiğe

maşallah hepinize kızlar bebişlerin resimleride cinsiyetini ögrenenlerede ikiz olanlara hepinize maşallah:)

evet canım benimde ikiz:18::18: ben seni ikiz anneleri topiğinden tanıyorum aslında ahh o göbek ve kilo kabusum oldu benim. 7 kilo aldım göbüş kocamannn. sağlıklı olalım kilolar gider nasılsa
benım mınnos neye benzıyor sızce

Eki Görüntüle 797060

canım walla senn minnoş benim minnoşlara benziyor ne istersin bilmem ama erkek sankim

Hahahah :))) biri afrodit yatisi mi dedi tipki ben ama uzanmaktan artik basim dönüyor

valla 40 kiloyum canım yaa boyum da kısa gerçi 1.57 ama yine de zayıfım. benim sorunum çok aşırı bulantılarım var ve bulantım olmasa bile hamurişlerini hiç sevmiyorum malesef böyle 3 tabak sulu yemek olsa bir öğünde bitiririm ama ekmeksiz olmak şartıyla

Annesi çok tatlı bir minnoş bu Hiç bir şey anlayamadım ama :26: çok tatlı olduğu burdan belli
sagol teyzesı hepsı gıbı tatlı
ya bır beklentım var oda ogrenmek

Hahahah :))) biri afrodit yatisi mi dedi tipki ben ama uzanmaktan artik basim dönüyor

Sorma ya, birde kolu uyuşuyor insanın, tabi bir yandan da pc ye uzanmaya çalışırken. Yarım saat oturayım gardiyanım başıma dikiliyor; yat, uzan, çok oturdun...

kızlarrrrrr selammmm herkeseee
epeydır yazmıorum buraya hepiniz nasılsınızzz bebişler göbusler ne alemdeeee

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…